Рішення
від 05.03.2019 по справі 560/4497/18
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/4497/18

РІШЕННЯ

іменем України

05 березня 2019 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Ковальчук О.К. розглянувши адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Хмельницькій області до приватного підприємства агрофірма "Нива" про стягнення податкового боргу,

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДФС у Хмельницькій області звернулось в суд з позовом до приватного підприємства агрофірма "Нива", в якому у відповідності до вимог Податкового кодексу України просить надати дозвіл на погашення податкового боргу відповідача в сумі 2746,92 грн. за рахунок майна зазначеного підприємства, яке перебуває у податковій заставі.

Ухвалою від 11.01.2019 Хмельницький окружний адміністративний суд відкрив провадження у справі та призначив до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження у відповідності до статті 263 Кодексу адміністративного судочинства України, надав відповідачу строк для подання відзиву на позов - 15 днів з дня вручення йому ухвали про відкриття провадження у справі.

На адресу суду повернувся поштовий конверт з відміткою Укрпошти по вказаній адресі організація вітсутня. Згідно з частиною 11 статті 126 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до частини 1 статті 263 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає за правилами спрощеного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) справи щодо стягнення грошових сум, які ґрунтуються на рішеннях суб'єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження та сума яких не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх взаємному зв'язку та сукупності, суд встановив таке.

Відповідач - приватне підприємство агрофірма "Нива", код ЄДРПОУ 22987426, зареєстроване 04.11.1996 року та перебуває на обліку в Головному управлінні ДФС у Хмельницькій області як платник податків.

Постановою від 13 липня 2017 року у справі № 822/1664/17, яка набрала законної сили 11.08.2017 року, Хмельницький окружний адміністративний суд, задовольнив позов Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому Головного управління ДФС у Хмельницькій області, стягнув з приватного підприємства агрофірма "Нива" (код ЄДРПОУ 22987426) податковий борг в сумі 2746 (дві тисячі сімсот сорок шість) грн. 92 коп. за рахунок коштів платника податків з рахунків у банках, обслуговуючих платника та за рахунок готівки, що належить платнику податків, для погашення податкового боргу.

В грудні 2018 року позивач звернувся до суду з позовом про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, що перебуває в податковій заставі, відповідно до акту опису майна №21 від 14.05.2014 року.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд враховує зазначене нижче.

Згідно з статтею 67 Конституції України на платників податків покладено обов'язок сплачувати податки і збори в порядку і в розмірах, встановлених законом.

Підпунктом 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 ПК України визначено, що податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

Згідно з пунктом 87.1 статті 87 ПК України джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Сплата грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснена також за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника) або за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів (на підставі відповідної заяви платника) до відповідних бюджетів.

Відповідно до положень підпунктів 95.1 - 95.3 статті 95 ПК України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Тобто, ПК України визначає послідовність дій податкового органу щодо стягнення податкового боргу та умови, за яких погашення податкового боргу здійснюється за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі. Кодексом передбачено, що майно платника податків, що перебуває у податковій заставі, може бути джерелом погашення податкового боргу лише в тому випадку, коли податковим органом вжиті всі заходи щодо стягнення податкового боргу за рахунок коштів та готівки, які перебувають у власності такого платника, і лише за умови їх недостатності.

Механізм виконання судових рішень про стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу передбачений Главою 11 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженого постановою правління Національного банку України від 21.01.04 №22, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 29 березня 2004 р. за N377/8976 (далі - Інструкція).

Зазначений механізм передбачає оформлення інкасового доручення для примусового стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу.

Відповідно до пункту 11.2 Інструкції стягувач ініціює стягнення коштів з рахунків платників податків - на підставі рішення суду або рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу (за умов, визначених пунктом 95.5 статті 95 Податкового кодексу України).

Банк платника приймає до виконання інкасове доручення (розпорядження) стягувача незалежно від наявності достатнього залишку коштів на рахунку платника (пункт 11.6 Інструкції).

Суд становив, що позивач не виставляв інкасові доручення про стягнення податкового боргу з коштів на поточному рахунку платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків.

В матеріалах справи також відсутні будь-які докази виконання судового рішення про стягнення податкового боргу відповідача по справі №822/1664/17.

Посилання позивача, що на дату набрання законної сили судовим рішенням по справі №822/1664/17 банківські рахунки відповідача були закриті, і в подальшому не відкривались, суд вважає необґрунтованими, оскільки докази на підтвердження вказаних фактів суду не надані. Доказів, що підтверджують факт закриття банком рахунків наявних у відповідача, позивач не надав.

Відповідно до вимог статті 95 ПК України право на погашення податкового боргу шляхом продажу майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі, виникає у податкового органу за умови, якщо ним вжиті всі заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності.

Суд вважає, що вжиті позивачем заходи щодо виконання постанови Хмельницького окружного адміністративного суду у справі №822/1664/17 про стягнення податкового боргу відповідача за рахунок належних йому коштів у банках та готівки є недостатніми, оскільки їх результати не відображають дійсний майновий стан відповідача та недостатність наявних у нього коштів на рахунках у банках для погашення податкового боргу. Тому, відсутні підстави для надання дозволу на погашення податкового боргу відповідача за рахунок майна, що перебуває в податковій заставі.

Враховуючи вищевикладене, позовна заява Головного управління ДФС у Хмельницькій області про надання дозволу на погашення суми податкового боргу приватного підприємства агрофірма "Нива" за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі, задоволенню не підлягає.

Керуючись статтями 6, 72-77, 139, 244, 246, 250, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

в задоволені адміністративного позову Головного управління ДФС у Хмельницькій області про надання дозволу на погашення суми податкового боргу приватного підприємства агрофірма "Нива" за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач:Головне управління ДФС у Хмельницькій області (вул. Пилипчука, 17,Хмельницький,Хмельницька область,29000 , код ЄДРПОУ - 39492190) Відповідач:Приватне підприємство агрофірма "Нива" (АДРЕСА_1,Хмельницький,Хмельницька область,29000 , код ЄДРПОУ - 22987426)

Головуючий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.03.2019
Оприлюднено13.03.2019

Судовий реєстр по справі —560/4497/18

Постанова від 04.02.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Боровицький О. А.

Ухвала від 22.01.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Боровицький О. А.

Ухвала від 03.12.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Боровицький О. А.

Ухвала від 03.12.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Боровицький О. А.

Ухвала від 06.11.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Боровицький О. А.

Постанова від 18.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 17.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 06.08.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 03.07.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 24.05.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Боровицький О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні