Ухвала
від 22.03.2019 по справі 908/657/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

22.03.2019 Справа № 908/657/19

Суддя господарського суду Запорізької області Мірошниченко М.В., розглянувши матеріали за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія (69098, м Запоріжжя, вул. Полякова, буд. 13-В)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Міреам (69068, м. Запоріжжя , вул. Моторобудівників (8 Березня), буд. 58)

про стягнення суми,

ВСТАНОВИВ:

В господарський суд Запорізької області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія до Товариства з обмеженою відповідальністю Міреам про стягнення заборгованості по оплаті за послуги з управління багатоквартирним будинком в сумі 26 960,40 грн., 3% річних у розмірі 1068,08 грн., а також інфляційні витрати (сума не зазначена).

Розглянувши вказану позовну заяву, суд дійшов висновку, що вона підлягає залишенню без руху на наступних підставах.

Відповідно до ч. ч. 1 та 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Статтями 162, 164 ГПК України встановлено вимоги щодо форми і змісту позовної заяви та комплектності документів, які повинні додаватися до неї.

Зокрема, пунктом 3 ч. 3 статті 162 ГПК України передбачено, що позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюють ся.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

При зверненні з позовом заявником вищевказані вимоги не дотримані.

При цьому, слід відзначити, що порядок надання послуг поштового зв'язку, права та обов'язки операторів поштового зв'язку і користувачів послуг поштового зв'язку визначено Правилами надання послуг поштового зв'язку, затв. постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. N 270 (з наступними змінами та доповненнями).

За змістом п. 19 вказаного Порядку внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою.

Відповідно до п. 61 Правил у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Наказом Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" від 12 травня 2006 р. N 211 затверджено Порядок пересилання поштових відправлень, в п. 3.2.1 якого наведено зразок оформлення ОСОБА_1 вкладення за формою 107.

Так, за формою 107 відправник складає опис вкладення поштового відправлення у двох примірниках із зазначенням у ньому найменування одержувача та його адреси, поіменного переліку предметів, загальної вартості вкладення і підписує його.

Відповідно до ст. 45 ГПК України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. Позивачами є особи, які подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного, невизнаного чи оспорюваного або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є особи, яким пред'явлено позовну вимогу.

В даному випадку, відповідачем за даним позовом визначено - Товариство з обмеженою відповідальністю Міреам (69068, м. Запоріжжя , вул. Моторобудівників (8 Березня), буд. 58).

ОСОБА_2 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю Міреам є: 69068, м. Запоріжжя , вул. 8 Березня, буд. 58 .

В якості доказу направлення копії позовної заяви відповідачу, позивачем надано фіскальний чек та ОСОБА_1 вкладення у цінний лист від 28.02.2019 р.

При цьому, наданий суду опис вкладення у цінний лист від 28.02.2019 року свідчить про направлення Товариству з обмеженою відповідальністю Міреам копії позовної заяви на адресу: 69068, м. Запоріжжя , вул. Моторобудівників, буд. 68 .

Тобто, при направленні поштової кореспонденції позивачем не вірно зазначено номеру будинку адреси відповідача.

Таким чином, господарський суд позбавлений можливості пересвідчитись, що відповідачу на належну адресу було направлено копію позовної заяви з доданими до неї документами, оригінал якою надійшов до господарського суду Запорізької області.

Також, надані заявником докази (опис вкладення у цінний лист від 28.02.2019р.), свідчать про направлення ТОВ Міреам лише частини документів, доданих до позовної заяви.

Так, згідно переліку додатків документів, доданих до позовної заяви, до суду заявником було надано: платіжне доручення про сплату судового збору, копія акту надання послуг; копія претензії; копія поштового відправлення претензії боржнику(опис вкладень та квитанція); копія складових послуг; копія картки боржника; завірена належним чином копія рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 01.09.2017 № 520 Про призначення управителів багатоквартирних будинків міста Запоріжжя ; завірена належним чином копія Договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком №

К-559 від 06.09.2017 року; копія виписки з ЄДРПОУ ТОВ Керуюча компанія Мрія ; завірена належним чином копія протоколу загальних зборів ТОВ Керуюча компанія Мрія №3; завірена належним чином копія ОСОБА_2 із Статуту; копія витягу з реєстру юридичних осіб; докази направлення копії позову відповідачеві (опис вкладень та квитанція); копія довіреності уповноваженої особи; Виписка з реєстру юридичних осіб; Інформація з Державного реєстру речових прав; копія рахунку на оплату.

З наданого до суду опису вкладення у цінний лист від 28.02.2019р., вбачається про направлення ТОВ Міреам на адресу: 69068, м. Запоріжжя , вул. Моторобудівників, буд. 68 наступних документів: копії позовної заяви; копії акту надання послуг; копії претензії; копії складових послуг; копії картки боржника; копії рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 01.09.2017 № 520; копії договору послуг; копія виписки з ЄДРПОУ; копії протоколу №3; копії витягу з реєстру; копії довіреності уповноваженої особи; копії рахунку на оплату.

При цьому, про направлення відповідачу таких копій документів, як: платіжне доручення про сплату судового збору, копія поштового відправлення претензії боржнику(опис вкладень та квитанція); завірена належним чином копія ОСОБА_2 із Статуту; докази направлення копії позову відповідачеві (опис вкладень та квитанція); Виписка з реєстру юридичних осіб; Інформація з Державного реєстру речових прав, які були додані до позовної заяви, оригінал якої надійшов в господарський суд, опис вкладення у цінний лист від 28.02.2019р. - не свідчить.

З урахуванням вищевказаних положень законодавства та наведених обставин, наданий заявником ОСОБА_1 вкладення у цінний лист від 28.02.2019 р., не може розглядатись як належний доказ надсилання копії позовної заяви з доданими до неї документами відповідачу.

Також, позивачем не надано обґрунтованого розрахунку сум 3% річних та втрат від інфляції, що стягуються, а саме, не зазначено, періоду, точних дат та сум на які нараховуються 3% річних та втрати від інфляції.

При цьому, суд зауважує, що в прохальній частині позову, сума втрат від інфляції, яку позивач просить стягнути з відповідача, взагалі не зазначена.

З огляду на вищевикладене, суд вважає за необхідне залишити позовну заяву без руху та надати позивачу строк для усунення вищевказаних недоліків протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали, шляхом надання до суду вищевказаної інформації та документів.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія , м Запоріжжя залишити без руху.

2. Надати позивачу строк протягом 10 днів з дня вручення ухвали суду для усунення недоліків позовної заяви вказаних в ухвалі, шляхом надання доказів (опис вкладення у цінний лист) направлення на належну адресу відповідача (69068, м. Запоріжжя , вул. Моторобудівників (8 Березня), буд. 58) копії позовної заяви з усіма доданими до неї документами (в т.ч. платіжне доручення про сплату судового збору, копія поштового відправлення претензії боржнику(опис вкладень та квитанція); завірена належним чином копія ОСОБА_2 із Статуту; докази направлення копії позову відповідачеві (опис вкладень та квитанція); Виписка з реєстру юридичних осіб; Інформація з Державного реєстру речових прав,), оригінал якої подано до суду; шляхом надання обґрунтованого розрахунку сум 3% річних та втрат від інфляції, що стягуються, із зазначенням, періоду, точних дат та сум на які нараховуються 3% річних та втрати від інфляції.

3. Роз'яснити позивачу, що в разі невиконання вимог суду щодо усунення недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і буде повернута заявнику згідно з п. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 22.03.2019р. та оскарженню не підлягає.

Суддя М.В. Мірошниченко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення22.03.2019
Оприлюднено24.03.2019
Номер документу80631417
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/657/19

Судовий наказ від 08.07.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мірошниченко М.В.

Рішення від 06.06.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мірошниченко М.В.

Ухвала від 07.05.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мірошниченко М.В.

Ухвала від 08.04.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мірошниченко М.В.

Ухвала від 22.03.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мірошниченко М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні