Ухвала
від 21.03.2019 по справі 522/454/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/454/19

1-о/522/8/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2019 року суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , ознайомившись із заявою адвоката ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3 про перегляд ухвали слідчого судді за нововиявленими обставинами, -

ВСТАНОВИВ:

До Приморського районного суду м. Одеси надійшла заява адвоката ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3 про перегляд ухвали слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 11.02.2019 року про надання дозволу на проведення обшуку за нововиявленими обставинам.

Ознайомившись із заявою адвоката ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3 про перегляд ухвали за нововиявленими обставинами, приходжу до наступного.

Відповідно до вимог ст. 459 КПК України, судові рішення, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті за нововиявленими або виключними обставинами.

Нововиявленими обставинами визнаються:

1) штучне створення або підроблення доказів, неправильність перекладу висновку і пояснень експерта, завідомо неправдиві показання свідка, потерпілого, підозрюваного, обвинуваченого, на яких ґрунтується вирок;

3) скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення вироку чи постановлення ухвали, що належить переглянути;

4) інші обставини, які не були відомі суду на час судового розгляду при ухваленні судового рішення і які самі по собі або разом із раніше виявленими обставинами доводять неправильність вироку чи ухвали, що належить переглянути.

Згідно ст. 462 ч. 2 КПК України у заяві про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами зазначаються:

1) найменування суду, до якого подається заява про перегляд;

2) прізвище, ім`я, по батькові (найменування), поштова адреса особи, яка подає заяву, а також номер засобу зв`язку, адреса електронної пошти, якщо такі є;

3) судове рішення, про перегляд якого за нововиявленими або виключними обставинами подається заява;

4) обставини, що могли вплинути на судове рішення, але не були відомі та не могли бути відомі суду та особі, яка звертається із заявою, під час судового розгляду;

5) обґрунтування з посиланням на обставини, що підтверджують наявність нововиявлених або виключних обставин, та зміст вимог особи, яка подає заяву, до суду;

5-1) клопотання особи про витребування копії рішення міжнародної судової установи, юрисдикція якої визнана Україною, в органу, відповідального за координацію виконання рішень міжнародної судової установи, якщо її немає у розпорядженні особи, яка подала заяву, - у разі подання заяви про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої пунктом 2 частини третьої статті 459 цього Кодексу;

5-2) клопотання про поновлення строку подання заяви;

6) перелік документів та інших матеріалів, які додаються.

Заява підписується особою, яка її подає. Якщо заяву подає захисник, представник потерпілого, то до неї додаються оформлені належним чином документи, що підтверджують його повноваження відповідно до вимог цього Кодексу.

Згідно ст. 464 КПК України, не пізніше наступного дня після надходження заяви до суду суддя перевіряє її відповідність вимогамстатті 462цього Кодексу і вирішує питання про відкриття кримінального провадження за нововиявленими або виключними обставинами.

Так, ухвалою слідчого судді від 11.02.2019 року задоволено клопотання слідчого та надано дозвіл на проведення обшуку кабінету № 209 у будівлі Південного міжрегіонального Управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Мінестерства юстиції України за адресою: м. Одеса, вул. Люсторфська дорога, 9.

Згідно ст. 9 КПК України, від час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимогКонституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Відповідно до положень ст. 26 КПК України, слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Проте, ухвали слідчого судді на відміну від ухвал суду постановляються під час досудового розслідування, а не судового провадження, тому ухвала слідчого судді про надання дозволу про проведення обшуку не відповідає критерію стадії кримінального провадження, яка може бути переглянута за нововиявленими в порядку ст. 459 КПК України.

Ухвала слідчого судді про надання дозволу на проведення обшуку, винесена в порядку ст. ст. 233, 234 КПК України, у загальному розумінні кримінального процесуального закону, не є тим остаточним рішенням, що може бути оскаржене за нововиявленими обставинами.

Аналіз нововиявлених обставин, перелічених у ч. 2 ст. 459 КПК України, дає змогу визначити, що жодна з них не може бути зафіксована ухвалою слідчого судді про надання дозволу на проведення обшуку. Тому така ухвала не належать до судових рішень, які можуть бути переглянуті за нововиявленими обставинами відповідно до ч. 1 ст. 459 КПК України.

Згідно з практикою Європейського суду з прав людини у справі «Мельник проти України» право доступу до суду не є абсолютним, воно може бути обмежене. Ці обмеження повинні мати законну мету та бути пропорційними між використаними засобами та досягнутими цілями. І хоча, прийняття такого рішення прямо не передбачено процесуальним законом, проте воно відповідає вимогам розумності й справедливості.

Отже, за змістом кримінального процесуального закону за нововиявленими обставинами можуть бути переглянуті тільки рішення суду, що набрали законної сили і якими закінчено розгляд провадження.

На підставі викладеного, вважаю, що у відкритті провадження за заявою адвоката ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3 про перегляд ухвали слідчого судді за нововиявленими обставинами, слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 9, 26, 459, 464 КПК України, -

УХВАЛИВ:

У відкритті провадження за заявою адвоката ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3 про перегляд ухвали слідчого судді за нововиявленими обставинами відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

21.03.2019

Дата ухвалення рішення21.03.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —522/454/19

Ухвала від 29.12.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 29.12.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 19.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 13.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 11.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 09.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 05.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні