Постанова
від 17.07.2007 по справі а39/442-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А39/442-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

  

02.07.07р.

Справа № А39/442-06

За позовом  Приватного підприємства "Експрес-Імпекс", м.Дніпродзержинськ, в особіліквідатора - арбітражного керуючого Лихопьока Дениса Павловича, м.Дніпропетровськ  

до  Відповідача-1: Державного реєстратора Виконавчого комітету Дніпродзержинської міської ради Дніпропетровської області

до Відповідача-2: Дніпропетровського обласного управління юстиції, м.Дніпропетровськдо Відповідача-3: Міністерства юстиції України, м.Київ

Третя особа: Відділ державної виконавчої служби Дніпродзержинського міського управління юстиції, м.Дніпродзержинськ Дніпропетровська область 

про визнання незаконними дій і бездіяльності та зобов"язання вчинити певні дії

Суддя  Ліпинський О.В.

Представники сторін:

  від позивача: Лихопьок Д.П. - ліквідатор

від відповідача-1: не з'явився

  від відповідача -2: Шатохіна Т.Ю., дов. від 16.03.2006 № 12-2/1349

  від відповідача -3: Шатохіна Т.Ю., дов. від 16.03.2006 № 12-2/1349

  від третьої особи: не з'явився 

Суть спору:

Позивач звернувся з адміністративним позовом в якому просить суд визнати незаконними дії Дніпропетровського обласного управління юстиції щодо затвердження ліквідаційного балансу відділу ДВС Дніпродзержинського міського управління юстиції, визнати незаконною бездіяльність Міністерства юстиції України щодо контролю над проведенням ліквідації відділу ДВС Дніпродзержинського міського управління юстиції в межах виконання виданого ним наказу № 1482/к від 14.08.2005 про ліквідацію державної виконавчої служби, визнати незаконною та відмінити державну реєстрацію припинення юридичної особи - відділу Державної виконавчої служби Дніпродзержинського міського управління юстиції (і.к. 33247128) –в результаті його ліквідації, що проведена 01.09.2006 державним реєстратором Виконавчого комітету Дніпродзержинської міської ради Дніпропетровської області Неруш Ларисою Анатоліївною шляхом внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців запису № 1 223 111 0002 000576, та зобов'язати Державного реєстратора Виконавчого комітету Дніпродзержинської міської ради Дніпропетровської області внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців запис про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи -  відділу Державної виконавчої служби Дніпродзержинського міського управління юстиції (і.к. 33247128).

Позовні вимоги обґрунтовані ти, що Дніпропетровським обласним управління юстиції (надалі Відповідач-2), в порушення вимог законодавства, при здійсненні ліквідації Відділу державної виконавчої служби Дніпродзержинського міського управління юстиції, та затверджені ліквідаційного балансу ліквідованої юридичної особи, були проігноровані вимоги Позивача, які були заявлені в строки та в порядку передбаченому чинним законодавством України.

Відповідач -1 відзив на позовну заяву суду не надав, подав клопотання про розгляд справи без участі його представника.

Відповідач-2 у відзиві на позовну заяву зазначає, що кредиторські вимоги Позивача були розглянуті обласним управлінням юстиції та в зв'язку з відсутністю майна ліквідованої особи були відхилені про, що було повідомлено Позивача листом від 29.05.2006 віх. № 12-5/2973. окрім того заперечуючи позовні вимоги Відповідач-2 зауважує, що Законом України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” не передбачено можливість відміни державної реєстрації юридичної особи.

Відповідач-3 відзив на позовну заяву суду не подав.

В зв'язку із певною складністю справи,  в судовому засіданні 02.07.2007 оголошено вступну та резолютивну частини постанови суду, згідно ст. 160 КАСУ.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, дослідивши подані докази, господарський суд, -             

в с т а н о в и в:

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області у справі № 18/180 від 06.12.2002 року задоволено позовні вимоги ПВП „Експрес-Імпекс” на користь Позивача з Відділу державної виконавчої служби Баглійського районного управління юстиції м. Дніпродзержинська стягнуто 617252 грн. 02 коп., 1700 грн. 00 коп. держмита, 118 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 03.11.2005 року по справі № 18/180 проведено процедуру правонаступництва, замінено відповідача - відділ державної виконавчої служби Баглійського районного управління юстиції м. Дніпродзержинська на його правонаступника - відділу державної виконавчої служби Дніпродзержинського міського управління юстиції (надалі Тертя особа).

19.08.2005 року в зв'язку з реформуванням системи органів державної виконавчої служби, Міністерством юстиції України (надалі Відповідач-3) було видано наказ № 1482/к „Про ліквідацію відділів державної виконавчої служби територіальних управлінь юстиції” згідно якого було визначено ліквідувати відділи ДВС головного управління юстиції Міністерства юстиції України  в Автономній Республіці Крим, областях, Київського та Севастопольського міських, районних, районних у містах, міських, міськрайонних управлінь юстиції.

Відповідно до п. 3 Наказу, здійснення у встановленому чинним законодавством порядку заходів щодо ліквідації згідно з цим наказом  відділів державної виконавчої служби, було покладено на начальників Головного управління юстиції Міністерства юстиції України  в Автономній Республіці Крим, областях, Київського та Севастопольського міських, управлінь юстиції.

Пунктом 5 Наказу контроль за виконання цього наказу було покладено на заступників Міністра та особисто на Міністра юстиції України.

На виконання наказу МЮУ № 1482/к від 19.08.2005 року Відповідачем-2 було проведено ліквідацію відділів державної виконавчої служби управлінь юстиції Дніпропетровської області, в тому числі Державної виконавчої служби Дніпродзержинського міського управління юстиції.

Так в бюлетені державної реєстрації № 6(46) від 03.04.2006 року було опубліковано оголошення № 3673 про проведення ліквідаційної процедури з припинення ДВС Дніпродзержинського МУЮ.

26.04.2006 року позивачем, на адресу ліквідаційної комісії Третьої особи було направлено заяву про визнання кредиторських вимог до боржника, в якій Позивач просив визнати кредиторські вимоги ПВП „Експрес-Імпекс” до ДВС Дніпродзержинського МУЮ в загальній сумі 619070 грн. 02 коп., та вичинити всі передбачені законодавством дії, спрямовані на забезпечення належного обліку і задоволення вимог кредитора з обов'язковим включенням відповідної суми до проміжного та ліквідаційного балансів. Окрім того, в заяву окремо було звернуто увагу на недопустимість завершення ліквідаційної процедури та затвердження органом управління відповідного ліквідаційного балансу і звіту ліквідаційної комісії до вирішення питання погашення вимог всіх кредиторів ліквідованої особи. Зазначена заява із документами, що підтверджують кредиторські вимоги, надійшла на адресу ліквідаційної комісії 04.05.2006 року про, що свідчить надані до матеріалів справи копії повідомлення про вручення поштового відправлення, та опис вкладено до цінного листа (а.с. 22).

29.05.2006 року листом № 12-5/2973 Відповідач-2 повідомив Позивача про розгляд його заяви щодо задоволення кредиторських вимог до ДВС Дніпродзержинського МУЮ, в якому зазначив, що майнові претензії кредиторів юридичної особи, що ліквідується задовольняються з її майна, але все майно, яким користувався  ДВС Дніпродзержинського МУЮ перебувало на балансі Дніпропетровського обласного управління юстиції, і відповідно до наказу МЮУ № 6/5 від 02.02.2006 „Про передачу матеріальних цінностей, грошових коштів та розрахунків” передано до новостворених установ державної виконавчої служби, в зв'язку з чим в розпорядженні ліквідаційної комісії майно ДВС Дніпродзержинського МУЮ відсутнє.

По результатам проведення ліквідаційної процедури ДВС Дніпродзержинського МУЮ, було затверджено ліквідаційний баланс з нульовими показниками, та 31.08.2006 року Начальником Дніпропетровського обласного управління юстиції затверджено Акт ліквідаційної комісії по ліквідації ДВС Дніпродзержинського МУЮ, згідно висновку якої, ліквідаційною комісією проведені всі необхідні дії стосовно ліквідації юридичної особи згідно з законодавством України.

01.09.2006 року державним реєстратором Виконавчого комітету Дніпродзержинської міської ради Дніпропетровської області, на підставі поданих Відповідачем-2 документів було внесено запис №  1 223 111 0002 000576, яким зареєстровано припинення юридичної особи - ДВС Дніпродзержинського МУЮ.

Обґрунтовуючи свої позовні вимоги, Позивач зазначає, що Відповідачем-2 у встановленому законом порядку не були розглянуті його кредиторські вимоги до ДВС Дніпродзержинського МУЮ, та не було надано відповіді щодо їх визнання або відхилення.

Так зі змісту листа-відповіді Відповідача-2 щодо розгляду заяви Позивача про задоволення кредиторських вимог до ДВС Дніпродзержинського МУЮ, не убачається чи були зазначені вимоги Позивача визнані, чи їх було відхилено.

За змістом ст. 111 ЦК України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторських вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про  ліквідацію юридичної особи. І вже після завершення розрахунків з кредиторами визначеними в проміжному ліквідаційному балансі, ліквідаційна комісія складає остаточний ліквідаційний баланс, який затверджується учасниками юридичної особи або органом, що прийняв рішення  про ліквідацію юридичної особи.

Як убачається з матеріалів справи, та не заперечується сторонами, при проведенні ліквідаційної процедури ДВС Дніпродзержинського МУЮ проміжний ліквідаційний баланс, в якому повинні були бути відображені відомості щодо пред'явлених Позивачем кредиторських вимог, а також про результати їх розгляду, Відповідачем-2 не складався (доказів не надано).

З огляду на вищевикладене слід дійти висновку, що Відповідачем-2 при проведенні процедури ліквідації ДВС Дніпродзержинського МУЮ були порушені вимоги чинного законодавства України щодо порядку ліквідації юридичної особи, зокрема, з чітко виписаної законодавством процедури ліквідації, Відповідачем-2 безпідставно були проігноровані обов'язкові дії щодо розгляду заявлених вимог кредиторів, та відображення відомостей про їх розгляд в проміжному ліквідаційному балансі.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією України та законами України.

Відповідно до ч. 3 ст. 2 КАСУ у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють чи прийняті (вчинені) вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України.

Враховуючи вищевикладене, за умов встановлення судом факту проведення Відповідачем -2 процедури ліквідації  ДВС Дніпродзержинського МУЮ з порушенням вимог законодавства, позовні вимоги в частині визнання незаконними дії Дніпропетровського обласного управління юстиції щодо затвердження ліквідаційного балансу відділу ДВС Дніпродзержинського міського управління юстиції підлягають задоволенню.

Зі свого боку допущені Відповідачем -2 порушення не були своєчасно припинені Відповідачем-3, хоча обов'язок щодо контролю за проведенням ліквідації відділів державної виконавчої служби, згідно п. 5 Наказу МЮУ № 1482/к від 14.08.2005 було покладено на Міністерство юстиції України, що є підставою для задоволення позову в частині визнання незаконною бездіяльність Міністерства юстиції України.

Оскільки здійснена Відповідачем-1 реєстрація припинення юридичної особи - ДВС Дніпродзержинського МУЮ була проведена на підставі документів, які не відповідають вимогам законодавства України, вказана реєстрація має бути визнана незаконною та відмінена.

Відповідно до ст. 41 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” постановлення судового рішення щодо відміни державної реєстрації припинення юридичної особи, є підставою для  внесення до Єдиного державного   реєстру запису про відміну державної  реєстрації припинення юридичної особи.

Враховуючи викладене та керуючись, керуючись ст. 19 Конституції України, ст. 41 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” ст. 111 ЦК України,  ст.ст. 2, 71, 94, 162, 163 КАСУ, господарський суд,

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов задовольнити.

Визнати незаконними дії Дніпропетровського обласного управління юстиції щодо затвердження ліквідаційного балансу відділу Державної виконавчої служби  Дніпродзержинського міського управління юстиції.

Визнати незаконною бездіяльність Міністерства юстиції України щодо контролю над проведенням ліквідації відділу Державіної виконавчої служби Дніпродзержинського міського управління юстиції в межах виконання виданого ним наказу № 1482/к від 14.08.2005 про ліквідацію державної виконавчої служби.

Визнати незаконною та відмінити державну реєстрацію припинення юридичної особи - відділу Державної виконавчої служби Дніпродзержинського міського управління юстиції (і.к. 33247128) –в результаті його ліквідації, що проведена 01.09.2006 державним реєстратором Виконавчого комітету Дніпродзержинської міської ради Дніпропетровської області Неруш Ларисою Анатоліївною шляхом внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців запису № 1 223 111 0002 000576,

Зобов'язати Державного реєстратора Виконавчого комітету Дніпродзержинської міської ради Дніпропетровської області внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців запис про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи -  відділу Державної виконавчої служби Дніпродзержинського міського управління юстиції (і.к. 33247128).

Постанова набирає законної сили згідно зі ст. 254 КАС України та може бути оскаржена в порядку та строки, визначені ст. 186 КАС України.

Суддя

О.В. Ліпинський

(Постанову підписано 16.07.2006р.)

 

   

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.07.2007
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу812505
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а39/442-06

Ухвала від 17.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 11.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 23.10.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 11.04.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 04.12.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 21.11.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 18.12.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 12.01.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 14.03.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Постанова від 17.07.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні