Ухвала
від 23.04.2019 по справі 914/766/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

23.04.2019 р. Справа № 914/766/19

Суддя Господарського суду Львівської області Артимович В.М., розглянувши матеріали справи

за позовом:Львівської філії Державної наукової установи Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені ОСОБА_1 , смт.Магерів Жовківського району Львівської області до відповідача:Товариства з обмеженою відповідальністю Брок , м. Львів про:стягнення 996319,53 грн.

ВСТАНОВИВ:

Львівська філія Державної наукової установи Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені ОСОБА_1 звернулася до Господарського суду Львівської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Брок про стягнення 996319,53 грн.

При підготовці справи до розгляду судом встановлено, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Господарський процесуальний кодекс України у статтях 162, 164, 172 встановлює низку вимог, яким повинна відповідати позовна заява, яка подається до суду, а також додані до позовної заяви документи.

Так, статтею 164 Господарського процесуального кодексу України передбачено документи, що додаються до позовної заяви. Так, підпунктом 1 частини 1 вказаної статті передбачено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно з ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Заявником як доказ відправлення відповідачу - Товариству з обмеженою відповідальністю Брок позовної заяви з додатками подано лише копію поштової квитанцію та фіскального чеку без опису вкладення, що суперечить приписам ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України.

Отже, з огляду на викладене, позивачем не надано належних доказів відправлення позовної заяви відповідачу - Товариству з обмеженою відповідальністю Брок , що є порушенням вимог ч. 1 ст. 164 та ч.1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно із п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв'язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Відповідно до ч. 1 ст. 45 Господарського процесуального кодексу України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. Частиною 2 ст. 4 Господарського процесуального кодексу України визначено, що юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Згідно ч. ч. 1, 3 ст. 95 Цивільного кодексу України, філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Пунктом 1.7 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. № 18 Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції роз'яснено, що відповідно до чинного законодавства, зокрема, Цивільного та Господарського кодексів України, Законів України "Про господарські товариства", "Про акціонерні товариства", юридичні особи для здійснення своїх функцій мають право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами. Коло повноважень відокремленого підрозділу юридичної особи стосовно здійснення у господарському суді повноваження сторони у справі від імені цієї особи визначається установчими документами останньої, положенням про відокремлений підрозділ, яке затверджено юридичною особою, або довіреністю, виданою нею ж у встановленому порядку керівникові цього підрозділу. При цьому слід мати на увазі, що стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відокремлений підрозділ, і рішення приймається саме стосовно підприємства чи організації - юридичної особи, але в особі її відокремленого підрозділу , наприклад: "Стягнути з підприємства "А" в особі його відокремленого підрозділу - філії N 1 на користь організації "Б" в особі її Н-ської філії таку-то суму".

Як вбачається з позовної заяви, до суду звернулась Львівська філія Державної наукової установи «Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені ОСОБА_1» (ідентифікаційний код 33894357; 80327, Львівська область, Жовківський район, смт. Магерів, вул. Л.Мартиновича, 15), яка не є юридичною особою).

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань в переліках відокремлених Державної наукової установи Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені ОСОБА_1 зазначено, зокрема, Львівську філію Державної наукової установи Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені ОСОБА_1 (код ЄДРПОУ ВП: 33894357; місцезнаходження: ВП: 80327, Львівська область, Жовківський район, смт.Магерів, вул.Л.Мартиновича, 15). Таким чином, дана філія не є юридичною особою, а отже діє без права юридичних осіб і здійснює свою діяльність від їх імені та в їх інтересах.

В позовній заяві зазначено, що відповідно до п. 7.1.5. Положення Львівської філії Державної наукової установи Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені ОСОБА_1 , затвердженого Наказом УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого від 25.07.2017 р. № 116, філія має право укладати договори і угоди, набувати майнові права та особисті немайнові права, виконувати обов'язки, бути позивачем, відповідачем чи третьою особою у судах. Тому вказана філія має право бути позивачем у судах України всіх інстанцій.

Однак, суд звертає увагу на те, що до позовної заяви не долучено вказаного положення.

З огляду на викладене, враховуючи наведені положення законодавства, беручи до уваги те, що позивач зазначений одноосібно без зазначення юридичної особи, позивачем порушено приписи п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Одночасно, суд інформує заявника що згідно приписів ч. 3 ст. 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 162, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву Львівської філії Державної наукової установи Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Брок про стягнення 996319,53 грн. - залишити без руху.

2. Надати заявнику строк у 10 (десять) календарних днів з дня вручення цієї ухвали для усунення таких недоліків:

2.1. Привести позовну заяву у відповідність до вимог ст. 162 Господарського процесуального кодексу України.

2.2. Подати належні докази направлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - lv.arbitr.gov.ua/sud5015/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Артимович В.М.

Дата ухвалення рішення23.04.2019
Оприлюднено23.04.2019
Номер документу81336178
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/766/19

Ухвала від 04.11.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 19.09.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 11.09.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 29.08.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 19.08.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 07.08.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 26.06.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 31.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 10.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні