Вирок
від 14.01.2019 по справі 752/24194/18
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/24194/18

провадження №: 1-кс/752/244/19

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

14.01.2019 року слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Києві клопотання старшого слідчого першого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №32018100000000183, відомості щодо якого внесені 10.10.2018 до Єдиного реєстру досудового розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

30.11.2018 в провадження слідчого судді Голосіївського районного суду м.Києва надійшло вказане клопотання, в якому слідчий просив надати тимчасовий доступ на розкриття банківської таємниці, а саме надати доступ (здійснити виїмку копій документів) до банківських справ, документів на підставі яких здійснювалось відкриття та закриття банківських рахунків, інформації щодо руху коштів, відкритих в АКБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) з моменту відкриття по теперішній час включно.

Слідчий обґрунтував клопотання тим, що у провадженні першого СВРКП СУФР ГУДФС ум.Києві перебуває кримінальне провадження №32018100000000183, відомості щодо якого внесені 10.10.2018 до Єдиного реєстру досудового розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

Згідно матеріалів досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_2 ) у період з 01.01.14 по 30.09.17 за результатами фінансово-господарських операцій, що оформлялись лише документально з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 (ідентифікаційний код: НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_8 ), ухилились від сплати податку на прибуток в сумі 1 076 340 грн. та податку на додану вартість в сумі 468 903 грн.

У ході досудового розслідування встановлено, що група невстановлених осіб протягом 2017 -2018 років створила/придбала ряд фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності серед яких: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_9 ), БО « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_11 ), БО « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_22 ).

З метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінального провадження та встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, дослідження документів, у яких наявні відомості щодо причетності до вчинення кримінального правопорушення службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_17 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_15 ), на даний час виникла необхідність у вилученні копій документів та інформації які знаходяться у АКБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

Крім того, вищевказані документи є процесуальними джерелами фактичних даних (доказів), на підставі яких можуть бути встановлені факти та обставини, що мають значення для даного кримінального провадження та підлягають доказуванню.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву, в якій просив задовольнити клопотання та розглянути справу за його відсутності. Крім того, слідчий просив розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи.

Слідчий суддя визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без участі слідчого та прокурора.

За правиламист.107КПК України,під часрозгляду клопотаннястаршого слідчогопершого СВРКП СУФР ГУДФС ум.Києві ОСОБА_3 ,у кримінальномупровадженні №32018100000000183 відомості щодо якого внесені 10.10.2018 до Єдиного реєстру досудового розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.212 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, фіксування технічними засобами судового засідання не здійснювалось у зв`язку з поданою заявою слідчого про неможливість прийняти участь в судовому засіданні.

Слідчий суддя дослідивши клопотання та матеріали, якими воно обґрунтовується, вважає за необхідне задовольнити клопотання частково, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Пунктом 5 частини 2 статті 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження зокрема тимчасовий доступ до речей і документів.

Положеннями ч. 1 ст. 159 КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, можуть таємницю вчинення нотаріальних дій.

Згідно з положеннями ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Положеннями ч. 6 ст. 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Крім того, слід зазначити, що відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя,вивчивши клопотаннята наданідо ньогодокументи,що стосуютьсяйого розгляду,приходить довисновку пронаявність достатніхпідстав длянадання дозволуна тимчасовийдоступ дооригіналів документівз можливостювилучення їхкопій,оскільки матеріаламиклопотання обґрунтованодоведено,що вказанідокументи,а саме: банківські справи, документи на підставі яких здійснювалось відкриття та закриття банківських рахунків, інформації щодо руху коштів, відкритих вАКБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(МФО НОМЕР_1 )за періодчасу змоменту відкриттяі потеперішній час банківські рахунки № НОМЕР_23 , № НОМЕР_24 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Разом з тим, слідчим не доведено необхідність надання дозволу на тимчасовий доступ до документів за дорученням співробітникам оперативного підрозділу, оскільки у відповідності до приписів та положень КПК України, слідчий самостійно може надати відповідні доручення на проведення слідчих та процесуальних дій.

Враховуючи вище викладене, клопотання слідчого підлягає задоволенню частково.

Керуючись ст.ст. 163, 164, 372 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого першого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, - задовольнити частково.

Надати слідчому старшому слідчому першого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , слідчим групи слідчих, прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні №32018100000000183, тимчасовий доступ до предметів та документів, які містять банківську таємницю щодо відкриття, функціонування, руху коштів по банківських рахунках, відкритих в АКБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) клієнтами банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_17 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_15 ), а саме: рахунки № НОМЕР_23 , (980 - УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ, 840 ДОЛАР США, 978 - ЄВРО), № НОМЕР_24 (980 - УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ, 840 ДОЛАР США, 978 - ЄВРО) копій документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують надходження та списання за період з моменту відкриття по теперішній час включно, грошових коштів по рахункам, із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунок та перерахування з нього, документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДР, МФО й номерів рахунків контрагентів, з якими проведені операції на паперовому та магнітному (електронному) носіях; договорів на відкриття та здійснення розрахунково-касового обслуговування; карток із зразками підписів та печатки, наказів про призначення на посади, протоколів загальних зборів учасників, виданих та отриманих довіреностей, паспортів (посвідок про право тимчасового перебування на території України), довідок про присвоєння ІПН службових осіб та засновників (учасників) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_17 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_15 ), документів, що свідчать про видачу готівкових коштів службовим особам підприємства (чеків та доручень на отримання готівки); виписок про рух грошових коштів на паперових та електронних носіях по рахунках № НОМЕР_23 , № НОМЕР_24 за період з моменту відкриття рахунків по дату оголошення ухвали (із зазначенням дати надходження грошових коштів, призначення платежу, з якого рахунку надійшли кошти, назва підприємства від якого надійшли грошові кошти, ідентифікаційний код: підприємства, дату списання коштів з рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_17 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ідентифікаційний код: НОМЕР_15 ), сума коштів, призначення платежу, на який рахунок перераховано грошові кошти, назву підприємства куди перераховані грошові кошти, ідентифікаційний код: підприємства); договорів і інших документів, що стали підставою для оформлення та використання клієнтами при управлінні даними рахунками системи клієнт-банк, інформації про користування системою клієнт-банк для перевірки стану рахунку і перерахування грошових коштів з поточного рахунку (протоколи обміну інформацією, LOG-файли) за вказаний період, з зазначенням IP-адрес пристроїв, з яких відбувалося з`єднання з системою, дати та часу таких з`єднань (включаючи години, хвилини та секунди), електронного ім`я користувача, назви операції, з можливістю вилучення всіх наявних документів в копіях.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Службовим та посадовим особам АКБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), надати (забезпечити) тимчасовий доступ до оригіналів вищевказаних документів, зазначеним в ухвалі особам та надати можливість вилучити належним чином завірені їх копії, а також надати зазначену інформацію на паперовому та на оптичному носії інформації (в форматах файлів .doc, .docx, .excel).

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу80277788
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —752/24194/18

Ухвала від 17.12.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 22.02.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 21.03.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 21.03.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Вирок від 14.01.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 14.01.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 14.01.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 17.12.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 23.11.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 23.11.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні