Рішення
від 09.02.2010 по справі 12/159-18/2
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТ І

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франк івськ, 76000, тел. 77-96-83

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 лютого 2010 р. Справа № 12/159-18/2

Господарський суд Івано-Фр анківської області у складі :

Судді Б.П.Гриняка

При секретарі судового зас ідання А.С. Томашевській

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом : Приватного підприємства "Західрембудпо стач" вул. Г. Мазепи, 162а, м.Івано -Франківськ, 76026

до відповідача: Івано -Франківської міської ради вул.Грушевського,21, м.Івано-Фр анківськ,76000

третя особа на стороні від повідача яка не заявляє само стійних вимог на предмет спо ру: Спеціалізований комб інат комунально-побутового о бслуговування вул. Г.Мазепи, 162 А, м. Івано-Франківськ

про: визнання недійсни м рішення Івано-Франківсь кої міської ради від 02.12.2008 р. в частині п. 4 додатку щодо орендаря ПП “Західрембудп остач” м. Івано-Франківськ, вул. Мазепи, 162 А площею 146,4 кв.м .” відповідно до додатку до рішення “ Список орендарів , що орендують приміщення Сп еціалізованого комбінату к омунально-побутового обслуг овування”.

За участі представників :

від позивача: Худик І.Ю . (довіреність №335 від 16.03.09р. - пр едставник);

Дубницьки й В.М. - директор, згідно нака зу №1 від 06.04.02р.;

від відповідача: Буджак В.М., (довіреність № 1059/05-17/07-в від 16.07.06р ) - головний спеціаліст юр идичного відділу;

від третьої особи: Па ращій В.Б. (довіреність № 01 -3/22 від 08.02.2010 )- заступник директора ;

ВСТАНОВИВ: заявлено позов про визнання недійсн им рішення Івано-Франківсь кої міської ради від 02.12.08р.

28 грудня 2009 р. позивач подав суду заяву про уточне ння позовних вимог, згідно якої просить викласти пунк т “2” позовної заяви в наст упній редакції “ Визнати не дійсним рішення Івано-Фра нківської міської ради в ід 02.12.2008 р. в частині п. 4 додатк у щодо орендаря ПП “Західр ембудпостач” м. Івано-Франк івськ, вул. Мазепи, 162 А площею 146,4 кв.м.” відповідно до додат ку до рішення “ Список оре ндарів, що орендують приміщ ення Спеціалізованого комб інату комунально-побутовог о обслуговування”.

Розпорядженням голов и господарського суду Івано- Франківської області від 29.12.09р ., справа № 12/159 передана на розгл яд судді Гриняку Б.П., у зв"язк у з перебуванням судді Матул яка П.Я. на лікарняному.

Заявлені позовні ви моги мотивовані тим, що ріше нням Виконавчого комітету І вано-Франківської області в ід 22.09.2004 р. №354 надано дозвіл ПП “Західрембудпостач” укла сти з виконавчим комітетом міської ради договір орен ди нежитлових приміщень пл ощею 146,4 кв.м., розташованих н а першому поверсі в будівлі на території спеціалізован ого комбінату комунально-по бутового обслуговування за адресою: вул. Гетьмана Мазе пи, 162-А, на період до 31.08.2005 р. дл я використання під виробни чо-складські примішення з у мовою, що орендар за власні кошти відремонтує орендн і приміщення, облаштує над н им шатровий дах та облашту є прилеглу до нього територ ію.

В подальшому на підст аві чергового рішення місь квиконкому №127 від 14.03.2006 р. між Виконавчим комітетом Ів ано-Франківської міської ради ( орендодавець) позивач ем укладено нотаріально пос відчений Договір оренди ци х приміщень приміщень за № ДО-2956 від 04.01.2007 р. площею 146,4 кв.м . по вул. Г. Мазепи, 162 а, строк ом його дії до 28.02.2009 р..

В судовому засіданні представник позивача заяви в, що на виконання умов Дог овору оренди та за згодою о рендодавця, позивач за вла сні кошти провів значні не від'ємні поліпшення орендо ваного майна, а саме:

- облаштування окремого вх оду, на підставі дозволу ком ісії міськвиконкому від 06.12.200 4 р. та листа Фонду комунальн ої власності територіально ї громади м. Івано-Франківсь ка від 16.12.2004 р.;

- облаштування шатрового д аху на підставі дозволу ком ісії міськвиконкому від 29. 02.2005 р. та листа Фонду від 09.03.2005 р.;

- проведення ремонту орен дованих приміщень, в т. ч. пр оведення внутрішніх ремонт но-будівельних робіт ( ремон т цегляних стін, відривання старої штукатурки зі стін та стелі, заливка цементної стяжки);

- демонтаж віконних коробо к та встановлення метало п ластикових вікон, ремонт і опорядження фасаду, на підс таві затвердженого дефектн ого акту.

Всього, згідно актів виконаних робіт та платіжн их документів документів, позивачем виконано робіт н а загальну суму 100 865, 52 грн.. За лишкова вартість орендова ного приміщення становить 175 361,00 грн..

Однак, рішенням Ів ано-Франківської міської ради від 02.12.2008 р. “ Про заборон у приватизації орендарями орендованих приміщень та пр одовження договору оренди після закінчення його терм іну у приміщеннях Спеціалізо ваного комбінату комунальн о-побутового обслуговуванн я” заборонено приватизацію орендованих приміщень та продовження договору-оренд и після закінчення його тер міну у приміщеннях Спеціалі зованого комбінату комунал ьно-побутового обслуговува ння , зокрема нежитлового пр иміщення по вул. Г. Мазепи , 162 “а”, що орендує ПП

“ Західрембудпостач” .

Згадане рішення І вано-Франківської міської ради позивач вважає незако нним та таким, що порушує за конні права та інтереси ос іб орендарів державного та комунального майна.

Позивач заявив, що під стави для розірвання договор у оренди нежитлового приміщ ення, в порядку передбачено му чинним законодавством, в ідсутні.

Позивач також зазна чив, що спірне приміщення не відноситься до об”єктів, як і становлять національну, к ультурну та історичну цінн ість і перебувають під охор оню держави ( відповідно до Закону України “ Про приват изацію невеликих державних підприємств”).

Відповідач позовні вимоги заперечує, вважає їх безпідставним та необґрунт ованими.

Відповідач зазначив , що рішення Івано-Франків ської міської ради від 02.12.2 008р. прийнято в межах компет енції міської ради, визначе ної Законом України “ Про м ісцеве самоврядування в Ук раїні”, Законом України “ П ро приватизацію невеликих державних підприємств ( ма лу приватизацію)”.

В обґрунтування свої х заперечень, відповідач пос илаєть на ч. 6 ст. 2 Закону Укра їни “ Про приватизацію неве ликих державних підприємст в ( малу приватизацію)”, якою передбачено, що заклади кул ьтури, приміщення та будівл і соціально-побутового приз начення, споруджені за раху нок коштів державних підпр иємств, які обслуговують на селені пункти, райони чи мік рорайони у містах, громадсь кі організації або певні пр офесійні ( виробничі) колек тиви можуть бути у встанов леному порядку виключені з переліку об'єктів малої п риватизації за рішенням Фон ду державного майна Україн и, його регіональних відділ ень та представництв у райо нах та містах, Фонду майна Автономної Республіки Крим та його представництв, а та кож за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих Рад відпові дного рівня.

Враховуючи те, що сп ірні нежитлові приміщення по вул. Г. Мазепи. 162 “а” є буд івлями соціального-побутов ого призначення, міська рад а прийняла відповідне рішен ня про заборону приватизац ії вищевказаних нежитлових приміщень як таких, що необ хідні для соціально-побутов ого обслуговування населен ня м. Івано-Франківська.

Крім того, спірні нежи тлові приміщення знаходят ься на балансі Спеціалізов аного комбінату комунально -побутового обслуговування і необхідні комунальному пі дприємству для соціально-по бутового обслуговування н аселення м. Івано-Франківськ а ( організації поховання та надання ритуальних послуг) , і на його території не мож уть розміщуватись об”єкти і ншої, крім комунальної форм и власності

Третя особа на сторон і відповідача без самостійн их вимог на предмет спору: Сп еціалізований комбінат кому нально-побутового обслугову вання заявлені позовні вимо ги заперечує з аналогічних підстав.

Дослідивши матеріал и справи, заслухавши пояснен ня представників сторін, суд приходить до висновку про в ідмову в задоволенні позовн их вимог.

При цьому суд виходи ть з наступного.

Відповідно до п. 30 с т. 26 Закону України “ Про мі сцеве самоврядування в Укр аїні” виключно на пленарних засіданнях міських рад в ирішується питання щодо при йняття рішення про затвердж ення переліку об'єктів кому нальної власності, які не п ідлягають приватизації.

Згідно ч. 6 ст. 2 Закону України “Про приватизацію невеликих державних підпр иємств ( малу приватизацію)” заклади культури, приміщен ня та будівлі соціально-поб утового призначення, споруд жені за рахунок коштів держ авних підприємств, які обсл уговують населені пункти, р айони чи мікрорайони у міст ах, громадські організації або певні професійні ( виро бничі) колективи можуть бу ти у встановленому порядку виключені з переліку об'єк тів малої приватизації за р ішенням Фонду державного м айна України, його регіонал ьних відділень та представн ицтв у районах та містах, Ф онду майна Автономної Респ убліки Крим та його предст авництв, а також за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих Рад відповідного рівня.

Враховуючи те, що спі рні нежитлові приміщення п о вул. Г. Мазепи, 162 “а” в м. Іван о-Франківську є будівлями с оціально-побутового призна чення, Івано-Франківська міська рада правомірно та на законних підставах 02.12.2008 р. прийняла рішення про забор ону приватизації орендаря ми орендованих приміщень та продовження договору оре нди після закінчення його терміну у приміщеннях Спец іалізованого комбінату кому нально-побутового обслугову вання.

Відповідно до ст. 136 Г осподарського кодексу Укра їни право господарського в ідання є речовим правом су б”єкта підприємництва, який володіє, користується і ро зпоряджається майном, закр іпленим за ним власником ( уповноваженим ним органом), з обмеженням правомочності розпорядження щодо окреми х видів майна за згодою вла сника у випадках, передбаче них цих Кодексом та іншими законами. Щодо захисту пра ва господарського відання застосовуються положення з акону, встановлені для захи сту права власності. Суб' є кт підприємництва, який зді йснює господарську діяльні сть на основі права господа рського відання , має право на захист своїх майнових прав також від власника.

Зазначені в рішенні Івано-Франківської місь кої ради нежитлові приміще ння по вул. Г.Мазепи, 162 “а” в м. Івано-Франківську перебува ють на праві повного госпо дарського відання у Спеціал ізованого комбінату комуна льно-побутового обслуговув ання і необхідні комунально му підприємству для соціал ьно-побутового обслуговува ння населення м. Івано-Франк івська.

Слід також зазначит и , що ст. 28 Закону України “ Про поховання та похоронну справу” передбачено, що на території місця поховання не можуть бути розташован і об”єкти іншої, крім комуна льної форми власності , за ви нятком випадків, передбачен их ст. 29 цього закону ( право власності на колумбарні н іші, намогильні споруди, скл епи”.)

Статтею 2 цього ж Зак ону визначено, що місцем пох овання є кладовище, кремато рій, колумбарій або інша бу дівля чи споруда, призначен а для організації похованн я померлих.

Нежитлові приміщен ня по вул. Г.Мазепи , 162 “а” в м. Івано-Франківську призначе нні для організації похова ння померлих та надання рит уальних послуг і на його те риторії не можуть розміщува тись об”єкти іншої, ніж ком унальної , форми власності, втому числі і ПП “ Західрем будрпостач”.

Державне мито і витра ти за надані інформаційно-те хнічні послуги для забезпече ння судового процесу залиши ти за позивачем.

На підставі наве деного, керуючись ст. 8, 124 Конст итуції України, ст. 26 Закону Ук раїни “Про місцеве самовряд ування в Україні”, ст.2 Закон у України “Про приватизаці ю невеликих державних підп риємств, ст.136 Господарського кодексу України ( малу прив атизацію)”, ст. 2, 28 Закону Укра їни “ Про поховання та похо ронну справу” ст. 82-85, Господа рського процесуального коде ксу України, суд, -

В И Р І Ш И В :

В позові Приватного підприємства "Західрембудпо стач" до відповідача Івано -Франківської міської ради , третя особа на стороні відпо відача яка не заявляє самост ійних вимог на предмет спору : Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслу говування про: визнання нед ійсним рішення Івано-Франк івської міської ради від 02.12 .08 р. в частині п.4 додатку щодо о рендаря П П "Західрембудпост ач" м. Івано-Франківськ , вул. Ма зепи , 162 А площею 146,4 кв. м. " відпов ідно до додатку до рішення " Сп исок орендарів, що орендують приміщення Спеціалізовано го комбінату комунально - поб утового обслуговування"

- відмовити

Рішення господарсь кого суду набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання.

СУДДЯ Б.П.ГРИНЯК

Рішення офо рмлене та підписане відповід но до вимог ст. 84 ГПК України 13.0 2.10 р..

Виготовлено в АС "Діловодство суду"

ОСОБА_6 13.02.10 р.

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення09.02.2010
Оприлюднено28.07.2010
Номер документу8099324
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/159-18/2

Ухвала від 01.02.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

Постанова від 19.10.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Цвігун В. Л.

Ухвала від 20.09.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Цвігун В. Л.

Рішення від 09.02.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні