Рішення
від 15.04.2019 по справі 746/124/19
СРІБНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №746/124/19

2/746/62/19

РІШЕННЯ

Іменем України

15.04.2019 року

Срібнянський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді Цигури Н. А.

при секретарі Жмаці-Каленіченко І. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Срібне цивільну справу за позовом заступника керівника Прилуцької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі управління соціального захисту населення Срібнянської районної державної адміністрації Чернігівської області до ОСОБА_1 про стягнення шкоди, завданої кримінальним правопорушенням,

В С Т А Н О В И В:

Дана позовна заява про стягнення шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, подана прокурором до суду, так як підставою представництва інтересів держави в даному випадку є порушення економічних інтересів держави внаслідок невідшкодування шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням, а також невжиття Управлінням соціального захисту населення Срібнянської районної державної адміністрації Чернігівської області заходів щодо припинення порушенння інтересів держави, а також стягнення неправомірно отриманих коштів з відповідача.

Прокурор просить стягнути з ОСОБА_1 на користь Управління соціального захисту населення Срібнянської районної державної адміністрації Чернігівської області шкоду, завдану кримінальним правопорушенням, у розмірі 1749 грн. 60 коп.

Свої позовні вимоги обґрунтовує тим, що досудовим розслідуванням кримінального провадження №12018270250000201 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, встановлено, що ОСОБА_1 маючи умисел, направлений на незаконне заволодіння шахрайським способом грошовими коштами Державного бюджету України, переслідуючи при цьому ціль незаконного збагачення, діючи умисно, в період з 01.01.2013 року по 30.06.2013 року, отримуючи згідно із рішенням Управління соціального захисту населення Срібнянської райдержадміністрації від 30.01.2013 року Про призначення допомоги сім'ям з дітьми допомогу на дітей одиноким матерям на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, достовірно знаючи вимогу управління соціального захисту населення Срібнянської райдержадміністрації, що грунтується на постанові Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 за №1751 Про затвердження Порядку призначення та виплати державної допомоги сім'ям з дітьми про повідомлення органи, що призначають і виплачують зазначену допомогу, про зміну всіх обставин, які впливають на виплату державної допомоги, приховала відомості щодо зміни у складі сім'ї, а саме: спільного проживання, виховування спільної дитини та ведення спільного господарства із батьком своєї дитини гр. ОСОБА_3, а також реєстрації шлюбу з останнім, шахрайським шляхом заволоділа бюджетними коштами у загальному розмірі 1749 грн. 60 коп. за наступних обставин:

Згідно із п. 33 постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 року №1751, відповідно до статті 18-1 Закону України Про державну допомогу сім'ям з дітьми від 21.11.1992 року, право на допомогу на дітей одиноким матерям мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини, виданому компетентними органами іноземної держави, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку (рішенні про усиновлення дитини) відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини. Згідно п. 37 Постанови допомога на дітей одиноким матерям призначається органами соціального захисту населення за місцем їх проживання, а також може бути призначена за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в органі соціального захисту населення за місцем реєстрації. Відповідно п. 38 Постанови допомога на дітей одиноким матерям здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету.

26.12.2012 року ОСОБА_1 тимчасово проживаючи в АДРЕСА_1, маючи на меті отримувати соціальну допомогу від держави за рахунок Державного бюджету як одинока матір, звернулася до управлінням соціального захисту населення Срібнянської райдержадміністрації із заявою про призначення їй соціальної допомоги. У бланкові даної заяви міститься роз'яснення, що неповідомлення про зміни обставин, які можуть вплинути на отримання нею допомоги, тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством України. Усвідомлюючи зміст заяви, ОСОБА_1 власноручно поставила в ній підпис, тим самим даючи згоду на вищезазначені умови призначення та виплати допомоги.

На підставі Постанови та наданих ОСОБА_1 документів управлінням соціального захисту населення Срібнянської райдержадміністрації винесено рішення від 30.01.2013 року щодо виплати допомоги з 01.12.2012 року. Рішенням управління соціального захисту населення Срібнянської райдержадміністрації від 04.06.2013 року у зв'язку із зміною місця проживання, ОСОБА_1 знято з оплати допомоги на дітей як одиноку матір 01.07.2013 року.

У січні 2013 року ОСОБА_1 переїхала на постійне місце проживання за місцем реєстрації: АДРЕСА_2, та стала проживати спільно з батьком своєї дитини ОСОБА_3 в господарстві останнього. Всупереч вимогам п. 33 постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 року №1751 та ст. 18-1 Закону України Про державну допомогу сім'ям з дітьми , де передбачено, що жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, права на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям не має. ОСОБА_1, фактично перебуваючи у шлюбних відносинах з батьком своєї доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, вели спільне господарство та виховували спільну дитину, при цьому про зазначені обставини не повідомила Управління соціального захисту населення Срібнянської райдержадміністрації з метою незаконного заволодіння бюджетними коштами у вигляді соціальної допомоги на загальну суму 1749 грн. 60 коп., котрі були їй перераховані на рахунок НОМЕР_1. Також ОСОБА_1 приховала та не повідомила управління соціального захисту населення Срібнянської райдержадміністрації про укладення шлюбу із батьком своєї дитини ОСОБА_3 08.05.2013 року. При цьому ОСОБА_1 усвідомлювала, що зміни у складі сім'ї не надають їй права на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям.

За результатами досудового розслідування 21.01.2019 року складено та затверджено обвинувальний акт, який направлено до Срібнянського районного суду Чернігівської області. Одночасно з обвинувальним актом до суду було скеровано позовну заяву про стягнення з ОСОБА_1 шкоди, завданої кримінальним правопорушенням к сумі 1749 грн. 60 коп.

Ухвалою Срібнянського районного суду Чернігівської області від 24 січня 2019 року, яка 31.01.2019 року набрала законної сили, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності. Кримінальне провадження №12018270250000201 відносно ОСОБА_1, яка обвинувачувалася у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України закрито .

До теперішнього часу ОСОБА_1 надмірно сплачені кошти, якими заволоділа у шахрайський спосіб, до Управління соціального захисту населення Срібнянської райдержадміністрації не повернула, що підтверджується листом Управління соціального захисту населення Срібнянської райдержадміністрації Чернігівської області від 27.02.2019 року №322.

Шкода, завдана кримінальним правопорушенням не відшкодовані. При винесенні ухвали судом, питання щодо відшкодування шкоди,завданої кримінальним правопорушенням, не вирішувалося.

Прокурор та представник Управління соціального захисту населення Срібнянської райдержадміністрації Чернігівської області у судове засідання не з'явилися, в заяві до суду просять справу розглянути за їх відсутності та задовольнити позов.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з'явилася, до початку розгляду справи по суті подала до суду в заяву, у якій просить справу розглянути за її відсутності та зазначає, що позовні вимоги визнає.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, з врахуванням неявки сторін в судове засідання, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, враховуючи думку прокурора, представника позивача, відповідача, викладені в заявах до суду, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, вважає, що позов керівника Прилуцької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі управління соціального захисту населення Срібнянської районної державної адміністрації Чернігівської області до ОСОБА_1 про стягнення шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, слід задовольнити з наступних підстав.

Ухвалою Срібнянського районного суду Чернігівської області від 24 січня 2019 року, яка 31.01.2019 року набрала законної сили, ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України на підставі п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України у зв'язку з закінченням строку давності. Кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, закрито.

Внаслідок вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_1 шахрайським шляхом заволоділа бюджетними коштами у загальному розмірі 1749 грн. 60 коп. До теперішнього часу ОСОБА_1 надмірно сплачені кошти, якими заволоділа у шахрайський спосіб, до Управління соціального захисту населення Срібнянської райдержадміністрації не повернула, що підтверджується листом Управління соціального захисту населення Срібнянської райдержадміністрації Чернігівської області від 27.02.2019 року №322.

У відповідності до ч. 1 ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Отже, позов прокурора в інтересах держави в особі управління соціального захисту населення Срібнянської районної державної адміністрації Чернігівської області до ОСОБА_1 про стягнення шкоди, завданої кримінальним правопорушенням у сумі 1749 гривень 60 копійок, є обґрунтованим, визнаний в повному обсязі відповідачем, тому підлягає задоволенню в повному обсязі.

У порядку ст. 141 ЦПК України суд стягує з ОСОБА_1 на користь держави 960 грн. 50 коп. судового збору.

Так як відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір позивач у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення, від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільнений, питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору згідно ст. 142 ЦПК України суд не вирішує.

Керуючись ст.ст. 141, 259, 264, 265 ЦПК України, ст.1166 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги заступника керівника Прилуцької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі управління соціального захисту населення Срібнянської районної державної адміністрації Чернігівської області до ОСОБА_1 про стягнення шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Управління соціального захисту населення Срібнянської районної державної адміністрації Чернігівської області (р/р 35411097000097, ЄДРПОУ 03196156 , МФО 853592) 1749 гривень 60 копійок на відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави 960 гривень 50 копійок судового збору.

Рішення може бути оскаржено до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя

СудСрібнянський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення15.04.2019
Оприлюднено17.04.2019
Номер документу81200345
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —746/124/19

Рішення від 15.04.2019

Цивільне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Цигура Н. А.

Ухвала від 04.04.2019

Цивільне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Цигура Н. А.

Ухвала від 21.03.2019

Цивільне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Цигура Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні