Ухвала
від 18.03.2019 по справі 240/5464/18
СЬОМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

Справа № 240/5464/18

18 березня 2019 року

м. Вінниця

Сьомий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді: Смілянця Е. С.

суддів: Сушка О.О. Залімського І. Г.

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Приватного підприємства "Житяс" на рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 28 січня 2019 року у справі за адміністративним позовом Головного управління Державної фіскальної служби у Житомирській області до Приватного підприємства "Житяс" про стягнення 20911,80 грн,

В С Т А Н О В И В :

23 листопада 2018 року позивач, Головне управління Державної фіскальної служби у Житомирській області, звернулося до Житомирського окружного адміністративного суду з позовом до Приватного підприємства "Житяс" про стягнення коштів за податковим боргом в розмірі 20911,80 грн.

Житомирський окружний адміністративний суд рішенням від 28 січня 2019 року позов задовольнив.

Не погоджуючись з рішенням суду, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове рішення, яким у задоволені позовних вимог відмовити.

Апеляційна скарга надійшла до суду апеляційної інстанції 13.03.2019.

Перевіривши апеляційну скаргу, колегія суддів звертає увагу на наступне.

Особливості судового розгляду й вирішення окремих категорій термінових адміністративних справ визначені § 2 Глави 11 КАС України. До таких термінових справ належить, зокрема, провадження у справах за зверненнями органів доходів і зборів, особливості щодо яких встановлені ст.283 КАС України.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.283 КАС України провадження у справах за зверненням органів доходів і зборів при здійсненні ними визначених законом повноважень здійснюється на підставі заяви таких органів щодо стягнення коштів за податковим боргом.

Провадження у справах за зверненнями органів доходів і зборів відрізняється від загального позовного провадження, та порядок розгляду такої категорії справ, ухвалення рішення та процедура апеляційного оскарження регулюється спеціальними нормами КАС України.

Згідно з ч.8 ст.283 КАС України рішення суду у справах, визначених пунктами 1 - 4 частини першої цієї статті, підлягає негайному виконанню. Апеляційні скарги на судові рішення у справах, визначених цією статтею, можуть бути подані сторонами протягом десяти днів з дня їх проголошення. Подання апеляційної скарги на рішення суду у справах, визначених пунктами 1 - 4 частини першої цієї статті, не перешкоджає його виконанню.

Особливості обчислення процесуальних строків в окремих категоріях адміністративних справ встановлені у ст.270 КАС України, відповідно до ч.ч.1, 5 якої на обчислення строків, встановлених статтями 273 - 277, 280 - 283 цього Кодексу, не поширюються правила частин другої - десятої статті 120 цього Кодексу.

Днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Отже, наслідком пропуску строку звернення до суду з апеляційною скаргою у спорах, пов'язаних зі зверненнями органів доходів і зборів, є залишення такої скарги без розгляду.

Колегія суддів наголошує, що вказана вимога процесуального Закону має імперативний характер, тобто є категоричною вказівкою держави на обов'язок суду при вирішенні даного питання та не допускає інших, ніж передбачено нею, дій.

Останнім днем апеляційного оскарження рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 28 січня 2019 року є 07 лютого 2019 року, в той час, як з даною апеляційною скаргою Приватного підприємства "Житяс" звернулося лише 19 лютого 2019 року (згідно штампу вхідної кореспонденції суду першої інстанції), - тобто з пропуском строку, передбаченого ч.8 ст.283 КАС України, який є присічним (преклюзивним) та не може бути поновлений.

З огляду на вищевикладене, колегія суддів доходить висновку, що оскільки апеляційна скарга Приватного підприємства "Житяс" на рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 28 січня 2019 року була подана поза межами строків, визначених ч.8 ст.283 КАС України, - остання підлягає залишенню без розгляду, відповідно до вимог ч.5 ст.270 КАС України.

Керуючись ст.ст. 270, 272, 283 КАС України, суд

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Приватного підприємства "Житяс" на рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 28 січня 2019 року у справі за адміністративним позовом Головного управління Державної фіскальної служби у Житомирській області до Приватного підприємства "Житяс" про стягнення 20911,80 грн - залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню не підлягає.

Головуючий Смілянець Е. С. Судді Сушко О.О. Залімський І. Г.

Дата ухвалення рішення18.03.2019
Оприлюднено19.03.2019
Номер документу80507650
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —240/5464/18

Ухвала від 18.03.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Смілянець Е. С.

Рішення від 28.01.2019

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Панкеєва Вікторія Анатоліївна

Ухвала від 29.11.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Панкеєва Вікторія Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні