Рішення
від 23.04.2019 по справі 605/696/18
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/696/18

РІШЕННЯ

Іменем України

"23" квітня 2019 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі:

головуючого судді Горуц Р.О.

при секретарі Чебан Т.В.

з участю прокурора Нагірної Н.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань в м. Підгайці цивільну справу за заявою Теребовлянської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі ОСОБА_1 сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання спадщини відумерлою, -

В С Т А Н О В И В :

Перший заступник керівника Теребовлянської місцевої прокуратури Тернопільської області вказуючи, що після смерті ОСОБА_2, якій на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ТР №0137595 належала земельна частка (пай) розміром 4.1 га. в умовних кадастрових гектарах, на території ОСОБА_1 сільської ради Підгаєцького району, відкрилась спадщина у вигляді вказаної земельної частки (пай), яку ніхто із спадкоємців останньої на протязі більше 20 років не прийняв, звернувся в суд із заявою в інтересах держави в особі ОСОБА_1 сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання спадщини відумерлою.

В судовому засіданні прокурор Нагірна Н.П. заявлені вимоги в інтересах держави в особі ОСОБА_1 сільської ради Підгаєцького району підтримала повністю, обгрунтовує доводами викладеними у заяві та просить їх задовольнити.

Представник заявника ОСОБА_1 сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області в судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце розгляду справи. Крім того, підтримання ним заявлених вимог та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у адресованому суду письмовому клопотанні, яке долучено до матеріалів справи.

В судове засідання представник заінтересованої особи - Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, ним до суду подано письмове клопотання у якому він зазначає, що при вирішення заяви про визнання спадщини відумерлою, покладається на думку суду та просить справу розглядати у його відсутності.

Суд, заслухавши прокурора, дослідивши матеріали справи, вважає за необхідне заяву першого заступника керівника Теребовлянської місцевої прокуратури Тернопільської області в інтересах держави в особі ОСОБА_1 сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання спадщини відумерлою, задовольнити, виходячи із наступних підстав.

Відповідно до ст.1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Спадщина, не прийнята спадкоємцями, охороняється до визнання її відумерлою відповідно до статті 1283 цього Кодексу.

Згідно ч.3 ст.1283 ЦК України охорона спадкового майна триває до закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини.

У відповідності із ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що ОСОБА_2, згідно сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ТР №0137595 належало право на земельну частку (пай) розміром 4.1 га. в умовних кадастрових гектарах, на території ОСОБА_1 сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що підтверджується інформаціями ОСОБА_1 сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№17 від 22 лютого 2018 року, відділу у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області від 17 вересня 2018 року та копією книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються Підгаєцькою РДА Тернопільської області.

З інформації ОСОБА_1 сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№17 від 22 лютого 2018 року, вбачається, що після смерті ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4, спадкоємців останніх на даний час немає.

З інформації ОСОБА_1 сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№118 від 28 листопада 2018 року, вбачається, що після смерті ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 і по даний час, з питанням оформлення спадщини ніхто не звертався. Спадкоємці, які б могли успадкувати майно, яке залишилося після смерті ОСОБА_2 не відомі.

ОСОБА_1 сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області заповіти від імені вищевказаних осіб не посвідчувалися.

Встановлено, що спадкодавець ОСОБА_2 на момент смерті проживала із своїм чоловіком - ОСОБА_4 та сином - ОСОБА_3.

ОСОБА_2 померла 05 січня 1999 року, що підтверджується актовим записом про смерть за №1 від 06 січня 1999 року, виконаним виконавчим комітетом ОСОБА_1 сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області та виданим Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

ОСОБА_3 помер 16 березня 2000 року, що підтверджується актовим записом про смерть за №4 від 17 березня 2000 року, виконаним виконавчим комітетом ОСОБА_1 сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області та виданим Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

ОСОБА_4 помер 02 серпня 2001 року, що стверджується записом акта про смерть №18 від 16 серпня 2001 року.

Із інформації Підгаєцького відділення Бучацької об'єднаної державної податкової інспекції від 17 вересня 2018 року видно, що у Підгаєцькому відділенні Бучацької ОДПІ інформація щодо передачі у державну власність спадкового майна (земельних часток (паїв) після смерті ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4, відсутня.

Той факт, що з дня відкриття спадщини і по даний час спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_2, зокрема: право на земельну частку (пай) розміром 4,1 га. в умовних кадастрових гектарах, на території ОСОБА_1 сільської ради, згідно сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ТР №0137595, ніхто не прийняв, також підтверджується інформацією в.о. державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№276/01-16 від 18 квітня 2019 року, з якої вбачається, що після смерті ОСОБА_2, яка померла 05 січня 1999 року за даними Спадкового реєстру станом на 18 квітня 2019 року спадкова справа не заводилась.

За наведених вище обставин, суд дійшов висновку, що заява Теребовлянської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі ОСОБА_1 сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання спадщини відумерлою, підставна, а тому підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 263, 265, 334, 337, 338 ЦПК України, ст.ст. 1220, 1270, 1277, 1283 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву Теребовлянської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі ОСОБА_1 сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання спадщини відумерлою - задовольнити.

Визнати спадщину у вигляді права на земельну частку (пай) в розмірі 4,1 га., що підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ТР №0137595 належала ОСОБА_2, яка померла 05 січня 1999 року - відумерлою.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду, або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Заявник: ОСОБА_1 сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: с. Мозолівка вул. Л.Українки, 53 Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 14052911.

Заінтересована особа: Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області, місцезнаходження: м. Тернопіль вул. Лисенка, 20а, код ЄДРПОУ 39766192.

Головуючий: ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення23.04.2019
Оприлюднено24.04.2019
Номер документу81352570
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання спадщини відумерлою

Судовий реєстр по справі —605/696/18

Рішення від 23.04.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 05.04.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 15.02.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні