Рішення
від 16.04.2019 по справі 225/247/19
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 234/247/19

Провадження № 2-о/234/46/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2019 р. місто Торецьк

Дзержинський міський суд Донецької області в складі:

головуючого судді Скиба М.М.,

секретаря судового засідання Солодкої Є.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа Виконавчий орган Північної селищної ради про встановлення факту, що має юридичне значення,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернулася до суду з заявою про встановлення факту постійного проживання у квартирі.

В обґрунтування заявлених вимог зазначила, що вона є вдовою ОСОБА_2, який помер 09.10.2006 року. 03.08.1977 року її чоловік отримав ордер на отримання житлового приміщення за № 17. Одразу після отримання ордеру заявник та її чоловік зареєструвалися у квартирі №7, де вона проживає по теперішній час. Процедуру реєстрації її місця проживання у 1977 році проводив паспортист, який був представником власника житлового приміщення, а саме Курдюмівського заводу кислоупірних виробів, який на даний час фактично не функціонує. Під час проведення реєстрації паспортист допустив помилку і зазначив її місце реєстрації як м. Дзержинськ, с.Курдюмівка, вул.Керамічна, буд.1, корпус А, квартира 6 , при цьому фактично вона проживала і проживає у квартирі №7, ніякого відношення до квартири №6 не має. До 2018 року вона не звертала уваги на помилку, після смерті чоловіка продовжувала проживати у квартирі, отримувала субсидію. Проте восени 2018 році вона отримала відмову у отриманні субсидії на підставі того, що зареєстрована у квартирі №6 та у разі потреби може отримати субсидію виключно за даною адресою. Крім того, вона не має можливості здійснити процедуру приватизації квартири, у якій проживає понад 40 років. Для вирішення питання по суті вона зверталася до представників Курдюмівського заводу кислоупорних виробів, проте отримала усну відмову. В подальшому позивач уточнила вимоги та просила встановити факт постійного її проживання у квартирі №7, що в будинку №1А по вул. Керамічній в смт. Курдюмівка м. Торецьк (Дзержинськ) Донецької області.

У судовому засіданні 21.02.2019 заявник ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримала в повному обсязі. 16.04.2019 до судового засідання не прибула, надала заяву про розгляд справи за її відсутності,заявлені вимоги підтримала.

Уповноважений представник Виконавчого органу Північної селищної ради до судового засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, проти заявлених вимог не заперечує.

Уповноважений представник ПрАТ Курдюміський завод кислототривких виробів до судового засідання не прибув, надав заяву про розгляд справи за його відсутності.

21.02.2019 року в судовому засіданні судом були допитані в якості свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4

Свідок ОСОБА_3 суду пояснила, що заявник ОСОБА_1 більше тридцяти років фактично проживає у ІНФОРМАЦІЯ_1 м. Торецьк. Також зазначила, що з заявником разом працювали, підтримують дружні стосунки. Фактично заявник проживає у квартирі №7, а в її документах вказано квартиру №6, що відомо їй зі слів заявника. В гостях у заявника була приблизно півроку назад, це було в квартирі №7, раніше також часто була в гостях у заявника саме в квартирі №7.

Свідок ОСОБА_4 суду пояснила, що ОСОБА_1 з 1977 року проживає у ІНФОРМАЦІЯ_1 м. Торецьк. ОСОБА_4 зазначила, що вона заселилась в той же будинок, тільки пізніше, але в якому році вона точно не пам'ятає.

Вислухав учасників справи, дослідив матеріали справи, суд доходить висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню, оскільки вони обґрунтовані і підтверджені доказами, доданими до матеріалів справи.

Відповідно до ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з положеннями ч.2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що заявник по справі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з 26.02.1977 року перебували у зареєстрованому шлюбі.

З матеріалів справи вбачається, що 03.08.1977 року на ім'я ОСОБА_2 був виданий ордер № 17 на отримання житлового приміщення за адресою: Донецька область, м. Дзержинськ (Торецьк), АДРЕСА_1, який мав склад сім'ї - дружина ОСОБА_1.

Під час проведення реєстрації паспортист допустив помилку і зазначив місце реєстрації заявника як АДРЕСА_2 .

09.10.2006 року ОСОБА_2 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданого 11.10.2006 виконкомом Кіровської селищної ради міста Дзержинська Донецької області, серії 1-НО №139856.

Факт постійного проживання заявника у спірній квартирі підтверджується актом вуличного комітету від 19.12.2018 року, складеного головою вуличного комітету у присутності двох свідків (сусідів), довідкою про склад сім'ї від 14.11.2018, виданою Виконавчим органом Північної селищної ради, письмовими поясненнями свідків (сусідів), відповідно до яких ОСОБА_1 з 1977 року по теперішній час дійсно проживає в квартирі№7, що в будинку №1А по вул. Керамічній в смт. Курдюмівка м. Торецьк (Дзержинськ) Донецької області.

Встановлення факту постійного проживання у квартирі №7, що в будинку №1А по вул. Керамічній в смт. Курдюмівка м. Торецьк (Дзержинськ) Донецької області заявнику необхідно для реєстрації у квартирі, отримання житлово-комунальної субсидії та проведення процедури приватизації.

Відповідно до п.1Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Згідно ст. 29 ЦК України, місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання у відповідному населеному пункті, у якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Таким чином, в своїй сукупності проаналізувавши відповідне законодавство в частині виниклих правовідносин, з урахуванням наявних доказів по справі, суд вважає доведеним факт того, що заявник ОСОБА_1 проживає у квартирі №7, що в будинку №1, корпусу А по вул. Керамічній в смт. Курдюмівка м. Торецьк (Дзержинськ) Донецької області , а тому вимоги про встановлення факту постійного проживання у квартирі є законними та обґрунтованими.

Суд вважає, що факт, який просить встановити заявник, є юридичним, оскільки від його встановлення залежить виникнення особистих прав заявника, чинним законодавством не передбачений інший порядок його встановлення, він не пов'язаний з наступним вирішенням спору про право та встановлення його іншим шляхом неможливе.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 258,259,293,294,315 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 (місце реєстрації: Донецька область, м. Торецьк, смт., Курдюмівка, АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_1), заінтересована особа: Виконавчий орган Північної селищної ради ( місце знаходження: Донецька область, м. Торецьк, смт. Північне, вул. Народна, 1а, ідентифікаційний код 04342559), ПрАТ Курдюміський завод кислототривких виробів ( місцезнаходження: Донецька область, Бахмутський район, сел. Опитне, вул. Київська, 5, код ЄДРПОУ 00293545) про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженки ІНФОРМАЦІЯ_3 у квартирі №7, що в будинку №1А по вул. Керамічній в смт. Курдюмівка м. Торецьк (Дзержинськ) Донецької області з 1977 року по теперішній час.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів до Донецького апеляційного суду через Дзержинський міський суд Донецької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М.М. Скиба

Дата ухвалення рішення16.04.2019
Оприлюднено19.04.2019
Номер документу81238813
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —225/247/19

Рішення від 16.04.2019

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Скиба М. М.

Ухвала від 14.03.2019

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Скиба М. М.

Ухвала від 16.01.2019

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Скиба М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні