Постанова
від 31.03.2019 по справі 204/1607/19
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа №204/1607/19

Провадження №3/204/836/19

ПОСТАНОВА

іменем України

01квітня 2019року суддяКрасногвардійського районногосуду м.Дніпропетровська КнишА.В.,розглянувши справупро адміністративнеправопорушення відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , працюючого начальником фінансової служби (головним бухгалтером) військової частини НОМЕР_1 , мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , про притягнення до адміністративної відповідальності за ч.2 ст.17215 КУпАП, -

ВСТАНОВИВ:

З 15 серпня 2017 року, відповідно до Наказу командира військової частини НОМЕР_1 №157 від 15 серпня 2017 року, майор ОСОБА_1 проходить військову службу на посаді начальника фінансової служби (головного бухгалтера) військової частини НОМЕР_1 по теперішній час.

Згідно вимог ст.ст. 1, 2, 3, 4, Дисциплінарного статуту Збройних Сил України військова дисципліна досягається шляхом особистої відповідальності кожного військовослужбовця за дотримання Військової присяги, виконання своїх обов`язків, вимог військових статутів, а також зобов`язує кожного військовослужбовця додержуватися Конституції та законів України, Військової присяги, неухильно виконувати вимоги військових статутів та накази командирів.

Статтями 11, 16 Статуту внутрішньої служби ЗС України (далі - Статуту) визначено, що військовослужбовець повинен свято і непорушно додержуватися Конституції України та законів України, Військової присяги, віддано служити Українському народові, сумлінно і чесно виконувати військовий обов`язок, бути пильним, суворо зберігати державну таємницю, виконувати службові обов`язки, що визначають обсяг виконання завдань доручених йому за посадою.

Відповідно до вимог ст.ст. 82-84, 88 Статуту, ОСОБА_1 зобов`язаний знати вимоги статутів, наказів, порадників та інструкцій щодо організації керівництва службою, додержуватися їх у службовій діяльності, вживати заходів щодо охорони державної таємниці, організовувати і вести фінансове господарство полку, забезпечувати дотримання в полку єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання в установленні терміни фінансової звітності , організовувати контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій.

Указом Президента України №32/2017 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 грудня 2016 року «Про загрози кібербезпеці держави та невідкладні з їх нейтралізації» в якому визначено службі безпеки України разом з Адміністрацією Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України вжити протягом 2017 року заходів щодо виявлення та припинення фактів використання органами державної влади програмних продуктів, розроблених суб`єктами господарювання держави-агресора, використання яких заборонено відповідно до рішень Ради національної безпеки і оборони України щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), уведених в дію указами Президента України.

Крім того, Указом Президента України № 133/2017 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яким продовжено і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), в якому відповідно в додатку №2 застосовуються обмежувальні заходи до ТОВ «Корпорація «Парус» (общество с ограниченной ответственностью «Корпорация «Парус» ОКПО 93495023, м. Москва, вул. Ярославська, б. 14, корп. 4, оф. 330) та ТОВ «Парус - Україна» (ЄДРПОУ 25201366, м. Київ, вул. Леніна, буд. 42, представництво в Україні).

Відповідно до Закону України про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» статті 1 Закону України «Про Оборону України» особливий період - період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій, та відповідно до статті 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку» особливий період - період функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ і організацій, а також виконання громадянами України свого конституційного обов`язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, який настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Відповідно до журналу закріплення комп`ютерної техніки військової частини НОМЕР_1 ЕОМ №101490841, 2015 року випуску, закріплений за матеріально відповідальною особою - начальником фінансової служби (головним бухгалтером) майором ОСОБА_1 та вказана ЕОМ розташована в службовому кабінеті №10 штабу військової частини НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Водночас, відповідно витягу з акту цільової перевірки стану технічного захисту інформації військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України №30/1-43т від 04 лютого 2019 року, затвердженого начальником Управління Держспецзв`язку у Дніпропетровській області на ЕОМ, які розташовані у службовому кабінеті штабу військової частини НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_1 , обробляється конфіденційна інформація, з використанням спеціалізованого програмного забезпечення бухгалтерського обліку та звітності «Парус-Бухгалерія» версії 7.40, «Парус - Консолідація», «Парус Торгівля і склад», тобто інформація з обмеженим доступом та яка підлягає захисту в інформаційній системі від незаконної обробки, у тому числі від втрати, незаконного або випадкового знищення, а також від незаконного доступу до них.

Крім того, у вказаному акті цільової перевірки вказано, що програмне забезпечення «Парус-Бухгалерія» версії 7.40, «Парус - Консолідація», «Парус Торгівля і склад» є продуктами виробництва (розробки) юридичних осіб, перелічених у Додатку №2 до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» та відповідно рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 грудня 2016 року «Про загрози кібербезпеці держави та невідкладні заходи з їх нейтралізації» дане програмне забезпечення заборонне до використання з огляду на країну походження виробника програмного забезпечення, розробленим суб`єктом господарювання, що не підпадає під персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи.

04 вересня 2018 року начальник 5 управління ГУ ВКР ДКР СБ України листом вих. №17/5-557дск повідомив про заборону використання програмного забезпечення «Парус», на що командир військової частини НОМЕР_1 повідомив про не використання у ввіреній йому військовій частині програмного забезпечення «Парус».

Однак, 19 лютого 2019 року під час огляду ЕОМ №101490841, закріплений за матеріально відповідальною особою - начальником фінансової служби (головним бухгалтером) майором ОСОБА_1 , виявлено наявність та використання на вказаному ЕОМ майором ОСОБА_1 програмного забезпечення «Парус».

Таким чином, за викладених вище обставин, начальник фінансової служби (головний бухгалтер) військової частини НОМЕР_1 , яка дислокується у АДРЕСА_1 , діючи всупереч інтересам служби на порушення своїх статутних обов`язків, в період з 15 серпня 2017 року по 19 лютого 2019 року використовував під час виконання службових обов`язків програмне забезпечення «Парус» на закріпленому за ним ЕОМ№№ НОМЕР_2 , використання якого заборонено відповідно до рішень Ради національної безпеки і оборони України щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), уведених в дію указами Президента України, чим створив передумови до несанкціонованого доступу або витоку інформації з обмеженим доступом, яка циркулює на суб`єктах режимно- секретної діяльності в умовах триваючої військової агресії на Сході України, в умовах особливого періоду.

В судове засідання ОСОБА_1 належним чином та завчасно сповіщений про час та місце розгляду справи, не з`явився, про причини неявки суду не повідомив. На підставі ч.1 ст.268 КУпАП справу розглянуто у його відсутність.

Обставини справи підтверджуються: протоколом про вчинення адміністративного правопорушення №5 від 27 лютого 2019 року; письмовими поясненнями ОСОБА_1 , відповідно до яких він вину визнав; повідомленням про виявлений злочин в порядку ст.214 КПК України 5-го управління Головного управління військової контррозвідки Департаменту контррозвідки Служби Безпеки України від 07 лютого 2019 року №17/5-873; витягом з листа до військової частини НОМЕР_1 НГ України №17/5-5577дск від 04 вересня 2018 року затвердженого начальником 5 управління ГУ ВКР ДКР СБ України полковником Дубровіним О.О.; витягом з акту цільової перевірки стану технічного захисту інформації військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України №30/1-43т від 04 лютого 2019 року затвердженого Начальником управління Держспецзв`язку у Дніпропетровській області Бардишовим Ю.В.; листом військової частини НОМЕР_1 від 19 вересня 2018 року №2/21/13-1326; листом 5-го управління Головного управління військової контррозвідки Департаменту контррозвідки Служби Безпеки України від 19 лютого 2019 року №17/5-1171нш; актом огляду від 19 лютого 2019 року; витягом з наказу командира військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України від 15 серпня 2017 року №167; копією функціональних обов`язків начальника фінансової служби (головного бухгалтера); витягом з додатку №2 (юридичні особи, до яких застосовуються обмежувальні заходи (санкції) до Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року, яке введене в дію Указом Президента України №133/2017.

Дослідивши наявні докази, вважаю, що ОСОБА_1 винний у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 17215 КУпАП, як недбале ставлення військової службової особи до військової служби вчинене в умовах особливого періоду.

При призначенні адміністративного стягнення, суд враховує характер вчиненого правопорушення, особу, яка притягається до адміністративної відповідальності, ступінь її вини, обставини, які пом`якшують та обтяжують відповідальність за адміністративне правопорушення, її майновий стан та інші вимоги передбачені ст.ст.33-35КУпАП та вважає за необхідне накласти на правопорушника адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі ста сорока п`яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що буде достатнім для його виховання та попередження вчиненню нових правопорушень.

На підставіст. 40-1 КУпАП із ОСОБА_1 до доходу держави підлягає стягненню судовий збір.

Керуючись ст.ст.33-35,252,283,284 КУпАП,-

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 17215 КУпАП, та накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 145 (ста сорока п`яти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 2465 (дві тисячі чотириста шістдесят п`ять) гривень.

Стягнути із ОСОБА_1 до доходу держави судовий збір у розмірі 384 (триста вісімдесят чотири) гривні 20 копійок.

Скарга напостанову посправі проадміністративне правопорушенняможе бутиподана доДніпровського апеляційногосуду черезКрасногвардійський районнийсуд містаДніпропетровська протягом10днів здня винесенняпостанови.

Суддя:

Дата ухвалення рішення31.03.2019
Оприлюднено15.09.2022
Номер документу81243029
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —204/1607/19

Постанова від 22.05.2019

Адмінправопорушення

Дніпровський апеляційний суд

Іванова А. П.

Постанова від 31.03.2019

Адмінправопорушення

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні