Ухвала
від 11.04.2019 по справі 751/1821/19
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/1821/19

Провадження №1-кс/751/1126/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2019 року місто Чернігів

Слідчий суддяНовозаводського районногосуду м.Чернігова ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 ,

власника майна ОСОБА_5 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_3 про накладення арешту на тимчасово вилучені 09.04.2019 у ході проведення обшуку речі, -

встановив:

Слідчий звернулась до суду з даним клопотанням, погодженим прокурором відділу прокуратури Чернігівської області ОСОБА_4 , обґрунтовуючи своє клопотання тим, що до слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Чернігівській області від оперативного управління надійшли матеріали вивченням яких встановлено, що співробітниками оперативного управління ГУ ДФС у Чернігівській області, у відповідності до Закону України «Про оперативно розшукову діяльність», проведено перевірку інформації за фактом організації та налагодження масового виготовлення та збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв.

Встановлено, що злочинну діяльність здійснює група осіб у складі: ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 та інших невстановлених на даний час осіб. Вказаною групою щотижня придбавається до 20000 літрів сировини для виготовлення фальсифікату, з якої в подальшому виготовляються алкогольні напої в тарі «bag-in-box» (під виглядом продукції «Пшенична», «ABSOLUT», «Finlandia», «Kvint» та інших відомих торгівельних марок). Для виготовлення даних алкогольних напоїв використовується спирт невідомого походження, який придбається, транспортується та зберігається без будь-яких супровідних документів, що підтверджують його безпечність для споживачів. Крім того зазначений спирт переміщується та зберігається в пластиковій тарі, що категорично забороняється чинними нормативними актами у зв`язку з утворенням токсичних сполук при контакті спиртом з пластиком.

Під час проведених заходів встановлено, що незаконно виготовлену алкогольну продукцію ОСОБА_6 реалізує через нелегальну «точку» з реалізації алкоголю. В ході проведених заходів з зазначеного об`єкту отримано зразок незаконно виготовленої алкогольної продукції, яка була поставлена ОСОБА_6 та його спільниками для подальшої роздрібної реалізації. Отриманий зразок алкогольної продукції направлений на дослідження до Чернігівського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Згідно висновку експертного дослідження речовин, матеріалів та виробів №1118/19-24 від 13.03.2019 надана на дослідження рідина є водним розчином етилового спирту та не відповідає ДСТУ 4256-2003. «Горілки і горілки особливі. Технічні умови», досліджена рідина виготовлена не промисловим способом та містить органічні речовини, які не характерні для промислових зразків горілок, спиртів.

Згідно висновку експерта Чернігівського обласного бюро судово - медичної експертизи №21 виданого за вих. №06-02/26 від 27.03.2019 рідина, що надана для проведення експертизи містить органічні речовини, які не характерні для промислових зразків горілок, спиртів і дає змогу вважати, що вживання наданих для проведення експертизи об`єктів становить загрозу для життя та здоров`я людей.

Проведеними слідчими (розшуковими) діями було встановлено, що спільником ОСОБА_6 у його злочинній діяльності з незаконного виготовлення та реалізації алкогольних напоїв є ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який здійснює оптову реалізацію алкогольної продукції, виготовленої ОСОБА_6 .

В ході досудового розслідування встановлено, що для транспортування спирту та незаконно виготовлених алкогольних напоїв ОСОБА_7 використовує автомобіль «Mersedes-Benz CITAN», д.н.з. НОМЕР_1 , вантажний, бежевого кольору.

Згідно інформаційної довідки РСЦ МВС в Чернігівській області від 18.01.2019 автомобіль «Mersedes-Benz CITAN», д.н.з. НОМЕР_1 , вантажний, бежевого кольору на праві власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , код НОМЕР_2 .

09.04.2019 на підставі ухвали слідчого судді Новозаводського районного суду міста Чернігова проведено обшук в автомобілі «Mersedes-Benz CITAN», д.н.з. НОМЕР_1 , вантажний, бежевого кольору, в результаті якого виявлено та вилучено автомобіль «Mersedes-Benz CITAN», д.н.з. НОМЕР_1 , вантажний, бежевого кольору; 24 картонні коробки з надписом «Пшенична» в запечатаному вигляді, заповнені рідиною об`ємом 10,0 літрів кожна; 70 скляних пляшок об`ємом 0,75 л з надписом «Фраголіно» без марок акцизного податку; 15 картонних коробок з надписом «Фінляндія» в запечатаному вигляді заповнені рідиною об`ємом 3,0 л кожна; 22 пластикові пляшки об`ємом 5,0 л повністю заповнені прозорою рідиною з характерним запахом спирту; 29 пластикових пляшок об`ємом 5,0 л повністю заповнені рідиною коричневого кольору з характерним запахом спирту; 30 пачок цигарок «Марвел» без марок акцизного податку; 16 пачок цигарок «Комплімент» без марок акцизного податку; 80 пачок цигарок «Ротманс» марковані марками акцизного податку.

Враховуючи вищевикладене є підстави вважати, що автомобіль марки «Mersedes-Benz CITAN», д.н.з. НОМЕР_1 , вантажний, бежевого кольору, використовувався ОСОБА_7 для транспортування незаконно виготовлених алкогольних напоїв, спирту та тютюнових виробів, тобто є знаряддям вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.204 КК України, тому зазначені речі тимчасового вилучено до слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Чернігівській області.

Зважаючи на ту обставину, що вилучені 09.04.2019 у ході проведеного обшуку автомобіль та тютюнові вироби можуть бути підшуканим, виготовленим, пристосованим та використаним як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення, з метою забезпечення повного, неупередженого та об`єктивного досудового розслідування кримінального провадження у сторони кримінального провадження виникла необхідність у накладенні арешту на вилучене майно.

Не застосування арешту на вилучене майно може призвести до його приховування, підміни, що може перешкодити кримінальному провадженню.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримала та просила його задовольнити з підстав, зазначених у клопотанні.

Прокурор вважала клопотання слідчого обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Власник майна автомобіля марки «Mersedes-Benz CITAN», д.н.з. НОМЕР_1 - ОСОБА_5 , у судовому засіданні щодо накладення арешту на вказаний автомобіль заперечувала, оскільки використовує автомобіль для особистих поїздок з дитиною.

Вислухавши пояснення слідчого та власника майна, вивчивши матеріали справи, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ухвалою слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова від 22 березня 2019 року надано дозвіл працівникам слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Чернігівській області та прокурорам відділу прокуратури Чернігівської області на проведення обшуку в автомобілі «Mersedes-Benz CITAN», д.н.з. НОМЕР_1 , який на праві власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 і використовується ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 для транспортування спирту та незаконно виготовленої алкогольної продукції (а.с. 22-23).

Згідно протоколу обшуку від 09.04.2019 року, проведеного в автомобілі «Mersedes-Benz CITAN», д.н.з. НОМЕР_1 , виявлено та вилучено, зокрема: автомобіль марки «Mersedes-Benz CITAN», д.н.з. НОМЕР_1 , бежевого кольору; 30 пачок цигарок «Марвел» без марок акцизного податку; 16 пачок цигарок «Комплімент» без марок акцизного податку; 80 пачок цигарок «Ротманс» марковані марками акцизного податку (а.с. 24-28).

Постановою слідчого від 10 квітня 2019 року зазначені вище автомобіль та цигарки визнано та приєднано в якості речових доказів до кримінального провадження.

Відповідно до ч. 7 ст. 236 КПК України вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Згідно до п. 1 ч. 2 ст. 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

Відповідно до п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України, одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна.

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Статтею 98 КПК України визначено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Пунктом 1 частини 2 статті 170 КПК України встановлено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Слідчий суддя вважає, що викладені в клопотанні доводи про необхідність накладення арешту на зазначене в клопотанні речі, що були виявлені та вилучені під час проведення 09.04.2019 року санкціонованого обшуку в автомобілі «Mersedes-Benz CITAN», д.н.з. НОМЕР_1 , є обґрунтованими та підлягають задоволенню, враховуючи те, що вказані речі можуть містити відомості, які можуть бути використані як доказ факту та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тобто бути речовими доказами у кримінальному провадженні, і з метою збереження вказаних речей у зв`язку із виниклою у сторони кримінального провадження необхідністю проведення експертиз відносно вищевказаних предметів.

Керуючись ст.ст.170-175 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Накласти арешт на вилучені у ході проведення 09.04.2019 року обшуку в автомобілі «Mersedes-Benz CITAN», д.н.з. НОМЕР_1 , наступні речі:

- автомобіль марки «Mersedes-Benz CITAN», д.н.з. НОМЕР_1 , вантажний, бежевого кольору, який на праві власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , код НОМЕР_2 ;

- 30 пачок цигарок «Марвел» без марок акцизного податку;

- 16 пачок цигарок «Комплімент» без марок акцизного податку;

- 80 пачок цигарок «Ротманс» марковані марками акцизного податку.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти днів безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення11.04.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу81109735
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —751/1821/19

Ухвала від 23.07.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 14.06.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 14.06.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 22.05.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 22.05.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 22.05.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 22.05.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 22.03.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 22.03.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні