Постанова
від 07.03.2019 по справі 0240/3548/18-а
СЬОМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 0240/3548/18-а Головуючий у 1-й інстанції: Чернюк Алла Юріївна

Суддя-доповідач: Капустинський М.М.

07 березня 2019 року

м. Вінниця

Сьомий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді: Капустинського М.М.

суддів: Охрімчук І.Г. Моніча Б.С.

за участю:

секретаря судового засідання: Ткач В.В.,

позивача, її представника, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Літинської районної ради Вінницької області на рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 21 листопада 2018 року (повний текст рішення виготовлено 26.11.2018 року у м.Вінниця) у справі за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Літинської районної ради Вінницької області про визнання протиправним та скасування рішення,

В С Т А Н О В И В :

04.10.2018 року до Вінницького окружного суду звернулася позивач - ОСОБА_2 з адміністративним позовом до відповідача - Літинської районної ради Вінницької області про визнання протиправним та скасування рішення. На обгрунтування вимог вказувала, що 21 сесія 7 скликання Літинської районної ради Вінницької області 28.03.2018 року прийняла рішення №391 Про заходи щодо реорганізації комунального закладу Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги . В подальшому, 22 сесія 7 скликання Літинської районної ради Вінницької області 13.06.2018 року прийняла рішення №401 Про затвердження статуту комунального некомерційного підприємства Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги . Пунктом 4 зазначеного рішення вирішено призначити виконуючим обов'язки головного лікаря комунального некомерційного підприємства Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги ОСОБА_2 на період до проведення конкурсу на посаду головного лікаря комунального некомерційного підприємства Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги .

Вважаючи, що призначенням її виконуючим обов'язки головного лікаря комунального некомерційного підприємства Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги , погіршується її правове становище, а тому звернулася з даним позовом до суду.

Рішенням Вінницького окружного адміністративного суду від 21 листопада 2018 року адміністративний позов задоволено повністю.

Визнано протиправним пункт 4 рішення 22 сесії 7 скликання Літинської районна рада Вінницької області від 13.06.2018 року №401 Про затвердження статуту комунального некомерційного підприємства Літинський - районний центр первинної медико-санітарної допомоги .

Скасовано пункт 4 рішення 22 сесії 7 скликання Літинської районна рада Вінницької області від 13.06.2018 року №401 Про затвердження статуту комунального некомерційного підприємства Літинський - районний центр первинної медико-санітарної допомоги щодо призначення виконуючим обов'язки головного лікаря комунального некомерційного підприємства Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги ОСОБА_2 на період до проведення конкурсу на посаду головного лікаря комунального некомерційного підприємства Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги .

Стягнуто на користь ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1, адреса: АДРЕСА_1) за рахунок бюджетних асигнувань Літинської районної ради Вінницької області (код ЄДРПОУ 21728987, адреса: вул. Соборна, 7, смт.Літин, Вінницька область, 22300) сплачений судовий збір в розмірі 1409,60 гривень (одна тисяча чотириста дев'ять гривень шістдесят копійок).

Не погоджуючись з прийнятим судовим рішенням Відповідачем у справі подано до суду апеляційну скаргу в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права просили скасувати прийняте рішення та постановити нове - про відмову в задоволенні позову. На обгрунтування вимог апеляційної скарги зазначено, що чинним законодавством України не передбачено трудових відносин з керівником новоствореного некомерційного комунального підприємства на підставі трудового договору на невизначений термін. До того ж, ОСОБА_2 фактично не було звільнено з комунального некомерційного підприємства Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги , а відтак, не порушено вимог чинного законодавства України. Позивачем не доведено як суті порушень так і не надано доказів, що їх підтверджують.

Поданим до суду клопотанням просили справу розглядати за відсутності їх представника.

Позивачем на апеляційну скаргу подано відзив в якому просили апеляційну скаргу залишити без задоволення, а судове рішення - без змін.

Вислухавши представника позивача, перевіривши матеріали справи та дослідивши доводи апеляційної скарги колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому виходячи з наступного.

08.02.2011 року рішення 4 сесія 6 скликання Літинської районної ради Вінницької області №43 Про заходи щодо реформування первинного рівня надання медичної допомоги в районі , ОСОБА_2 призначено керівником комунального закладу Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги .

28.03.2018 року 21 сесія 7 скликання Літинської районної ради Вінницької області прийняла рішення №391 Про заходи щодо реорганізації комунального закладу Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги .

Пунктом 4.5 рішення №391, комісії з реорганізації комунального закладу Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги доручено попередити працівників про можливе звільнення у зв'язку зі скороченням штату. Оскільки, головний лікар ОСОБА_2 перебувала в трудових відносинах з комунальним закладом Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги , вона також була попереджена про можливе звільнення.

13.06.2018 року 22 сесія 7 скликання Літинської районної ради Вінницької області прийняла рішення №401 Про затвердження статуту комунального некомерційного підприємства Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги .

Пунктом 1 рішення 22 сесії районної ради 7 скликання від 13.06.2018 року №401 Про затвердження статуту комунального некомерційного підприємства Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги затверджено Статут комунального некомерційного підприємства Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги . Пунктом 7.2 вказаного статуту визначено, що поточне керівництво (оперативне управління) Підприємством здійснює керівник Підприємства - головний лікар, який призначається на посаду на конкурсній основі шляхом укладання контракту на термін від шести місяців до 5 років і звільняється з неї відповідно до порядку, визначеного чинним законодавством та відповідним рішенням Літинської районної ради.

Пунктом 4 вказаного рішення вирішено призначити виконуючим обов'язки головного лікаря комунального некомерційного підприємства Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги ОСОБА_2 на період до проведення конкурсу на посаду головного лікаря комунального некомерційного підприємства Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги .

Вважаючи п.4 вказаного рішення протиправним та таким що погіршує її правове становище в частині припинення її безстрокового трудового договору та можливого обов'язку укладання контракту строком на 5 років за результатами проведення відкритого конкурсу на зайняття вказаної посади, позивач звернулася з даним позовом до суду.

Суд першої інстанції встановив протиправність п.4 рішення 22 сесія 7 скликання Літинської районної ради Вінницької області №401 від 13.06.2018 року Про затвердження статуту комунального некомерційного підприємства Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги , а тому скасував в цій частині рішення.

В обгрунтування прийнятого оскаржуваного судового рішення, суд першої інстанції зазначив наступне.

Законом України від 06.04.2017 року "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров'я" внесено окремі зміни до Основ законодавства України про охорону здоров'я. Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень цього ж Закону, державні та комунальні заклади охорони здоров'я - бюджетні установи можуть реорганізовуватися в казенні підприємства або комунальні некомерційні підприємства.

Згідно п.п.3 п.3 Прикінцевих положень вказаного Закону звільнення працівників закладів, що реорганізуються відповідно до пункту 2 цього розділу, допускається лише у разі, якщо неможливо перевести працівника за його згодою на іншу роботу.

Як зазначалося, відповідно до рішення 4 сесія 6 скликання Літинської районної ради Вінницької області від 08.02.2011 року №43 Про заходи щодо реформування первинного рівня надання медичної допомоги в районі , ОСОБА_2 було призначено на посаду керівника комунального закладу Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги .

Згідно з ч.9 ст.16 Основ законодавства України про охорону здоров'я від 19.12.1992 року, в редакції, яка діяла на час укладення з керівником комунального закладу Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги ОСОБА_2 трудових договору, укладення контрактів передбачалося лише з керівниками державних закладів охорони здоров'я. Водночас, щодо призначення на посади керівників комунальних закладів охорони здоров'я, то керівники таких закладів призначалися на посади шляхом укладення з ними безстрокового трудового договору.

Відповідно до статуту установи комунального закладу Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги , в редакції від 25.12.2012 року, було визначено, що вказане підприємство очолює головний лікар, який призначається на посаду районною радою за поданням Літинської райдержадміністрації та звільняється сесією районної ради. Водночас, передбачено, що керівника закладу може бути звільнено з посади на підставах, передбачених Кодексом законів про працю України.

Таким чином, суд першої інстанції дійшов висновку, що до прийняття оскаржуваного п.4 рішення 22 сесії 7 скликання Літинської районної ради Вінницької області №401 від 13.06.2018 року, з керівником закладу Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги ОСОБА_2 було укладено безстроковий трудовий договір який залишається діючим.

Відповідно ж до п.4 Постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 року Про порядок проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров'я підставою для проведення конкурсу є рішення органу управління, яке приймається протягом трьох робочих днів з моменту виникнення вакантної посади.

Проте, як зазначалося, посада головного лікаря комунального закладу Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги вакантною не була, а згідно з п.п.3 п.3 Прикінцевих положень Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров'я", звільнення працівників закладів, що реорганізуються відповідно до пункту 2 цього розділу, не допускається.

Таким чином, суд дійшов висновку, що п.4 рішення 22 сесії 7 скликання Літинської районної ради Вінницької області №401 від 13.06.2018 року, яким відповідач призначив виконуючим обов'язки головного лікаря комунального некомерційного підприємства "Літинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги" ОСОБА_2 на період до проведення конкурсу на посаду головного лікаря комунального некомерційного підприємства "Літинський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги", не відповідає приписам Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров'я" є протиправним та таким, що порушує гарантовані Конституцією України та іншими законами, права і свободи, гарантії стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами.

Надаючи правову оцінку правовідносинам сторін та прийнятому судовому рішенню, колегія суддів зазначає, що судом першої інстанції при його постановленні не враховано ту обставину, що в процесі перетворення закладів охорони здоров"я з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства Міністерства охорони здопров"я України, Літинська районна рада рішення №401, приймала як власник, з урахуванням особливостей визначених Основами та підзаконними нормативно-правовими актами, що регулюють ці питання.

Літинська районна рада Вінницької області, вносячи зміни до статуту комунального некомерційного підприємства "Літинський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги" в частині організаційно-правових засад, реалізовувала передбачені законодавством повноваження засновника цього закладу, тобто діяла як суб"єкт цивільного права, оскільки наділена правами та обов"язками власника відносно вказаного комунального закладу, як іншої юридичної особи - об"єкта комунальної власності та одночасно суб"єкта приватного права.

Позивач зазначала, що результати зазначених дій відповідача щодо визначення процедури призначення на посаду головного лікаря комунального некомерційного підприємства "Літинський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги", щодо неї, не відповідає приписам Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров'я", п.4 Постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 року №1094 "Про порядок проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров"я", зокрема порядку виникнення вказаних трудових відносин за наслідками проведення конкурсу на заміщення керівника комунального некомерційного закладу.

Таким чином, колегія суддів вважає, що звернення позивача до суду з указаним позовом спрямоване на відновлення її права на працю внаслідок порушення, на думку позивача, порядку прийому на роботу, на захист якого спрямовані засоби та норми, визначені саме цивільним (трудовим) і цивільно-процесуальним законодавством.

Відповідно до вимог ч.1 та 2 ст.317 Кодексу адміністративного судочинства України, підставами для скасування судового рішення суду першої інстанції та ухвалення нового рішення є, зокрема, неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи

З огляду на викладене колегія суддів вважає необхідним апеляційну скаргу Літинської районної ради Вінницької області задовольнити частково, постанову Вінницького окружного адміністративного суду від 21 листопада 2018 року - скасувати та закрити провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 243, 250, 308, 310, 315, 319, 321, 322, 325, 329 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

апеляційну скаргу Літинської районної ради Вінницької області задовольнити частково.

Рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 21 листопада 2018 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Літинської районної ради Вінницької області про визнання протиправним та скасування рішення скасувати.

Справу провадженням закрити.

Постанова суду набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку згідно зі ст.ст.328, 329 КАС України.

Постанова суду складена в повному обсязі 13 березня 2019 року.

Головуючий Капустинський М.М. Судді Охрімчук І.Г. Моніч Б.С.

СудСьомий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.03.2019
Оприлюднено14.03.2019
Номер документу80414113
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0240/3548/18-а

Постанова від 07.03.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Постанова від 07.03.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 19.02.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 15.01.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 29.12.2018

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Рішення від 21.11.2018

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

Ухвала від 09.10.2018

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні