Ухвала
від 15.04.2019 по справі 202/1931/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/1931/19

Провадження № 1-кс/202/4288/2019

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

15 квітня 2019 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого з ОВС третього ВРКП СУ ФР ГУ ДФС ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню №32019040040000010 від 25.02.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий з ОВС третього ВРКП СУ ФР ГУ ДФС ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим із прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , в кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019040040000010 від 25.02.2019 року,в якомупросить надати йому та старшому слідчому з ОВС третього ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_5 , старшому слідчому з ОВС третього ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_6 , слідчому з ОВС третього ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_7 , слідчому з ОВС третього ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_8 , по кримінальному провадженню № 32019040040000010 або оперативним співробітникам за пред`явленням ними доручення про проведення слідчих (розшукових) дій по зазначеному кримінальному провадженню, та/або слідчим слідчої групи по кримінальному провадженню №32019040040000010 або оперативним співробітникам за пред`явленням ними доручення про проведення слідчих (розшукових) дій по зазначеному кримінальному провадженню тимчасовий доступ (тобто можливість вилучити оригінали документів) для приєднання до матеріалів кримінального провадження №32019040040000010 оригіналів документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення, а саме: реєстраційної справи: статут зі змінами та доповненнями, установчі документи, свідоцтво про держреєстрацію, документи щодо перереєстрації, заяви, накази, протоколи, рішення та інші документи стосовно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ). Враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза знищення або передання на зберігання невідомим особам вищевказаних оригіналів документів, розгляд даного клопотання проводити без виклику службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 . Зобов`язати службових осіб вказаного підприємства надати документи в оригіналах і в повному обсязі, а у разі відсутності оригіналів, надати засвідчені копії вказаних документів та документів, що підтверджують відсутність оригіналів.

Клопотання обґрунтовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_3 встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) в період з 2017 по 2018 роки, перебуваючи у м. Дніпро, шляхом неповного відображення фінансово-господарських операцій у податковому обліку підприємства, приховали об`єкт оподаткування, що спричинило ухилення від сплати податків в значних розмірах.

09.04.2019 року слідчим суддею Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 винесено ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса місцезнаходження: АДРЕСА_1 , з можливістю ознайомитись та отримати копії документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

На виконання вищевказаної ухвали суду, слідчим 10.04.2019 року здійснено тимчасовий доступ до речей та документів ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме вилучено копії документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), про що складено відповідний протокол.

Ознайомившись з отриманими копіями реєстраційної справи слідчий дійшов до висновку призначити судово-почеркознавчу експертизу в рамках кримінального провадження. Проведення судово - почеркознавчої експертизи здійснюється виключно на підставі оригіналів документів, на яких містяться зразки почерку та підпису особи.

Враховуючи викладене, у слідства виникла необхідність отримати оригінали документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання в його відсутність.

Відповідно до ч. 2ст. 163 КПК Українислідчий суддя розглядає клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, про тимчасовий доступ до яких ставиться питання.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів з можливістю їх вилучення підлягає частковому задоволенню за наступних підстав:

Слідчим суддею встановлено, що третім ВРКП СУ ФР ГУ ДФС ГУ ДФС у Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №32019040040000010 від 25.02.2019 року за ч.1 ст.212 КК України.

Зокрема, згідно з витягом із Єдиного реєстру досудових розслідувань службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) в період з 2017 по 2018 років шляхом неповного відображення фінансово-господарських операцій у податковому обліку підприємства, приховали об`єкт оподаткування, що спричинило ухилення від сплати податків в значних розмірах.

За змістом частини 1 статті 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до частини першої статті 160 КПК Українисторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу.

Частиною п`ятою статті 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження в своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з частиною 6 статті 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до частини сьомої статті 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя вважає доведеним, що оригінали документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості, які в них містяться, можуть бути використані як докази, потрібні для проведення почеркознавчої експертизи, в іншій спосіб довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо, що виправдовує застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження.

Між тим відсутні законні підстави для надання тимчасового доступу до документів оперативним співробітникам, оскільки тимчасовий доступ не є слідчою дією, а є заходом забезпечення кримінального провадження, а тому він не може надаватися оперативним підрозділам. В той же час відповідно до ст. 40 КПК України слідчий вправі самостійно надавати доручення відповідним оперативним підрозділам.

Таким чином, клопотання слід задовольнити частково.

Керуючись ст. ст. 159, 163-164, 369-372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

ІНФОРМАЦІЯ_4 , адреса місцезнаходження: АДРЕСА_1 надати слідчому зОВС третьогоВРКП СУФР ГУДФС уДніпропетровській області ОСОБА_3 таіншим слідчим,які входятьдо складуслідчої групукримінальному провадженні№ 32019040040000010від 25.02.2019року (старшомуслідчому зОВС третьогоВРКП СУФР ГУДФС уДніпропетровській області ОСОБА_5 ,старшому слідчомуз ОВСтретього ВРКПСУ ФРГУ ДФСу Дніпропетровськійобласті ОСОБА_6 ,слідчому зОВС третьогоВРКП СУФР ГУДФС уДніпропетровській області ОСОБА_7 ,слідчому зОВС третьогоВРКП СУФР ГУДФС уДніпропетровській області ОСОБА_9 ), тимчасовийдоступ дооригіналів документівреєстраційної справиТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) з можливістю їх вилучення для проведення судово-почеркознавчої експертизи, а саме: статуту зі змінами та доповненнями, установчих документів, свідоцтва про держреєстрацію, документів щодо перереєстрації, заяв, наказів, протоколів, рішень та інших документів стосовно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ).

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали слідчого судді до 14 травня 2019 року.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81149790
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню №32019040040000010 від 25.02.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України

Судовий реєстр по справі —202/1931/19

Ухвала від 09.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 09.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 09.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 09.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 15.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 15.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 09.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 09.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 09.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 09.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні