Рішення
від 25.02.2010 по справі 2-1081/10
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №2-1081/10

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

25 лютого 2010 року Печерськи й районний суд м. Києва в склад і:

головуючого - судді Бусик О.Л.

за участю секретаря - Борисенко А.В.

розглянувши у судовому зас іданні в залі суду в м. Києві ц ивільну справу за позовом ак ціонерного товариства «Укра їнська пожежно-страхова комп анія» в особі Першого регіон ального управління до ОСОБ А_1 про відшкодування суми б оргу та пені за мировою угодо ю,

В С Т А Н О В И В:

АТ «Українська пожежно-с трахова компанія» в особі Пе ршого регіонального управлі ння звернулося до суду із поз овом до ОСОБА_1 про стягне ння боргу та пені за мировою у годою в розмірі 8 171 грн. 38 коп.

Свої позовні вимоги обґрун товує тим, що 23 липня 2008 року між АТ «Українська пожежно-стра хова компанія» в особі Першо го регіонального управління та ОСОБА_1 укладено миров у, згідно якої відповідач доб ровільно погодився щомісяця , до 10-го числа, починаючи з серп ня 2008 року, сплачувати позивач у кошти по 500 грн. до повного пог ашення суми виплаченого стра хового відшкодування та факт ично понесених витрат на про ведення автотоварознавчого дослідження в розмірі 8 017 грн. 70 коп. Свої позовні вимоги обґ рунтовує тим, що відповідач с воїх зобов' язань за вказано ю мировою угодою не виконує, в зв' язку з чим, останньому не одноразово направлялись лис ти про погашення заборговано сті за зазначеною мировою уг одою, однак на даний час позив ачем, ані коштів, ані відповід і від відповідача не отриман о. Враховуючи зазначене, прос ить стягнути з ОСОБА_1 сум у боргу та пеню за мировою уго дою від 23 липня 2008 року в розмір і 8 171 грн. 38 коп. і судові витрат и по справі.

В судове засідання предста вник позивача не з' явився, п ро час та місце розгляду спра ви повідомлявся належним чин ом, подав суду письмову заяву , з якої вбачається, справу про сить слухати у його відсутно сті, позовні вимоги підтриму є та просить задовольнити по вністю, посилаючись на обста вини викладені у позовній за яві. Проти проведення заочно го розгляду справи не запере чує.

Відповідач в судове зас ідання не з' явився. Про день та час розгляду справи був по відомлений належним чином. П ро причини неявки суд не пові домив, заяв про розгляд справ и у його відсутності до суду н е надходило.

За таких обставин, суд вваж ає за можливе розглянути спр аву у відсутності сторін та у хвалити заочне рішення відпо відно до ст. 224 ЦПК України, оскі льки представник позивача не заперечує проти такого поря дку розгляду справи.

Вивчивши матеріали справи , суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають з адоволенню, виходячи з насту пного.

Судом встановлено, що 23 липн я 2008 року між АТ «Українська по жежно-страхова компанія» в о собі Першого регіонального у правління та ОСОБА_1 уклад ений мирову угоду про наступ не:

1. 27 грудня 2007 року по площі Пер емоги в м. Києві сталася дорож ньо-транспортна пригода за у частю автомобіля марки «Опел ь Астра», номерний знак НОМ ЕР_1, що належить ОСОБА_2, я ким керував ОСОБА_3, та авт омобіля марки «ВАЗ», номерни й знак НОМЕР_2, під керуван ням ОСОБА_1

2. Шевченківським районн им судом м. Києва 7 лютого 2010 рок у винесено постанову про виз нання водія ОСОБА_1 винним у скоєнні ДТП та порушенні но рм ПДР України.

3. Розмір прямого збитку, за подіяного власнику транспор тного засобу марки «Опель Ас тра», номерний знак НОМЕР_1 , згідно висновку автотоваро знавчого дослідження № 141-1 від 14 квітня 2008 року та кв итанції № 66 від 29 грудня 2007 року становить 9 248 грн. 70 коп. В артість проведення автотова рознавчого дослідження № 141-1 в ід 14 квітня 2008 року скл адає 475 грн.

4. Враховуючи умови договору страхування № 0044569 від 11 квітня 2007 року, АТ «Українська пожежн о-страхова компанія» в особі Першого регіонального управ ління виплатило власнику тра нспортного засобу марки «Опе ль Астра», номерний знак НОМЕР_1, страхове відшкодування з вирахування м розміру франшизи (1 866 грн.) в ро змірі 7 542 грн. 70 коп.

5. Повна сума боргу ОСОБА_1 перед АТ «Українська пожежн о-страхова компанія» станови ть 8 017 грн. 70 коп.

6. На підставі заяви вих. № 07-118 в ід 24 липня 2008 року ОСОБА_1 по годжується щомісяця до 10-го чи сла вносити кошти по 500 грн. до п овного погашення суми боргу в розмірі 8 017 грн. 70 коп. (починаю чи з серпня 2008 року).

7. У разі прострочення сплат и чергового платежу боржник сплачує на користь АТ «Украї нська пожежно-страхова компа нія» пеню в розмірі 0,2 % від сум и боргу.

8. У разі несплати (невчасної сплати або не в повному обсяз і) чергових платежів протяго м двох і більше місяців, АТ «Ук раїнська пожежно-страхова ко мпанія» залишає за собою пра во звернутись до суду за прим усовим стягнення повної суми боргу (за вирахуванням сплач еної боржником суми регресни х платежів та інших стягнень , передбачених чинним законо давством (судові витрати, пен я, моральна шкода, індексацію суми боргу та ін.).

9. У разі перевищення 20 % показ ника річного розміру інфляці ї (за офіційними даними) загал ьна сума боргу, відповідно до п. 5 даної мирової угоди, кориг ується на коефіцієнт інфляці ї з урахуванням погашеної бо ржником суми.

10. Боржник має право збільши ти розмір щомісячних платежі в достроково.

11. Боржник має право дострок ово погасити суму боргу.

12. Угода укладена в 2-х примір никах, по одному для кожної із сторін, що мають однакову юри дичну силу.

Відповідно до ч. 4 ст. 61 ЦПК Укр аїни постанова суду у справі про адміністративне правопо рушення обов'язкові для суду , що розглядає справу про циві льно-правові наслідки дій ос оби, стосовно якої ухвалено п останову суду з питань, чи мал и місце ці дії та чи вчинені во ни цією особою.

Відповідно до ст. 1194 ЦК Украї ни особа, яка застрахувала св ою цивільну відповідальніст ь, у разі недостатності страх ової виплати (страхового від шкодування) для повного відш кодування завданої нею шкоди зобов'язана сплатити потерп ілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою в иплатою (страховим відшкодув анням).

Відповідно до ч. 2 ст. 1187 ЦК Укр аїни шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшк одовується особою, яка на від повідній правовій підставі ( право власності, інше речове право, договір підряду, оренд и) володіє транспортним засо бом, механізмом, іншим об'єкто м, використання, зберігання а бо утримання якого створює п ідвищену небезпеку.

Відповідно до ст. 1191 ЦК Украї ни, особа, яка відшкодувала шк оду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регр есу) до винної особи в розмірі виплаченого відшкодування.

Відповідно до змісту ст. ст. 610, 612 ЦК України порушенням зоб ов' язання є його невиконанн я або виконання з порушенням умов, визначених змістом зоб ов' язання. Боржник вважаєть ся таким, що прострочив викон ання, якщо він не виконав його у строк, передбачений умовам и договору або встановлений законом.

Статтею 530 ЦК України передб ачено, що якщо у зобов'язанні в становлений строк (термін) й ого виконання, то воно підляг ає виконанню у цей строк (терм ін).

Статтею 526 ЦК України встано влено, що зобов'язання має вик онуватися належним чином від повідно до умов договору та в имог цього Кодексу, інших акт ів цивільного законодавства , а за відсутності таких умов т а вимог - відповідно до звичаї в ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставлятьс я.

Позивач АТ «Українська пож ежно-страхова компанія» в ос обі Першого регіонального уп равління неодноразово письм ово зверталося до відповідач а із заявами про повернення с уми боргу за мировою угодою, о днак коштів так і не отримало .

Так ст. 11 ЦК України передбач ено, що цивільні права та обов 'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільно го законодавства, а також із д ій осіб, що не передбачені цим и актами, але за аналогією пор оджують цивільні права та об ов'язки.

Оскільки, фактично мирова у года є правочином, а правова п рирода мирової угоди визнача ється її умовами, що визначаю ть ряд прав та обов' язків, як і виникають з її суті, тому, ан алізуючи зібрані докази в їх сукупності, та те, що мирова у года підписана сторонами у с праві, і свідчить про те, що ві дповідач ОСОБА_1 обізнани й з її змістом та наслідками п ідписання, при цьому в ході ро згляду справи встановлено, щ о усі зазначені у мировій уго ди факти та відповідні їм пра вовідносини ґрунтуються на н ормах закону і підтверджені матеріалами справи в повному обсязі. В судовому засіданні достовірно встановлено факт невиконання такого правовід ношення ОСОБА_1, що порушу є права позивача, в зв' язку з чим останній і звернувся до с уду за захистом своїх майнов их прав та інтересів, з огляд у на викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимог и позивача підлягають задово ленню в межах заявлених пози вачем вимог, тобто в розмірі 8 171 грн. 38 коп.

Враховуючи, що позовні вим оги підлягають задоволенню, то відповідно до ст. 88 ЦПК Укра їни, судові витрати понесені позивачем у вигляді судовог о збору в сумі 81 грн. 71 коп. та 120 грн. витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я розгляду справи підлягають стягненню з відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 22, 23, 526, 530, 610, 1054, 1187, 1191, 1 194, ЦК України, ст. ст. 10, 11, 60‚ 88, 169, 212, 213, 21 4, 215, 224 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Позов акціонерного товар иства «Українська пожежно-ст рахова компанія» в особі Пер шого регіонального управлін ня до ОСОБА_1 про відшкоду вання суми боргу та пені за ми ровою угодою - задовольнит и.

Стягнути з ОСОБА_1 на кор исть акціонерного товариств а «Українська пожежно-страхо ва компанія» в особі П ершого регіонального управл іння (код ЄДРПОУ 26314799, МФО 320984) суми боргу у розмірі 8 171 грн. 38 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на кор исть акціонерного товариств а «Українська пожежно-страхо ва компанія» в особі П ершого регіонального управл іння (код ЄДРПОУ 26314799, МФО 320984) витр ати з оплати судового збору у розмірі 81 грн. 71 коп. та витрати з оплати інформаційно-техні чного забезпечення розгляду справи у розмірі 120 грн .

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що йо го ухвалив, за письмовою заяв ою відповідача, поданою прот ягом десяти днів з дня отрима ння його копії.

Рішення може бути ос каржено позивачем в апеляцій ному порядку до апеляційного суду м. Києва через Печерськи й районний суд м. Києва шляхом подання в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляц ійної скарги або шляхом пода ння в десятиденний строк з дн я проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протяг ом двадцяти днів апеляційної скарги.

Суддя Бусик О.Л.

Дата ухвалення рішення25.02.2010
Оприлюднено21.07.2010
Номер документу8057954
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування суми б оргу та пені за мировою угодо ю

Судовий реєстр по справі —2-1081/10

Ухвала від 28.09.2021

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Вдовиченко Т. М.

Ухвала від 17.09.2021

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Вдовиченко Т. М.

Ухвала від 08.06.2012

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 08.06.2012

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Рішення від 05.05.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Федотова В. М.

Ухвала від 06.10.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Рідник І. Ю.

Ухвала від 03.08.2018

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 06.09.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 28.05.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Васіна Л. А.

Ухвала від 13.08.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Грищенко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні