Ухвала
від 28.03.2019 по справі 200/4518/19-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

28 березня 2019 р. Справа №200/4518/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Кошкош О.О., розглянувши матеріали адміністративного позову Громадської організації Команда ЗЕ до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу №60 про визнання дій протиправними щодо відмови прийняти подання про реєстрацію офіційних спостерігачів, зобов'язання прийняти подання про реєстрацію офіційних спостерігачів,

ВСТАНОВИВ:

28 березня 2019 року Громадська організація Команда ЗЕ (ідентифікаційний код 42775977, 03191, м.Київ, вулиця Ю. Смолича, будинок 6, нежиле приміщення 1) звернулась до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу №60 (ідентифікаційний код 42838440, 85700, Донецька область, Волноваський район, місто Волноваха, вул.Героїв 51 ОМБР, будинок 5). Позивач просив суд визнати протиправними дії Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу №60 щодо відмови прийняти подання про реєстрацію офіційних спостерігачів від Громадської організації Команда ЗЕ від 25.03.2016 від уповноваженої особи - ОСОБА_1; зобов'язати прийняти подання про реєстрацію офіційних спостерігачів від Громадської організації Команда ЗЕ від 25.03.2016 від уповноваженої особи - ОСОБА_1 протягом одного дня з моменту набрання законної сили рішенням суду, розглянути зазначене подання на засіданні та прийняти рішення про реєстрацію офіційних спостерігачів Громадської організації Команда ЗЕ згідно з наданим списком спостерігачів.

Позовна заява підписана представником позивача адвокатом ОСОБА_2

На підтвердження своїх повноважень підписант надав копію ордеру серії КС №528266 від 27.03.2019, відповідно до якого ОСОБА_2 на підставі договору про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги б/н від 26.03.2019 надає правову допомогу Громадській організації Команда ЗЕ в особі керівника ОСОБА_3 у Донецькому окружному адміністративному суді.

Позовна заява направлена у сканованому форматі на електронну поштову адресу Донецького окружного адміністративного суду.

Відповідно до ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України), суддя після одержання позовної заяви з'ясовує чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; позов подано у строк, установлений законом (якщо адміністративний позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); чи немає інших підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом

Особливості судового провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій визначені статтею 273 КАС України.

Відповідно до частини 1 статті 273 КАС України, право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб'єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб'єкти ініціювання референдуму.

Частиною 4 статті 273 КАС України передбачено, що рішення, дії чи бездіяльність територіальних (окружних) виборчих комісій щодо підготовки та проведення місцевих виборів, виборів Президента України, народних депутатів України; обласних комісій з референдуму і комісії Автономної Республіки Крим з всеукраїнського референдуму, а також членів зазначених комісій оскаржуються до окружного адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії.

Відповідно до пункту 5 статті 12 Закону України "Про вибори Президента України" суб'єктом виборчого процесу серед інших є офіційний спостерігач від партії - суб'єкта виборчого процесу, від кандидата на пост Президента України, від громадської організації, який зареєстрований у порядку, встановленому цим Законом.

Так, згідно з частиною 1 статті 43 Кодексу адміністративного судочинства України здатність мати процесуальні права та обов'язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається за громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами).

Суд зазначає, що адміністративна процесуальна правоздатність - це абстрактна умова володіння всіма процесуальними правами і обов'язками, яка передбачає можливість конкретної особи стати суб'єктом конкретних процесуальних правовідносин, стати персоніфікованим носієм прав і обов'язків, передбачених законом для даного суб'єкта і даних правовідносин. Тому особою, що бере участь у справі, можуть бути лише особи, які володіють процесуальною правоздатністю.

Як вбачається з вступної та прохальної частини позовної заяви, остання подана до суду Громадською організацією Команда ЗЕ та підписана представником позивача - адвокатом ОСОБА_2

При цьому, статтею 273 КАС України не передбачено, що громадська організація має право на звернення до суду з даним позовом, оскільки вона не є суб'єктом виборчого процесу, наразі відповідно до частини 1 статті 273 КАС України, з даною позовною заявою можуть звернутись виключно суб'єкти виборчого процесу.

Згідно п. 3 ч. 4 ст. 169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку про необхідність повернення позовної заяви її заявникові - Громадській організації Команда ЗЕ .

Крім того, суд зазначає, що відповідно до частини другої статті 160 КАС України позовна заява подається в письмовій формі позивачем або особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Слід зазначити, що згідно з частинами сьомою, восьмою, десятої статті 44 КАС України документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом. Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи шляхом заповнення форм процесуальних документів відповідно до Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

З матеріалів справи вбачається, що позовна заява підписана представником позивача - адвокатом ОСОБА_2 від позивача - Громадської організації Команда ЗЕ та направлена у сканованому форматі на електронну поштову адресу суду.

Водночас, за змістом підпункту 15.16 підпункту 15 пункту 1 розділу VII "Перехідні положення" КАС України Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті "Голос України" та на веб - порталі судової влади України оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Відповідно до оголошення, розміщеного в газеті Голос України № 229 від 01 грудня 2018 року, підсистема ЄСІТС розпочне функціонування з 01 січня 2019 року в тестовому режимі, а дослідна експлуатація даної системи розпочинається з 01 березня 2019 року у складі восьми підсистем.

При цьому, варто зазначити, що, відповідно до підпункту 15.1 підпункту 15 пункту 1 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі.

Разом із тим, на час звернення позивача до Донецького окружного адміністративного суду із позовною заявою Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система не розпочала функціонування, що унеможливлює прийняття позовної заяви в електронній формі без наявного електронного цифрового підпису позивача.

Аналогічна позиція висловлена в ухвалі Верховного Суду від 14 грудня 2018 року по справі №804/3580/18 (№К/9901/67593/18).

Також, слід зазначити, що всупереч вимог п.8 ч.5 ст. 160 КАС України до позовної заяви не додані документи, що зазначені у додатках, а саме: копія постанови Центральної виборчої комісії від 01.02.2019 №177, копія постанови Центральної виборчої комісії від 30.01.2019 №153, копія подання про реєстрацію офіційних спостерігачів від Громадської організації Команда ЗЕ від 25.03.2019, копія паспорту та Витягу з Єдиного державного демографічного реєстру щодо місця проживання ОСОБА_4, копія постанови Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу №60 від 25.03.2019 №33 Про реєстрацію офіційних спостерігачів у територіальному виборчому окрузі №60 , копія списку офіційних спостерігачів від Громадської організації Команда ЗЕ , копія свідоцтва про зайняття адвокатською діяльністю, про що Донецьким окружним адміністративним судом складено акт від 28.03.2019 №230.

На підставі викладеного, керуючись ст. 169 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву Громадської організації Команда ЗЕ до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу №60 про визнання дій протиправними щодо відмови прийняти подання про реєстрацію офіційних спостерігачів, зобов'язання прийняти подання про реєстрацію офіційних спостерігачів повернути заявникові.

Роз'яснити позивачу, що повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала суду відповідно до частини 1 статті 272 Кодексу адміністративного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі їх апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Ухвалу суду може бути оскаржено в апеляційному порядку за правилами, встановленими частиною 2 статті 278 Кодексу адміністративного судочинства України до Першого апеляційного адміністративного суду у дводенний строк з дня її проголошення, а на судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за чотири години до початку голосування.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу - тобто через Шостий апеляційний адміністративний суд.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя Кошкош О.О.

Дата ухвалення рішення28.03.2019
Оприлюднено01.04.2019
Номер документу80791673
СудочинствоАдміністративне
Сутьреєстрацію офіційних спостерігачів

Судовий реєстр по справі —200/4518/19-а

Ухвала від 29.03.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 28.03.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні