Ухвала
від 11.03.2019 по справі 915/211/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

11 березня 2019 року Справа № 915/211/17

м.Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Семенчук Н.О. розглянувши матеріали подання №2332/2 від 06.03.2019 Арбузинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області (55301, Миколаївська область, смт.Арбузинка, пл..Центральна,88) про тимчасове обмеження у праві виїзду керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов'язань за рішенням, у справі

За позовом: Керівника Первомайської місцевої прокуратури Миколаївської області (55213, Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. Івана Виговського, 18) в інтересах держави в особі Костянтинівської селищної ради Арбузинського району Миколаївської області, 55340, Миколаївська область, Арбузинський район, смт. Костянтинівка, пл. Соборна, 20

До відповідача: Приватного підприємства "Будтранссервіс-Строй", 55340, Миколаївська область, Арбузинський район, смт. Костянитинівка, вул. Синявського, буд. 59

про: стягнення збитків за фактичне використання земельної ділянки в сумі 82 593,05 грн.

Первомайська місцева прокуратура Миколаївської області в інтересах держави в особі Костянтинівської селищної ради Арбузинського району Миколаївської області звернулась до господарського суду Миколаївської області з позовними вимогами про стягнення з Приватного підприємства "Будтранссервіс-Строй" збитків в сумі 82 593,05 грн., завданих внаслідок безоплатного використання земельних ділянок загальною площею 0,8976 га із земель Костянтинівської сільської ради Арбузинського району Миколаївської області.

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 11.04.2017 у справі 915/211/17 позовні вимоги задоволені. Стягнуто з Приватного підприємства "Будтранссервіс-Строй" на користь Костянтинівської селищної ради Арбузинського району Миколаївської області збитки в розмірі 82 593,05 грн. Стягнуто з Приватного підприємства "Будтранссервіс-Строй" на користь прокуратури Миколаївської області 1600,00 грн. судового збору.

На виконання рішення від 11.04.2017 господарським судом видані відповідні накази.

11.03.2019 Арбузинський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області звернувся до господарського суду Миколаївської області з поданням №2332/2 від 06.03.2019 в якому просить суд тимчасово обмежити право громадянина України на виїзд з України - керівнику Приватного підприємства "Будтранссервіс-Строй" ОСОБА_1 (реєстраційний номер карти платника податків НОМЕР_1, паспорт серії НОМЕР_2 виданий Уманським районним відділом Управління Міністерства внутрішніх справ України в Черкаській області 11 січня 2001 року) до виконання зобов'язань за рішенням господарського суду Миколаївської області №915/211/17 про стягнення з Приватного підприємства "Будтранссервіс-Строй" на користь Костянтинівської селищної ради Арбузинського району Миколаївської області збитків в розмірі 82 593,05 грн.

В обґрунтування подання відділ ДВС посилається на ухилення боржника - Приватного підприємства "Будтранссервіс-Строй" від виконання судового рішення в даній справі, а саме: неявку керівника боржника на виклик державного виконавця; невиконання судового рішення у добровільному порядку; неподання на вимогу державного виконавця витребуваних бухгалтерських документів та пояснень за фактами невиконання рішень або законних вимог виконавця. Вказує, що державним виконавцем встановлено, що керівник боржника - ОСОБА_1 перебуває більше року в країні - Польща в підтвердження чого посилається на акт державного виконавця від 06.03.2019. Відділ ДВС обґрунтовує подання п.19 ч. 3 ст. 18 Закону України Про виконавче провадження та ст.337 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши надане подання суд ухвалив відмовити в його задоволенні, з огляду на наступне.

Пунктом 19 частини 2 статті 18 Закону України „Про виконавче провадження встановлено, що державний виконавець зобов'язаний у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатись до суду, який видав виконавчий документ, за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника-фізичної особи чи керівника боржника-юридичної особи за межі України до виконання зобов'язань за рішенням або погашення заборгованості за рішенням про стягнення періодичних платежів.

Згідно абз.2 п.2 ст.15 Закону України Про виконавче провадження - боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов'язок щодо виконання рішення.

Так, згідно матеріалів справи, боржником за судовим рішенням від 11.04.2017 у справі №915/211/17 є Приватне підприємство "Будтранссервіс-Строй" (55340, Миколаївська область, Арбузинський район, смт. Костянитинівка, вул. Синявського, буд.59, код ЄДРПОУ 37564624), про що зазначено у відповідному Наказі суду від 25.04.2017.

Тобто, обов'язок щодо виконання судового рішення покладено не на фізичну особу (боржника) - ОСОБА_1, а на юридичну особу - Приватне підприємство "Будтранссервіс-Строй".

Статтею 6 Закону України Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України , визначено, що право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли: - він обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, - до закінчення терміну, встановленого статтею 12 цього Закону; - стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за

умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень; - він засуджений за вчинення кримінального правопорушення - до відбуття покарання або звільнення від покарання; - він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов'язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів;- він перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції - до припинення нагляду.

У відповідності до ст.337 ГПК України .тимчасове обмеження фізичної особи - боржника у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як виключний захід забезпечення виконання судового рішення. Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України застосовується в порядку, визначеному цим Кодексом для забезпечення позову, із особливостями, визначеними цією статтею. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення. Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена за поданням державного або приватного виконавця, яким відкрито відповідне виконавче провадження. Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

Отже, наведеними вище положеннями Закону України "Про порядок виїзду з

України і в'їзду в Україну громадян України" та господарського процесуального законодавства не передбачено застосування обмеження громадянина України, який є керівником боржника, у праві виїзду за межі України; суд не може обмежити пересування за межі України фізичних осіб, які не є боржниками.

Таким чином, оскільки фізична особа ОСОБА_1 не є боржником, в розумінні Закону України Про виконавче провадження , тобто особою на яку судовим рішенням покладено обов'язок щодо виконання судового рішення, а тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України керівника юридичної особи-боржника не передбачено ГПК України суд не вбачає підстав для задоволення подання Арбузинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області про тимчасове обмеження у праві виїзду керівника боржника за межі України.

Керуючись ст.ст. 232, 234, 337 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні подання Арбузинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України - керівнику ПП - "Будтранссервіс-Строй" ОСОБА_1.

Додаток:

- акт відділу документального забезпечення господарського суду Миколаївської області від 11.03.2019 - на 1-му аркуші (для заявника).

Ухвала набирає законної сили у відповідності до ст.235 ГПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.О. Семенчук

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення11.03.2019
Оприлюднено11.03.2019
Номер документу80335344
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/211/17

Ухвала від 11.03.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

Судовий наказ від 25.04.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

Судовий наказ від 25.04.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

Рішення від 11.04.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

Ухвала від 23.03.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні