Рішення
від 09.12.2009 по справі 33/132-09-5836
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"09" грудня 2009 р. Справа № 33/132-09-5836

за позовом: фізичної ос оби - підприємця ОСОБА_1, м. Одеса,

до відповідача: товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Трест-1984», м. Одеса,

про визнання догово ру дійсним та визнання права власності на нежитлові прим іщення

За участю представник ів сторін:

від позивача: ОСОБА_2 , довіреність в матеріалах сп рави,

від відповідача: не з' я вився. Про дату, місце та час с удового засідання у справі п овідомлений належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відп равлення № 616854 від 01.12.2009.

Суддя Маз ур Д.Т.

СУТЬ СПОРУ: фізичн ою особою - підприємцем ОС ОБА_1 (позивач, ФОП ОСОБА_1 ) заявлені вимоги про визнанн я дійсним договору купівлі-п родажу двох нежитлових примі щень, що був укладений 30 берез ня 1993 року між позивачем та Оде ським ремонтно-будівельним п ідприємством «Одесабудсерв іс»(ОРБП «Одесабудсервіс»), а також про визнання права вла сності на нежитлові приміщен ня, що розташовані за адресою : АДРЕСА_1.

09 грудня 2009 року позив ач подав до канцелярії суду у точнення позовних вимог (вх. № 32032) та просив господарський су д визнати дійсним договір ку півлі-продажу двох нежитлови х приміщень по вулиці Академ іка Корольова в м. Одесі, під н омером 45 від 30 березня 1993 року, щ о був укладений між ФОП ОСО БА_1 та ОРБП «Одесабудсерві с», а також визнати за нею прав о власності на нежитлове при міщення, що розташоване за ад ресою: АДРЕСА_2 загальною площею 53,9 кв.м, що складається в цілому з одного основного пр иміщення площею 53,9 кв.м, на нежи тлове приміщення, що розташо ване за адресою: АДРЕСА_1 з агальною площею 52,2 кв.м, що скла дається в цілому з трьох осно вних приміщень площею 12,0 кв.м, 1 2,0 кв.м, 28,2 кв.м.

Представник товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Трест-1984» (відповідач, ТОВ «Трест-1984») в судове засідання не з' явився, надав до канцел ярії суду відзив на позовну з аяву (вх. № 32034 від 09.12.2009р.), яким визн ав позов повністю та просив г осподарський суд розглянути справу за його відсутності.

Оскільки відповідач, нале жним чином повідомлений про час і місце розгляду справи, в судове засідання не з' явив ся, справа розглядалась за на явними в ній матеріалами в по рядку ст. 75 ГПК України.

Розглядом матеріалів сп рави встановлено:

30 березня 1993 року між позивачем та ОРБП «Одесабуд сервіс», правонаступником як ого внаслідок реорганізації шляхом перетворення є ТОВ «Т рест-1984», був укладений догові р купівлі-продажу, відповідн о до умов якого ОРБП «Одесабу дсервіс»продав, а ФОП ОСОБА _1 придбала у власність два п авільйони з металоконструкц ій ПП-І, розташованих на фунда менті, загальною площею 140 кв.м за адресою: АДРЕСА_1 за зал ишковою балансовою вартістю 14000 рублів.

ОРБП «Одесабудсерв іс»зобов' язався передати п озивачу об' єкти нерухомост і за актом приймання - перед ачі після отримання 100 % оплати їх вартості.

08 квітня 1993 року після о плати вартості павільйонів м іж ОРБП «Одесабудсервіс»та Ф ОП ОСОБА_1 був складений а кт приймання-передачі, згідн о з яким їй передано вказані в ище об' єкти нерухомості та зазначено, що сторони не мают ь одна до одної ніяких претен зій.

Судом встановлено, що ТОВ «Трест-1984»є повним правонасту пником ОРБП «Одесабудсервіс »та було створено внаслідок реорганізації останнього шл яхом перетворення, про що сві дчить протокол зборів учасни ків ТОВ «Трест-1984»від 12 листопа да 2008 року, а також п. 1.1 його стат уту, тобто ТОВ «Трест-1984»є нале жним відповідачем у справі.

Згідно листів Одеської дир екції Українського державно го підприємства поштового зв ' язку «Укрпошта»№ 07-31/2424 та № 07-31 /2425 від 12 листопада 2009 року, ДП «Ук рпошта» вважає можливим прис воїти нежитловим будівлям по штові адреси: АДРЕСА_2 та АДРЕСА_1 відповідно.

На замовлення позив ача ТОВ «Художньо-інжинірінг овий центр «Експресс-проект» був виготовлений технічний в исновок про можливість подал ьшої експлуатації будівлі за адресою: АДРЕСА_2 в якості пункту прийому склотари.

З цього висновку вбачаєть ся, що можлива подальша експл уатація будівлі в якості пун кту прийому склотари за адре сою: АДРЕСА_2. Об' єкт відп овідає вимогам ДБН В.2.2-9-99 «Гром адські будівлі та споруди. Ро зташування будівлі не супере чить вимогам ДБН 360-92** “Містобу дування. Планування та забуд ова міських та сільських сел ищ”. Протипожежні заходи пер едбачені згідно вимог ДБН В. 1. 1-7-2002 «Пожежна безпека об' єкті в будівництва», а також ДБН В.2 .2-15-2005 «Житлові будівлі. Основні положення».

Згідно технічного паспорт у, виготовленого КП «ОМБТІ та РОН»30 листопада 2009 року нежитл ова будівля за адресою: АДР ЕСА_2 має загальну площу 53,9 кв .м, та складається в цілому з о дного основного приміщення п лощею 53,9 кв.м.

На замовлення позивача ТОВ «Художньо-інжинірінговий це нтр «Експресс-проект»був виг отовлений технічний висново к про можливість подальшої е ксплуатації будівлі за адрес ою: АДРЕСА_1 в якості пункт у нарізки скла.

З цього висновку слідує, що можлива подальша експлуатац ія будівлі в якості пункту на різки скла за адресою: АДРЕ СА_1. Об' єкт відповідає вим огам ДБН В.2.2-9-99 «Громадські буд івлі та споруди. Розташуванн я будівлі не суперечить вимо гам ДБН 360-92** “Містобудування. П ланування та забудова міськи х та сільських селищ”. Протип ожежні заходи передбачені зг ідно вимог ДБН В. 1.1-7-2002 «Пожежна безпека об' єктів будівницт ва», а також ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будівлі. Основні положення» .

Згідно технічного паспорт у, виготовленого КП «ОМБТІ та РОН»30 листопада 2009 року нежитл ова будівля за адресою: АДР ЕСА_1 має загальну площу 52,2 кв .м, та складається в цілому з т рьох основних приміщень площ ею 12,0 кв.м, 12,0 кв.м, 28,2 кв.м.

Позивачка вказує на те, що з 1993 року вона використовує заз начені нежитлові приміщення , оплачує комунальні та інші п ослуги щодо їх утримання.

ТОВ «Трест-1984»позов визнав п овністю.

ЦК УРСР 1963 р., що був чинний на момент укладання спірного до говору, передбачав необхідні сть нотаріального посвідчен ня договорів купівлі-продажу нерухомого майна, однак в пор ушення чинного на той час зак онодавства, відповідач ухили вся від нотаріального посвід чення договору купівлі-прода жу, що вимусило ФОП ОСОБА_1 звернутися з відповідним по зовом до господарського суду Одеської області.

Відповідно до ст. 47 ЦК УРСР 1963 року, що був чинним на момент у кладання спірного договору, нотаріальне посвідчення уго д обов'язкове лише у випадках , зазначених у законі. Недодер жання в цих випадках нотаріа льної форми тягне за собою не дійсність угоди з наслідками , передбаченими частиною дру гою статті 48 цього Кодексу. Як що одна з сторін повністю або частково виконала угоду, що п отребує нотаріального посві дчення, а друга сторона ухиля ється від нотаріального офор млення угоди, суд вправі за ви могою сторони, яка виконала у году, визнати угоду дійсною. В цьому разі наступне нотаріа льне оформлення угоди не вим агається.

Згідно ч.2 ст. 220 ЦК України, якщ о сторони домовилися щодо вс іх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне ч и часткове виконання договор у, але одна зі сторін ухилилас я від його нотаріального пос відчення, суд може визнати та кий договір дійсним. У цьому в ипадку нотаріальне посвідче ння договору не потрібно.

Відповідно до п.4 Прикінцеви х положень Господарського ко дексу України, прикінцевих т а перехідних положень Цивіль ного кодексу України до госп одарських відносин, які вини кли до набрання чинності пол ожень, зазначених Кодексів, н орми ГК та ЦК України застосо вуються до тих прав і обов' я зків, які виникли або продовж ують існувати після набрання ними чинності. Згідно ст.9 При кінцевих та перехідних полож ень ЦК України до договорів, щ о були укладені до 1 січня 2004 ро ку і продовжують діяти після набрання чинності ЦК Україн и застосовуються правила Цив ільного кодексу України щодо підстав, порядку і наслідків зміни або розірвання догово рів окремих видів, незалежно від дати їх укладення.

Судом встановлено, що ФОП ОСОБА_1 та ОРБП «Одесабудсе рвіс», правонаступником яког о є відповідач, домовилися що до всіх істотних умов догово ру купівлі-продажу від 30 берез ня 1993 року, а також відбулося по вне виконання договору - сп ірні нежитлові приміщення бу ли передані ФОП ОСОБА_1, а в она сплатила у повному обсяз і їх вартість.

Відповідно до статті 128 ЦК Ук раїни (в редакції 1963 року), прав о власності у набувача майна за договором виникає з момен ту передачі речі, якщо інше не передбачено законом або дог овором. Згідно ст. 41 Конституц ії України та ст. 321 ЦК України п раво власності є непорушним та з урахуванням викладених обставин справи підлягає суд овому захисту.

За згодою позивача судові в итрати у справі на його корис ть не стягуються.

Керуючись ст. ст. 82 - 85 ГПК У країни, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимог и у справі задовольнити.

2. Визнати дійсни м договір купівлі-продажу дв ох нежитлових приміщень по в улиці Академіка Корольова в м. Одесі, під номером 45 від 30 бер езня 1993 року, що був укладений м іж ОСОБА_1 та Одеським рем онтно-будівельним підприємс твом «Одесабудсервіс».

3. Визнати за фізи чною особою - підприємцем ОСОБА_1 право власності на н ежитлове приміщення в будинк у АДРЕСА_2 загальною площе ю 53,9 кв.м, що складається в ціло му з одного основного приміщ ення площею 53,9 кв.м

4. Визнати за фізи чною особою - підприємцем ОСОБА_1 право власності на н ежитлове приміщення в будинк у АДРЕСА_1 загальною площе ю 52,2 кв.м, що складається в ціло му з трьох основних приміщен ь площею 12,0 кв.м, 12,0 кв.м, 28,2 кв.м.

Рішення суду набирає зак онної сили у порядку ст.85 ГПК У країни і є підставою для здій снення державної реєстрації права власності фізичної ос оби - підприємця ОСОБА_1 н а нежитлові приміщення АДР ЕСА_1, згідно вимог ст. 19 Закон у України „Про державну реєс трацію речових прав на нерух оме майно та їх обмежень”.

Рішення підписане 11.12.2009р.

Суддя

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення09.12.2009
Оприлюднено29.07.2010
Номер документу8081292
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —33/132-09-5836

Ухвала від 10.04.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 01.04.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 07.02.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 21.01.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 20.12.2018

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 07.11.2018

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Рішення від 09.12.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мазур Д.Т.

Ухвала від 25.11.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мазур Д.Т.

Ухвала від 25.11.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мазур Д.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні