Ухвала
від 25.04.2019 по справі 912/1145/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В'ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91          E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

25 квітня 2019 року                                                            справа № 912/1145/19

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Тимошевської В.В., розглянувши матеріали

за заявою: Фермерського господарства "Письмак Анатолія Олександровича", 26000, Кіровоградська область, Новомиргородський район, с. Йосипівка, вул. Леніна, 197, код ЄДР 20644124

про забезпечення позову (до подання позовної заяви)

ВСТАНОВИВ:

24.04.2019 на адресу суду надійшла заява Фермерського господарства "Письмак Анатолія Олександровича" від 24.04.2019 № б/н (вх. № 1145/19 від 24.04.2019) про забезпечення позову до подання позовної заяви, в якій заявник просить вжити заходи забезпечення позову, а саме:

- накласти арешт на зерно кукурудзи 3 класу в кількості 88,140 тони та насіння соняшника н/кл в кількості 40,880 тони, врожаю 2018 року, що обліковується за Фермерським господарством "Письмак Анатолія Олександровича" (ідентифікаційний код юридичної особи 20644124; 26000, Кіровоградська область, Новомиргородський район, с. Йосипівка, вул. Леніна, 197) та знаходиться у Приватного акціонерного товариства "Новомиргородський елеватор" (ідентифікаційний код 00954685, 26000, Кіровоградська область, Новомиргородський район, м. Новомиргород, вул. Залізнична, 45);

- передати зерно кукурудзи 3 класу в кількості 88,140 тони та насіння соняшника н/кл в кількості 40,880 тони, врожаю 2018 року, що обліковується за Фермерським господарством "Письмак Анатолія Олександровича" (ідентифікаційний код юридичної особи 20644124; 26000, Кіровоградська область, Новомиргородський район, с. Йосипівка, вул. Леніна, 197) та знаходиться у Приватного акціонерного товариства "Новомиргородський елеватор" (ідентифікаційний код 00954685, 26000, Кіровоградська область, Новомиргородський район, м. Новомиргород, вул. Залізнична, 45), на зберігання Товариству з обмеженою відповідальністю "Маловисківський елеватор" (код ЄДР 38087769, 26200, Кіровоградська область, м. Мала Виска, вул. Центральна, 161), шляхом здійснення його перевезення Фермерським господарством "Письмак Анатолія Олександровича" у будь-який спосіб та з правом вивезення з елеватору, що знаходиться за адресою: 26000, Кіровоградська область, Новомиргородський район, м. Новомиргород, вул. Залізнична, 45 та з інших місць зберігання.

На виконання ч. 5 ст. 139 Господарського процесуального кодексу України, позивачем до заяви додано квитанцію № 0.0.1336367698.1 від 24.04.2019, що підтверджує сплату судового збору, у встановлених порядку та розмірі.

У поданій заяві про забезпечення позову позивачем висловлено позицію щодо зустрічного забезпечення: шляхом внесення на депозитний рахунок суду грошових коштів у розмірі, визначеному судом, в разі якщо для цього є підстави визначені законодавством.

В обґрунтування необхідності забезпечення позову у даній справі заявник зазначає, зокрема, про те, що ПрАТ "Новомиргородський елеватор" має невиконане зобов'язання перед позивачем з повернення наданого на зберігання зерна, переданого згідно договору складського зберігання № 50 від 18.09.2018. При цьому заявник зазначає, що накладення арешту на спірне майно, що знаходиться в фактичному користуванні відповідача та є предметом договору складського зберігання № 50 від 18.09.2018, сприятиме збереженню такого майна та унеможливить його відчуження третім особам.

Крім того, накладення арешту на належне Фермерському господарству "Письмак Анатолія Олександровича" майно, як захід забезпечення позову, не є перешкодою для здійснення ПрАТ "Новомиргородський елеватор" господарської діяльності, оскільки у цьому випадку ПрАТ "Новомиргородський елеватор" позбавлений права лише на відчуження спірного майна, наявність якого є гарантією виконання рішення суду у разі задоволення позову.

Заявник також просить забезпечити позов, шляхом передачі зерна (кукурудза та соняшник) на відповідальне зберігання, оскільки спірне майно є особливим об'єктом цивільних правовідносин та піддається швидкому псуванню за відсутності належних умов зберігання, а з січня-лютого 2019 року на Зерновому складі (Новомиргородський елеватор) не здійснюється будь-яка діяльність, як не здійснюється відповідний догляд за зерном, що зберігається у зерносховищах.

Відтак, позивач вказує про адекватність вибраних заходів забезпечення позову та на його відповідність ст. 137 Господарського процесуального кодексу України.

При розгляді заяви про забезпечення позову господарський суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 136 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Частиною 1 ст. 137 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позов забезпечується, зокрема, накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб.

При цьому, при вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу. Заходи до забезпечення позову повинні бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, та майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

Згідно ч. 1 ст. 140 Господарського процесуального кодексу України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Зі змісту поданої заяви слідує, що відповідач має невиконане зобов'язання перед позивачем з повернення переданого на зберігання зерна (кукурудза та насіння соняшника) згідно договору складського зберігання № 50 від 18.09.2018.

За твердженням заявника, в результаті залишення ПрАТ "Новомиргородський елеватор" без відповіді та задоволення прохання Фермерського господарства "Письмак Анатолія Олександровича" про відвантаження кукурудзи та соняшника, існують достатньо обґрунтовані підстави вважати, що невжиття заходів забезпечення матиме наслідком неможливість виконання рішення суду, у зв'язку з розтратою, втратою спірного майна або його реалізації без відома Фермерського господарства "Письмак Анатолія Олександровича".

Як зазначає заявник, згідно даних відомостей Єдиного державного реєстру судових рішень, ПрАТ "Новомиргородський елеватор" має невиконання зобов'язання за аналогічних обставин і перед іншими суб'єктами господарювання.

В провадженні Господарського суду Кіровоградської області знаходяться також і інші справи за позовами до ПрАТ "Новомиргородський елеватор", а саме: № 912/864/19, № 912/986/19, № 912/586/19, № 912/762/19, № 912/501/19.

Крім того, згідно з ухвали Господарського суду Кіровоградської області від 20.03.2019 по справі № 912/762/19, внесеної до Єдиного державного реєстру судових рішень, вбачається, що має місце наявність кримінального провадження № 120019000000000087, відкрите на підставі заяв поклажодавців, про вчинення службовими особами ТОВ "Агроінвестгруп" та підконтрольних їх елеваторів (в тому числі і ПрАТ "Новомиргородський елеватор") розкрадання ввіреного їм на підставі договорів складського зберігання зерна.

Господарський суд оцінивши наведені доводи вважає їх обґрунтованими та такими, що підтверджують ймовірність настання обставин, які можуть істотно утруднити або зробити неможливим виконання судового рішення, що є підставою для вжиття запобіжних заходів.

Також господарський суд вважає цілком обґрунтованим обраний позивачем спосіб забезпечення позову шляхом накладення арешту на зерно кукурудзи та насіння соняшника, яке перебуває на зберіганні у відповідача, оскільки він відповідає заявленим вимогам, на забезпечення яких він направлений, зокрема, на недопущення порушення прав позивача у разі задоволення позову. Також вказаний вид забезпечення позову є співвідносним із позовною вимогою позивача про повернення йому відповідного майна, тому зазначені заходи вживаються судом як засіб забезпечення позову до вирішення спору по суті.

При цьому суд зазначає, що оскільки позивач просить накласти арешт на належне йому майно, то такі заходи забезпечення позову не є перешкодою у здійсненні відповідачем господарської діяльності, оскільки у цьому випадку відповідач позбавлений права лише на відчуження спірного майна, наявність якого є гарантією виконання рішення суду у разі задоволення позову.

До того ж слід зазначити, що сторони не позбавлені права звернутися до суду з відповідним клопотанням про скасування заходів забезпечення позову у разі надання відповідних доказів, які б спростовували необхідність застосування таких заходів.

Таким чином, господарський суд вважає, що наявні достатні підстави для задоволення заяви Фермерського господарства "Письмак Анатолія Олександровича" від 24.04.2019 про забезпечення позову в частині накладення арешту на зерно кукурудзи 3 класу в кількості 88,140 тони та насіння соняшника н/кл в кількості 40,880 тони, врожаю 2018 року.

Стосовно вимоги заявника про забезпечення позову шляхом передачі зерна кукурудзи 3 класу в кількості 88,140 тони та насіння соняшника н/кл в кількості 40,880 тони, врожаю 2018 року на зберігання Товариству з обмеженою відповідальністю "Маловисківський елеватор", шляхом здійснення його перевезення Фермерським господарством "Письмак Анатолія Олександровича" у будь-який спосіб та з правом вивезення з елеватору, господарський суд зазначає наступне.

Згідно ч. 3 ст. 137 Господарського процесуального кодексу України суд може застосувати кілька заходів забезпечення позову.

Відповідно до п. 7, ч. 1, ст. 137 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується зокрема передачею речі, що є предметом спору, на зберігання іншій особі, яка не має інтересу в результаті вирішення спору.

В той час, відповідно до ч. 11 ст. 137 Господарського процесуального кодексу України не допускається вжиття заходів забезпечення позову, які за змістом є тотожними задоволенню заявлених позовних вимог, якщо при цьому спір не вирішується по суті.

Господарський суд враховує, що згідно повідомлення заявника, зазначеного в заяві про забезпечення позову (до подання позовної заяви), предметом позову Фермерського господарства "Письмак Анатолія Олександровича" до Приватного акціонерного товариства "Новомиргородський елеватор" буде зобов'язання повернути зерно.

За укладеним Договором зберігання від 18.03.2019 № 18/03/19-01, укладеного між заявником та Товариством з обмеженою відповідальністю "Маловисківський елеватор", передбачено прийняття на зберігання зерна, яке є власністю Фермерського господарства "Письмак Анатолія Олександровича".

Тобто, обраний заявником захід забезпечення позову у вигляді передачі зерна, що наразі перебуває на зберіганні у Приватного акціонерного товариства "Новомиргородський елеватор", на зберігання Товариству з обмеженою відповідальністю "Маловисківський елеватор", фактично направлений на задоволення позовних вимог заявника без вирішення спору по суті, що вочевидь виходить за межі правового регулювання статей 136-140 Господарського процесуального кодексу України.

Враховуючи вище викладене, господарський суд вважає в задоволенні заяви про забезпечення позову (до подання позовної заяви) в частині передачі зерна відмовити.

Відповідно до ч. 6 ст. 140 Господарського процесуального кодексу України про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу.

Господарський суд вважає за необхідне звернути увагу Фермерського господарства "Письмак Анатолія Олександровича", що відповідно до ч. 3 ст. 138 Господарського процесуального кодексу України у разі подання заяви про забезпечення позову до подання позовної заяви заявник повинен пред'явити позов протягом десяти днів.

У разі неподання заявником відповідної позовної заяви згідно з вимогами частини третьої статті 138 Господарського процесуального кодексу України, заходи забезпечення позову, вжиті судом до подання позовної заяви, скасовуються (п. 1 ч. 13 ст. 145 Господарського процесуального кодексу України).

Керуючись статтями 74, 136-140, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Заяву Фермерського господарства "Письмак Анатолія Олександровича" від 24.04.2019 № б/н (вх. № 1145/19 від 24.04.2019) про забезпечення позову задовольнити частково.

Накласти арешт на зерно кукурудзи 3 класу в кількості 88,140 тони та насіння соняшника н/кл в кількості 40,880 тони, врожаю 2018 року, що обліковується за Фермерським господарством "Письмак Анатолія Олександровича" (ідентифікаційний код 20644124; 26000, Кіровоградська область, Новомиргородський район, с. Йосипівка, вул. Леніна, 197) та знаходиться у Приватного акціонерного товариства "Новомиргородський елеватор" (ідентифікаційний код 00954685, 26000, Кіровоградська область, Новомиргородський район, м. Новомиргород, вул. Залізнична, 45);

У задоволенні заяви про забезпечення позову в іншій частині відмовити.

Дана ухвала є виконавчим документом, набирає чинності з моменту її прийняття та підлягає негайному виконанню з дня її постановлення, в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Ухвала про забезпечення позову може бути пред'явлена до примусового виконання протягом трьох років з наступного дня після набрання ухвалою законної сили відповідно до вимог статті 12 Закону України "Про виконавче провадження".

Стягувачем за даною ухвалою є: Фермерське господарство "Письмак Анатолія Олександровича" (26000, Кіровоградська область, Новомиргородський район, с. Йосипівка, вул. Леніна, 197, ідентифікаційний код 20644124).

Боржником за даною ухвалою є: Приватне акціонерне товариство "Новомиргородський елеватор" (26000, Кіровоградська обл., Новомиргородський район, місто Новомиргород, вул.3алізнична, будинок 45; ідентифікаційний код 00954685).

Ухвалу може бути оскаржено протягом десяти днів з моменту її підписання до Центрального апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Оригінал ухвали направити Фермерському господарству "Письмак Анатолія Олександровича" за адресою: 26000, Кіровоградська область, Новомиргородський район, с. Йосипівка, вул. Леніна, 197.

Копію ухвали направити Приватному акціонерному товариству "Новомиргородський елеватор" за адресою: 26000, Кіровоградська область, м. Новомиргород, вул. Залізнична, 45.

Ухвалу підписано 25.04.2019.

Суддя                                                                       В.В.Тимошевська          

Дата ухвалення рішення25.04.2019
Оприлюднено26.04.2019
Номер документу81401019
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/1145/19

Рішення від 29.07.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 10.07.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 11.06.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 13.05.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 25.04.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні