Ухвала
від 18.04.2019 по справі 902/266/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 ел.пошта : inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про забезпечення позову

"18" квітня 2019 р.          Cправа № 902/266/19

Суддя Господарського суду Вінницької області Нешик О.С., при секретарі судового засідання Шаравській Н.Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ПСП "Промінь" про забезпечення позову від 28.03.2019 у справі

за позовом приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь", с.Трибусівка Піщанського району Вінницької області

до Вінницької міської ради в особі відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради, м.Вінниця

до товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Малі Крушлинці", с.Малі Крушлинці Вінницького району Вінницької області

про скасування рішень

представники сторін в судове засідання не з'явилися

В С Т А Н О В И В :

До Господарського суду Вінницької області 29.03.2019 надійшов позов приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь" про визнання протиправними та скасування рішень державного реєстратора відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради про державну реєстрацію права оренди землі за товариством з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Малі Крушлинці" на земельні ділянки, перелік яких зазначено в позовній заяві.

Ухвалою суду від 02.04.2019 за вказаним позовом відкрито провадження у справі №902/266/19, постановлено її розгляд здійснити за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

Одночасно з позовною заявою, 29.03.2019, надійшла заява позивача про забезпечення позову шляхом заборони державним реєстраторам проводити реєстраційні дії, а саме: державну реєстрацію права оренди, скасування державної реєстрації права оренди щодо земельних ділянок, які є предметом судового розгляду.

Обґрунтовуючи своє клопотання останній вказує про ймовірність вчинення товариством з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Малі Крушлинці" дій щодо перереєстрації договорів оренди на інше підприємство, що унеможливить виконання рішення суду у даній справі у разі задоволення позовних вимог; унеможливить ефективний захист та поновлення порушених прав ПСП "Промінь".

Ухвалою суду від 02.04.2019 вказану заяву призначено до розгляду в судовому засіданні на 18.04.2019.

17.04.2019 на адресу суду надійшов лист відповідача, в якому він просить суд відмовити у задоволенні заяви позивача про забезпечення позову. Обґрунтовуючи своє клопотання товариство з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Малі Крушлинці" вказує на відсутність доказів на підтвердження існування очевидної небезпеки заподіяння шкоди правам та інтересам позивача до ухвалення рішення по справі, що захист цих прав та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат. Окрім того, відповідач зазначає, що протиправність оскаржуваних рішень відповідача не є очевидною та підлягає доведенню в ході розгляд уданої справи.

На визначену судом дату (18.04.2019) представники сторін не з'явилися, хоча про місце, дату та час судового розгляду повідомлені належним чином, що підтверджується наявними в матеріалах справи рекомендованими повідомленнями про вручення поштових відправлень (том 2, а.с.16-18).

Розглянувши подану до суду заяву про забезпечення позову, суд прийшов до висновку про її задоволення, з огляду на наступне.

Відповідно до ст.136 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених ст.137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до п. 4 ч.1 ст.137 ГПК України позов забезпечується забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов'язання.

В пункті 1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову" №16 від 26.12.2011 зазначено, що у вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Пунктом 4 постанови Верховного Суду України "Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову" №9 від 22.12.2006 роз'яснено, що розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

При встановленні зазначеної відповідності слід враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв'язку із застосуванням відповідних заходів. Наприклад, обмеження можливості господарюючого суб'єкта користуватися та розпоряджатися власним майном іноді призводить до незворотних наслідків.

Дослідивши наявні у справі документи суд дійшов висновку, що між сторонами у справі №902/266/19 дійсно існує спір щодо права оренди земельних ділянок, перелік яких визначений у позовній заяві.

За загальним правилом, умовою застосування заходів до забезпечення позову є достатньо обґрунтована вірогідність утруднення або неможливість виконання майбутнього рішення суду у разі невжиття заходів забезпечення позову. Відтак, забезпечення позову у господарському процесі застосовується з метою забезпечення виконання судового рішення.

Судом встановлено, що згідно наданих відповідачем договорів оренди земель, актів прийому-передачі земельних ділянок та відомостей, отриманих з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, за СТОВ "Малі Крушлинці" зареєстровано право оренди на земельні ділянки, які є предметом даного спору та відносно яких у позивача також наявні докази, які підтверджують його право оренди вказаних земельних ділянок.

Разом з тим, питання щодо достовірного права оренди на земельні ділянки, що є предметом спору, відноситься до предмету судового дослідження, яке проводиться при розгляді справи по суті.

Водночас, наявність оспорюваних реєстраційних записів відносно земельних ділянок, дає можливість вчиняти правочини щодо них, після реалізації яких, ускладнить виконання рішення суду у даній справі (в разі задоволення позову).

Зазначене спростовує доводи відповідача в клопотанні про відмову в задоволенні заяви позивача про забезпечення позову.

Таким чином, провівши оцінку встановлених обставин, змісту та суті позовних вимог, наведених вище законодавчих приписів в сукупності, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви про забезпечення позову. При цьому, суд зазначає, що вжиття заходів до забезпечення позову не перешкоджає господарській діяльності відповідача.

Одночасно слід зауважити, що при розгляді заяви про забезпечення позову суд враховував положення міжнародного договору, а саме статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що передбачає право на справедливий суд.

Під терміном справедливий судовий розгляд розуміється у тому числі забезпечення реального виконання рішення, на що Європейський суд з прав людини неодноразово звертав увагу держав - членів Ради Європи. Обов'язок забезпечення механізмів реалізації права на справедливий суд покладено на держави - учасниці Конвенції. Одним з механізмів забезпечення реального виконання можливого рішення суду є передбачений національним законодавством України інститут вжиття заходів до забезпечення позову.

Також, відповідно до ст.13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод "Право на ефективний засіб юридичного захисту": кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

Таким чином, вжиття обраних судом заходів до забезпечення позову відповідає вимогам статей 6 та 13 Конвенції та зобов'язанням, взятим на себе Україною щодо забезпечення права на справедливе судочинство та виконання судових рішень.

Керуючись ст.ст. 136, 137, 138, 140, 145, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1). Заяву приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь" від 28.03.2019 про забезпечення позову задовольнити.

2). Вжити заходів забезпечення позову у справі № 902/266/19, шляхом заборони державним реєстраторам проводити реєстраційні дії, а саме: державну реєстрацію права оренди, скасування державної реєстрації права оренди щодо наступних земельних ділянок:

           1.           земельна           ділянка           площею           1,9507           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0035, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           2.           земельна           ділянка           площею           2,781           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0017, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           3.           земельна           ділянка           площею           6,1634           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0011, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           4.           земельна           ділянка           площею           3,9088           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0026, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           5.           земельна           ділянка           площею           1,7816           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0027, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           6.           земельна           ділянка           площею           1,9507           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0029, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

7.           земельна           ділянка площею           1,9507 га,           кадастровий номер 0520683500:01:001:0041, яка знаходиться на території Малокрушлинеuької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           8.           земельна           ділянка           площею           0,4826           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:004:0109, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           9.           земельна           ділянка           площею           4,1683           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0008, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           10.           земельна           ділянка           площею           1,9507           га,           кадастровий номер 0520683500:01:001:0039, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           11.           земельна           ділянка           площею           1,9507           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0036, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           12.           земельна           ділянка           площею           6,3169           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0012, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           13.           земельна           ділянка           площею           2,0128           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0032, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           14.           земельна           ділянка           площею           2,9448           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0013, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           15.           земельна ділянка           площею           1,9571           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0023, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           16.           земельна           ділянка           площею           1,9507           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0042, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           17.           земельна           ділянка           площею           2,926           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0019, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           18.           земельна           ділянка           площею           2,4615           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0022, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           19.           земельна           ділянка           площею           1,9507           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0028, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           20.           земельна           ділянка           площею           2,926           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0014, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           21.           земельна           ділянка           площею           1,9507           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0030, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           22.           земельна           ділянка           площею           2,634           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0015, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           23.           земельна           ділянка           площею           5,5368           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0009, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області:

           24.           земельна           ділянка           площею           1,9507           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0043, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           25.           земельна           ділянка           площею           2,3629           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0016, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           26.           земельна           ділянка           площею           1,9507           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0040, яка знаходиться на території Малокрушлииецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           27.           земельна           ділянка           площею           1,9507           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0034, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

           28.           земельна           ділянка           площею           1,9507           га,           кадастровий           номер

0520683500:01:001:0033, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області;

3). Копії даної ухвали надіслати згідно переліку, позивачу - примірник ухвали засвідчений гербовою печаткою суду, рекомендованими листами з повідомленнями про вручення поштових відправлень.

4). Дана ухвала підлягає негайному виконанню, відповідно до норм Закону України "Про виконавче провадження" є виконавчим документом та може бути пред'явлена до виконання протягом трьох років з моменту прийняття.

5). Дана ухвала від 18.04.2019 у справі №902/266/19 підписана суддею та набрала законної сили 23.04.2019.

6). Дана ухвала від 18.04.2019 у справі №902/266/19 може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, встановлені статтями 254-256, підпункту 17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Суддя Нешик О.С.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (вул.Леніна, буд.72, с.Трибусівка, Піщанський район, Вінницька обл., 24710)

3 - відповідачу - Вінницькій міській раді в особі відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради (вул.Соборна, 59, м.Вінниця, 21000)

4 - відповідачу - ТОВ "СТОВ "Малі Крушлинці" (вул.Незалежності, буд.1, с.Малі Крушлинці, Вінницький район, Вінницька обл., 23242)

Дата ухвалення рішення18.04.2019
Оприлюднено25.04.2019
Номер документу81367455
СудочинствоГосподарське
Сутьскасування рішень

Судовий реєстр по справі —902/266/19

Ухвала від 23.06.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Судовий наказ від 04.03.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Судовий наказ від 04.03.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Судовий наказ від 04.03.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 11.02.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Постанова від 10.02.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 13.01.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 24.12.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 24.12.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні