Ухвала
від 25.03.2019 по справі 817/730/17
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

щодо участі учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції

25 березня 2019 рокуЛьвів№ 857/1321/18

Восьмий апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:

судді-доповідача -Судової-Хомюк Н. М. суддів -Пліша М. А. Шинкар Т. І. за участі секретаря судового засідання Сердюк О.Ю.,

позивач: не з'явився

відповідач: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові заяви Рівненського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції за апеляційною скаргою приватного акціонерного товариства Рівнеазот на рішення Рівненського окружного адміністративного суду від 20 вересня 2017 року у справі № 817/730/18 за адміністративним позовом Рівненського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області до приватного акціонерного товариства Рівнеазот про стягнення витрат на виплату та доставку пенсій,-

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою Житомирського апеляційного адміністративного суду від 26.10.2017 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Приватного акціонерного товариства Рівнеазот на постанову Рівненського окружного адміністративного суду від 20 вересня 2017 року та призначено справу до апеляційного розгляду.

Ухвалою Житомирського апеляційного адміністративного суду від 28.02.2018 року зупинено апеляційне провадження у справі за апеляційною скаргою Приватного акціонерного товариства Рівнеазот на постанову Рівненського окружного адміністративного суду від 20 вересня 2017 року до набрання законної сили судовим рішенням Рівненського окружного адміністративного суду у справі №817/1973/17.

02.10.2018 року вказану справу разом із апеляційною скаргою на постанову Рівненського окружного адміністративного суду від 20 вересня 2017 року передано до Восьмого апеляційного адміністративного суду відповідно до частини третьої статті 29 Кодексу адміністративного судочинства України як визначеного частиною шостою статті 147 Закону України Про судоустрій і статус суддів суду, якому передаються справи Житомирського апеляційного адміністративного суду, що ліквідований згідно з Указом Президента України від 29 грудня 2017 року № 455/2017 Про ліквідацію апеляційних адміністративних судів та утворення апеляційних адміністративних судів в апеляційних округах .

Ухвалою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 14.02.2019 року поновлено провадження у справі № 817/730/17 та призначено справу до розгляду .

21.02. та 25.02.2019 року на адресу Восьмого апеляційного адміністративного суду надійшли поштовим зв'язком заяви Рівненського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області в якому останній просить провести судове засідання, яке відбудеться 04.03.2019 року у режимі відеоконференції.

Розглянувши означене клопотання суд апеляційної інстанції вважає, що воно не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.ч.1-2 ст.195 КАС України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов'язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п'ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Із змісту поданих заяв слідує, що управління не має фінансових можливостей відрядити свого представника у судове засідання.

Дослідивши матеріали справи та доводи заявленого клопотання, колегія суддів вважає, що клопотання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Особливості участі особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції врегульовано ст.195 КАС України.

Так, згідно з ч.1 ст.195 КАС України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов'язковою.

Відповідно до положень ч.5 ст.195 КАС України суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

Аналіз зазначених положень статті КАС України дає підстави вважати, що прийняття рішення про проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Вказана норма не встановлює обов'язкового проведення судового засідання в режимі відеоконференції у разі наявності заяви учасника справи про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Постановлення ухвали про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції застосовується із врахуванням обставин, що зазначаються у заяві про таку участь.

Такий спосіб участі в судовому засіданні має винятковий характер, у зв'язку з чим повинні насамперед існувати обставини, які ускладнюють або унеможливлюють участь учасника справи в судовому засіданні.

Разом з тим, в обґрунтування необхідності проведення судового засідання в режимі відеоконференції не додано до клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції доказів існування обставин, які ускладнюють або унеможливлюють забезпечення явки представника відповідача в судовому засіданні в приміщенні суду.

Враховуючи усе наведене, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання представника відповідача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції є необґрунтованим, суду не надано доказів, які б надавали змогу встановити факт існування обставин, що ускладнюють або унеможливлюють забезпечення явки представника Рівненського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області в судове засідання в приміщенні суду, в зв'язку з чим у задоволенні вказаного клопотання необхідно відмовити.

Керуючись ч. 4. ст. 229, ст.ст. 195, 254, 256, 294 КАС України суд, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні заяв Рівненського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області про розгляд в режимі відеоконференції адміністративної справи № 817/730/17 - відмовити.

Ухвала апеляційного суду є остаточною і касаційному оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Н. М. Судова-Хомюк судді М. А. Пліш Т. І. Шинкар

Дата ухвалення рішення25.03.2019
Оприлюднено26.03.2019
Номер документу80661585
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення витрат на виплату та доставку пенсій

Судовий реєстр по справі —817/730/17

Ухвала від 26.05.2020

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д.П.

Ухвала від 20.05.2020

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д.П.

Ухвала від 05.08.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д.П.

Ухвала від 31.07.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д.П.

Постанова від 08.04.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Судова-Хомюк Наталія Михайлівна

Ухвала від 25.03.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Судова-Хомюк Наталія Михайлівна

Ухвала від 14.02.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Судова-Хомюк Наталія Михайлівна

Ухвала від 22.10.2018

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Судова-Хомюк Наталія Михайлівна

Ухвала від 28.02.2018

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Ухвала від 07.02.2018

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні