Ухвала
від 19.03.2019 по справі 922/4895/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"19" березня 2019 р.Справа № 922/4895/15

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Яризька В.О.

при секретарі судового засідання Трофименко С.В.

розглянувши справу

за заявою Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області, м. Харків, до товариства з обмеженою відповідальністю "Торгово-виробниче об'єднання "Східбуд", м. Харків, про визнання банкрутом за участю :

ліквідатора - ОСОБА_1

представника Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області - ОСОБА_2 (дов.),

ВСТАНОВИВ:

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 10.01.2018 апеляційну скаргу, ухвалу господарського суду Харківської області від 03.10.2017 у справі № 922/4895/15 скасовано. Справу направлено до господарського суду Харківської області на розгляд.

25.01.2018 здійснено повторний автоматизований розподіл судової справи між суддями. Справу № 922/4895/15 призначено для розгляду судді Швидкіну А.О.

Ухвалою суду від 26.01.2018 призначено до слухання в судовому засіданні звіт ліквідатора.

08.02.2019 у зв'язку із звільненням судді Швидкіна А.О. з посади здійснено повторний автоматизований розподіл судової справи між суддями. Справу № 922/4895/15 призначено для розгляду судді Яризьку В.О.

11.02.2019 ліквідатором подано клопотання про затвердження звіту про нарахування грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат ліквідатора ТОВ "ТВО Східбуд", затвердження розміру основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання обов'язків ліквідатора ТОВ "ТВО Східбуд" у розмірі двох мінімальних заробітних плат на місяць. Ліквідатором поданий звіт про нарахування грошової винагороди за період з 24.09.2018 по 08.02.2019 в сумі 35049,30 грн. та витрат ліквідатора в сумі 578,76 грн.

Крім того, ліквідатором подані заяви про стягнення грошової винагороди та витрат ліквідатора пропорційно з кредиторів, а саме стягнути з АТ КБ "Приватбанк" грошову винагороду в сумі 21520,27 грн. та витрати ліквідатора в сумі 355,36 грн., стягнути з ГУ ДФС у Харківській області грошову винагороду в сумі 13020,81 грн. та витрати ліквідатора в сумі 215,01 грн.

В судовому засіданні 12.02.2019 оголошено ухвалу, яка занесена до протоколу судового засідання, про відкладення розгляду справи на 19.03.2019 об 11:30.

У судове засідання 19.03.2019 представник ПАТ "Приватбанк" не з'явився, звернувся до суду з клопотанням про відкладення розгляду звіту ліквідатора, посилаючись на неможливість забезпечити явку свого представника в судове засідання.

Оскільки представник ПАТ "Приватбанк" в судовому засіданні, яке відбулося 12.02.2019, виклав свою думку щодо клопотань ліквідатора, а саме проти клопотань заперечував, крім того, надав письмові заперечення, суд вважає, що нез'явлення представника Банку в судове засідання 19.03.2019 не є перешкодою для розгляду клопотань та заяв ліквідатора щодо затвердження та стягнення грошової винагороди та витрат ліквідатора.

Ліквідатор у судових засіданнях підтримав подані заяви.

Представник Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області проти задоволення клопотання ліквідатора про стягнення грошової винагороди ліквідатору заперечує.

Розглянувши матеріали справи, наданий суду звіт ліквідатора про нарахування та виплату грошової винагороди та про здійснення та відшкодування витрат, пов'язаних з ліквідаційною процедурою в частині пропорційного стягнення з кредиторів, суд вважає його таким, що підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Постановою суду від 14.04.2016 ТОВ "ТВО Східбуд" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором по справі призначено арбітражного керуючого ОСОБА_3, встановлено йому оплату послуг в розмірі двох мінімальних розмірів заробітної плати.

Ухвалою суду від 24.09.2018 задоволено заяву арбітражного керуючого ОСОБА_3 про звільнення його від виконання повноважень ліквідатора ТОВ "ТВО "Східбуд" (вх. № 14787 від 21.05.2018); звільнено ОСОБА_3 від виконання повноважень ліквідатора ТОВ "ТВО "Східбуд"; призначено ліквідатором ТОВ "ТВО "Східбуд" арбітражного керуючого ОСОБА_1.

Таким чином, ОСОБА_1 виконував обов'язки ліквідатора в даній справі з 24.09.2018, яким завершено ліквідаційну процедуру та подано кінцевій звіт з ліквідаційним балансом.

Як свідчить наданий суду протокол засідання комітету кредиторів № 1/2019 від 08.02.2019 ліквідатором доведено звіт арбітражного керуючого про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат, за результатами чого комітетом кредиторів було прийнято рішення про прийняття до відома звіту ліквідатора ТОВ "Торгово-виробниче об'єднання "Східбуд" про нарахування грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат ліквідатора.

Кредитори, заперечуючи проти стягнення грошової винагороди та відшкодування витрат ліквідатора, посилаються на те, що Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено виключний перелік джерел сплати грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв'язку з виконанням ним повноважень ліквідатора, а саме за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника. Кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат ліквідатора, однак, в даній справі такий фонд не створювався.

Таким чином, кредитори вважають, що Законом про банкрутство не передбачено стягнення грошової винагороди та витрат арбітражного керуючого з кредиторів, а також застосування принципу пропорційності такого стягнення.

Згідно ч. 3 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород. Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Згідно ч. 7 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п'ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Ліквідатором ТОВ "ТВО "Східбуд" поданий звіт про нарахування грошової винагороди за виконання обов'язків ліквідатора за період з 24.09.2018 по 08.02.2019 у сумі 35049,30 грн., яка нарахована виходячи з розміру двох мінімальних заробітних плат на місяць, а також поданий звіт про понесені витрати на отримання відомостей з Державних реєстрів та на ведення листування в сумі 578,76 грн. з підтверджуючими документами.

Судом перевірені здійснені нарахування та встановлено, що такі нарахування відповідають вимогам чинного законодавства. Понесення витрат підтверджується відповідними доказами, що надані до звіту ліквідатора.

Суд також зазначає, що в постанові суду від 14.04.2016 при призначенні ліквідатором ТОВ "ТВО "Східбуд" ОСОБА_3 встановлено йому оплату послуг в розмірі двох мінімальних розмірів заробітної плати.

Враховуючи вищевикладене, положення Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та постанову суду в даній справі, приймаючи до уваги, що комітетом кредиторів прийнятий до відома звіт ліквідатора про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат, суд вважає за можливе встановити оплату послуг ліквідатора - арбітражного керуючого ОСОБА_1 в розмірі двох мінімальних розмірів заробітної плати, затвердити звіт про нарахування грошової винагороди за виконання обов'язків ліквідатора в сумі 35049,30 грн. та звіт про витрати в ліквідаційній процедурі в сумі 578,76 грн.

Відповідно до ч. 5 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв'язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюються за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Згідно з частиною 6 статті 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Розглянувши наданий суду звіт про роботу ліквідатора і документи, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури по банкруту, суд встановив, що ліквідатором вчинені заходи по виявленню майна та майнових активів банкрута, внаслідок вжитих заходів встановлено, що за банкрутом не зареєстровано та не рахуються будь-які активи.

На виконання приписів ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатором проведено інвентаризацію активів, за результатами проведення якої ліквідатором активи не виявлено, про що свідчать інвентаризаційні описи та акт від 31.07.2016, наказ № 1-і/2018 від 03.12.2018, інвентаризаційні описи від 03.12.2018, наявні в матеріалах справи.

Тобто на дату проведення судового засідання у боржника ТОВ "ТВО Східбуд" відсутні будь-які активи.

Статтею 43 Конституції України передбачено, що кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Згідно з частиною 1 статті 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство), ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Відповідно до частини 1 статті 98 Закону про банкрутство, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Законом.

Отже, надання послуг арбітражного керуючого, як суб'єкта незалежної професійної діяльності, відбувається на платній основі.

Порядок сплати грошової винагороди арбітражного керуючого під час виконання повноважень у справі про банкрутство визначено положеннями статті 115 Закону про банкрутство.

Відповідно до частин 1, 3 статті 115 Закону про банкрутство, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород. Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до відкриття господарським судом процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень ліквідатора, а її розмір не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень. Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень ліквідатора.

Отже, у боржника ТОВ "ТВО Східбуд" відсутні будь-які активи, а фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого комітетом кредиторів створено не було, при цьому комітет кредиторів лише прийняв до відома звіт ліквідатора про нарахування та виплату грошової винагороди та витрат ліквідатора.

Враховуючи вищезазначені приписи законодавства, суд зазначає, що, оплата послуг ліквідатора за період виконання ним своїх повноважень здійснюється за рахунок коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу його майна (майнових прав), або із фонду для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого, якщо такий створено комітетом кредиторів боржника. При цьому, оскільки законодавцем виключається можливість безоплатного надання послуг арбітражного керуючого у справі про банкрутство, керуючись принципом пропорційності голосів кредиторів на зборах кредиторів кількості їх грошових вимог відповідно до статті 26 Закону про банкрутство, господарський суд вправі застосувати такий принцип до розподілу між кредиторами витрат, пов'язаних з проведенням ліквідаційної процедури (в тому числі на виплату грошової винагороди ліквідатора), за відсутності у боржника коштів від господарської діяльності, від реалізації його майна та рішення комітету кредиторів про утворення фонду для оплати грошової винагороди ліквідатору чи відшкодування його витрат.

Перевіривши проведений ліквідатором розрахунок зобов'язань зі сплати кредиторами оплати послуг та витрат арбітражному керуючому, суд зазначає, що він зроблений з урахуванням пропорційності голосів кредиторів на зборах кредиторів кількості їх грошових вимог та є вірним.

Ухвалою суду від 04.02.2016 (попереднє засідання) був затверджений реєстр вимог кредиторів ТОВ "ТВО "Східбуд" в наступному складі:

основний борг:

ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області - 2 177 710,82 грн. (третя черга);

ПАТ КБ "ПриватБанк", м. Дніпропетровськ - 3 690 271,22 грн. (четверта черга), 2436,00 грн. (перша черга).

вимоги із заробітної плати - 15087,88 грн. (перша черга)

Неустойка (штраф, пеня):

ПАТ КБ "ПриватБанк", м. Дніпропетровськ - 1 486 666,50 грн. (шоста черга).

Вказаною ухвалою визнано вимоги кредиторів, що не були заявлені у місячний строк з моменту публікації оголошення, які рахуються за даними бухгалтерського обліку боржника такими, що не є конкурсними, в тому числі вимоги ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області в сумі 1 362 031,14 грн.

Ухвалою суду від 02.08.2016 визнано додаткові вимоги кредитора ПАТ КБ "ПриватБанк" на загальну суму 666 595,95 грн., які включені до реєстру вимог кредиторів у четверту чергу задоволення та 2 756,00 грн. включено до реєстру вимог кредиторів у першу чергу.

Таким чином, загальна сума вимог конкурсних кредиторів складає 9 383 275,63 грн. (без врахування витрат щодо сплати судового збору та заробітної плати, які віднесені до першої черги).

Вимоги ГУ ДФС у Харківській області (як правонаступника ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області) складають 3 539 741,96 грн. (37,7 %), вимоги ПАТ КБ "ПриватБанк" - 5 843 533,67 грн. (62,3%).

Сума грошової винагороди ліквідатора складає 35 049,30 грн. та сума витрат ліквідатора складає 578,76 грн., відповідно, сума до сплати кредиторами складає :

- ГУ ДФС у Харківській області 13020,81 грн. та 215,01 грн.,

- ПАТ КБ "ПриватБанк" 21520,27 грн. та 366,36 грн.

Суд зазначає, що звернення у справі про банкрутство з кредиторськими вимогами є одним із способів захисту своїх майнових прав кредиторами боржника, яке не тільки надає право конкурсному кредитору у процедурі банкрутства отримати задоволення своїх грошових вимог, але й покладає на нього певні обов'язки, як учасника конкурсного процесу, зокрема, обов'язки оплати витрат в проведенні процедури банкрутства (обов'язки з оплати грошової винагороди ліквідатора, який здійснює таку процедуру).

З огляду на встановлене та взявши до уваги обставини відсутності будь-яких активів боржника, а також обставини того, що фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат ліквідатора кредиторами не створювався, суд, керуючись принципом пропорційності суми витрат кожного із кредиторів на оплату грошової винагороди арбітражного керуючого розміру визнаних їх кредиторських вимог у справі про банкрутство, дійшов висновку про покладення обов'язку з виплати грошової винагороди та відшкодування витрат, пов'язаних з ліквідаційною процедурою арбітражного керуючого ОСОБА_1 на кредиторів боржника в зазначених сумах та стягнення із кредиторів зазначених сум грошових коштів.

Висновки суду про необхідність оплати грошової винагороди ліквідатора за рахунок кредиторів боржника зроблені із застосуванням положень статті 115 Закону про банкрутство та гарантій на оплату праці згідно статті 43 Конституції України, принципу верховенства права згідно статті 8 Конституції України, що надає право суду прийняти рішення, яке б відповідало загальним засадам справедливості в межах тих правових регулювань, які передбачені законодавством.

Керуючись ст. ст. 37-48, 98, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. ст. 233-235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Затвердити розмір основної грошової винагороди ліквідатора ТОВ «Торгово-виробниче об'єднання «Східбуд» у розмірі двох мінімальних заробітних плат на місяць.

2. Затвердити звіт арбітражного керуючого ОСОБА_1 щодо нарахування йому грошової винагороди за виконання обов'язків ліквідатора та витрат ліквідатора товариства з обмеженою відповідальністю "Торгово-виробниче об'єднання "Східбуд" на загальну суму 35628,06 грн. (грошова винагорода - 35049,30 грн., витрати ліквідатора - 578,76 грн.).

3. Стягнути з Акціонерного товариства Комерційного банку "ПриватБанк" (01001, м. Київ, вул. Грушевського, 1-Д, адреса для листування : 49094, м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 30, код 14360570) на користь арбітражного керуючого ОСОБА_1 (61045, м. Харків, вул. Отакара Яроша, 17-Б, іпн. НОМЕР_1) суму грошової винагороди в розмірі 21520,27 грн., витрати ліквідатора у сумі 355,36 грн.

4. Стягнути з Головного управління ДФС у Харківській області (61057, м. Харків, вул. Пушкінська, 46, код 39599198) на користь арбітражного керуючого ОСОБА_1 (61045, м. Харків, вул. Отакара Яроша, 17-Б, іпн. НОМЕР_1) суму грошової винагороди в розмірі 13020,81 грн., витрати ліквідатора у сумі 215,01 грн.

5. Видати накази суду.

6. Ухвалу направити ліквідатору, кредиторам.

7. Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення.

Ухвала може бути оскаржена до Східного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дати складення повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали складено 25.03.2019.

Суддя ОСОБА_4

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення19.03.2019
Оприлюднено26.03.2019
Номер документу80684577
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/4895/15

Ухвала від 19.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 19.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 25.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 19.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 08.01.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 06.11.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 24.09.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 26.06.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 22.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 21.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні