Рішення
від 23.04.2019 по справі 138/480/19
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/480/19

Провадження №:2/138/388/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2019 року м. Могилів-Подільський

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Лисенко Т.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Коняги В.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Немійської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору сектор опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей, сім'ї та молоді Могилів-Подільської райдержадміністрації Вінницької області, ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав,-

ВСТАНОВИВ:

15.02.2019 Немійська сільська рада Могилів-Подільського району Вінницької області звернулась до Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області з вказаним позовом. Позовні вимоги обґрунтовує тим, що відповідач є матір'ю малолітньої дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1. Відповідач самоусунулась від виконання батьківських обов'язків по відношенню до дочки, не приділяє дитині уваги, не піклується про її здоров'я, фізичний, духовний та моральний розвиток, не сприяє її підготовці до самостійного життя, не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надає дитині доступу до культурних та духовних цінностей, не сприяє засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі, не виявляє інтерес до її внутрішнього світу, не створює умов для отримання освіти, не надає матеріальну допомогу на утримання дитини. Дитина проживає разом з бабусею - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, в с. Немія Могилів-Подільського району Вінницької області і перебуває на її утриманні. Рішенням виконавчого комітету Немійської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області № 55 від 28.09.2018 затверджено висновок органу опіки та піклування виконкому Немійської сільської ради про доцільність позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно дитини ОСОБА_3 За таких підстав з урахуванням заяви від 23.04.2019 про відмову від позовних вимог про стягнення аліментів,, позивач просить позбавити відповідача батьківських прав відносно дитини ОСОБА_3

Ухвалою суду від 08.02.2019 відкрито провадження у даній справі, призначено підготовче засідання на 21.03.2019, надано відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву, а третім особам - для подання пояснення щодо позову.

Ухвалою Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області від 21.03.2019 підготовче провадження закрито, справу призначено до судового розгляду на 23.04.2019.

23.04.2019 уповноважений представник ОСОБА_4 подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність, просить позов задовольнити повністю та не заперечує проти заочного розгляду справи.

Третя особа сектор опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей, сім'ї та молоді Могилів-Подільської райдержадміністрації Вінницької області у судове засідання не з'явився, уповноважений представник ОСОБА_5 подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, не заперечує проти задоволення позову.

Третя особа ОСОБА_1 у судове засідання не з'явилась, подала до суду заяву про розгляд справи без її участі, не заперечує проти задоволення позову.

Відповідач ОСОБА_2 належним чином повідомлена про дату, час і місце судового засідання, у судове засідання не з'явилась без повідомлення причин своєї неявки, правом подання відзиву на позовну заяву не скористалась.

Оскільки позивач не заперечує проти заочного вирішення справи, з урахування викладеного вище, це дає підстави суду відповідно до ст. 280 ЦПК України ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов обґрунтований, доведений допустимими, належними та достовірними доказами, а відтак підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1ст. 12 Закону України Про охорону дитинства , виховання в сім'ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Суд встановив, що згідно з копією Свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 матір'ю дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, є ОСОБА_2 (а.с. 6).

Згідно копії витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження відомості про батька дитини записані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України (а.с.11).

З висновку органу опіки та піклування виконкому Немійської сільської ради Могилів-Подільського району вбачається, що ОСОБА_2 є одинокою мати, у якої 18 січня 2012 року народилась донька ОСОБА_3. Місце перебування батька дитини невідомо. ОСОБА_2 веде аморальний спосіб життя: постійно зловживає спиртними напоями, не працює, рідко буває вдома, не приділяє доньці належного уваги, в стані алкогольного сп'яніння влаштовує сварки в присутності дитини, на прохання та бесіди працівників сільської ради, поліції та представників органу опіки та піклування уваги не звертає. Зважаючи на викладене орган опіки та піклування прийшов до висновку про доцільність позбавлення відповідача батьківських прав відносно її дочки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 4).

Рішенням виконавчого комітету Немійської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області № 55 від 28.09.2018 затверджено вказаний висновок органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно її неповнолітньої доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 3).

Крім того згідно характеристики Немійської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області № 197 від 04.02.2019 відповідач за останній період проживання зарекомендувала себе з поганої сторони. Веде аморальний спосіб життя, вихованням доньки не займається, зловживає алкогольними напоями, періодично за місцем реєстрації не проживає (а.с. 5).

Також актом обстеження матеріально-побутових умов проживання від 23.01.2019 встановлено, що відповідач постійного місця роботи не має, зловживає спиртними напоями, донці належної уваги не приділяє та не приймає участі у її вихованні. Виховує та матеріально утримує доньку відповідача її бабуся ОСОБА_1 (а.с. 10).

Відповідно до п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав", ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Відповідно до ст. 8 Закону України Про охорону дитинства кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України. Такий обов'язок батьків передбачений і ч. 2 ст. 150 СК України.

Статтею 164 СК України передбачено, що мати, батько можуть бути позбавленні судом батьківських прав, зокрема, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Наявними в матеріалах справи належними, допустимими та достатніми доказами підтверджено, що відповідач не проявляє до дитини батьківської турботи та любові, не піклується про її фізичний і духовний розвиток, не забезпечує дитину необхідним харчуванням, медичним доглядом, лікуванням, а також не спілкується з дитиною взагалі і, зокрема, в обсязі необхідному для її нормального самоусвідомлення, не виявляє інтересу до її внутрішнього світу, не створює умов для отримання нею освіти.

За таких підстав, суд приходить до висновку, що ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків по вихованню малолітньої дитини ОСОБА_3, а тому позов є обґрунтованим, доведеним, а відтак таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 150 ч. 2, 3, 164 Сімейного кодексу України, ст.ст. 8, 12 ч. 1 Закону України Про охорону дитинства , п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30.03.2007 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав", ст.ст. 12, 76-83, 247 ч. 2, 259 ч. 1, 2, 263-265, 268, 280-282, 289 ЦПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Немійської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору сектор опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей, сім'ї та молоді Могилів-Подільської райдержадміністрації Вінницької області, ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, батьківських прав відносно її малолітньої дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених Цивільним процесуальним кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відповідач, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду через Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: Немійська сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, місцезнаходження вул. Юності, 18, с. Немія, Могилів-Подільський район, Вінницька область, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04326721.

Відповідач: ОСОБА_2, місце реєстрації: АДРЕСА_1

Третя особа: сектор опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей, сім'ї та молоді Могилів-Подільської райдержадміністрації Вінницької області, місцезнаходження: І пров. Коцюбинського, 19, м. Могилів-Подільський, Вінницька область.

Третя особа: ОСОБА_1, місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Суддя: Т.Ю. Лисенко

Дата ухвалення рішення23.04.2019
Оприлюднено24.04.2019
Номер документу81340484
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —138/480/19

Рішення від 23.04.2019

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Лисенко Т. Ю.

Ухвала від 21.03.2019

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Лисенко Т. Ю.

Ухвала від 18.02.2019

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Лисенко Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні