Постанова
від 17.04.2019 по справі 747/695/18
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

іменем України

17 квітня 2019 року м. Чернігів

Унікальний номер справи № 747/695/18

Головуючий у першій інстанції - Тіщенко Л. В.

Апеляційне провадження № 22-ц/4823/449/19

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого-судді: Мамонової О.Є.,

суддів: Висоцької Н.В., Шитченко Н.В.,

із секретарями: Зіньковець О.О., Шкарупою Ю.В.

сторони:

позивач: ОСОБА_2,

відповідач: відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні з повідомленням учасників справи цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Талалаївського районного суду Чернігівської області від 11 січня 2019 року (ухвалене о 10:56, повний текст рішення складено 21 січня 2019 року) у справі за позовом ОСОБА_2 до відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області про стягнення індексації заробітної плати та компенсації втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням строків її виплати, матеріальної допомоги, -

У С Т А Н О В И В:

У жовтні 2018 року ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом, в якому, з урахуванням уточнень позовних вимог (а.с. 54-57, 94-97), просила:

1. Стягнути з відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області індексацію заробітної плати за період з квітня по грудень 2008 року на суму 457,01 грн, з січня по грудень 2016 року на суму 12 932,96 грн, на загальну суму 13 389,97 грн;

2. Стягнути з відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області матеріальну допомогу на оздоровлення за період з 2002-2017 роки на загальну суму 11 592 грн;

3. Виплатити компенсацію втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням строків її виплати за період з квітня по грудень 2008 року на суму 832,19 грн, з січня по грудень 2016 року на суму 3 071,66 грн, на загальну суму 3 903,85 грн.

Позов обґрунтовувала тим, що з 26.04.2006 працює в Талалаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів спочатку на посаді двірника, а з 09.10.2006 переведена на посаду кухаря шкільної їдальні. Школа хоча і є юридичною особою, проте не має бухгалтерії та власного банківського рахунку, тому заробітна плата позивачу нараховувалась по 2017 рік включно відділом освіти Талалаївської РДА, який був реорганізований у відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської РДА згідно розпорядження голови РДА від 02.03.2018 Про реорганізацію та припинення юридичних осіб публічного права . У період з квітня по грудень 2008 року, з січня по грудень 2016 року відповідач не здійснював виплату позивачці індексації заробітної плати, а за 2007 - 2017 роки не виплачував матеріальну допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки, яка, зокрема, передбачена колективними договорами, укладеними між адміністрацією Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів та профспілковою організацією школи. На неодноразові звернення до відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області позивачка отримувала відмови.

Рішенням Талалаївського районного суду Чернігівської області від 11 січня 2019 року у задоволенні позову ОСОБА_2 відмовлено.

В апеляційній скарзі ОСОБА_2 просить рішення суду першої інстанції скасувати та ухвалити нове рішення, яким позов задовольнити в повному обсязі, посилаючись на порушенням норм матеріального та процесуального права.

Доводи апеляційної скарги зводяться до того, що відділом освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області не надано доказів, на підставі яких можна зробити висновок про те, що індексація за вказані періоди не повинна нараховуватись.

Зазначає, що довідка ОК-5 з управління ПФУ судом відхилена як недопустимий доказ, але вказаний документ є належним чином засвідченим підписом керівника та печаткою і містить відомості про заробітну плату ОСОБА_2 та інформацію про сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що подається роботодавцем.

Заявниця наголошує, що обов'язок роботодавця виплачувати матеріальну допомогу на оздоровлення працівникам визначений колективними договорами між дирекцією та профспілковим комітетом школи. Вважає, що працівниками є не лише педагогічні та науково-педагогічні, а всі наймані працівники, які працюють в Талалаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів, незалежно від займаної посади.

Вислухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали справи та перевіривши доводи апеляційної скарги, апеляційний суд вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, а рішення суду - зміні в частині мотивів відмови у задоволенні позову.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 4 ст. 367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

Частиною 4 статті 376 ЦПК України передбачено, що зміна судового рішення може полягати в доповненні або зміні його мотивувальної та (або) резолютивної частин.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог про стягнення матеріальної допомоги на оздоровлення суд першої інстанції, виходив з того, що положення колективних договорів, які укладались між дирекцією та профспілковим комітетом Талалаївської ЗОШ, та на які посилалась позивачка, ніяким чином не зобов'язують директора школи виплачувати матеріальну допомогу на оздоровлення працівникам школи при виході у відпустку. Підстави для стягнення з відповідача на корить позивачки матеріальної допомоги на оздоровлення відсутні, оскільки остання не підпадає під дію ст. 57 Закону України Про освіту відносно виплати їй матеріальної допомоги, із заявами до відповідача про виплату їй матеріальної допомоги при виході у відпустку з 2007 року не зверталась, доказів цього позивачем не надано.

Відмову у задоволенні позовних вимог про стягнення індексації заробітної плати за спірні періоди суд мотивував тим, що надані на підтвердження зазначених позовних вимог докази (ксерокопії низької якості особового рахунку ОСОБА_2 та Форма ОК-5 Пенсійного фонду України, де зазначені індивідуальні відомості про застраховану особу з 1999 по 2018 роки) є неналежними, недопустимими, недостовірними та недостатніми. Крім того, за період з квітня по грудень 2008 року та з січня по грудень 2016 року величини індексу споживчих цін не перевищували поріг індексації, установлений в розмірі 103 відсотка, тому підстави для проведення індексації заробітної плати позивачці ОСОБА_2 за вказаний період відсутні, у зв'язку з чим також відсутні підстави і для задоволення похідних вимог в частині стягнення компенсації втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням строків її виплати.

З висновком районного суду щодо відсутності підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_2 погоджується апеляційний суд, однак такого висновку суд першої інстанції дійшов із помилкових мотивів.

Із матеріалів справи вбачається, що 26.04.2006 ОСОБА_2 прийнята на посаду двірника Талалаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів на 0,5 ставки, 09.10.2006 переведена на посаду кухаря шкільної їдальні (а.с. 14).

29.09.2017 обслуговуючий персонал Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів, в тому числі ОСОБА_2, звернулися до голови Талалаївської районної державної адміністрації з колективною заявою про виплату матеріальної допомоги за 2016-2017 роки (а.с. 9).

У відповідь на колективну заяву Талалаївська районна державна адміністрація повідомила, що відділ освіти не має змоги виплатити матеріальну допомогу на оздоровлення, так як кошторисних призначень на це не вистачає та згідно зі ст. 57 Закону України Про освіту передбачено виплату за вислугу років лише педагогічним та науково-педагогічним працівникам (а.с. 10).

Відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської РДА у своєму листі за № 195 від 06.09.2018 зазначив, що немає підстав для виплати матеріальної допомоги на оздоровлення за 2002-2017 роки працівникам, в тому числі і ОСОБА_2, а індексація за 2008-2001 та 2013, 2016-2017 рр. виплачувалася відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року за № 1078.

19.10.2018 ОСОБА_2 звернулась до суду із зазначеним позовом, зазначивши відповідачем відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області.

Судом у справі встановлено, що 20.12.2017 Талалаївською районною радою (дев'ятнадцята сесія сьомого скликання) було прийнято рішення № 4-19/VІІ Про безоплатну передачу бюджетних установ, закладів та майна зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у комунальну власність Талалаївської селищної ради , яким, серед іншого, вирішено:

- передати з 01 січня 2018 року безоплатно зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у комунальну власність Талалаївської селищної ради бюджетні установи, заклади, що розташовані на території Талалаївської селищної об'єднаної територіальної громади та забезпечують її потреби, відповідно до розмежування видатків між районним та Талалаївським селищним бюджетами, згідно додатку 1 (п. 1);

- з моменту передачі бюджетних установ вивести Талалаївську районну раду із засновників бюджетних установ, закладів, які передаються із спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у власність Талалаївської селищної об'єднаної територіальної громади, засновником яких виступатиме Талалаївська селищна рада (п. 3);

- установити, що бюджетні установи та заклади, визначені в додатку 1 до цього рішення, передаються із спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у комунальну власність Талалаївської селищної об'єднаної територіальної громади разом із трудовими колективами. Дія трудових договорів цих працівників продовжується у порядку, встановленому чинним законодавством (п. 4).

У додатку 1 до рішення районної ради від 20.12.2017 № 4-19/VІІ наведено перелік бюджетних установ, закладів, які безоплатно передаються зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у комунальну власність Талалаївської селищної об'єднаної територіальної громади, до якого включено і Талалаївську ЗОШ І-ІІІ ступенів (п. 3).

20.12.2017 на третій сесії сьомого скликання Талалаївської селищної ради Талалаївського району Чернігівської області прийнято рішення про прийняття закладів освіти та культури до комунальної власності Талалаївської селищної ради, згідно якого селищна рада вирішила, зокрема:

- прийняти безоплатно до комунальної власності Талалаївської селищної ради із спільної власності територіальних громад сіл та селища Талалаївського району, у тому числі, Талалаївську ЗОШ І-ІІІ (крім Староталалаївської філії І-ІІ ступенів Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів);

- процедуру передачі-прийому закладів освіти до комунальної власності Талалаївської селищної ради розпочати з 01 січня 2018 року.

02.01.2018 наказом відділу освіти Талалаївської РДА затверджено передавальний акт основних засобів, малоцінних необоротних матеріальних активів, бібліотечного фонду та незавершеного капітального будівництва Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Талалаївської районної ради Чернігівської області у комунальну власність Талалаївської селищної ради.

Відповідно до Положення про відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови райдержадміністрації від 11.05.2018 № 154, відділ є структурним підрозділом державної адміністрації, входить до її складу і в межах Талалаївського району забезпечує виконання покладених на нього завдань. Головним завданням відділу є організація навчально-методичного та кадрового забезпечення навчальних закладів, аналіз стану освіти та спорту, організація та проведення фізкультурно-спортивних заходів, забезпечення розвитку освітнього, творчого потенціалу та інше. Ведення бухгалтерського обліку, а саме нарахування та виплата заробітної плати працівникам закладів освіти району не являються завданнями відділу згідно Положення.

Відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації у своїй відповіді на запит апеляційного суду від 05.04.2019 за № 237 повідомив, що нарахування та виплата заробітної плати, в т.ч. індексації працівникам закладів освіти Талалаївського району проводилась централізованою бухгалтерією відділу освіти РДА, яка була ліквідована відповідно до наказу № 25-л/тр від 19.06.2018. ОСОБА_2 працювала і працює в Талалаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів. На даний час Талалаївська ЗОШ І-ІІІ ступенів знаходиться в підпорядкуванні Талалаївської ОТГ.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Талалаївська загальноосвітня школа I-III ступенів Талалївської селищної ради Чернігівської області зареєстрована як юридична особа, ідентифікаційний код 25571656.

Згідно статті 80 ЦК України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до ч. 2 ст. 169 ЦК України територіальні громади можуть створювати юридичні особи публічного права (комунальні підприємства, спільні комунальні підприємства, навчальні заклади тощо) у випадках та в порядку, встановлених Конституцією України та законом.

Частиною 1 статті 176 ЦК України передбачено, що держава, Автономна Республіка Крим, територіальні громади не відповідають за зобов'язаннями створених ними юридичних осіб, крім випадків, встановлених законом.

Частиною 2 статті 78, частиною 1 статті 79 Закону України Про освіту передбачено, що фінансування закладів, установ і організацій системи освіти здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законодавством, джерелами фінансування суб'єктів освітньої діяльності відповідно до законодавства можуть бути, зокрема державний бюджет, місцеві бюджети.

Відповідно до частини 3 статті 66 вказаного Закону сільські, селищні ради: мають право засновувати заклади освіти, реорганізовувати і ліквідовувати їх, забезпечують їх діяльність та розвиток; оприлюднюють офіційну звітність про всі отримані та використані кошти, а також перелік і вартість товарів, робіт, послуг, спрямованих на потреби кожного із заснованих ними закладів освіти, та інші видатки у сфері освіти.

Положеннями частини 1 ст. 4, ст. 12, 13 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів і на власний розсуд розпоряджається своїми правами щодо предмета спору. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Залучення до участі у справі співвідповідачів, заміна неналежного відповідача можливі лише при розгляді справи у суді першої інстанції за клопотанням самого позивача (ст. 51 ЦПК України).

Оскільки розгляд справи покладається на суд першої інстанції, а в апеляційному порядку здійснюється перевірка судового рішення, яким закінчено провадження в справі, під час апеляційного перегляду справи позивач не вправі змінювати позовні вимоги шляхом їх збільшення, апеляційний суд не може залучати до участі в справі іншого чи додаткового відповідача, зміни у складі учасників процесу можуть мати місце на відповідній стадії процесу лише у прямо передбачених цивільним процесуальним законом випадках, зокрема, при правонаступництві, що відповідає приписам ст. 23-24, 43, 49-51, 55 ч. 1, 367, 368 ч. 1 ЦПК України.

Таким чином, по захист своїх порушених прав особа може звернутися до суду не в будь-який спосіб, а в той, що передбачений законом, правомірній вимозі відповідає обов'язок належного відповідача усунути порушення права.

Статтею 96 ЦК України передбачено, що юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов'язаннями. Учасник (засновник) юридичної особи не відповідає за зобов'язаннями юридичної особи, а юридична особа не відповідає за зобов'язаннями її учасника (засновника), крім випадків, встановлених установчими документами та законом.

У справі встановлено, що ОСОБА_2 з 2006 року і по даний час працює у Талалаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Фінансове забезпечення Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів, в тому числі виплату заробітної плати з 01.01.2018, в силу положень законодавства, покладено на Талалаївську селищну раду.

Таким чином, спір про стягнення індексації заробітної плати, компенсації втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням строків її виплати та матеріальної допомоги, виник між ОСОБА_2, як працівником, та Талалаївською ЗОШ І-ІІІ ступенів, як роботодавцем, і Талалаївською селищною радою, яка є розпорядником коштів місцевого бюджету і здійснює її фінансування.

Вирішуючи спір, суд першої інстанції на зазначене не звернув уваги, та розглянув позов за участі неналежного відповідача - відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської РДА Чернігівської області.

Зважаючи на те, що апеляційний суд не має процесуальних повноважень щодо заміни неналежного відповідача належним, або залучення до участі в справі іншої особи як співвідповідача, колегія суддів апеляційного суду позбавлена можливості вирішувати питання про їх права та обов'язки шляхом ухвалення нового рішення.

З огляду на те, що до висновку про відсутність підстав для задоволення позову ОСОБА_2 районний суд дійшов з помилкових мотивів, рішення Талалаївського районного суду Чернігівської області від 11 січня 2019 року підлягає зміні в частині мотивів відмови, в іншій частині підлягає залишенню без змін.

Доводи апеляційної скарги ОСОБА_2, які стосуються обґрунтованості позову, доведеності обставин, що підлягають доказуванню, інших обставин по суті спору не підлягають перевірці за наявності процесуальних порушень та не впливають на висновок про необхідність відмови у задоволенні позову. Позов у справі за відсутності належного відповідача не міг бути вирішений по суті відповідно до закону незалежно від того, якими фактичними обставинами та правовими нормами він обґрунтовувався.

Керуючись ст.ст. 367, 374, 376 ч. 4, 381-384, 390 ЦПК України, апеляційний суд,

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 - залишити без задоволення.

Рішення Талалаївського районного суду Чернігівської області від 11 січня 2019 року - змінити в частині мотивів відмови, в іншій частині рішення суду - залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Повний текст постанови складено 19 квітня 2019 року.

Головуючий Судді:

Дата ухвалення рішення17.04.2019
Оприлюднено21.04.2019
Номер документу81293091
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —747/695/18

Постанова від 17.04.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Постанова від 17.04.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Ухвала від 26.03.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Ухвала від 11.03.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Ухвала від 04.03.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Рішення від 11.01.2019

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

Рішення від 11.01.2019

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

Ухвала від 26.11.2018

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

Ухвала від 24.10.2018

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні