Рішення
від 11.03.2019 по справі 569/8288/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/8288/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2019 року м.Рівне

Рівненський міський суд в складі судді Бердія М.А.,

при секретарі Прокопчук Л.М.,

з участю представника відповідача ОСОБА_1,

третьої особи ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Рівне цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Комунального підприємства "Рівнеелектроавтотранс", треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ОСОБА_2, Публічне акціонерне товариство Страхова компанія Країна про стягнення матеріальної шкоди, суд -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_3 звернувся до Рівненського міського суду Рівненської області з позовною заявою про стягнення матеріальної шкоди, в якій просить суд стягнути з КП Рівнеелектроавтотранс на його користь завдану матеріальну шкоду в розмірі 12581 грн. Позивач ОСОБА_4 в судове засідання не з'явився, до початку судового засідання подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує повністю, просить суд позов задоволити.

Представник відповідача ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги позивача визнала частково, з підстав викладених у відзиві на позов, не заперечила проти стягнення з КП Рівнеелектроавтотранс Рівненської міської ради на користь ОСОБА_3 різницю між фактичним розміром заподіяної йому шкоди і страховою виплатою в розмірі 1000 грн., що є франшизою.

Третя особа ОСОБА_2 в судовому засіданні суду пояснив, що він винний у вчиненому ДТП, щиро розкаюється у вчиненому.

Представник третьої особи ПАТ Страхова компанія Країна ОСОБА_5 в судове засідання не з'явився, до початку судового засідання подав до суду письмові пояснення щодо позову, в яких зазначив, що позивачу ОСОБА_3 28 листопада 2018 року ПАТ СК Країна було виплачено страхове відшкодування в розмірі 10796,40 грн.

Суд, заслухавши представника позивача ОСОБА_1, третю особу ОСОБА_2, дослідивши письмові докази по справі, приходить до наступного:

Як було встановлено в судовому засіданні, 28 жовтня 2017 року о 17 год. 45 хв. ОСОБА_2, керуючи тролейбусом "Skoda 14TP" бортовий №159, навпроти будинку № 18А по вулиці Курчатова в місті Рівне, порушив вимоги п.10.1 Правил дорожнього руху України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 року №1306 , розпочинаючи рух по вул.Курчатова зі сторони вул. ОСОБА_6, не переконався, що це буде безпечним і не створить небезпеки іншим учасникам руху, допустив наїзд на пішохода ОСОБА_3, який знаходився з правого боку вказаного тролейбуса. У результаті дорожньо - транспортної пригоди пішохід ОСОБА_3 отримав тілесні ушкодження у вигляді обширної рвано- скальпованої рани м"яких тканин правої нижньої кінцівки на протязі від гомілково - ступневого суглобу до середньої третини стегна, які відносяться до середнього ступеня тяжкості тілесних ушкоджень по критерію довготривалості розладу здоров"я.

Вироком Рівненського міського суду Рівненської області від 26 березня 2018 року, ОСОБА_2 визнано винним у вчиненні злочину передбаченого ч.1 ст.286 КК України та призначено покарання у вигляді штрафу в розмірі 3400 грн.

Згідно копії епікризу №20377 ОСОБА_3 знаходився на стаціонарному лікуванні в травматологічному відділенні Центральної міської лікарні м.Рівне з 28 жовтня 2017 року по 17 листопада 2017 року.

Із копії епікризу №12700 вбачається, що ОСОБА_3 перебував на стаціонарному лікуванні в Комунальному закладі Рівненська обласна клінічна лікарня Рівненської обласної ради з 17 листопада 2017 року по 08 грудня 2017 року.

З представлених позивачем ОСОБА_3 суду письмових доказів вбачається, що перелік ліків, які призначалися позивачу під час його лікування, відповідає переліку ліків вказаних у копіях епікризів. Загальна сума затрачених позивачем коштів на лікування складає 12381 грн. Крім того, позивачем було затрачено 200 грн. на проведення електронейроміографії, що підтверджується копією квитанції №896559 від 27 січня 2018 року.

Згідно з ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Захист цивільних прав це застосування цивільно-правових засобів з метою забезпечення цивільних прав.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (ч.1 ст.5 ЦПК України ).

Стаття 15 ЦК України передбачає право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа також має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Законодавець у ч.1 ст.16 ЦК України установив, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, а в ч.2 цієї статті визначив способи здійснення захисту цивільних справ та інтересів судом.

Частиною 2 ст. 16 ЦК України встановлено способи захисту цивільних прав та інтересів. До них належить, зокрема, відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди, відшкодування моральної (немайнової) шкоди (п.8, 9).

Статтею 22 ЦК України передбачено що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, зокрема якщо особа зазнала втрати у зв'язку з пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила для відновлення свого порушеного права, має право на їх відшкодування.

Згідно ч.2 ст.1187 ЦК України шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Відповідно роз'яснень наданих Пленумом ВСС України у постанові від 01.03.2013 року Про деякі питання застосування судами законодавства при вирішенні спорів про відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки не вважається особою, яка здійснює діяльність, що є джерелом підвищеної небезпеки, і не несе відповідальності за шкоду перед потерпілим особа, яка керує транспортним засобом у зв'язку з виконанням своїх трудових (службових) обов'язків на підставі трудового договору (контракту) із особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, якщо з нею укладено цивільно-правовий договір. Така особа, враховуючи характер відносин, які між ними склалися, може бути притягнута до відповідальності роботодавцем лише у регресному порядку відповідно до ст.1191 ЦК України .

За п.22.1 ст.22 Закону України Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров'ю, майну третьої особи.

Метою здійснення обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності Закон України Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (стаття 3) визначає забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров'ю та/або майну потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, а також захист майнових інтересів страхувальників. Об'єктом обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності є майнові інтереси, що не суперечать законодавству України, пов'язані з відшкодуванням особою, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, шкоди, заподіяної життю, здоров'ю, майну потерпілих внаслідок експлуатації забезпеченого транспортного засобу (стаття 5 Закону).

Згідно ст.6 ЗУ Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів страховим випадком є дорожньо-транспортна пригода, що сталася за участю забезпеченого транспортного засобу, внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована, за шкоду, заподіяну життю, здоровю та/або майну потерпілого.

Настання страхового випадку (скоєння ДТП) є підставою для здійснення страховиком виплати страхового відшкодування потерпілому відповідно до умов договору страхування та в межах страхової суми. Страховим відшкодуванням у цих межах покривається оцінена шкода, заподіяна внаслідок ДТП життю, здоров'ю, майну третьої особи, в тому числі й шкода, пов'язана зі смертю потерпілого (статті 9 , 35 , 36 Закону України Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів ).

Відповідно до ст. 22 , 23 , 26 , 26-1 ЗУ Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров'ю, майну третьої особи. Шкодою, заподіяною життю та здоров'ю потерпілогошкода, пов'язана з лікуванням потерпілого.

Цивільна відповідальність КП Рівнеелектроавтотранс Рівненської міської ради застрахована у ПАТ Страхова компанія Країна за договором добровільного страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів №УА160477 від 12 липня 2017 року, за яким забезпеченим транспортним засобом є тролейбус Skoda 14 ТР №159.

08 жовтня 2018 року позивач ОСОБА_3 звернувся до ПАТ СК Країна з повідомленням про дорожньо-транспортну пригоду потерпілої особи та заявою на виплату страхового відшкодування.

Згідно копії розрахунку ПАТ Страхова компанія Країна шкода, пов'язана з лікуванням потерпілого ОСОБА_3 становить 12 583,40 грн.

Із письмових пояснень представника третьої особи ПАТ СК Країна ОСОБА_5 вбачається, що розмір страхового відшкодування складає 10796,40 грн., та не включає в себе витрати, які не відносяться на лікування в сумі 787 грн. та 1000 грн. розмір франшизи.

28 листопада 2018 року ПАТ Страхова компанія Країна було виплачено позивачу ОСОБА_3 страхове відшкодування в розмірі 10796 грн. 40 коп., що підтверджується платіжним дорученням №15015.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України , кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи те, що ПАТ Страхова компанія Країна було виплачено позивачу ОСОБА_3 страхове відшкодування в розмірі 10796, 40 грн., тому позовні вимоги підлягають до часткового задоволення в розмірі 1784 грн. 60 коп. (12581грн.-10796,40 грн.=1784,60 грн.), які підлягають до стягненню з КП Рівнеелектроавтотранс Рівненської міської ради, що є відповідальним за заподіяну шкоду позивачу ОСОБА_3

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Оскільки позивач звільнений від сплати судового збору за категорією спорів про відшкодування шкоди заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров я, тому з відповідача слід стягнути судовий збір в дохід держави в розмірі 704,80 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.7, 10, 12, 81, 89, 258-259, 263-265, 268 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_3 (ІНФОРМАЦІЯ_1, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2, РНОКПП НОМЕР_1) до Комунального підприємства Рівнеелектроавтотранс" (місцезнаходження: м.Рівне, вул.Д.Галицького, 23, код ЄДРПОУ 03362844), треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_3, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_4), Публічне акціонерне товариство Страхова компанія Країна (місцезнаходження: м.Київ, вул.Електриків 29А, код ЄДРПОУ 20842474) про стягнення матеріальної шкоди, задоволити частково.

Стягнути з Комунального підприємства Рівнеелектроавтотранс Рівненської міської ради на користь ОСОБА_3 матеріальну шкоду в розмірі 1784,60 грн.

В задоволенні інших позовних вимог ОСОБА_3 - відмовити.

Стягнути з Комунального підприємства Рівнеелектроавтотранс Рівненської міської ради судовий збір в дохід держави в розмірі 704,80 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, до Рівненського апеляційного суду через Рівненський міський суд, або безпосередньо до Рівненського апеляційного суду (відповідно до п.п. 15.5 п.15 ч.1 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України в редакції Закону № 2147 - VIII від 03 жовтня 2017 року). Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Рівненського

міського суду ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення11.03.2019
Оприлюднено29.03.2019
Номер документу80737131
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення матеріальної шкоди, суд

Судовий реєстр по справі —569/8288/18

Рішення від 11.03.2019

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бердій М. А.

Рішення від 11.03.2019

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бердій М. А.

Ухвала від 03.10.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бердій М. А.

Ухвала від 08.05.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бердій М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні