Ухвала
від 14.03.2019 по справі 420/1088/19
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/1088/19

УХВАЛА

14 березня 2019 року м. Одеса

ОСОБА_1 окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді - Кравченка М.М.,

розглянувши клопотання представника Релігійної організації Одеська місцева релігійна громада Свідки ОСОБА_2 про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі за позовом Релігійної організації Одеська місцева релігійна громада Свідки ОСОБА_2 (вул. Північна, 68, м. Одеса, 65085, ідентифікаційний код 26248074) до Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Кіровоградській області (вул. Дворцова, 28, м. Кропивницький, 25022) про визнання протиправним та скасування рішення від 13.02.2019 року, зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні ОСОБА_1 окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовом Релігійної організації Одеська місцева релігійна громада Свідки ОСОБА_2 (вул. Північна, 68, м. Одеса, 65085, ідентифікаційний код 26248074) до Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Кіровоградській області (вул. Дворцова, 28, м. Кропивницький, 25022) про визнання протиправним та скасування рішення від 13.02.2019 року, зобов'язання вчинити певні дії.

Розгляд справи призначений на 21 березня 2019 року о 10:00 год. в залі судового засідання ОСОБА_1 окружного адміністративного суду за адресою: м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 14.

13.03.2019 року через канцелярію суду від представника Релігійної організації Одеська місцева релігійна громада Свідки ОСОБА_2 надійшло клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. В клопотанні представник Релігійної організації Одеська місцева релігійна громада Свідки ОСОБА_2 просить суд забезпечити його участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні Кіровоградського окружного адміністративного суду. В обґрунтування поданого клопотання представник позивача зазначив, що представляти інтереси Релігійної організації Одеська місцева релігійна громада Свідки ОСОБА_2 на підставі договору про надання правничої допомоги буде адвокат ОСОБА_3, який проживає у ІНФОРМАЦІЯ_1, у зв'язку із чим виникає потреба в його участі у судовому засіданні, призначеному на 21 березня 2019 року о 10:00 год., в режимі відеоконференції в приміщенні Кіровоградського окружного адміністративного суду.

Суд, перевіривши матеріали справи, проаналізувавши законодавство, прийшов до висновку про необхідність відмови в задоволенні клопотання представника Релігійної організації Одеська місцева релігійна громада Свідки ОСОБА_2 про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні Кіровоградського окружного адміністративного суду.

Відповідно до ч.ч.1-5 ст.195 КАС України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов'язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п'ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв'язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву. Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

Зі змісту матеріалів справи вбачається, що позивач - Релігійна організація Одеська місцева релігійна громада Свідки ОСОБА_2 знаходиться за адресою: вул. Північна, 68, м. Одеса, 65085.

Згідно з ч.1 ст.60 КАС України представник, який має повноваження на ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов'язки.

Відповідно до ч.3 ст.194 КАС України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Тобто, на думку суду, позивач має можливість та повинен забезпечити участь свого представника у судових засіданнях, що відбуваються в залі судового засідання ОСОБА_1 окружного адміністративного суду за адресою: м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 14, оскільки справа територіально підсудна ОСОБА_1 окружному адміністративному суду.

Крім того, будь-якого належного обґрунтування щодо неможливості прибути 21 березня 2019 року о 10:00 год. в судове засідання до ОСОБА_1 окружного адміністративного суду з підтверджуючими доказами представником позивача до суду надано не було.

Адже, згідно з ч.3 ст.242 КАС України обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Суд зазначає, що відповідно до ч.2 ст.131 КАС України учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не можуть з поважних причин прибути до суду, зобов'язані завчасно повідомити про це суд.

Таким чином, з урахуванням зазначеного, клопотання представника Релігійної організації Одеська місцева релігійна громада Свідки ОСОБА_2 про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції не належить до задоволення.

Суд зазначає, що згідно з ч.2 ст.44 КАС України учасники справи зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов'язки.

Відповідно до ч.1 ст.45 КАС України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами. Зловживання процесуальними правами не допускається.

Згідно з п.1 ч.2 ст.45 КАС України з урахуванням конкретних обставин справи суд може визнати зловживанням процесуальними правами дії, що суперечать завданню адміністративного судочинства, зокрема подання скарги на судове рішення, яке не підлягає оскарженню, не є чинним або дія якого закінчилася (вичерпана), подання клопотання (заяви) для вирішення питання, яке вже вирішено судом, за відсутності інших підстав або нових обставин, заявлення завідомо безпідставного відводу або вчинення інших аналогічних дій, які спрямовані на безпідставне затягування чи перешкоджання розгляду справи чи виконання судового рішення.

Відповідно до ч.3 та ч.4 ст.45 КАС України якщо подання скарги, заяви, клопотання визнається зловживанням процесуальними правами, суд з урахуванням обставин справи має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання. Суд зобов'язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. У випадку зловживання учасником судового процесу його процесуальними правами, суд застосовує до нього заходи, визначені цим Кодексом.

Керуючись ст.ст.44, 45, 60, 131, 194, 195, 242, 243, 248 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні клопотання представника Релігійної організації Одеська місцева релігійна громада Свідки ОСОБА_2 про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі за позовом Релігійної організації Одеська місцева релігійна громада Свідки ОСОБА_2 (вул. Північна, 68, м. Одеса, 65085, ідентифікаційний код 26248074) до Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Кіровоградській області (вул. Дворцова, 28, м. Кропивницький, 25022) про визнання протиправним та скасування рішення від 13.02.2019 року, зобов'язання вчинити певні дії.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя М.М. Кравченко

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.03.2019
Оприлюднено15.03.2019
Номер документу80453109
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/1088/19

Ухвала від 12.07.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

Ухвала від 07.06.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

Рішення від 22.04.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Кравченко М.М.

Ухвала від 14.03.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Кравченко М.М.

Ухвала від 28.02.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Кравченко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні