Ухвала
від 27.03.2019 по справі 1540/4958/18
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 березня 2019 р.м.ОдесаСправа № 1540/4958/18 Головуючий в 1 інстанції: Балан Я. В.

Судова колегія П'ятого апеляційного адміністративного суду у складі:

Головуючого: Градовського Ю.М.

суддів: Крусяна А.В.,

Яковлєва О.В.

при секретарі: Шатан В.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Одесі апеляційну скаргу Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім.проф. П.С.Столярського на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 11 грудня 2018р. по справі за адміністративним позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім.проф. П.С.Столярського про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю), -

В С Т А Н О В И Л А:

У вересні 2018р. ГУ ДСНС в Одеській області звернулося в суд із позовом до Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім.проф. П.С.Столярського, в якому просило застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернат ім.професора П.С. Столярського розташованої за адресою: 65026, Одеська область, м.Одеса, Сабанєєв міст, буд.1, а саме:

- зобов'язати Одеську середню спеціалізовану музичну школу-інтернат ім. професора П.С. Столярського, повністю зупинити роботу об'єкту розташованого за адресою: 65026, Одеська область, м.Одеса, Сабанєєв міст, буд.1, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної, техногенної безпеки та у сфері цивільного захисту, які впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі, що можуть спричинити загрозу життю та здоров'ю людей наведених в Акті перевірки за №165 від 25.06.2018р. за номерами: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 23, 25, 26, 27, 32.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що 25.06.2018р. посадовими особами ДСНС проведено позапланову перевірку Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернат ім. проф. П.С. Столярського, за результатами якої складено акт перевірки за №165 від 25.06.2018р., у висновках якого встановлено ряд порушень вимог законодавства у сфері пожежної, техногенної безпеки та у сфері цивільного захисту, а саме такі що впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі, що можуть спричинити загрозу життю та здоров'ю людей, а також неможливістю її ефективної ліквідації та рятуванню людей. Подальша робота/проведення занять у Одеській середній спеціалізованій музичній школі-інтернат імені професора П.С. Столярського з виявленими порушеннями створює реальну та невідворотну загрозу життю та здоров'ю людей. При такому становищі, працівники та учні Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернат імені професора П.С. Столярського, постійно перебувають в умовах, коли існує реальна загроза втрати життя, отримання травм, шкоди своєму здоров'ю, через невиконання та ігнорування керівництвом вимог законодавства з питань пожежної та техногенної безпеки, цивільного захисту.

Посилаючись на вказані обставини просив позов задовольнити.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 11 грудня 2018р. адміністративний позов задоволено.

Зобов'язано Одеську середню спеціалізовану музичну школу-інтернат імені професора П.С. Столярського, повністю зупинити роботу об'єкту розташованого за адресою: 65026, Одеська область, м. Одеса, Сабанєєв міст, буд.1, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної, техногенної безпеки та у сфері цивільного захисту, які впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі, що можуть спричинити загрозу життю та здоров'ю людей наведених в Акті перевірки №165 від 25.06.2018р. за номерами: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 23, 25, 26, 27, 32.

В апеляційній скарзі апелянт просить рішення суду скасувати та прийняти нову постанову, якою відмовити у задоволенні адміністративного позову в повному обсязі, посилаючись на порушення норм права.

Між ти, 26.03.2019р. від заступника начальника Головного управління із запобігання надзвичайних ситуацій ГУ ДСНС в Одеській області та директора Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім.проф. П.С.Столярського надійшла заява про примирення сторін.

Розглянувши зібрані матеріали у справі, дослідивши отриману заяву про примирення сторін, судова колегія вважає за необхідне її задовольнити, з огляду на наступне.

Так, ч.5 ст.47 КАС України передбачено, що сторони можуть досягнути примирення на будь-якій стадії судового процесу, що є підставою для закриття провадження в адміністративній справі.

За правилами ч.6 ст.47 КАС України суд не приймає відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем і не визнає умов примирення сторін, якщо ці дії суперечать закону або порушують чиї-небудь права, свободи чи інтереси.

Відповідно до ч.1 ст.190 КАС України сторони можуть повністю або частково врегулювати спір на підставі взаємних поступок. Примирення сторін може стосуватися лише прав та обов'язків сторін. Сторони можуть примиритися на умовах, які виходять за межі предмета спору, якщо такі умови примирення не порушують прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Умови примирення не можуть суперечити закону або виходити за межі компетенції суб'єкта владних повноважень.

Згідно ч.3 ст.190 КАС України , умови примирення сторони викладають у заяві про примирення сторін. Заява про примирення сторін може бути викладена у формі єдиного документа, підписаного сторонами, або у формі окремих документів: заяви однієї сторони про умови примирення та письмової згоди іншої сторони з умовами примирення.

В даному випадку, у підписаній сторонами заяві про примирення сторін викладені наступні умови примирення:

1. Відповідач Одеська середня спеціалізована музична школа-інтернат імені професора П.С. Столярського, ЄДРПОУ: 02214260, розташована за адресою: 65026, Одеська область, м.Одеса, Сабанєєв міст, 1.

1.1 Зобов'язується повністю усунути порушення вимог законодавства у сфері техногенної, пожежної безпеки та цивільного захисту, які зазначені в Акті перевірки №165 від 25.06.2018р. до 30 листопада 2019р., а саме:

- Обладнати системою пожежної сигналізації приміщення школи-інтернату з виведенням сигналу на пульт цілодобового централізованого спостереження пожежної охорони.

- Обладнати автономною системою пожежогасіння електрощитові №1 та №2.

- Обладнати всі евакуаційні виходи світловими покажчиками з написом Вихід білого кольору на зеленому фоні з підключенням до джерела живлення евакуаційного (аварійного) освітлення, або такими, що переключаються на нього автоматично у разі зникнення живлення на їх основних джерелах живлення.

- Обладнати приміщення школи-інтернату системою оповіщення про пожежу та управління евакуюванням людей.

- Обробити вогнезахисним розчином дерев'яні конструкції дахового приміщення школи-інтернату зі складанням акту.

- Провести обробку вогнезахисним просоченням дерев'яних конструкцій сценічної коробки, декорації, сценічного оформлення зі складанням акту.

- Відділити протипожежними дверми приміщення електрощитових.

- Укомплектувати пожежні кран-комплекти пожежними рукавами, стволами та однаковими перехідниками.

- Виконати систему внутрішнього протипожежного водопроводу з металевих труб.

- Забезпечити насосами підсилювачами внутрішню систему протипожежного водопостачання.

- Забезпечити пожежні насоси кнопками дистанційного запуску.

- Провести технічне обслуговування пожежних кранів і перевірку працездатності шляхом пуску води з реєстрацією результатів перевірки у спеціальному журналі обліку технічного обслуговування.

- Забезпечити персонал засобами індивідуального захисту органів дихання та шафами для зберігання пристроїв фільтрувальних для саморятування під час пожежі.

- Провести ідентифікацію об'єкта на визначення його потенційної небезпеки.

- Забезпечити працюючий персонал та дітей засобами радіаційного та хімічного захисту.

1.2. Відповідає за пожежну, техногенну безпеку та цивільний захист на час дії угоди про примирення на об'єкті Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату імені професора П.С. Столярського, розташована за адресою: 65026, Одеська область, м.Одеса, Сабанєєв міст, 1.

До 1 грудня 2019р. звернутись до ГУ ДСНС України в Одеській області з клопотанням про проведення позапланової перевірки додержання (виконання) вимог законодавства у сферах пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту та виконання вимог попередніх приписів Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату імені професора П.С. Столярського, яка розташована за адресою: 65026, Одеська область, м. Одеса, Сабанєєв міст, 1.

2. Позивач - ГУ ДСНС України в Одеській області зобов'язується на підставі клопотання Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату імені професора П.С. Столярського, здійснити позапланову перевірку додержання (виконання) вимог законодавства у сферах пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту та виконання вимог попередніх приписів на об'єкті Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату імені професора П.С. Столярського, яка розташована за адресою: 65026, Одеська область, м.Одеса, Сабанєєв міст, 1, у продовж 15 робочих днів з дня надходження клопотання (заяви) на проведення позапланової перевірки.

3. Відповідно до умов цієї угоди про примирення сторони дійшли згоди щодо повного та остаточного врегулювання претензій, які були предметом судового розгляду у справі №1540/4958/18.

4. У разі не усунення порушень вимог пожежної та техногенної безпеки зазначених п. 1.1. умов примирення сторін позивач скеровує виконавчий документ до примусового виконання рішення суду.

5. Встановити, що строк направлення виконавчого документу до примусового виконання розпочинається з дати, до якої діють умови щодо примирення сторін, а саме: з 1 грудня 2019р..

6. У разі невиконання відповідачем умов примирення сторін органу державної виконавчої служби здійснити примусове виконання виконавчого документу, а саме: зобов'язати Одеську середню спеціалізовану музичну школу-інтернат імені професора П.С. Столярського, повністю зупинити роботу об'єкту розташованого за адресою: 65026, Одеська область, м.Одеса, Сабанєєв міст, буд.1, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної, техногенної безпеки та у сфері цивільного захисту, які впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі, що можуть спричинити загрозу життю та здоров'ю людей наведених в Акті перевірки №165 від 25.06.2018р. за номерами: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 23,25,26,27,32.

При цьому, у вказаній заяві також зазначено, що сторони дійшли згоди щодо повного та остаточного врегулювання претензій, які є предметом судового розгляду у даній справі, сторони знають про правові наслідки свого волевиявлення, а також наголошують на тому, що дане волевиявлення здійснено без будь-якого примусу.

Між тим, у відповідності до п.3 ч.1 ст.238 КАС України суд закриває провадження у справі якщо сторони досягли примирення.

Згідно із ч.2 ст.239 КАС України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

У відповідності до ст.314 КАС України сторони можуть примиритися у будь-який час до закінчення апеляційного провадження. У разі примирення сторін суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу відповідно до вимог ст.190 цього Кодексу , якою одночасно визнає нечинним судове рішення суду першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, та закриває провадження у справі.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що вказані умови примирення не суперечать закону та не порушують прав, свобод чи інтересів інших осіб, апеляційний суд вважає за необхідне затвердити умови даного примирення сторін з одночасним визнанням рішення суду першої інстанції нечинним та закриттям провадження у справі.

Судова колегія вважає також за необхідне вирішити питання щодо повернення судового збору, сплаченого апелянтом при зверненні до суду з апеляційної скаргою.

У відповідності до ч.2 ст.142 КАС України, у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови від позову, визнання позову відповідачем на стадії перегляду рішення в апеляційному чи касаційному порядку суд у відповідній ухвалі у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення скаржнику (заявнику) п'ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого ним при поданні відповідної апеляційної чи касаційної скарги.

На підставі викладеного, керуючись ст.190,191,238,239,256,267,294,295,297,311,314 КАС України, колегія суддів,-

У Х В А Л И Л А:

Заяву Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області та Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім.проф. П.С.Столярського про примирення сторін та закриття провадження у справі - задовольнити частково.

Затвердити умови примирення викладені у заяві про примирення сторін, укладеній між сторонами у справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім.проф. П.С.Столярського про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю).

Рішення Одеського окружного адміністративного суду від 11 грудня 2018р. - визнати нечинним.

Провадження у справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім.проф. П.С.Столярського про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) - закрити.

В іншій частині заяви про примирення сторін - відмовити.

Повернути з Державного бюджету України на користь Одеської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім.проф. П.С.Столярського (65091, м.Одеса, вул.Сабанєв міст, буд.1, код ЄДРПОУ 02214260) п'ятдесят відсотків судового збору в розмірі 1 321,5грн., який було сплачено згідно квитанції за №0.0.1233995551.1 від 10.01.2019р..

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий: Ю.М. Градовський

Судді: А.В. Крусян

О.В. Яковлєв

Дата ухвалення рішення27.03.2019
Оприлюднено03.04.2019
Номер документу80893126
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю

Судовий реєстр по справі —1540/4958/18

Ухвала від 27.03.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Ухвала від 21.02.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Ухвала від 22.01.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Рішення від 14.12.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

Ухвала від 22.10.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

Ухвала від 27.09.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні