Ухвала
від 12.03.2019 по справі 760/27170/18
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/27170/18

Провадження №1-р/760/5/19

У Х В АЛ А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2019 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , розглянувши заяву старшого детектива Національного бюро Другого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2 про роз`яснення ухвали слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 15.01.2019 у справі № 760/27170/18, -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді надійшла заява старшого детектива Національного бюро Другого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2 про роз`яснення ухвали слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 15.01.2019 у справі № 760/27170/18.

Заява обґрунтовується тим, що до Національного антикорупційного бюро України надійшла ухвала слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 15.01.2019, якою зобов`язано детектива розглянути клопотання адвоката в порядку, передбаченому ст. 220 КПК України.

Також зазначено, що ухвала слідчого судді, якою зобов`язано детектива прийняти процесуальне рішення у кримінальному провадженні, є незрозумілою і не може бути виконана, оскільки ТОВ «Компанія «КИТ» не має статусу особи, клопотання якої підлягають розгляду в порядку ст. 220 КПК України.

У зв`язку з цим заявник просив роз`яснити ухвалу Солом`янського районного суду міста Києва від 15.01.2019 у справі № 760/27170/18.

Дослідивши заяву, додані до неї матеріали, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 15.01.2019 зобов`язано старшого детектива Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2 у триденний строк з дня отримання ухвали слідчого судді розглянути клопотання адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ТОВ «Компанія КИТ», від 17.10.2018.

Відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з п.18 ч.1 ст.3 КПК України слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч.1 ст.9 КПК України під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимогКонституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Згідно з ст.1 КПК України порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України. Кримінальне процесуальне законодавство України складається з відповідних положеньКонституції України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, цього Кодексу та інших законів України.

Виходячи з викладеного, повноваження слідчого судді на стадії досудового розслідування кримінального провадження визначені лише кримінальним процесуальним законодавством України і, з урахуванням принципу верховенства права та відповідної практики Європейського суду з прав людини, не підлягають розширеному тлумаченню.

Відповідно до ч.1 ст.380 КПК України якщо судове рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою учасника судового провадження чи органу виконання судового рішення, приватного виконавця ухвалою роз`яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його зміст.

Згідно зст.369КПК Українисудове рішення,у якомусуд вирішуєобвинувачення посуті,викладається уформі вироку. Судоверішення,у якомусуд вирішуєінші питання,викладається уформі ухвали. Суд касаційної інстанції у випадках, передбачених цим Кодексом, приймає постанови.

Відповідно доч.1,2,3,4ст.371КПК Українисуд ухвалюєвирок іменемУкраїни безпосередньопісля закінченнясудового розгляду. Вирокухвалюється внарадчій кімнатіскладом суду,який здійснювавсудовий розгляд. Увипадках,передбачених цимКодексом,ухвала постановляєтьсяв нарадчійкімнаті складомсуду,який здійснювавсудовий розгляд. Ухвали, постановлені без виходу до нарадчої кімнати, заносяться секретарем судового засідання в журнал судового засідання.

Разом з цим, аналізуючи чинний Кримінальний процесуальний кодекс України слід зазначити, що ст. 380 КПК України входить до Розділу IV «Судове провадження у першій інстанції», тобто існують підстави стверджувати, що роз`яснення судового рішення здійснюється лише судом.

Таким чином, КПК України чітко передбачено, що роз`ясненню підлягають судові рішення, ухвалені за результатами здійснення судових розглядів складом суду.

Аналогічна правова позиція висловлена у листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 22.08.2013 року №10-1332/0/4-13, згідно з яким предметом роз`яснення в порядку ст.380 КПК України є судове рішення, прийняте судом. У цьому Листі робиться висновок, що, враховуючи значення слів "за заявою учасника судового провадження", таке рішення приймається під час судового провадження. Ухвали слідчого судді, на відміну від ухвал суду, постановляються під час досудового розслідування, а не судового провадження. Тому ухвала слідчого судді не відповідає критерію стадії кримінального провадження, під час якої приймається судове рішення, яке може бути роз`яснено. Слідчий суддя не уповноважений розглядати та вирішувати по суті клопотання чи заяви осіб про роз`яснення постановлених ним ухвал.

Крім того, те, що роз`яснення судових рішень мають даватися не слідчими суддями, а судами, тобто під час судового розгляду, свідчить й порівняльний аналіз ч.4 ст.380 і ст.309 КПК України, згідно з якими ухвалу про роз`яснення судового рішення або відмову у його роз`ясненні може бути оскаржено в апеляційному порядку особою, яка звернулася із заявою про роз`яснення судового рішення, учасниками судового провадження та водночас відсутністю в закріпленому ст.309 КПК України виключному переліку ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування в апеляційному порядку, ухвал про роз`яснення судового рішення або про відмову в його роз`ясненні.

Враховуючи вищевикладене, у слідчого судді відсутні будь-які повноваження та правові підстави роз`яснювати вищезазначену ухвалу.

На підставі викладеного та керуючись стст.7-9, 309, 380 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви старшого детектива Національного бюро Другого відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_2 про роз`яснення ухвали слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 15.01.2019 у справі № 760/27170/18 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.03.2019
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу80578828
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/27170/18

Ухвала від 12.03.2019

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 15.01.2019

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Сергієнко Г. Л.

Ухвала від 15.01.2019

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Сергієнко Г. Л.

Ухвала від 26.10.2018

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Сергієнко Г. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні