Ухвала
від 21.03.2019 по справі 641/1717/19
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Номер провадження №1-кс/641/1289/2019 Справа №641/1717/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2019 року м. Харків

Слідчий суддя Комінтернівського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши в залі судових засідань в приміщенні суду клопотання керівника органу досудового розслідування начальника відділення СВ Слобідського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітана поліції ОСОБА_3 , користуючись повноваженнями слідчого про призначення судово-медичної експертизи у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019220540000603 від 01.03.2019 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 271 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Орган досудового розслідування звернувся до Комінтернівського районного суду м. Харкова з клопотанням про призначення судово-медичної експертизи для встановлення причини смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у ХОБСМЕ Філіал № 1, де на теперішній час перебуває труп ОСОБА_4 з постановленням питань, які мають значення для розслідування кримінального провадження.

В обґрунтування клопотання зазначено, що до чергової частини Слобідського ВП ГУНП в Харківській області надійшло повідомлення від оператора «102» про те, що 01.03.2019 приблизно о 15.00, у виробничому приміщені ТОВ «ІНТЕРФУД-СТАНДАРТ» за адресою: м. Харків, вул. Морозова, 11 внаслідок порушення вимог законодавства про працю, працівником вказаного підприємства ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , отримано тілесні ушкодження.

01.03.2019 матеріали про кримінальне правопорушення були прийняті та зареєстровані в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 12019220540000603 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 271 КК України.

Відповідно до даних, отриманих від оператора «102» ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є підсобним працівником ТОВ «ІНТЕРФУД-СТАНДАРТ» та під час виконання своїх обов`язків отримав тілесні ушкодження у вигляді забійної рани надбровної дуги зліва, опіки 2-3 ступеня волосистої ділянки голови, обличчя, шиї, грудної клітини, передньої брюшної стінки, верхніх та нижніх кінцівок.

Під часдосудового розслідуваннябуло встановленого,що ОСОБА_4 знаходиться увідділенні анестезіологіїна 12ліжок дляінтенсивної терапіїопікових хворихКНП «Міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О.І. Мещанінова Харківської міської ради» з діагнозом: «опік гарячим паром ІІІ Аb ступеня голови, тулуба, обох верхніх та нижніх кінцівок 30% (10%), опікова хвороба, деліріозний сіндром, поліорганна недостатність» та перебуває у комі на апараті штучної вентиляції легенів, та продуктивному контакту не доступний.

20.03.2019 в ході бесіди з черговим лікарем встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 о 07:00 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер.

Згідно з даними інтегрованої інформаційно-пошукової системи «Армор» ОВС України встановлено, що до Шевченківського ВП ГУНП в Харківській області 20.03.2019 від головного лікаря 4 лікарні надійшов запит з проханням надати дозвіл на розтин трупа ОСОБА_4 , 1985 року народження, який був доставлений до лікарні 01.03.2019 з вул. Морозова, 11. Вказане повідомлення було зареєстроване в ЖЄО Шевченківського ВП ГУНП в Харківській області за № 10634.

20.03.2019 склад кримінального правопорушення у даному кримінальному провадженні було перекваліфіковано з ч. 1 ст. 271 КК України на ч. 2 ст. 271 КК України.

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань № 1005077305 ТОВ «ІНТЕРФУД-СТАНДАРТ» код ЄДРПОУ 35070773 зареєстроване за адресою: м. Харків, вул. Морозова, 11, керівником та підписантом значиться ОСОБА_5 .

Відповідно до даних, отриманих з ГУ ДФС України в Харківській області, ОСОБА_4 був офіційно працевлаштований на ТОВ «ІНТЕРФУД-СТАНДАРТ» код ЄДРПОУ 35070773.

В ході досудового розслідування виникла необхідність встановити обставини, що мають істотне значення для кримінального провадження, а саме: причину смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , час настання смерті, наявність тілесних ушкоджень на трупі, їх локалізацію, характер, кількість, механізм та час утворення, ступінь тяжкості, відношення до настання смерті, тощо, що неможливо здійснити без наявних спеціальних знань та призначення відповідної експертизи.

Враховуючи те,що дляпроведення судовоїекспертизи необхідніспеціальні знаннята враховуючи,що ОСОБА_4 помер уКНП «Міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О.І. Мещанінова Харківської міської ради», тому до проведення судово-медичної експертизи необхідно залучити експерта Філіалу № 1 ХОБСМЕ.

Слідчий в судове засідання не з`явився, про місце та час розгляду клопотання повідомлявся належним чином. Відповідно до ч. 3 ст. 244 КПК України, неприбуття слідчого не перешкоджає розгляду клопотання.

Згідно з вимогами ч. 4 ст. 107 КПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому розгляді фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, дослідивши документи, оцінивши докази, якими слідчий обґрунтовує клопотання, приходить до наступного.

Відповідно до вимог частини першої статті 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами за дорученням слідчого судді або суду, шийними за клопотанням сторони кримінального провадження, або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження (частина перша статті 243 КПК України).

У відповідності до положень частини першої статті 244 КПК України, у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Відповідно до ч. 3 ст. 244 КПК України клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду.

В силу вимог частин шостої та сьомої статті 244 КПК України, слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта. Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи. До ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі.

Відповідно до п. 19 ч. 1 ст. 3 КПК України: сторони кримінального провадження з боку обвинувачення: слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, встановлених цим Кодексом; з боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники.

Відповідно до глави 3, параграфу 2 та ст. 40 КПК України, слідчий органу досудового розслідування є стороною обвинувачення, тобто є стороною кримінального провадження та має право звернутися до суду з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Враховуючи викладене та беручи до уваги те, що для з`ясування обставин, що мають істотне значення для кримінального провадження необхідні спеціальні знання, суд вважає можливим задовольнити клопотання слідчого та призначити проведення судово-медичної експертизи для встановлення причини смерті ОСОБА_4 .

Керуючись статями 40, 107, 242-244 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого про призначення судово-медичної експертизи у кримінальному провадженні задовольнити.

Надати доручення експертній установі та залучити експерта Комунального закладу охорони здоров`я «Харківське обласне бюро судово-медичної експертизи» Філіал № 1 для проведення судово-медичної експертизи та поставити на вирішення експерта наступні питання:

1.Яка причина смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .?

2.Коли (час) настала смерть ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .?

3.Чи є на трупі будь-які тілесні ушкодження? Якщо так, то які їх: локалізація, характер, кількість, механізм та час утворення, ступінь тяжкості, відношення до настання смерті?

4.Яка концентрація алкоголю в крові, сечі трупу?

5.чи можливі тілесні ушкодження при падінні з висоти власного зросту, надання тілу прискорення?

6.Чи могли тілесні ушкодження, встановлені у даної особи, бути отримані при конкретних обставинах і умовах, встановлених під час розслідування (отримання опік внаслідок перебування біля вакуумного апарату для виготовлення повідла)?

Для дослідження надати експерту труп ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Для ознайомлення надати експерту матеріали кримінального провадження № 12019220540000603 від 01.03.2019 року за вимогою.

Окрім відповідей на поставлені питання, провести необхідні судово-медичні дослідження відповідно до діючих нормативів, що поширюються на конкретний випадок з можливістю отримання відповідей на інші (не сформовані) питання в межах компетенції судово-медичного експерта.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову від виконання покладених на експертів обов`язків за ст. ст. 384, 385 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя- ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80612856
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення експертизи

Судовий реєстр по справі —641/1717/19

Ухвала від 13.05.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фанда О. А.

Ухвала від 26.03.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фанда О. А.

Ухвала від 25.03.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фанда О. А.

Ухвала від 25.03.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фанда О. А.

Ухвала від 22.03.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фанда О. А.

Ухвала від 22.03.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фанда О. А.

Ухвала від 21.03.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фанда О. А.

Ухвала від 21.03.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фанда О. А.

Ухвала від 07.03.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фанда О. А.

Ухвала від 07.03.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фанда О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні