Ухвала
від 12.03.2019 по справі 621/3270/18
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 621/3270/18

Пр. № 1-кс/621/165/19

Ухвала

Іменем України

12 березня 2019 року м. Зміїв

Слідчий суддя Зміївського районного суду Харківської області ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Змієві клопотання прокурора Зміївського відділу Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю,

в с т а н о в и в:

Прокурор Зміївського відділу Чугуївської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_3 звернулась до суду із клопотанням по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017220300000303 від 04.04.2017 року, за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 382, ч. 1 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », з метою отримання можливості ознайомитись та вилучити копії установчих та організаційних документів; правовстановлюючих, організаційно-розпорядчих документів; фінансової звітності, регістрів бухгалтерського обліку, первинних документів; податкової звітності, реєстрів, розрахунків, актів та документів; документів з праці та оплати праці; звітів з праці та розрахунків з оплати праці; договорів та претензійно-позовних документів.

В обґрунтування клопотання зазначено, що 09.03.2018 року Зміївським районним судом Харківської області ухвалено рішення по справі № 621/839/17, яким визнано недійсним рішення загальних зборів СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 02.12.2016 року щодо обрання голови та секретаря загальних зборів, визначення юридичної та поштової адреси СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », затвердження нової редакції Статуту в ЄДР та органах ДФС, що оформлені протоколом № 3 від 02.12.2016 року; визнано недійсним Статут СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », затверджений на загальних зборах 02.12.2016 року; зобов`язано СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » провести державну реєстрацію змін в ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, пов`язаних із визнанням недійсним рішень загальних зборів СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 02.12.2016 року. 18.09.2018 року Апеляційний суд Харківської області виніс постанову по справі № 621/839/17-ц, де постановив апеляційну скаргу СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » залишити без розгляду, рішення Зміївського районного суду Харківської області від 09.03.2018 року залишити без змін.

19.09.2018 року головою правління СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » було вчинено державну реєстрацію змін до установчих документів СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та зареєстровано нову редакцію Статуту СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 25.08.2018 року. Однак, не було виконано рішення суду, яке полягало у проведенні державної реєстрації змін в ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, пов`язаних із визнанням, недійсним рішень загальних зборів СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 02.12.2016 року.

Крім того, в ході досудового розслідування були допитані члени СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , які повідомили, що 02.12.2016 року та 25.08.2018 року участі в загальних зборах, на яких вирішувались важливі питання діяльності щодо членських внесків, розпорядження земельними ділянками, майном товариства тощо не приймали та підписи в протоколах загальних зборів СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не ставили. На підтвердження своїх показів свідками надані вільні та експрементальні зразки підпису для призначення почеркознавчої експертизи.

Крім цього свідки повідомили, що голова СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » незаконно розпоряджається земельними ділянками СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та майном товариства. Так, згідно інформації ІНФОРМАЦІЯ_2 площа земельної ділянки СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » становить 18,5 га станом на 2019 рік, а одночасно відповідно до інформації від 2011 року площа земель СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » становить 23,2 га.

Допитані в ході досудового розслідування свідки повідомляють, що голова СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » привласнює членські внески та відчужує майно товариства, а саме: залізний бак, 400 рельсів для огородження ділянки та інші металеві вироби, а також за кошти товариства придбав мотоблок для власного особистого користування.

На підставі вищевикладеного та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана вище інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, прокурор вважала, що необхідно отримати право тимчасового доступу на вилучення вказаної в клопотанні інформації, а саме охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, яка знаходиться у володінні СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Прокурор ОСОБА_3 під час судового розгляду підтримала клопотання з підстав, викладених у ньому.

Представник СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у судове засідання не з`явився, про розгляд справи був повідомлений належним чином, його неявка не перешкоджає розгляду клопотання.

Ознайомившись з матеріалами кримінального провадження, копії яких додані до клопотання, вислухавши думку прокурора,дійшов наступного:

На підтвердження доводів клопотання надано копії наступних матеріалів кримінального провадження: витяг з ЄРДР щодо кримінального провадження № 12017220300000303 від 04.04.2017 року, за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 382, ч. 1 ст. 192 КК України; Довідки про кількісний склад земельної ділянки СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № 01-15/241; листа ІНФОРМАЦІЯ_3 про надання інформації щодо податкових декларацій з плати за землю по СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; протоколу допиту потерпілого від 22.11.2018 року; протоколів допиту свідків.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частиною 1 статті 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Статтею 163 КПК України закріплено, що після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті. Якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться. Слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

З огляду на викладене, враховуючи той факт, що документи, до яких прокурор просить надати тимчасовий доступ, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин по кримінальному провадженню, необхідні для призначення судових експертиз, знаходяться у володінні СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », при цьому, прокурор довела наявність підстав, визначених ст. 163 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора є обґрунтованим та підлягає частковому задоволенню. Так, слідчий суддя вважає за необхідне надати тимчасовий доступ до речей та документів, які чітко визначені у клопотанні, щодо формулювання переліку документів «тощо» слідчий суддя ставиться критично та приходить до висновку, що клопотання прокурора в цій частині є необґрунтованим, а отже задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 159-166 КПК України,

п о с т а н о в и в:

Клопотання задовольнити частково.

Зобов`язати ОСОБА_17 голову правління СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що розташоване за адресою: Харківська область, Зміївський район, за межами сел. Слобожанське, на території Комсомольської селищної ради Зміївського району Харківської області, СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », надати лейтенанту поліції слідчому СВ Зміївського ВП ГУ НП в Харківській області ОСОБА_18 право тимчасового доступу до речей та документів, який полягає у можливості ознайомитися та вилучити у СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » копії наступних документів:

Організаційні документи:

розподіл обов`язків в СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Установчі документи:

Протоколи зборів засновників, учасників, ревізійної комісії;

Реєстр членів СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з 1989 року по теперішній час, в якому відображені зміни в кількісному та якісному складі;

заяви про вступ (вихід) членів СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період з 1989 року по теперішній час;

Статут та зміни і доповнення до нього;

Реєстраційні документи:

Повідомлення про взяття на облік юридичної особи в Пенсійному Фонді України;

Повідомлення про взяття на облік страхувальника в Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності;

Повідомлення про реєстрацію платника страхових внесків до ІНФОРМАЦІЯ_4 на випадок безробіття;

Повідомлення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та проф. захворювань України (про встановлену ставку оподаткування);

Страхове свідоцтво Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та проф. захворювань України;

Номери відкритих рахунків у банках (у національній та іноземній валюті);

Зразки підписів посадових осіб.

Правовстановлюючі документи:

Документи, що засвідчують право користування (володіння), вартість, межі земельної ділянки.

Організаційно-розпорядчі документи:

Технічна документація:

План розміщення земельних ділянок членів СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

Схема електропостачання СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

Схема внутрішнього електропостачання ділянок членів СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

Схема водопостачання.

Протоколи загальних зборів членів СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

Протоколи засідань правління СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

Кошториси доходів та витрат СТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

Акти ревізій;

Акти передачі матеріальних цінностей;

Акти передачі господарських та бухгалтерських документів;

Акти приймання-передачі майна, яке вноситься у якості цільового внеску, технічна документація на обладнання.

Журнали обліку:

вступних внесків;

цільових внесків;

членських внесків;

споживачів електроенергії;

кількісних показників споживання електроенергії;

внесення сплати за спожиту електроенергію в розрізі кожного споживача;

господарських операцій;

Накази, положення, рішення, розпорядження:

про призначення на роботу посадових осіб - голову правління (директора), головного бухгалтера;

про делегування повноважень на право підпису договорів та облікових документів та зразки підписів цих осіб;

про організацію бухгалтерського обліку;

про облікову політику для цілей бухгалтерського обліку;

про облікову політику для цілей податкового обліку;

про графік документообігу;

про порядок відновлення первинних документів, здійснення виправлень у первинних облікових документах;

про проведення інвентаризації та створення інвентаризаційних комісій;

про порядок обліку та витрачання коштів на представницькі цілі, їх документальне оформлення;

про встановлення тимчасових норм витрат палива;

про перелік посад, які мають право користуватися корпоративним мобільним зв`язком та встановлення лімітів користування послугами мобільного зв`язку;

про виробниче/невиробниче використання активів;

про розмір встановленого ліміту каси;

про порядок архівування документів.

Фінансова звітність, регістри бухгалтерського обліку, первинні документи:

Форма 1 - Баланс;

Форма 2 - Звіт про фінансові результати;

Форма 5 - Примітки та пояснення до річної фінансової звітності;

Робочий план рахунків;

Головна книга, оборотний баланс, журнали ордери та оборотно-сальдові відомості по рахунках 10, 11, 12, 15, 18, 20, 22, 30, 31, 36, 37, 48, 50, 60, 63,64, 65, 66, 68, 70-74, 80-85,90-99, забалансових рахунках 01-09, субрахунки, аналітичні відомості;

Відомості (реєстри) нарахування амортизації в бухгалтерському обліку;

Інвентаризаційні описи, протоколи засідань інвентаризаційних комісій та зведені відомості результатів інвентаризації;

Акти про введення в експлуатацію, переміщення, списання основних засобів;

Дозволи на списання та інше відчуження основних засобів;

Первинні документи з обліку придбання, руху та вибуття запасів;

Розрахунки калькулювання кошторису. Розшифровки затрат і витрат;

Акти на проведення уцінок (дооцінок), списання ТМЦ;

Банківські виписки;

Касова книга та інші касові документи (прибуткові, видаткові ордери, відомості та інше);

Журнал реєстрації прибуткових та витратних касових документів;

Документи з розрахунків з підзвітними особами;

Цінні папери та документи суворого обліку (путівки, довіреності, тощо).

Податкова звітність, реєстри, розрахунки, акти, документи:

Декларації неприбуткового підприємства (звітні, звітні нові);

Уточнюючі декларації;

Відомості (реєстри) нарахування амортизації в податковому обліку;

Податкові розрахунки земельного податку;

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (1-ДФ);

Інші форми податкової звітності: податкові вимоги, акти, рішення, результати перевірок, стягнення, накладені на посадових осіб посадовими особами податкових органів

Документи з праці та оплати праці:

Положення про систему оплати праці, про преміювання, про додаткову оплату праці;

Штатний розпис;

Табелі обліку робочого часу;

Колективний договір;

Трудові договори (контракти) з посадовими особами;

Договори про повну матеріальну відповідальність (індивідуальну та колективну);

Посадові інструкції;

Трудові книжки;

Особові справи;

Відомості з нарахування та видачі зарплати та інших виплат.

Звіти з праці та розрахунків з оплати праці:

Звітність до фондів:

Розрахунок суми страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті;

Звіт про нараховані внески, перерахування та витрати пов`язані з загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням на випадок тимчасової втрати працездатності;

Розрахункова відомість про нарахування та перерахування страхових внесків та витрачених коштів ІНФОРМАЦІЯ_5 на випадок безробіття;

Розрахункова відомість про нарахування та перерахування страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та проф. захворювань;

Відомості нарахування допомоги за соціальним страхуванням та інші види допомоги

Договори:

купівлі-продажу;

бартеру;

послуг;

дарування (безоплатного надання);

поставки;

оренди;

застави;

підряду;

поруки;

гарантії;

уступки вимоги;

переводу боргу;

позики;

кредитні;

комісії;

доручення.

Претензійно-позовні документи:

Заяви підприємства до органів внутрішніх справ;

Претензії виставлені та отримані;

Позовні заяви подані та отримані;

Рішення, ухвали та постанови суду.

В іншій частині клопотання відмовити.

Роз`яснити, що у разі ненадання особою, у володіння якої знаходяться документи, зазначені в ухвалі про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення речей і документів із зазначеною інформацією.

Строк дії ухвали встановити до 12 квітня 2019 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення12.03.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу80393006
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —621/3270/18

Ухвала від 12.03.2019

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

Ухвала від 28.12.2018

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

Ухвала від 27.11.2018

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні