Рішення
від 05.04.2019 по справі 740/2246/18
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/2246/18

Провадження № 2/740/66/19

РІШЕННЯ

іменем України

05 квітня 2019 року м.Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

судді Олійника В.П., за участі секретаря судового засідання Шадура І.Ю.,

позивача ОСОБА_1 та його представника адвоката Самойленка М.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3, ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Завод покрівельних і стінових матеріалів , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору,- ОСОБА_4, про стягнення матеріальної та моральної шкоди,

встановив:

У травні 2018 року ОСОБА_3, ОСОБА_1, з посиланням на положення Закону України Про захист прав споживачів , звернулись до суду із позовом до ТОВ Завод кровельних і стенових матеріалів про стягнення 22741 грн. 81 коп вартості неякісного товару-металочерепиці, та 10000 грн. моральної шкоди. Позов обгрунтований тим, що позивачі є співвласниками 1 / 2 частки буд.АДРЕСА_1. У жовтні 2012 року позивачі у зв язку з необхідністю ремонту даху звернулись до відповідача. Даний завод знаходився на полі біля станції Муравейка Куліківського району Чернігівської області, поштова вулиця відсутня. По видатковій накладній №РН-0000568 від 19 жовтня 2012 року відповідачем відпущено ОСОБА_1 металочерепицю на загальну суму 22741 грн. 81 коп. При купівлі сертифікати на якість відповідачем не видавались, останнім гарантована якість на 10 років. Доставка товару здійснена самовивозом. Перекриття даху сараю здійснене в жовтні 2012 року. У лютому 2015 року після покриття даху будинку металочерепиця виявилась не якісною, краска на черепиці облізла. З цього приводу ОСОБА_1 з 2015 року неодноразово звертався до відповідача, яким безоплатно надана краска для покраски даху, при цьому дефекти черепиці виправити не вдалося, заміна неякісного товару не відбулася. Просять позов задовольнити.

У повідомлені від 07 серпня 2018 року директор ТОВ Завод покрівельних і стінових матеріалів ОСОБА_5 зазначає про відсутність відносин із позивачами, оскільки ТОВ створене 08 серпня 2017 року.

У підготовчому засіданні 29 листопада 2018 року представник позивача ОСОБА_1 адвокат Самойленко М.Д. підтримав позов до ТОВ Завод покрівельних і стінових матеріалів , просив призначити справу до судового розгляду по суті. За ініціативою суду в порядку ст.53 ЦПК України до участі у справі залучено ОСОБА_4, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору. Справу призначено до судового розгляду.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позов підтримав, пояснивши, що в 2012 році металочерепицю видали на заводі через ОСОБА_4, металочерепиця виявилась не якісною, йому обіцяли 10 років усунути недоліки. Відповідальність повинен нести завод. Дана позиція підтримана в судовому засіданні представником позивача адвокатом Самойленко М.Д., який пояснив, що договір відсутній, сертифікат не видавався, ТОВ не існує, правонаступник відсутній, позов пред явлений до організації, якої не існує.

У повідомлені від 28 березня 2019 року директор ТОВ Завод покрівельних і стінових матеріалів ОСОБА_5 зазначає про відсутність відносин із позивачами, оскільки ТОВ створене 08 серпня 2017 року.

Позивач ОСОБА_3 та третя особа ОСОБА_4 в судове засідання не з явились.

Із врахуванням поданих сторонами доказів суд приходить до слідуючих висновків.

Відповідно до ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 48 ЦПК України визначено, що позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Згідно ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов'язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

При зверненні до суду позивачами визначений відповідач- ТОВ Завод кровельних і стенових матеріалів , в підготовчому засіданні представник позивача ОСОБА_1 адвокат Самойленко М.Д. підтримав позов до ТОВ Завод покрівельних і стінових матеріалів .

Положеннями ст.10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" встановлено, що якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 20 березня 2019 року наявні відомості про юридичну особу-Товариство з обмеженою відповідальністю Завод покрівельних і стінових матеріалів , код ЄДРПОУ 41531296, місцезнаходження-16313, Чернігівська область, Куликівський район, с.Вершинова Муравійка, вул.Вокзальна, 9, керівник ОСОБА_6, державна реєстрація юридичної особи-18 серпня 2017 року, дані про юридичних осіб, правонаступником яких є зареєстрована юридична особа-відомості відсутні.

Згідно ст.80 ЦК України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.

Відповідно до ст.87 ЦК України юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації.

Статтею 96 ЦК України визначено, що юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов'язаннями.

Згідно ст.104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно копії видаткової накладної №РН-0000568 від 19 жовтня 2012 року наявні відомості: …постачальник ФОП ОСОБА_4, тел.НОМЕР_1, р/р НОМЕР_2 в філія Київ АБ Синтез м.Чернігів МФО 353326, одержувач Нежин, платник той самий, замовлення Без замовлення, умови продажу Безготівковий розрахунок, металочерепиця, 343,980, всього сума 22741,81… , наявний штамп Завод кровельних і стенових матеріалів, Куликівський район, с.В.Муравейка, т.НОМЕР_3. Дані відомості також зазначені у копії товарного чеку від 19 жовтня 2012 року.

Суду не надані докази щодо Заводу кровельних і стенових матеріалів, як юридичної особи, при цьому в судовому засіданні встановлено, що ТОВ Завод покрівельних і стінових матеріалів , код ЄДРПОУ 41531296, місцезнаходження-16313, Чернігівська область, Куликівський район, с.Вершинова Муравійка, вул.Вокзальна, 9, створене 18 серпня 2017 року, дані про юридичних осіб, правонаступником яких є зареєстрована юридична особа-відсутні.

Відповідно до повідомлень Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області від 09 січня 2018 року, 14 лютого 2018 року ТОВ Завод покрівельних і стінових матеріалів не реалізовував позивачам покрівельної черепиці, оскільки даний суб єкт господарювання був зареєстрований тільки 18 серпня 2017 року.

Відповідно до ст.509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчиненні певної дії (негативне зобов'язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно ст.609 ЦК України зобов'язання припиняється ліквідацією юридичної особи (боржника або кредитора), крім випадків, колизаконом або іншими нормативно-правовими актами виконання зобов'язання ліквідованої юридичної особи покладається на іншу юридичну особу, зокрема за зобов'язаннями про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю.

За таких обставин позов пред явлений до неналежного відповідача, що є підставою для відмови у його задоволенні.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Клопотання позивачів в порядку ст.51 ЦПК України про заміну первісного відповідача відсутні.

Судом виконаний обов язок щодо сприяння всебічному і повному з'ясуванню обставин справи.

Керуючись ст.ст.4, 12, 13, 81, 265 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

ухвалив:

В задоволенні позову ОСОБА_3, ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Завод покрівельних і стінових матеріалів , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору,- ОСОБА_4, про стягнення матеріальної та моральної шкоди,- відмовити повністю.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі до Чернігівського апеляційного суду через Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Суддя В.Олійник

Повне рішення суду складене 15 квітня 2019 року.

Дата ухвалення рішення05.04.2019
Оприлюднено15.04.2019
Номер документу81139894
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення матеріальної та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —740/2246/18

Постанова від 24.07.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Бечко Є. М.

Постанова від 24.07.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Бечко Є. М.

Ухвала від 31.05.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Бечко Є. М.

Ухвала від 30.05.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Бечко Є. М.

Ухвала від 20.05.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Бечко Є. М.

Рішення від 05.04.2019

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

Ухвала від 05.04.2019

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

Ухвала від 29.11.2018

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

Ухвала від 05.06.2018

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Олійник В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні