Рішення
від 11.03.2019 по справі 587/138/19
СУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 587/138/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2019 року Сумський районний суд Сумської області під головуванням судді Степаненка О.А., при секретарі Токаревій В.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Кровненська сільська рада Сумського району Сумської області, приватний нотаріус Сумського районного нотаріального округу Сумської області ОСОБА_2 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернувся до суду з заявою, посилаючись на те, що 22 жовтня 2018 року в місті ОСОБА_3 Ізраїль помер її чоловік ОСОБА_4. Після його смерті залишилось спадкове майно, що складається із відповідної частини квартири, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1. У свідоцтві про право власності на житло від 28 грудня 1993 року виданому Птахорадгоспом ім. Куйбишева, та зареєстрованому Сумським обласним об'єднаним бюро технічної інвентаризації і записаному у реєстрову книгу № 1 за реєстровим № 110, вказано, що Солянік ОСОБА_5 належить частина квартири у спільній сумісній власності, а у свідоцтві про смерть від 24 жовтня 2018 року, виданим Міністерством внутрішніх справ ОСОБА_3 Ізраїль, зазначено прізвище чоловіка заявниці як Соляник ОСОБА_5. Оскільки є розбіжності у прізвищах спадкодавця на документах, що підтверджують право власності (свідоцтві про право власності на житло від 28 грудня 1993, виданому Птахорадгоспом ім. Куйбишева, та зареєстрованому Сумським обласним об'єднаним бюро технічної інвентаризації і записаному у реєстрову книгу № 1 за реєстровим № 110), та у свідоцтві про смерть її чоловіка, заявниці нотаріусом було видано заявниці постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом. Посилаючись на вказані обставини, просила встановити факт належності свідоцтва про право власності на житло спадкодавцю.

Заявниця в судове засідання не з явилася, від її представника надійшла заява з проханням слухати справу у його відсутність, заявлені вимоги підтримав.

Представник Кровненської сільської ради Сумського району Сумської області в судове засідання не з явився, з невідомих суду причин, хоча про час та місце розгляду був повідомлений належним чином.

Приватний нотаріус Сумського районного нотаріального округу Сумської області ОСОБА_2 в судове засідання не з явилася, в своїй заяві просила слухати справу у її відсутність, проти позову не заперечувала.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 є чоловіком заявниці, що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу( арк.с.7)

22 жовтня 2018 року ОСОБА_4 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть(арк.с.9)

Після його смерті залишилось спадкове майно, що складається із відповідної частини квартири, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

У свідоцтві про право власності на житло від 28 грудня 1993 року виданому Птахорадгоспом ім. Куйбишева, та зареєстрованому Сумським обласним об'єднаним бюро технічної інвентаризації і записаному у реєстрову книгу № 1 за реєстровим № 110, вказано, що Солянік ОСОБА_5 належить частина квартири у спільній сумісній власності, а у свідоцтві про смерть від 24 жовтня 2018 року, виданим Міністерством внутрішніх справ ОСОБА_3 Ізраїль, зазначено прізвище чоловіка заявниці як Соляник ОСОБА_5.(арк.с.8,9)

Через наявність розбіжності у прізвищах спадкодавця на документах, що підтверджують право власності (свідоцтві про право власності на житло від 28 грудня 1993, виданому Птахорадгоспом ім. Куйбишева, та зареєстрованому Сумським обласним об'єднаним бюро технічної інвентаризації і записаному у реєстрову книгу № 1 за реєстровим № 110), та у свідоцтві про смерть ОСОБА_4 нотаріусом було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 17 січня 2019 року.

Відповідно до ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Та обставина, що свідоцтво про право власності на житло від 28 грудня 1993, видане Птахорадгоспом ім. Куйбишева, та зареєстроване Сумським обласним об'єднаним бюро технічної інвентаризації і записане у реєстрову книгу № 1 за реєстровим № 110, видане на прізвище Солянік Олега Вікторовича замість Соляник Олега Вікторовича належить ОСОБА_4 встановлено в судовому засіданні і не оспорюється сторонами.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.263, 264, 265, 293 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Встановити факт належності ОСОБА_4, померлому 22 жовтня 2018 року, свідоцтва про право власності на житло від 28 грудня 1993 року, видане Птахорадгоспом ім. Куйбишева, та зареєстроване Сумським обласним об'єднаним бюро технічної інвентаризації і записане у реєстрову книгу № 1 за реєстровим № 110.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Сумського апеляційного суду Сумської області через Сумський районний суд протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя

СудСумський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення11.03.2019
Оприлюднено13.03.2019
Номер документу80399856
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —587/138/19

Рішення від 11.03.2019

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

Ухвала від 25.01.2019

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні