Рішення
від 17.04.2019 по справі 756/1968/19
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

17.04.2019 Справа № 756/1968/19

Справа №756/1968/19

Провадження №2/756/3303/19

У Х В А Л А

17 квітня 2019 року суддя Оболонського районного суду міста Києва Жук М.В., перевіривши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа Служба у справах дітей та сім'ї Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2, третя особа Служба у справах дітей та сім'ї Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини.

Перевіривши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, дійшов наступного висновку.

Кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення (ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод).

Під терміном судом, встановленим законом у практиці ЄСПЛ розуміється будь-який суд, утворений безпосередньо на підставі закону та який діє в межах своєї предметної, функціональної та територіальної юрисдикції (справи Coeme та інші проти Бельгії , Gurov проти Молдови , Олександр Волков проти України , DMD Group A.S. проти Словаччини ).

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред'являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Статтею 28 ЦПК України установлено територіальну підсудність справ за вибором позивача.

Згідно ч. 2 ст. 28 ЦПК України позови про розірвання шлюбу можуть пред'являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров'я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

За відомостями відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ЦМУ ДМС в м. Києві та Київській області, місце проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстрованим по м. Києву не значиться.

За таких обставин Оболонський районний суд міста Києва в розумінні практики ЄСПЛ не є належним судом у справі за позовом ОСОБА_1

При цьому, судом відхиляються доводи позивачки про підсудність її справи Оболонському районному суду міста Києва, у зв'язку із орендою нею житла на території Оболонського району міста Києва, оскільки процесуальний закон не пов'язує зміну територіальної підсудності справи внаслідок найму стороною житла за договором оренди без реєстрації свого місця проживання в установленому законом порядку.

Разом з цим, згідно відповіді департаменту реєстрації послуг Запорізької міської ради від 11.04.2019 року позивачка ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1, що територіально відноситься до Жовтневого районну м. Запоріжжя.

Зареєстроване місце проживання відповідача згідно позовної заяви знаходиться на території тимчасово непідконтрольній органам державної влади України, що позбавляє суд перевірити указану інформацію.

Згідно з ч. 9 ст. 187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому ст. 31 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Зважаючи на те, що справа належить до територіальної юрисдикції (підсудна) Жовтневому районному суду міста Запоріжжя, її слід надіслати на розгляд цьому суду.

Керуючись ст. ст. 27, 28, 31, 187 ЦПК України,

у х в а л и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа Служба у справах дітей та сім'ї Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини передати за територіальною підсудністю до Жовтневого районного суду міста Запоріжжя.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя

СудОболонський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.04.2019
Оприлюднено21.04.2019
Номер документу81296680
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —756/1968/19

Ухвала від 18.10.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Рішення від 18.10.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 20.09.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 05.09.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 22.08.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 04.07.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Постанова від 04.06.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мазурик Олена Федорівна

Ухвала від 20.05.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мазурик Олена Федорівна

Ухвала від 08.05.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мазурик Олена Федорівна

Рішення від 17.04.2019

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Жук М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні