Рішення
від 18.03.2019 по справі 924/86/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" березня 2019 р. Справа № 924/86/19

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Музики М.В. при секретарі судового засідання Комарніцькій Н.П., розглянувши справу

за позовом акціонерного товариства "Акціонерний банк "Радабанк", м. Дніпро

до товариства з обмеженою відповідальністю "Сефіт", м. Хмельницький

за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - ОСОБА_1, м. Хмельницький,

про стягнення 133 833,96 грн. заборгованості по ліміту овердрафту згідно Заяви на приєднання до Договору комплексного банківського обслуговування суб'єктів господарювання №1618/МБКР413/0 від 24.05.2018 року,

за участю представників сторін:

позивача: Тимчук О.П. - згідно довіреності № 12 від 08.01.19 р.,

відповідача: не з'явився

третьої особи: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

позивач звернувся з позовом до господарського суду Хмельницької області, у якому просить стягнути з відповідача 133 833,96 грн. заборгованості по ліміту овердрафту згідно Заяви на приєднання до Договору комплексного банківського обслуговування суб'єктів господарювання №1618/МБКР413/0 від 24.05.2018 року. Свої вимоги обґрунтовує неналежним виконанням ТОВ Сефіт взятих на себе зобов'язань за Договором комплексного банківського обслуговування.

Ухвалою господарського суду Хмельницької області від 30.01.2019 року відкрито провадження у справі №924/86/19 для її розгляду за правилами спрощеного позовного провадження; призначено судове засідання, а також залучено до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - ОСОБА_1, м. Хмельницький.

Повноважний представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просить суд стягнути з відповідача суму боргу в розмірі 133 833,96 грн.

Відповідач не скористався правом участі свого представника в судових розглядах спору, відзиву на позов не надав, причин не зазначив; належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду, що підтверджується судовими повістками від 31.01.2019 року та від 11.03.2019 року.

Третя особа - ОСОБА_1, також не з'явився на судові засідання, письмової позиції з приводу позовної заяви не надав; належним чином повідомлений про час та місце розгляду спору, що підтверджується судовими повістками від 31.01.2019 року та від 11.03.2019 року.

Згідно ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін; кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Стаття 43 Господарського процесуального кодексу України зобов'язує сторони добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами.

В силу ч. 1 ст. 76 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Згідно ч.1 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що сторонам, згідно вимог Господарського процесуального кодексу України, надавалась в повному обсязі можливість щодо обґрунтування їх правової позиції по суті справи та подання доказів, чим забезпечено принцип змагальності.

Відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 р. про те, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку, що кореспондується з обов'язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (п. 35 рішення Європейського суду з прав людини від 07 липня 1989 р. у справі Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії (Alimentaria Sanders S.A. v. Spain).

Обов'язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням п. 1 ст. 6 даної Конвенції (§ 66 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08 листопада 2005 р. у справі Смірнова проти України). Розумним, зокрема, вважається строк, що є об'єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту.

З урахуванням практики Європейського суду з прав людини критеріями розумних строків є: правова та фактична складність справи; поведінка заявника, а також інших осіб, які беруть участь у справі, інших учасників процесу; поведінка органів державної влади (насамперед суду); характер процесу та його значення для заявника (справи Федіна проти України від 02 вересня 2010 р., Смірнова проти України від 08 листопада 2005 р., Матіка проти Румунії від 02 листопада 2006 р., Літоселітіс проти Греції від 05 лютого 2004 р. та інші).

Враховуючи обставини справи, належне повідомлення сторін та третю особу про наявність судового спору, надання можливості забезпечити в повному обсязі право на захист, обов'язок дотримання принципу розумних строків вирішення спору, суд, керуючись з ч. 9 ст. 165 ГПК України, ч. 2 ст. 178 ГПК України, вирішує спір за наявними матеріалами справи.

Фактичні обставини справи, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

ТОВ Сефіт (клієнт) 24.05.2018 року звернувся до ПАТ АБ Радабанк із заявою №1618/МБКР413/0 від 24.05.2018 року на приєднання до договору комплексного банківського обслуговування суб'єктів господарювання, відокремлених підрозділів юридичних осіб, самозайнятих осіб, представництв - клієнтів ПАТ АБ Радабанк (заява про встановлення ліміту овердрафту) (додаток №7.1. до договору комплексного банківського обслуговування суб'єктів господарювання, відокремлених підрозділів юридичних осіб, самозайнятих осіб, представництв - клієнтів), у якій просив банк (позичальника), встановити ліміт овердрафту на наступних умовах: ліміт овердрафту - 100000,00 грн.; процентна ставка - фіксована, 14% річних; метод нарахування процентів - на максимальну суму облікового залишку; процента ставка за овердрафтом, у разі порушення позичальником зобов'язань, передбачених п. 7.1.2. та 7.1.4. ДКБО СГ - на суму простроченої заборгованості - з першого дня порушення строку погашення кредиту (його частки) до повного погашення простроченої заборгованості або по 30-й день (включно) наявності простроченої заборгованості 30% річних; починаючи з 31-го дня наявності простроченої заборгованості та до повного погашення простроченої заборгованості - 40% річних; процентна ставка за овердрафтом, у разі порушення позичальником своїх зобов'язань, передбачених п. 7.6.13 ДКБО СГ - 28% річних; комісія за встановлення овердрафту - 1,0% від суми ліміту; комісія за обслуговування овердрафту - 0,9%; метод нарахування комісії - згідно п. 7.1.6.3. ДКБО СГ; в забезпечення виконання позичальником своїх зобов'язань укладаються такі договори (згідно п. 7.2. ДКБО СГ) - договір поруки №1618/МБКР413/0-П від 24.05.2018 року, поручитель - ОСОБА_1; обсяг середньомісячних надходжень виручки на рахунки: відкриті в банку (згідно п. 7.6. ДКБО СГ), не менше ніж: 334000,00 грн.

Підписанням цієї Заяви про встановлення ліміту овердрафту клієнт надає ПАТ АБ Радабанк свою згоду на встановлення ліміту овердрафту на умовах, визначених в ДКБО СГ, а також повністю та безумовно приймає пропозицію банку укласти на умовах, зазначених в ДКБО СГ. Підтверджує, що перед підписанням цієї заяви ознайомився з умовами встановлення ліміту овердрафту та умовами ДКБО СГ, які знаходяться на офіційному сайті банку за електронною адресою http://www.radabank.com.ua/ та/або в установі банку, з ними погодився і зобов'язується виконувати.

Заява на приєднання підписана сторонами та скріплена їхніми печатками.

Відповідно до договору комплексного банківського обслуговування суб'єктів господарювання, відокремлених підрозділів юридичних осіб, самозайнятих осіб, представництв - клієнтів АТ АБ Радабанк , затвердженого рішенням правління АТ АБ Радабанк , протокол №85/1 від 13.11.2018 року (далі - договір), овердрафт та/або кредит у формі овердрафту - короткостроковий кредит, що надається банком понад залишок коштів клієнта на поточному рахунку в межах заздалегідь обмовленої суми (ліміт кредитування) шляхом дебатування його рахунку, за умови наявності вільних грошових коштів у банку.

У п. 7.1. договору передбачено, що його предметом є встановлення ліміту овердрафту на поточному рахунку згідно програм кредитування - овердрафт Йдемо назустріч /овердрафт лояльний . Інформацію щодо програм кредитування розміщено на сайті банку.

Банк, за наявності вільних грошових коштів, зобов'язується на умовах та підставі договору овердрафту надати клієнту короткостроковий кредит шляхом оплати з поточного рахунку позичальника, який вказано в заяві про приєднання до ДКБО СГ №7.1, відкритого в АТ АБ Радабанк , розрахункових документів на суму, що перевищує кредитовий залишок на такому рахунку, але в межах визначеного договором овердрафту. Кредитор надає позичальнику овердрафт на умовах його забезпечення, цільового використання, строковості, відкличності, повернення та плати за користування (п. 7.1.1. договору).

Безперервний строк наявності дебетового сальдо по поточному рахунку Позичальника, що виникає внаслідок користування овердрафтом (або його частиною) на умовах даного Договору, не повинен перевищувати 30 (тридцять) календарних днів. Тобто не рідше ніж 1 раз на 30 календарних днів Позичальник зобов'язаний забезпечити нульовий або кредитовий/пасивний залишок на кінець операційного дня банку на поточному рахунку, за яким встановлено овердрафт (п. 7.1.2. договору).

Кінцевий термін погашення овердрафту за договором овердрафту встановлюється сторонами в додатку №7.1.; процентна ставка за користування кредитними коштами встановлюється в розмірі, який вказано в додатку №7.1. (п.п. 7.1.4., 7.1.5. договору).

За встановлення ліміту та обслуговування овердрафту позичальник сплачує кредитору комісійну винагороду, а саме: комісійну винагороду за відкриття овердрафту в розмірі, який вказано у додатку №7.1., від встановленого ліміту овердрафту, передбаченого п. 7.1.3. договору. Комісійна винагорода нараховується в національній валюті в день укладення цього договору та сплачується позичальником на рахунок, який вказано у додатку №7.1., відкритий у АТ АБ Радабанк в день її перерахування; комісійну винагороду за обслуговування овердрафту в розмірі, який вказано у додатку №7.1., від встановленого ліміту овердрафту, передбаченого п. 7.1.3. договору. Сплата комісійної винагороди за обслуговування овердрафту здійснюється в валюті овердрафту щомісячно, в період з 25 числа до останнього банківського дня місяця та остаточно при повному погашенні овердрафту в строк, визначений п. 7.1.2., або достроково відповідно до умов договору на рахунок, який вказано у додатку №7.1., відкритий у АТ АБ Радабанк м. Дніпро, код банку 306500, код ЄДРПОУ позичальника; комісійну винагороду за обслуговування овердрафту в розмірі, який вказано у додатку №7.1. від середньомісячного дебетового залишку по поточному рахунку в період з першого по останній календарний день місяця. Середньомісячний дебетовий залишок розраховується як сума дебетових залишків на кінець кожного календарного дня місяця поділена на кількість днів наявності дебетового сальдо: сума комісії = К* х сума дебетових залишків по рахунку за місяць / кількість днів наявності дебетового залишку за місяць, К* - розмір комісійної винагороди, який вказано у додатку №7.1.

При розрахунку дебетового залишку за не робочі дні Кредитора приймається залишок, що був на кінець останнього робочого дня, що їм передує. Сплата комісійної винагороди за обслуговування овердрафту здійснюється у валюті овердрафту щомісячно, в період з першого по п'ятий робочий день місяця наступного за місяцем, в якому зроблено розрахунок комісії та остаточно в день кінцевого терміну погашення овердрафту, визначеного п.7.1.4 відповідно до умов Договору на рахунок, який вказано у Додатку №7.1, відкритий у АТ АБ Радабанк м. Дніпро, код банку 306500, код ЄДРПОУ Позичальника. Позичальник доручає Кредитору списати у встановлений цим пунктом строк суму нарахованих комісій з поточного рахунка, який вказано у Додатку №7.1., в АТ АБ РАДАБАНК м. Дніпро (код банку 306500), у т.ч. за рахунок невикористаного ліміту овердрафту (п.7.1.6. договору).

Нарахування процентів за користування овердрафтом проводиться щоденно за методом факт/факт (метод факт/факт передбачає, що для розрахунку використовується фактична кількість днів у місяці та році) на суму найбільшого залишку по дебету поточного рахунку Позичальника, або на залишок заборгованості на кінець дня, який склався протягом операційного банківського дня та на залишок заборгованості на кінець дня в разі, як що день є неробочим, як це вказано у Додатку №7.1. Сплаті підлягають проценти: першого разу - нараховані за фактичну кількість днів користування овердрафтом: для овердрафтів, видача яких відбулася у період з 1 по 24 число поточного місяця - нараховані з дати надання овердрафту по 24 число поточного місяця, для овердрафтів, видача яких відбулася у період з 25 по останню календарну дату поточного місяця - нараховані з дати надання овердрафту по 24 число місяця, наступного за місяцем, у якому таке надання відбулося; - у подальшому (крім останнього разу) - нараховані за фактичну кількість днів користування овердрафтом з кожного 25 числа попереднього місяця по 24 число поточного місяця; - у разі повного погашення Позичальником заборгованості за овердрафтом - нараховані за фактичну кількість днів користування овердрафтом за період з 25 числа попереднього місяця по дату, що передує даті погашення овердрафту включно. Сплата процентів за користування овердрафтом здійснюється у валюті овердрафту щомісячно, в період з 25 числа до останнього банківського дня місяця та остаточно при повному погашенні овердрафту у строк, визначений п.7.1.2., або достроково відповідно до умов Договору на рахунок, який вказано у Додатку №7.1., відкритий у АТ АБ Радабанк м. Дніпро, код банку 306500, код ЄДРПОУ Позичальника. Позичальник доручає Кредитору списати у встановлений строк суму нарахованих процентів з поточного рахунку, який вказано у Додатку №7.1., в АТ АБ Радабанк м. Дніпро (код банку 306500), у т.ч. за рахунок не використаного ліміту овердрафту (п.п. 7.3.2., 7.3.3. договору).

У разі невиконання Позичальником умов Договору овердрафту, у випадку наявності простроченої заборгованості Позичальника за іншими договорами, укладеними з Кредитором, термін погашення овердрафту вважається таким, що настав в день, вказаний в повідомленні, направленому Кредитором Позичальнику згідно з пунктом 7.7.9. Договору, і Позичальник зобов'язаний не пізніше вказаної в повідомленні дати погасити: - овердрафт у розмірі дебетового сальдо по поточному рахунку Позичальника; - нараховані проценти, комісійні винагороди, неустойки, визначені Договором овердрафту, якщо інше не випливає з умов Договору овердрафту. У разі невиконання Позичальником зобов'язань, вказаних в підпунктах 7.6.14.1. - 7.6.14.2. Договору, понад 30 календарних днів від строків, встановлених Договором, порушення Позичальником умов договору (поліса) страхування предмету застави, розірвання договору (поліса) страхування предмету застави, відмови від страхування або невиконання зобов'язань по сплаті страхового платежу/премії за договором (полісу) страхування предмету застави, термін погашення овердрафту вважається таким, що настав, в день, вказаний в повідомленні, направленому Кредитором Позичальнику і Позичальник зобов'язаний не пізніше вказаної дати погасити: - овердрафт у розмірі дебетового сальдо по поточному рахунку Позичальника; - нараховані проценти, комісійні винагороди, неустойки, визначені Договором, якщо інше не випливає з умов Договору (п. 7.3.12. договору).

Сторони встановлюють наступний порядок погашення заборгованості за Договором: - в першу чергу погашається прострочена заборгованість за нарахованими процентами за користування овердрафтом; - в другу чергу погашається прострочена заборгованість за нарахованими відповідно до умов цього Договору комісійними винагородами; - в третю чергу погашається прострочена заборгованість за овердрафтом; - в четверту чергу погашається строкова заборгованість за нарахованими процентами за користування овердрафтом; - в п'яту чергу погашається строкова заборгованість за нарахованими відповідно до умов цього Договору комісійними винагородами; - в шосту чергу погашається строкова заборгованість за овердрафтом; - в сьому чергу погашається заборгованість за неустойкою, обчисленою Кредитором, та інша безспірна заборгованість Позичальника за Договором. Належність заборгованості Позичальника до строкової (такої, що погашена в передбачений цим Договором строк, або строк погашення якої ще не настав) та простроченої (такої, строк погашення якої вже настав, або погашена з порушенням строків, передбачених цим Договором) визначається Кредитором самостійно на підставі банківського законодавства та внутрішніх документів Банку (п. 7.3.13. договору).

Згідно п. 7.6. договору позичальник зобов'язується: використати кредитні кошти на зазначені у договорі цілі і забезпечити повернення одержаного овердрафту та сплату нарахованих процентів, комісійних винагород на умовах, передбачених договором овердрафту. Не використовувати овердрафт для: - формування та збільшення статутного капіталу комерційних банків та інших господарських товариств; - оплати довгострокових або інвестиційних проектів; погасити заборгованість за овердрафтом у строки, встановлені п.7.1.2 договору з остаточним погашенням не пізніше останнього дня користування овердрафтом, зазначеного в п.7.1.4., якщо інше не встановлено договором; сплачувати проценти за користування овердрафтом в порядку, передбаченому пунктом 7.3.3., та комісійні винагороди в порядку, передбаченому пунктом 7.1.6. договору; у разі невиконання (порушення) умов договору сплачувати Кредитору окремо від нарахованих процентів за користування овердрафтом, неустойку, передбачену пунктами 7.9.1., 7.9.2. договору.

У п. 7.7.5. договору передбачено, що у разі невчасного погашення (повернення) Позичальником овердрафту, у т.ч. перевищення строку наявності безперервного дебетового сальдо, встановленого пунктом 7.1.2. Договору, кредитор має право припинити оплачувати з поточного рахунку Позичальника розрахункові документи на суму, що перевищує кредитовий залишок на такому рахунку, згідно з умовами Договору овердрафту, та з дати порушення строку вважати термін погашення овердрафту таким, що настав, а Позичальник зобов'язаний погасити: - овердрафт у розмірі дебетового сальдо по поточному рахунку Позичальника; - нараховані проценти, комісійні винагороди, неустойки, визначені Договором овердрафту, якщо інше не випливає з умов Договору овердрафту.

За порушення строків погашення (повернення) овердрафту, в т.ч. перевищення строку наявності безперервного дебетового сальдо, встановленого пунктом 7.1.2. договору, порушення терміну повернення овердрафту, передбаченого п.7.1.4 договору, порушення строків сплати процентів за користування овердрафтом, передбачених пунктом 7.3.3. договору та комісійних винагород, передбачених п.7.1. договору, позичальник зобов'язується сплатити на користь та на вимогу Кредитора пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, нарахованої на суму простроченого платежу, за кожний день прострочення. День усунення порушення не включається при розрахунку пені (п. 7.9.1. договору).

Відповідно до п. 7.12.4. договору, він набирає чинності з дати його укладення та діє до остаточного виконання сторонами зобов'язань відповідно до умов договору овердрафту.

Позивач звернувся до відповідача з повідомленням №28/43-4-1 від 19.09.2018 року про наявність несплаченого чергового платежу за кредитом та/або процентів, у якому просить відповідача згідно п. 7.3.12. договору у строк до 7 днів з моменту отримання даного листа повністю погасити заборгованість за заявою на приєднання №1618/МБКР413/0 від 24.05.2018 року до договору комплексного банківського обслуговування, відокремлених підрозділів юридичних осіб, самозайнятих осіб, представництв - клієнтів ПАТ АБ Радабанк , яка станом на 18.09.2018 року становить: 100000,00 грн. - прострочена заборгованість; 4207,15 грн. - прострочені відсотки; комісія за обслуговування овердрафту - 432,00 грн. Вказане повідомлення отримане відповідачем 24.09.2018 року.

Проте, оскільки відповідач не виконав вимоги позивача в добровільному порядку, останній звернувся з даним позовом до суду.

Норми права, застосовані судом, оцінка доказів, аргументів, наведених учасниками справи, та висновки щодо порушення, не визнання або оспорення прав чи інтересів, за захистом яких мало місце звернення до суду.

Відповідно до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать (ст. 174 ГК України).

Згідно з пунктом 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків є, зокрема, договори та інші правочини.

Частинами 1, 3, 5 ст. 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов'язками наділені обидві сторони договору. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає із суті договору.

Відповідно до положень ст.ст. 6, 627 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно зі ст. 628 Цивільного кодексу України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Як вбачається з матеріалів справи, між сторонами 24.05.2018 року укладено договір комплексного банківського обслуговування суб'єктів господарювання, відокремлених підрозділів юридичних осіб, самозайнятих осіб, представництв - клієнтів ПАТ АБ Радабанк шляхом підписання відповідачем заяви про приєднання №1618/МБКР413/0 від 24.05.2018 року, за умовами якого позивач, за наявності вільних грошових коштів, зобов'язався на умовах та підставі договору овердрафту надати відповідачу короткостроковий кредит шляхом оплати з поточного рахунку позичальника, який вказано в заяві про приєднання, а відповідач зобов'язався сплачувати банку заборгованість за овердрафтом, з врахуванням визначеного договором строку безперервного користування овердрафтом та терміну погашення овердрафту, сплачувати проценти за користування овердрафтом, комісії та інші платежі в розмірі та на умовах, обумовлених договором.

Права та обов'язки сторін, пов'язані з кредитуванням рахунка, визначаються положеннями про позику та кредит (частина друга статті 1069 Цивільного кодексу України).

Згідно зі ст. 1046 Цивільного кодексу України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Кредитні відносини здійснюються на підставі кредитного договору, що укладається між кредитором і позичальником у письмовій формі. У кредитному договорі передбачаються мета, сума і строк кредиту, умови і порядок його видачі та погашення, види забезпечення зобов'язань позичальника, відсоткові ставки, порядок плати за кредит, права і відповідальність сторін щодо видачі та погашення кредиту (стаття 1055 Цивільного кодексу України, частина друга статті 345 Господарського кодексу України).

Статтею 1049 ЦК України передбачено, що позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок.

Матеріалами справи стверджується та не спростовано відповідачем, що останнім отримано 100000,00 грн. від банку у формі короткострокового кредиту, із кінцевим терміном його погашення - 23.11.2018 року, та із обов'язком забезпечувати нульовий або кредитовий/пасивний залишок на кінець операційного дня банку на поточному рахунку, за яким встановлено овердрафт не рідше, ніж один раз на тридцять календарних днів.

Згідно з частиною другою статті 1050 Цивільного кодексу України якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

У зв'язку з несвоєчасним погашенням відповідачем заборгованості по кредитних коштах, скориставшись своїм правом вимагати дострокового повернення суми позики та виплати інших платежів за кредитним договором, позивач згідно п. 7.3.12. договору надіслав ТОВ "Сефіт" повідомлення №28/43-4-1 від 19.09.2018 року, у якому просив у строк до 7 днів з моменту отримання даного листа повністю погасити заборгованість за кредитом. Повідомлення отримане відповідачем 24.09.2018 року.

Проте, доказів повернення суми кредиту у встановлені строки матеріали справи не містять та учасниками судового розгляду не надано, з чого суд приходить до висновку про підставність стягнення з ТОВ Сефіт 100000,00 грн. боргу за кредитом у формі овердрафту.

Відповідно до п. 1 ст. 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

Пунктами 7.3.2. та 7.3.3. договору визначені умови нарахування та сплати процентів, а в заяві на приєднання визначені розміри процентних ставок.

На підставі вказаного вище позивач нарахував відповідачу 16077,01 грн. процентів за період з 07.08.2018 року по 17.01.2019 року.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 28.03.2018 р. у справі №444/9519/12 зазначила, що припис абзацу 2 частини першої статті 1048 ЦК України про щомісячну виплату процентів до дня повернення позики у разі відсутності іншої домовленості сторін може бути застосований лише у межах погодженого сторонами строку кредитування. Право кредитодавця нараховувати передбачені договором проценти за кредитом припиняється після спливу визначеного договором строку кредитування чи у разі пред'явлення до позичальника вимоги згідно з частиною другою статті 1050 ЦК України. В охоронних правовідносинах права та інтереси позивача забезпечені частиною другою статті 625 ЦК України, яка регламентує наслідки прострочення виконання грошового зобов'язання.

Оскільки позивач пред'явив відповідачу вимогу про дострокове повернення кредиту 19.09.2018 року, з огляду на правову позицію Великої Палати Верховного Суду, у банку наявне право нараховувати проценти за кредитом до моменту пред'явлення вимоги до відповідача, тобто, до 19.09.2018 року.

Відтак, правомірним буде нарахування 2926,32 грн. процентів за кредитом (з врахуванням сплати 1500,00 грн. процентів 04.10.2018 року). В стягненні 13150,69 грн. процентів слід відмовити.

Позивач також просить суд стягнути комісію за овердрафт в розмірі 432,00 грн. На підставі п. 7.1.6. договору, умов заяви на приєднання, суд приходить до висновку про правомірність нарахування 432,00 грн. комісії за обслуговування та встановлення овердрафту, тому позовна вимога в цій частині підлягає задоволенню в повному обсязі.

Стосовно вимоги банку про стягнення з відповідача 17324,95 грн. пені, суд зауважує наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до статті 546 Цивільного кодексу України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Статтями 610, 611 ЦК України передбачено, що порушення зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Відповідно до ст. 199 ГК України виконання господарського зобов'язання забезпечується засобами захисту прав та відповідальності учасників господарських відносин, передбаченими цим Кодексом та іншими законами. За погодженням сторін можуть застосовуватись передбачені законом або такі, що йому не суперечать, види забезпечення виконання зобов'язань, які звичайно застосовуються у господарському (діловому) обороті. До відносин щодо забезпечення виконання зобов'язань учасників господарських відносин застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України.

Виходячи зі змісту ст. ст. 546, 548, 549 Цивільного кодексу України, виконання зобов'язання може забезпечуватися у відповідності до закону або умов договору, зокрема, неустойкою, яку боржник повинен сплатити у разі порушення зобов'язання. Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

В свою чергу, штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання (ст. 230 Господарського кодексу України).

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 551 Цивільного кодексу України предметом неустойки може бути грошова сума, рухоме і нерухоме майно. Якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Сторонами у договорі погоджено, що при невиконанні позичальником будь-яких грошових зобов'язань за цим договором позичальник зобов'язаний сплатити банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ.

Суд, проаналізувавши розрахунок позивача, дійшов висновку, що банком правомірно нараховано 15994,52 грн. пені по простроченій заборгованості. Проте, з огляду на безпідставність нарахування відсотків з 19.09.2018 року, правомірно нарахованою на проценти є пеня в розмірі 468,82 грн. (з врахуванням проплати 1500,00 грн. 04.10.2018 року). Окрім того, при нарахуванні пені на комісію позивачем не враховано шестимісячного терміну нарахування пені, встановленого в ч. 6 ст. 232 ГК України, тому вірною в даному випадку є пеня в розмірі 54,59 грн., нарахована за період з 08.06.2018 року по 08.12.2018 року.

В стягненні 807,02 грн. пені, нарахованої на комісію та проценти, слід відмовити.

Згідно зі ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до статті 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно зі ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи все вищезазначене, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог в частині стягнення 100000,00 грн. заборгованості за овердрафтом, 2926,32 грн. заборгованості по процентах, 432,00 грн. комісійної винагороди, 54,59 грн. пені, нарахованої на комісію, 15994,52 грн. пені, нарахованої на основну заборгованість, 468,82 грн. пені, нарахованої на проценти. В стягненні 13150,69 грн. процентів та 807,02 грн. пені слід відмовити.

Витрати по оплаті судового збору покладаються на сторони пропорційно задоволеним позовним вимогам.

Керуючись ст.ст. 2, 12, 20, 129, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

позов акціонерного товариства "Акціонерний банк "Радабанк", м. Дніпро до товариства з обмеженою відповідальністю "Сефіт", м. Хмельницький, за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - ОСОБА_1, м. Хмельницький, про стягнення 133 833,96 грн. заборгованості по ліміту овердрафту згідно Заяви на приєднання до Договору комплексного банківського обслуговування суб'єктів господарювання №1618/МБКР413/0 від 24.05.2018 року, задовольнити частково.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Сефіт , (29000, м. Хмельницький, вул. Героїв Майдану, буд. 13, код 41223253) на користь акціонерного товариства Акціонерний банк Радабанк , (49069, м. Дніпро, пр. О. Поля, 46, код 21322127) 100000,00 грн. (сто тисяч грн. 00 коп.) заборгованості за кредитом, 2926,32 грн. (дві тисячі дев'ятсот двадцять шість грн. 32 коп.) заборгованості по відсотках, 432,00 грн. (чотириста тридцять дві грн. 00 коп.) комісійної винагороди, 54,59 грн. (п'ятдесят чотири грн. 59 коп.) пені, нарахованої на комісію, 15994,52 грн. (п'ятнадцять тисяч дев'ятсот дев'яносто чотири грн. 52 коп.) пені, нарахованої на основну заборгованість, 468,82 грн. (чотириста шістдесят вісім грн. 82 коп.) пені, нарахованої на проценти, 1798,14 грн. (одна тисяча сімсот дев'яносто вісім грн. 14 коп.) витрат по сплаті судового збору.

Видати наказ.

В стягненні 807,02 грн. пені та 13150,69 грн. процентів відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів до Північно-західного апеляційного господарського суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 19.03.2019 року.

Суддя М.В. Музика

Веб-адреса рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/

Віддрук. у 4 прим.: 1 - до справи; 2 - позивачу (49069, м. Дніпро, пр. О. Поля, 46) - рекомендованим листом з повідомленням про вручення; 3 - відповідачу (29000, м. Хмельницький, вул. Героїв Майдану, буд. 13) - рек. з пов. про вручення; 4 - третій особі ОСОБА_1 АДРЕСА_1) - рек. з пов. про вручення

Дата ухвалення рішення18.03.2019
Оприлюднено19.03.2019

Судовий реєстр по справі —924/86/19

Ухвала від 31.03.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 05.05.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 24.04.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 16.03.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Постанова від 26.06.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 26.06.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 29.05.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 16.04.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Рішення від 18.03.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні