Ухвала
від 14.03.2019 по справі 804/2455/18
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

14 березня 2019 року м. Дніпросправа № 804/2455/18

Третій апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого - судді Чабаненко С.В. ,

                     суддів: Чумака С.Ю., Юрко І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпрі клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Щедро» про зупинення провадження у справі №804/2455/18

В С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "ЩЕДРО" звернулось до суду з адміністративним позовом до Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 10 вересня 2018 року позовні вимоги задоволено частково.

Не погоджуючись з таким рішенням суду, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить його скасувати та ухвалити постанову про задоволення позову в повному обсязі.

Ухвалами Третього апеляційного адміністративного суду від 09 січня 2019 року було відкрито апеляційне провадження у цій справі та призначено справу до судового розгляду.

14.03.2019 р. в судовому засіданні представники позивача заявили клопотання про зупинення апеляційного провадження у даній справі до набрання законної сили рішенням у справі № 160/2166/19.

Зазначене клопотання вмотивовано тим, що у справі № 160/2166/19 позивачем оскаржується наказ про проведення перевірки, за результатами якої відповідачем прийнято оскаржувані у справі № 804/2455/18 податкові повідомлення-рішення.

Перевіривши доводи заявників клопотання, дослідивши обставини цієї справи та проаналізувавши норми законодавства, колегія суддів вважає, що в даному випадку відсутні достатні та необхідні правові підстави для його задоволення, з огляду на наступне.

Так, статтею 236 КАС України визначено вичерпний перелік правових підстав для зупинення провадження у справі.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 236 КАС України суд зупиняє провадження у справі в разі об'єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі.

Згідно з п. 11 ч. 1 ст. 4 КАС України розумний строк - це найкоротший строк розгляду і вирішення адміністративної справи, достатній для надання своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту порушених прав, свобод та інтересів у публічно-правових відносинах.

При цьому, об'єктивна неможливість розгляду справи до вирішення справи іншим судом полягає в тому, що без встановлення обставин, які досліджуються в іншій судовій справі, суд не може розглянути адміністративний спір. В іншому ж випадку, зупинення апеляційного провадження за відсутності чітких правових підстав буде невиправданим зволіканням, що призводить до порушення розумного строку розгляду справи.

У рішенні від 08.11.2005 р. по справі «Смірнова проти України» Європейський Суд з прав людини наголосив на тому, що обов'язок швидкого здійснення правосуддя покладається, у першу чергу, на відповідні державні судові органи.

Згідно зі ст. 17 Закон України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

Відповідно норм п.3 ч.1 ст. 236 КАС України суд зупиняє провадження у справі в разі об'єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі. суд не може посилатися на об'єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Перевіряючи доводи заявника клопотання щодо зупинення провадження у даній справі, колегія суддів звертає увагу на те, що предметом судового спору у даній справі є правомірність рішень контролюючого органу та для розгляду справи в межах доводів апеляційної скарги в матеріалах справи достатньо доказів для перевірки всіх обставин справи. Крім того, при вирішенні клопотання представника позивача про зупинення провадження у справі колегією суддів враховується те, що ані позовна заява, ані апеляційна скарга не обґрунтовані доводами вищезазначеного клопотання.

Водночас, оскарження в іншій справі (№ 160/2166/19) наказу на проведення перевірки, на який посилається представник позивача, не є обставиною, що унеможливлює здійснення об'єктивного розгляду даної справи у розумінні п. 3 ч. 1 ст. 236 КАС України, ч.5 ст. 308 КАС України та виключає наявність обставин щодо об'єктивної неможливості розгляду справи в даному випадку, а отже, не надає апеляційному суду достатніх правових підстав для зупинення даного апеляційного провадження.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів приходить до висновку, що клопотання позивача про зупинення провадження у справі задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 236, 243, 308, 321, 328, 329 КАС України, суд,

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Щедро» про зупинення провадження у справі № 804/2455/18.

Ухвала Третього апеляційного адміністративного суду набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено 15 березня 2019 року.

          Головуючий - суддя                                                   С.В. Чабаненко

                     суддя                                                                      С.Ю. Чумак

                     суддя                                                                      І.В. Юрко

СудТретій апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.03.2019
Оприлюднено29.03.2019
Номер документу80725899
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/2455/18

Ухвала від 06.07.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 08.06.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 30.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 24.05.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Постанова від 09.05.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 09.05.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 10.06.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 22.05.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 14.03.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Постанова від 14.03.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні