Ухвала
від 15.03.2019 по справі 908/261/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про повернення заяви про порушення провадження у справі про банкрутство

15.03.2019                                                                      Справа № 908/261/19

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Кричмаржевського В.А.,

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "КОМФОРТ-2000" (69059 м.Запоріжжя вул. Ситова, 5; код в ЄДР-30519753)

про банкрутство

Установив:

До Господарського суду Запорізької області надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "КОМФОРТ-2000" (далі-ТОВ "КОМФОРТ-2000"), код в ЄДР-30519753, про порушення провадження санації боржника його керівником в порядку частини 5 статті 11 (загроза неплатоспроможності) та статті 94 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ("Особливості провадження санації боржника його керівником").

Згідно з ухвалою суду від 11.02.2019 цю заяву залишено без руху, надано товариству десятиденний строк для усунення недоліків, запропоновано надати суду докази сплати судового збору за подання заяви в розмірі - 19.210 грн. і відповідні документи.

Але суд дійшов висновку про повернення заяви ТОВ "КОМФОРТ-2000" з таких підстав.

Відповідно до частини першої статті 9 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі-Закон про банкрутство) справи про банкрутство розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України (далі-ГПК України), з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Згідно зі статтею 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Згідно з відомостями, які отримані судом з офіційного сайту ПАТ "Укрпошта", поштове відправлення 13.03.2019 повернуте підприємством поштового зв'язку за зворотною адресою, до матеріалів справи долучено засвідчений судом витяг з офіційного сайту ПАТ "Укрпошта" щодо відстеження пересилання поштових відправлень.

Відповідно до п. 4 ч. 6 статті 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду.

За змістом п.п. 116, 117 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, у разі неможливості вручення одержувачам поштові відправлення, внутрішні поштові перекази зберігаються об'єктом поштового зв'язку місця призначення протягом одного місяця з дня їх надходження, відправлення "EMS" - 14 календарних днів, міжнародні поштові перекази - відповідно до укладених угод.

За письмовою заявою відправника/адресата строк зберігання поштових відправлень, внутрішніх поштових переказів може бути продовжений за додаткову плату до двох місяців з дня надходження до об'єкта поштового зв'язку місця призначення.

У разі невручення рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" з поважних причин рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через п'ять календарних днів з дня надходження листа до об'єкта поштового зв'язку місця призначення із зазначенням причини невручення.

Після закінчення встановленого строку зберігання поштові відправлення, поштові перекази повертаються відправнику.

Повернення відправлень, від яких відмовився адресат або вручення яких неможливе, повинне здійснюватися негайно.

Невручені міжнародні поштові відправлення надсилаються до місця міжнародного поштового обміну, з якого вони були одержані.

Отже, у разі якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії направлено судом за належною адресою, тобто повідомленою суду стороною, і повернуто підприємством зв'язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, вважається, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії.

Сам лише факт неотримання скаржником кореспонденції, якою суд із додержанням вимог процесуального закону надсилав ухвалу для вчинення відповідних дій за належною адресою, та яка повернулася до суду у зв'язку з її неотриманням адресатом, не може вважатися поважною причиною невиконання ухвали суду, оскільки наведене зумовлено не об'єктивними причинами, а суб'єктивною поведінкою сторони щодо отримання кореспонденції, яка надходила на її адресу (постанови КГС ВС від 16.05.2018 у справі № 910/15442/17, від 10.09.2018 у справі № 910/23064/17, від 24.07.2018 у справі № 906/587/17).

Згідно з п.4 ч.1 статті 13 Закону України "Про доступ до публічної інформації" розпорядниками інформації для цілей цього Закону вважаються, зокрема, суб'єкти господарювання, які займають домінуюче становище на ринку, або наділені спеціальними чи виключними правами, або є природними монополіями, – стосовно інформації щодо умов постачання товарів, послуг та цін на них.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України "Про національного оператора поштового зв'язку" від 10.01.2002 № 10-р виконання функцій національного оператора поштового зв'язку покладено на Публічне акціонерне товариство "Укрпошта".

Отже, ПАТ "Укрпошта" є розпорядником інформації щодо універсальних послуг поштового зв'язку (стосовно умов постачання товарів, послуг та цін на них), а тому є цілком правомірним використання інформації, отриманої з офіційного сайту ПАТ "Укрпошта".

Таким чином, суд може користуватися відомостями, отриманими з офіційного сайту ПАТ "Укрпошта" за допомогою функції відстеження при введенні трек-номера поштового відправлення. До матеріалів справи може бути долучено засвідчений судом витяг з офіційного сайту ПАТ "Укрпошта" щодо відстеження пересилання поштових відправлень.

Суд вважає, що заявником ухвала суду отримана 13.03.2019 – в день повернення поштового відправлення (ухвали суду про залишення заяви без руху від 11.02.2019), що вбачається з відомостей, отриманих з офіційного сайту ПАТ "Укрпошта".

Також суд зазначає, що ухвала суду була надіслана заявникові за належною адресою, повідомленою суду стороною, а саме, за місцезнаходженням юридичної особи-заявника.

Станом на 15 березня 2019р. заявником не усунуті недоліки заяви згідно з вищезгаданою ухвалою суду, а тому заява про порушення провадження у справі про банкрутство повертається заявникові без розгляду.

Керуючись статтями 2, 9 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", статтями 3, 12, 20, 174, 234, 235, 255-257 Господарського процесуального кодексу України, суд –

Ухвалив:

Повернути заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "КОМФОРТ-2000" (69059 м.Запоріжжя вул. Ситова, 5; код в ЄДР - 30519753).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена протягом десяти днів до суду апеляційної інстанції.

Копію ухвали надіслати заявнику.

Додаток на адресу заявника: заява про порушення провадження у справі №1-01 від 05.02.2019 з додатками на 8-ми аркушах.

Суддя                                                                                В.А. Кричмаржевський

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення15.03.2019
Оприлюднено18.03.2019
Номер документу80460316
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/261/19

Ухвала від 15.03.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 11.02.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні