Постанова
від 03.04.2019 по справі 924/1152/17
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2019 року

м. Київ

Справа № 924/1152/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Берднік І.С. - головуючого, Міщенка І.С., Сухового В.Г.,

секретар судового засідання - Корнієнко О.В.,

за участю представників:

Товариства з обмеженою відповідальністю

"Універсалінвестцентр" - Шкурупій В.В.,

Зарічанської сільської ради - Олійника В.І., Лучка Р.М.,

Комунального підприємства

"Зарічанський ринок" Зарічанської сільської ради - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Зарічанської сільської ради

на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 09.01.2019 (у складі колегії суддів: Грязнов В.В.(головуючий), Розізнана І.В., Мельник О.В.)

у справі № 924/1152/17

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Універсалінвестцентр"

до Зарічанської сільської ради, Комунального підприємства "Зарічанський ринок" Зарічанської сільської ради

про визнання недійсним рішення,

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2017 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Універсалінвестцентр" (далі - ТОВ "Універсалінвестцентр") звернулося до суду з позовом до Зарічанської сільської ради (далі - Зарічанська сільрада), Комунального підприємства "Зарічанський ринок" Зарічанської сільської ради (далі - КП "Зарічанський ринок"), у якому просило визнати недійсним рішення Зарічанської сільради від 08.09.2017 № 2.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що рішенням Зарічанської сільради від 08.09.2017 № 2 передано у постійне користування КП "Зарічанський ринок" земельну ділянку, кадастровий номер НОМЕР_1, площею 2,6861 га, за адресою: АДРЕСА_3, для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури. Оскільки земельна ділянка, надана в постійне користування КП "Зарічанський ринок", нашаровується (накладається) на земельні ділянки, на яких знаходяться належні ТОВ "Універсалінвестцентр" на праві власності об'єкти нерухомого майна, то передача зазначеної земельної ділянки у постійне користування відповідача за рішенням ради від 08.09.2017 № 2 порушує права та законні інтереси позивача.

Рішенням Господарського суду Хмельницької області від 17.05.2018 у задоволенні позову відмовлено.

Судове рішення мотивовано тим, що позивачем належними і допустимими доказами не доведено обставин нашарування спірної земельної ділянки, переданої у постійне користування КП "Зарічанський ринок" на підставі рішення Зарічанської сільради, на земельні ділянки, необхідні позивачу для обслуговування будівель та споруд, належних йому на праві власності, як і не доведено невідповідності зазначеного рішення ради вимогам чинного законодавства та визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт, а також порушення у зв'язку з його прийняттям прав та охоронюваних законом інтересів позивача, а тому правових підстав для задоволення позову немає.

Постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 09.01.2019 рішення Господарського суду Хмельницької області від 17.05.2018 скасовано, ухвалено нове рішення, яким позов задоволено. Визнано недійсним рішення 16 сесії 7 скликання Зарічанської сільради від 08.09.2017 № 2 "Про передачу земельної ділянки в постійне користування КП "Зарічанський ринок".

Апеляційний суд виходив із того, що матеріалами справи, у тому числі висновками судових експертиз як у справі № 924/1438/14, так і у справі № 924/1152/17 встановлено факт нашарування земельної ділянки, переданої КП "Зарічанський ринок" у постійне користування, на земельну ділянку, необхідну ТОВ "Універсалінвестцентр" для обслуговування власних будівель. Отже, прийняте радою рішення про передачу в постійне користування спірної земельної ділянки КП "Зарічанський ринок" суперечить чинному законодавству та порушує право позивача на землю, яке виникло на підставі договору купівлі-продажу нерухомого майна та статті 377 Цивільного кодексу України (далі - ЦК), що є підставою для визнання такого рішення недійсним.

Не погоджуючись із висновками суду апеляційної інстанції, у лютому 2019 року Зарічанська сільрада подала касаційну скаргу, у якій, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права і порушення норм процесуального права, просить скасувати постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 09.01.2019, а рішення Господарського суду Хмельницької області від 17.05.2018 залишити в силі.

Касаційну скаргу Зарічанська сільрада обґрунтовує, зокрема тим, що судом апеляційної інстанції не враховано тієї обставини, що під час відчуження об'єктів нерухомого майна до позивача перейшли права на земельну ділянку, на якій вони розміщені, у тих же обсягах, на яких вона належала попередньому власнику, а саме: з визначеною площею земельної ділянки та на визначений строк оренди цієї земельної ділянки, проте, позивач, до якого відповідно до статті 377 ЦК і статті 120 Земельного кодексу України (далі - ЗК) перейшли права та обов'язки орендаря за договорами оренди, укладеними з попереднім власником об'єктів нерухомого майна, з відповідними пропозиціями щодо поновлення договорів оренди на новий строк до орендодавця не звертався, а відтак, ці договори втратили чинність 31.12.2009; земельна ділянка, яка є необхідною позивачу для обслуговування належного йому майна, не сформована та не набула ознак об'єкта права власності, у зв'язку із чим відсутні підстави вважати порушеними права позивача оспорюваним рішенням ради щодо ймовірного накладення земельних ділянок; право набути в користування земельну ділянку для обслуговування належного позивачеві нерухомого майна не є правом власності, яке підлягає захисту відповідно до статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, тому висновок суду апеляційної інстанції в цьому контексті є безпідставним.

У відзиві на касаційну скаргу ТОВ "Універсалінвестцентр" зазначає про правильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права при вирішенні справи, тому просить залишити оскаржене судове рішення без змін.

КП "Зарічанський ринок" в судове засідання свого представника не направило, хоча було повідомлено про дату, час і місце судового засідання належним чином, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення.

Ураховуючи наведене, те, що явка учасників справи не визнавалася судом обов'язковою, а участь у засіданні суду є правом, а не обов'язком сторони, Верховний Суд у складі колегії дійшов висновку про можливість розгляду касаційної скарги по суті за відсутності зазначеного представника.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представників сторін, дослідивши наведені у касаційній скарзі доводи та заперечення проти неї, перевіривши матеріали справи, Верховний Суд вважає, що касаційну скаргу необхідно залишити без задоволення з таких підстав.

З матеріалів справи вбачається та установлено судами попередніх інстанцій, що 01.02.2009 між Зарічанською сільрадою (орендодавець) і Чемеровецьким районним споживчим товариством (далі - Чемеровецьке РСТ; орендар) укладено два договори оренди землі № 27 і № 28, за умовами яких орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 467 м 2 і земельну ділянку 72 м 2 , які знаходяться в с. Зарічанка. На земельних ділянках знаходяться об'єкти нерухомого майна: будівля м'ясо-молочного павільйону та адміністративне приміщення. Земельні ділянки передаються разом з будівлею м'ясо-молочного павільйону та адміністративним приміщенням. Нормативна грошова оцінка земельних ділянок становить 20 730,93 грн/ м 2 і 2 774,48 грн/ м 2 , відповідно (пункти 1-5 договору). За змістом пункту 8 договорів їх укладено до 31.12.2009, однак орендар має переважне право на їх поновлення на новий строк. Договори зареєстровано у Зарічанській сільраді у Державному реєстрі земель 01.02.2009 за № 27 і № 28.

12.06.2009 Чемеровецьким РСТ (продавець) і ТОВ "Універсалінвестцентр" (покупець) укладено договір купівлі-продажу, за умовами якого у власність покупця переходять 17/25 часток нежитлових будівель та споруд ринку, які знаходяться по АДРЕСА_1., перелік яких наведено у договорі, загальною площею 407,9 м 2 , залишковою вартістю 234 284 грн. Зазначені частки нежитлових будівель та споруд ринку, що відчужуються за цим договором, належать продавцю на підставі свідоцтва про право власності, виданого виконавчим комітетом Зарічанської сільради 02.12.2003, і зареєстрованого в Реєстрі прав власності на нерухоме майно за реєстраційним № 3710707 за номером запису 1-143 в книзі № 1, згідно з витягом про реєстрацію прав власності на нерухоме майно від 09.06.2009 № 22950026 (пункт 3 договору). Цей договір підписано та скріплено печатками сторін, а також посвідчено приватним нотаріусом Чемеровецького районного нотаріального округу та зареєстровано в реєстрі 12.06.2009 за № 1777.

Рішенням Зарічанської сільради від 25.06.2009 № 2, у зв'язку із придбанням частини приміщень Чемеровецького РСТ на території Зарічанського ринку ТОВ "Універсалінвестцентр", а також ураховуючи згоду правління та адміністрації Чемеровецького РСТ на переоформлення договору оренди земельних ділянок на яких розміщені належні їм на праві власності будівлі, вирішено виконкому сільської ради провести переоформлення договору оренди на земельні ділянки під об'єктами відповідно до документації, що підтверджує право власності Чемеровецького РСТ і ТОВ "Універсалінвестцентр".

13.01.2010 між громадянкою ОСОБА_1 і ТОВ "Універсалінвестцентр" (які є співвласниками у спільній частковій власності нежитлових будівель і споруд за адресою: АДРЕСА_1.) укладено договір, за умовами якого сторони поділили нерухоме майно, що перебуває у їх спільній частковій власності згідно з наведеним переліком, загальною площею 11 627,1 м 2 . Цей договір підписано сторонами, скріплено печаткою товариства, посвідчено приватним нотаріусом Чемеровецького районного нотаріального округу та зареєстровано в реєстрі 13.01.2010 за № 25.

Відповідно до пункту 2 цього договору ОСОБА_1 належить на праві спільної часткової власності цегляна нежитлова будівля магазину літ. Д-1, та частина огорожі з металевої решітки, загальною площею 191,3 м 2 , вартістю 203 103,00 грн, що складає 8/25 ідеальних частки. ТОВ "Універсалінвестцентр" належить на праві спільної часткової власності шлакоблоковий консультативний пункт літ. А-1, загальною площею 26,8 м 2 ; з ДСП і жерсті молочний павільйон літ. Б-1 загальною площею 81,6 м 2 ; цегляний м'ясний павільйон площею 209,6 м 2 ; шлакоблокова лабораторія літ. Г-1 загальною площею 9,5 м 2 ; шлакоблоковий склад шкір літ. Е-1 загальною площею 51,1 м 2 ; склад літ. Ж-1 загальною площею 7,5 м 2 ; цегляна вбиральня загальною площею 21,8 м 2 ; частина огорожі "1-4" та асфальтоване тверде покриття "5", загальною площею 407,9 м 2 , залишковою вартістю 234 284 грн (пункт 3 договору).

Згідно з витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 19.02.2010 № 25363752 нежитлові будівлі і споруди ринку по АДРЕСА_2. належать на праві приватної власності ТОВ "Універсалінвестцентр". Така ж інформація наведена і у технічному паспорті на нежитлові будівлі та споруди по АДРЕСА_2.

Водночас на підставі наявних у матеріалах справи документах судом апеляційної інстанції зазначено наступне.

Згідно з витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 05.03.2014 № 18649045 земельна ділянка з кадастровим номером НОМЕР_1, площею 2,6861 га, що знаходиться за адресою: Хмельницька обл., Чемеровецький p-н, c. Зарічанка належить територіальній громаді с. Зарічанка в особі Зарічанської сільради, форма власності - власність територіальних громад, на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

Відповідно до витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 26.02.2014 № НВ-6801012342014, земельна ділянка з кадастровим номером НОМЕР_1 площею 2,6861 га,, що знаходиться за адресою: Хмельницька обл., Чемеровецький p-н, c. Зарічанка, є землею комунальної власності, користувачем якої є КП "Зарічанський ринок".

У витязі з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 20.10.2017 № 100888504 міститься інформація, що правокористувачем земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1 площею 2,6861 га, що знаходиться за адресою: Хмельницька обл., Чемеровецький р-н, c. Зарічанка, яка є землею комунальної власності, є КП "Зарічанський ринок".

Згідно з інформацією з Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна від 30.07.2015 № 1476844,нежитлові будівлі та споруди ринку загальною площею 407,9 м 2 , які розташовані по АДРЕСА_2. належать на праві власності ТОВ "Універсалінвестцентр".

Рішенням виконавчого комітету Зарічанської сільради від 25.06.2012 № 5 адресу: АДРЕСА_3, присвоєно земельній ділянці Зарічанського ринку, переданої КП "Зарічанський ринок" рішенням сільради від 13.04.2012 № 2.

Рішенням Зарічанської сільради від 18.12.2014 № 2, зокрема, АДРЕСА_1 перейменовано на АДРЕСА_1.

Згідно з рішенням Зарічанської сільради від 08.09.2017 № 2, у постійне користування КП "Зарічанський ринок" передано земельну ділянку кадастровий номер НОМЕР_1 площею 2,6861 га з улаштованим на ній твердим покриттям площею 11 627,1 м 2. , для будівництва і обслуговування будівель ринкової інфраструктури, із земель житлової та громадської забудови, за адресою: АДРЕСА_3., яка є комунальною власністю Зарічанської територіальної громади.

У пункті 2 цього рішення зазначено, що з метою врегулювання відносин землекористування користувача суміжних земельних ділянок ТОВ "Універсалінвестцентр" і КП "Зарічанський ринок", кадастровий номер НОМЕР_1, ТОВ "Універсалінвестцентр" виготовити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,09 га для розміщення та обслуговування придбаних будівель згідно з договором купівлі-продажу від 12.06.2009, відповідно до рішення ради від 12.07.2012 № 1, і подати проект на затвердження сесії сільської ради.

З метою належного забезпечення та практичної реалізації своїх законних прав на розпорядження володіння та користування об'єктами права власності, які розташовані на суміжних з площею ринку земельних ділянках, пунктом 3 зазначеного рішення ТОВ "Універсалінвестцентр" надано право вільного проїзду, проходу по земельній ділянці ринку та прокладання відповідних комунікацій для забезпечення здійснення господарської діяльності з погодженням із КП "Зарічанський ринок".

Крім того, судом апеляційної інстанції установлено, що згідно з висновком комплексної судової будівельно-технічної та земельно-технічної експертизи від 25.07.2016 № 401/402/16-21, проведеної Вінницьким відділенням Київського науково-дослідного інституту судових експертиз у межах розгляду господарської справи № 924/1438/14 за позовом ТОВ "Універсалінвестцентр" до Зарічанської сільради, КП "Зарічанський ринок" про визнання недійсним рішення ради від 21.03.2014 №1 "Про передачу земельної ділянки в постійне користування КП "Зарічанський ринок" (позов задоволено), земельна ділянка надана в постійне користування КП "Зарічанський ринок" площею 2,6861 га., кадастровий номер НОМЕР_1, нашаровується (накладається) на земельні ділянки № 1-5 (варіант 1) і на земельну ділянку (варіант 2) (площею та конфігурацією), необхідною для забезпечення ТОВ "Універсалінвестцентр" розміщення та обслуговування об'єктів нерухомості, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_2, та на які зареєстровано право власності ТОВ "Універсалінвестцентр".

Площа нашарування земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1 на земельні ділянки № 1-5 (варіант 1), необхідні для обслуговування будівель і споруд ТОВ "Універсалінвестцентр" становить: на ділянку № 1 - 0,0085 га; на ділянку № 2 - 0,0053га; на ділянку № 3 - 0,0065га; на ділянку № 4 - 0,0087га; на ділянку № 5 - 0,0049га. Площа нашарування земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1 на земельну ділянку (варіант 2), необхідну для обслуговування будівель і споруд, становить 1,3892 га.

У висновку експерта, за результатами проведення земельно-технічної експертизи від 10.05.2018 № 009/18, встановлено, що станом на час прийняття рішення Зарічанської сільради від 08.09.2017 № 2, площа земельної ділянки, необхідна для розміщення та обслуговування об'єктів за адресою: АДРЕСА_2, право власності на які зареєстровано за ТОВ "Універсалінвестцентр", становить 1,5104 га з конфігурацією, що графічно відображена на план-схемі у додатках 2, 3 до висновку. Земельна ділянка кадастровий номер НОМЕР_1 площею 2,6861 га, надана в постійне користування КП "Зарічанський ринок" за наведеним вище рішенням ради, нашаровується (накладається) на земельну ділянку, визначену для забезпечення ТОВ "Універсалінвестцентр" необхідною площею та конфігурацією земельної ділянки для розміщення та обслуговування об'єктів за адресою: АДРЕСА_2, на які зареєстровано право власності позивача. Площа нашарування (накладення) земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1 на земельну ділянку, необхідну для обслуговування об'єктів, які знаходяться у власності ТОВ "Універсалінвестцентр", становить 1,3892 га, що схематично відображено у додатку 5 до висновку.

ТОВ "Універсалінвестцентр", звертаючись до суду з позовом про визнання недійсним рішення Зарічанської сільради від 08.09.2017 № 2 "Про передачу земельної ділянки в постійне користування КП "Зарічанський ринок", обґрунтовувало свої вимоги тим, що таке рішення відповідача суперечать положенням статей 120 ЗК, 377 ЦК та порушує права та законні інтереси позивача.

Згідно зі статтями 13 і 14 Конституції України, статтями 177, 181, 324, главою 27 ЦК земля та земельні ділянки є об'єктами цивільних прав, а держава і територіальні громади через свої органи беруть участь у земельних відносинах із метою реалізації цивільних та інших прав у приватноправових відносинах, тобто прав власників земельних ділянок.

Суб'єктами права власності на землю (земельну ділянку) є, зокрема, територіальні громади, які реалізують це право безпосередньо або через органи місцевого самоврядування, - на землі комунальної власності.

Частиною 2 статті 19 Конституції України встановлено обов'язок органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією, а також законами України.

Згідно з приписами частини 1 статті 21 ЦК суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

Отже, підставами для визнання акта недійсним є його невідповідність вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт, і, одночасно, порушення у зв'язку з прийняттям відповідного акта прав та охоронюваних законом інтересів позивача у справі.

Земельні відносини, які формуються з приводу переходу земельних прав при набутті майнових прав на об'єкти нерухомості, розташовані на конкретній земельній ділянці, регламентуються як нормами ЗК, так і нормами ЦК, при цьому норми ЗК у відповідних правовідносинах є спеціальними відносно до цивільно-правових норм, які є загальними.

Відповідно до положень частини 2 статті 120 ЗК, частини 2 статті 377 ЦК (у редакції, чинній на час укладення позивачем договору купівлі-продажу нерухомого майна, розташованого на спірній земельній ділянці, від 12.06.2009) якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, наданій у користування, то в разі їх відчуження до набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.

Таким чином, земельне та цивільне законодавство передбачає перехід права на земельну ділянку в разі набуття права власності на об'єкт нерухомості, що відображає принцип єдності юридичної долі земельної ділянки та розташованої на ній будівлі або споруди, який знаходить свій вияв у правилах, зокрема статті 120 ЗК і статті 377 ЦК.

З виникненням прав власності на будівлю чи споруду у юридичної особи виникає право одержати земельну ділянку в користування, а розглянути таке питання та прийняти відповідне рішення в строки, встановлені законом, зобов'язаний відповідний повноважний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування.

За встановлених судом апеляційної інстанції обставин, Зарічанською сільрадою рішенням від 27.03.2010 № 24 відмовлено ТОВ "Універсалінвестцентр" у наданні дозволу на виготовлення технічної документації на земельну ділянку Зарічанського ринку площею 2,87 га, вирішено вважати звернення вирішеним по суті та при повторному надходженні звернень вважати їх такими, що не підлягають розгляду. У подальшому це рішення в судовому порядку визнано недійсним, як таке, що не відповідає вимогам законодавства (справа № 13/5025/316/12). Водночас, як правомірно наголошено апеляційним судом, не оформлення позивачем права користування частиною земельної ділянки, на якій розміщено об'єкти нерухомості та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування, зокрема, невиконання ТОВ "Універсалінвестцентр" рішень Зарічанської сільради від 25.06.2009 № 2 та від 12.07.2012 № 1 щодо розробки проекту землеустрою відведення в оренду позивачу земельної ділянки орієнтовною площею 0,09 га, не виключає наявності у позивача відповідного права на земельну ділянку, яке передбачено законом.

Крім того, слід зауважити, що надання спірної земельної ділянки, у тому числі земельної ділянки на якій розміщено належне позивачу на праві власності нерухоме майно, за рішенням ради від 08.09.2017 № 2, визнання недійсним якого є предметом позову у справі, яка розглядається, в постійне користування КП "Зарічанський ринок", з урахуванням положень статті 92 ЗК, яка обмежує коло осіб, які можуть бути постійними користувачами земельних ділянок, у подальшому позбавить можливості уповноважений у відповідних правовідносинах орган оформити право на таку земельну ділянку власнику об'єкта нерухомості (позивачу), якщо права на цю ділянку будуть належати постійному землекористувачу, без його відмови від земельної ділянки, чим буде порушено принцип єдності юридичної долі земельної ділянки та об'єктів нерухомості, які на ній розміщені.

Відповідно до статті 86 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК) суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Надавши оцінку усім наявним у матеріалах справи доказам, апеляційний суд встановив, що в матеріалах справи наявні належні докази того, що оскарженим рішенням Зарічанської сільради від 08.09.2017 № 2 "Про передачу земельної ділянки в постійне користування КП "Зарічанський ринок" позивача фактично позбавлено права користування земельною ділянкою, на якій розміщено належні йому на праві власності об'єкти нерухомого майна.

Встановивши факт нашарування (накладення) земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1 площею 2,6861 га, надану за рішенням ради від 08.09.2017 № 2 у постійне користування КП "Зарічанський ринок", на земельну ділянку, яка необхідна ТОВ "Універсалінвестцентр" для розміщення та обслуговування об'єктів за адресою: АДРЕСА_2, на які зареєстровано право власності позивача, суд апеляційної інстанції дійшов правомірного висновку про порушення прав позивача на спірну земельну ділянку, та відповідно, наявність підстав для визнання недійсним рішення Зарічанської сільради від 08.09.2017 № 2 як такого, що суперечить чинному законодавству.

Зі змісту касаційної скарги вбачається, що її доводи стосуються виключно переоцінки доказів у справі.

Водночас відповідно до статті 300 ГПК, переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, суд касаційної інстанції в межах доводів та вимог касаційної скарги та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє правильність застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права. Суд касаційної інстанції не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати чи приймати до розгляду нові докази або додатково перевіряти докази.

Наведені у касаційній скарзі аргументи не можуть бути підставами для скасування постановленого у справі судового рішення, оскільки вони не підтверджуються матеріалами справи, ґрунтуються на неправильному тлумаченні скаржником норм матеріального та процесуального права та зводяться до переоцінки встановлених судом обставин.

Ураховуючи викладене, а також беручи до уваги наведені приписи законодавства та обставини, установлені судом, колегія суддів з урахуванням меж розгляду справи в суді касаційної інстанції, передбачені ГПК, зазначає, що підстав для скасування оскарженої постанови суду апеляційної інстанції та задоволення касаційної скарги немає.

Судовий збір за подання касаційної скарги у порядку статті 129 ГПК покладається на скаржника.

Керуючись статтями 300, 301, 308, 309, 314, 315, 317 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Касаційну скаргу Зарічанської сільської ради залишити без задоволення.

2. Постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 09.01.2019 у справі № 924/1152/17 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя І.С. Берднік

Судді: І.С. Міщенко

В.Г. Суховий

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення03.04.2019
Оприлюднено22.04.2019
Номер документу81304509
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1152/17

Постанова від 03.04.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Ухвала від 28.02.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Постанова від 09.01.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Ухвала від 27.12.2018

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Ухвала від 26.12.2018

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 21.12.2018

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Ухвала від 14.11.2018

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Ухвала від 31.10.2018

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Ухвала від 20.09.2018

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 19.09.2018

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні