Ухвала
від 17.04.2019 по справі 278/2758/18
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 278/2758/18 Провадження №2-п/278/22/18

У Х В А Л А

Іменем України

17 квітня 2019 року Житомирський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Зубчук І.В.

секретаря с/з - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Житомирі заяву ОСОБА_2 про перегляд заочного рішення Житомирського районного суду Житомирської області від 05 листопада 2018 року по цивільній справі за позовною заявою комунального підприємства Обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Житомирської обласної ради до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості та розірвання договору, -

в с т а н о в и в :

03 грудня 2018 року відповідач ОСОБА_2 звернулася до суду з заявою про перегляд заочного рішення Житомирського районного суду Житомирської області від 05 листопада 2018 року по вищевказаній цивільній справі, в якій зазначає, що справа розглядалася у її відсутність, а тому вона була позбавлена можливості захистити свої права та судом не було враховано всіх обставин справи при її вирішенні.

Відповідач ОСОБА_2 та адвокат відповідача ОСОБА_3 - ОСОБА_4 подали до суду заяви про розгляд заяви про перегляд заочного рішення у їх відсутність та просили її задовольнити.

Представник позивача ОСОБА_5 подав до суду заяву в якій заперував проти скасування заочного рішення.

В зв'язку з неявкою в судове засідання сторін розгляд справи проводиться відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України.

Згідно ч.1 ст.287 ЦПК України, заява про перегляд заочного рішення розглядається в судовому засіданні. Неявка осіб, належним чином повідомлених про час і місце засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до висновку, що заява ОСОБА_2 про перегляд заочного рішення підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч.3 ст.287 ЦПК України у результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд може своєю ухвалою:

1) залишити заяву без задоволення;

2) скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду за правилами загального чи спрощеного позовного провадження.

Статтею 288 ЦПК України передбачено, що заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з'явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки з поважних причин і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Судом встановлено, що 05 листопада 2018 року Житомирським районним судом Житомирської області було ухвалено заочне рішення по цивільній справі за позовом комунального підприємства Обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Житомирської обласної ради до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості та розірвання договору та кредитний договір №1256 про надання позики укладений 16 вересня 2014 року між комунальним підприємством Обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Житомирської обласної ради та ОСОБА_2 розірвано в зв'язку з істотним порушенням позичальником умов договору; стягнуто з ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_1, мешканки ІНФОРМАЦІЯ_2, паспорт серії ВМ №384466 виданий Житомирським РВ УМВС України в Житомирській області 12 липня 1997 року, ІПН НОМЕР_1), ОСОБА_3 (ІНФОРМАЦІЯ_3, мешканки ІНФОРМАЦІЯ_2, паспорт серії АЮ №020760 виданий Луцьким МВ УМВС України в Волинській області 15 серпня 2006 року, ІПН НОМЕР_2) в солідарному порядку на користь комунального підприємства Обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Житомирської обласної ради (10014 м.Житомир, майдан ім..ОСОБА_6, 12, код ЄДРПОУ 31469583, р/р 26000060521884 КБ ПриватБанк , МФО 311744) заборгованість за Кредитним договором №1256 від 16 вересня 2014 року у розмірі 98281 гривня 61 копійка, що складається з наступного: 94442 гривні - заборгованість по кредиту та відсотках, в тому числі просточена; 3839 гривень 61 копійка - пеня за прострочення сплати кредиту та судовий збір в розмірі 1762 гривні (а.с.49-52).

Відповідно до частини першої статті 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з'явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Стаття 128 ЦПК України передбачає, що суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов'язковою. Судові виклики здійснюються судовими повістками про виклик. У разі ненадання учасниками справи інформації щодо їх адреси, судова повістка надсилається фізичним особам , які не мають статусу підприємців, - за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом порядку. Днем вручення судової повістки є, в тому числі, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси. Відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, а також заінтересована особа у справах про видачу обмежувального припису викликаються до суду через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів, а у разі розгляду справи про видачу обмежувального припису не пізніше 24 годин до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.

Враховуючи думку представника позивача, керуючись ст.280 ЦПК України, суд ухвалив провести заочний розгляд по вищевказаній цивільній справі.

Однією з основних гарантій права сторони на судовий захист є право оскарження судових рішень (ст.129 Конституції України).

Правосуддя має здійснюватись на засадах рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом, на засадах змагальності, згідно з якими суд повинен створювати умови і можливість для реалізації їхніх прав.

Суд не може відмовити у правосудді, якщо особа вважає, що її права і свободи порушені або порушуються, створено або створюються перешкоди для їх реалізації або мають інші ущемлення прав та свобод.

Судом встановлено, що докази на які посилається заявник по справі мають істотне значення для правильного вирішення справи, тому суд вважає за необхідне скасувати заочне рішення Житомирського районного суду Житомирської області від 05 листопада року по цивільній справі за позовною заявою комунального підприємства Обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Житомирської обласної ради до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості та розірвання договору і призначити справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, враховуючи положення п.2 ч.3 ст.287, ст.274 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 19, 260, 274, 287, 288 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_2 про перегляд заочного рішення Житомирського районного суду Житомирської області від 05 листопада 2018 року по цивільній справі за позовною заявою комунального підприємства Обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Житомирської обласної ради до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості та розірвання договору задовольнити.

Заочне рішення Житомирського районного суду Житомирської області від 05 листопада 2018 року по цивільній справі за позовною заявою комунального підприємства Обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Житомирської обласної ради до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості та розірвання договору скасувати.

Розгляд справи проводити в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Призначити судове засідання у приміщенні Житомирського районного суду Житомирської області (10031 м.Житомир, вул.Покровська, 90, каб.7) на 14 год. 30 хв. 20 червня 2019 року.

Визначити відповідачам п'ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідачі мають право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч.4 ст.178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов'язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.8 ст.178 ЦПК України).

Відповідно до ч.1 ст.193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред'явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п'ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив,яка має відповідати вимогам частини третьої п'ятої ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи .

Встановити відповідачу п'ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьої п'ятої ст.178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Роз'яснити учасникам справи про їх можливість отримати інформацію щодо справи на сторінці офіційного веб-порталу судової влади України в мережі Інтернет за посиланням http://zt.zt.court.gov.ua/fair/.

Копію даної ухвали суду надіслати сторонам .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: І.В.Зубчук

Дата ухвалення рішення17.04.2019
Оприлюднено21.04.2019
Номер документу81281934
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —278/2758/18

Рішення від 01.11.2019

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Зубчук І. В.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Зубчук І. В.

Рішення від 05.11.2018

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Зубчук І. В.

Ухвала від 28.09.2018

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Зубчук І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні