Рішення
від 07.03.2019 по справі 620/6/19
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 березня 2019 року м.Чернігів Справа № 620/6/19

Чернігівський окружний адміністративний суд під головуванням судді Соломко І.І., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Бахмацького об'єднаного управління Пенсійного фонду України про зобов'язання вчинити певні дії,

У С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Бахмацького об'єднаного управління Пенсійного фонду України про зобов'язання вчинити певні дії.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначив, що відповідач при обчисленні пенсії протиправно не враховав заробітну плату відповідно до Сведений о состоянии индивидуального лицевого счета застрахованного лица , отриманих із супровідним листом від Державної установи управління Пенсійного фонду Російської Федерації по Ліскінському району Воронежської області, оскільки такі відомості є офіційними даними для підтвердження вказаних у них обставин, чим порушив права позивача.

Ухвалою суду від 08.01.2019 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідач подав відзив на позов, в якому позов не визнає, просить відмовити позивачу в задоволенні позову, з огляду на те, що позивачем не надано відповідні документи, встановлені пунктом 2 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, тому підстави для врахування заробітної плати відповідно до Сведений о состоянии индивидуального лицевого счета застрахованного лица для обчислення пенсії позивачу, відсутні.

Дослідивши, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

ОСОБА_1 перебуває на обліку в Бахмацькому об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України та з 18.08.2015 отримує пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 2, призначену згідно з виконавчим листом № 728/351/16-а від 20.05.2016 та обчислену відповідно до Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

03.12.2018 позивач звернувся до відповідача з заявою, в якій просив обчислити пенсію з врахуванням заробітної плати за періоди роботи з 1998 по 01.07.2000, з 01.07.2000 по 31.10.2002 відповідно до Сведений о состоянии индивидуального лицевого счета застрахованного лица (а.с. 12), на що від пенсійного органу отримав відповідь від 14.12.2018 за № 156/02/М-1, якою позивачу відмовлено. Відмова обгрунтована тим, що позивачем не надано документів, встановлених пунктом 2 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1(а.с.13-14).

Даючи правову оцінку обставинам справи, суд зважає на таке.

Частиною першою статті 1 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (далі Закон № 1788-XII) визначено, що громадяни України мають право на державне пенсійне забезпечення за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника та в інших випадках, передбачених цим Законом.

Принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг визначає Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV від 09.07.2003 (далі - Закон №1058).

Згідно зі статтею 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим Законом.

Відповідно до ч.2 ст.24 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог цього Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку - на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до ст. 40 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

Відповідно до ч.1 ст. 114 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи мають особи, які працювали на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, зазначених у частинах другій і третій цієї статті, а пенсії за вислугу років - на умовах, зазначених у частині четвертій цієї статті. Розміри пенсій для осіб, визначених цією статтею, обчислюються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

Згідно з Угодою про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992 року пенсійне забезпечення громадян держав-учасниць цієї Угоди та членів їх сімей здійснюється за законодавству держави, на території якої вони проживали (ст. 1).

Ця Угода поширюється на всі види пенсійного забезпечення громадян, які встановлені або будуть встановлено законодавством держав-учасниць Угоди (ст.5). Призначення пенсій громадянам держав-учасниць Угоди проводиться за місцем проживання. Для встановлення права на пенсію, у тому числі пенсій на пільгових підставах і за вислугу років, громадянам держав-учасниць Угоди враховується трудовий стаж, набутий на території будь-якої з цих держав, а також на території колишнього СРСР за час до набуття чинності Угоди. Обчислення пенсій проводиться із заробітку (доходу) за періоди роботи, які зараховуються до трудового стажу (ст.6).

Пунктом 2 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1 особи, яким пенсія призначається відповідно до міжнародних договорів (угод) у галузі пенсійного забезпечення, надають документи про стаж, визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу, та довідку згідно з додатком 1 до цього Порядку.

Листом від 16.09.2016 № 07-94/12909 Управління Пенсійного фонду Російської Федерації по Ліскінському району Воронежської області направило позивачу відомості з особового рахунку застрахованої особи ОСОБА_1, в якій вказані періоди роботи позивача на підприємстві Транссвязьстрой та суми нарахованої заробітної плати, які містяться в матеріалах справи.

Отже, вказана інформація є достатньою для обчислення пенсії позивачу.

Посилання відповідача на те, що вказані відомості не відповідають встановленій форми, суд відхиляє як безпідставні, оскільки це не може нівелювати дані, викладені у наданих Управлінням Пенсійного фонду Російської Федерації по Ліскінському району Воронежської області відомостях, оформлених належним чином, та позбавляти особу права на належне пенсійне забезпечення з урахуванням вказаних у ній даних про заробітну плату.

Частиною першою статті 77 КАС України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позивачем доведено ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги, тому позов підлягає задоволенню повністю.

Відповідно до частини першої статті 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Як видно з матеріалів справи, позивачем сплачено судовий збір в загальному розмірі 704,80 грн., що підтверджується квитанцією від 22.12.2018 № 89.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку про стягнення за рахунок бюджетних асигнувань Бахмацького об'єднаного управління Пенсійного фонду України на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 704,80 грн. (сімсот чотири гривні 80 копійок), сплачений згідно квитанції від 22.12.2018 № 89.

Керуючись ст. ст.9,139, 227, 241-243, 246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Зобов'язати Бахмацьке об'єднане управління Пенсійного фонду України при обчисленні пенсії врахувати заробітну плату відповідно до відомостей, що містяться у Сведении о состоянии индивидуального лицевого счета застрахованого лица , виданих Управлінням Пенсійного фонду Російської Федерації по Ліскінському району Воронежської області 16.09.2016.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Бахмацького об'єднаного управління Пенсійного фонду України на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 704,80 грн. (сімсот чотири гривні 80 копійок), сплачений відповідно квитанції від 22.12.2018 № 89.

Рішення суду набирає законної сили в порядку статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до Шостого апеляційного адміністративного суду в строки, визначені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України, протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення суду. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Повний текст постанови виготовлено 07.03.2019.

Позивач: ОСОБА_1 (вул. Партизанська, 42, м. Бахмач, Чернігівська область, 16500, РНОКПП НОМЕР_1).

Відповідач: Бахмацьке об'єднане управління Пенсійного фонду України (вул. Чернігівська, 2а, м. Бахмач, Чернігівська область, 16501, код ЄДРПОУ 40378227).

Суддя І.І. Соломко

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.03.2019
Оприлюднено08.03.2019
Номер документу80313795
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —620/6/19

Ухвала від 16.03.2021

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Лобан Д.В.

Ухвала від 16.03.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Собків Ярослав Мар'янович

Ухвала від 12.06.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Собків Ярослав Мар'янович

Ухвала від 10.05.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Собків Ярослав Мар'янович

Рішення від 07.03.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Соломко І.І.

Ухвала від 08.01.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Соломко І.І.

Постанова від 03.01.2019

Адмінправопорушення

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні