Рішення
від 25.04.2019 по справі 534/78/19
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 534/78/19

Провадження № 2/534/365/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 квітня 2019 року місто Горішні Плавні

Комсомольський міський суд Полтавської області в складі головуючого судді Куц Т.О., з участю: секретаря судового засідання Ребриної О.О.,

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за цивільним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа - Дмитрівська сільська рада міста Горішні Плавні Полтавської області, про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням,

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із зазначеним позовом до відповідача, в якому прохає визнати ОСОБА_2 таким, що втратив право користування будинком № 36 по вулиці Кооперативній в с. Кияшки м.Горішні Плавні Полтавської області.

Заявлені вимоги мотивує тим, що відповідач тривалий час у житловому приміщенні за місцем реєстрації не проживає без поважних причин, помешканням не користуються, його особисті речі у будинку відсутні, участі в утриманні житла він не бере.

Ухвалою суду від 20.02.2019 (а.с.19) провадження у справі було відкрито з призначенням справи за правилами спрощеного позовного провадження.

У відповідності до вимог ч.1 ст.281 ЦПК України, 25.04.2019 судом постановлена ухвала про проведення заочного розгляду даної справи.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з'явилася, звернувшись із відповідним клопотанням про розгляд справи за її відсутності у заочному порядку, заявлені позовні вимоги нею підтримані у повному обсязі.

Будучи належним чином повідомленим про час і місце розгляду справи, відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з'явився, правом надання відзиву на позовну заяву та доказів, що підтверджують заперечення проти позову, не скористався.

Представник Дмитрівської сільської ради м. Горішні Плавні Полтавської області звернувся на адресу суду з заявою про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримали (а.с.25).

Дослідивши надані письмові докази у їх сукупності, судом встановлено наступне.

Власником будинку № 36 по вулиці Кооперативній в с. Кияшки м. Горішні Плавні Полтавської області є позивач ОСОБА_1, запис реєстрації права власності проведено на підставі свідоцтва про право власності (САВ № 934452 від 25.02.2008) виданого Дмитрівською сільською радою м. Комсомольська Полтавської області (а.с.4-5).

За наданою виконкомом Дмитрівської сільської ради м. Горішні Плавні Полтавської області довідкою № 10-03-18/56 від 10.01.2019, за адресою м.Горішні Плавні, с. Кияшки, вулиця Кооперативна, 36, зареєстровані позивач у справі, ОСОБА_1, ОСОБА_3, та в якості наймача ОСОБА_2 (а.с.6).

Відповідно до акту опитування сусідів від 17.01.2019, посвідченого виконавчим комітетом Дмитрівської сільської ради м. Горішні Плавні Полтавської області, ОСОБА_2 у спірному житловому приміщенні не проживає з 21.08.2009 (а.с.11).

Встановивши всі обставини справи та виходячи із досліджених письмових доказів, суд вважає пред'явлений позов обґрунтованим, з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. За нормою ст. 391 ЦК України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном. Отже, у разі будь-яких обмежень у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном, власник має право вимагати усунення відповідних перешкод, зокрема, шляхом зняття особи з реєстраційного обліку, пред'явивши разом із тим вимогу щодо позбавлення права власності, позбавлення права користування житловим приміщенням, визнання особи безвісно відсутньою, оголошення особи померлою.

Визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, відповідно по положень ст.72 ЖК України, провадиться в судовому порядку.

Права власника житлового будинку, квартири визначені ст.386 ЦК України та ст.150 ЖК України, які передбачають права власника використовувати житло для власного проживання, проживання членів сім'ї, інших осіб і розпоряджатися своїм житлом на власний розсуд.

Відповідно до ст.71 ЖК України, суд може визнати особу такою, що втратила право користування житловим приміщенням, якщо доведено, що вона не користується цим приміщенням більше шести місяців без поважних причин.

Здійснюючи судочинство на засадах змагальності сторін, суд, проаналізувавши надані письмові докази, з урахуванням рівності прав сторін щодо їх подання та доведення перед судом їх переконливості, дійшов висновку про те, що в судовому засіданні знайшов підтвердження факт не проживання відповідачів за місцем реєстрації понад встановлені ст.71 ЖК України строки без поважної причини, з огляду на що пред'явлений позов підлягає до задоволення повністю.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.319,391,386 ЦК України, ст.ст.71,72 ЖК України, ст.263 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Цивільний позов ОСОБА_1 - задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_2 таким, що втратив право користування будинком № 36 по вулиці Кооперативній в с. Кияшки м.Горішні Плавні Полтавської області.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення. До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається до Полтавського апеляційного суду через Комсомольський міський суд Полтавської області.

Повне ім'я позивача: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1, адреса: 39800, Полтавська область, м. Горішні Плавні, с. Кияшки, вулиця Кооперативна, 36; Повне ім'я відповідача: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2, адреса: 39800, Полтавська область, місто Горішні Плавні, с. Кияшки, вулиця Кооперативна, 36. Повне найменування третьої особи:Дмитрівська сільська рада міста Горішні Плавні Полтавської області, ЄДРПОУ 04384612, адреса: 39891, Полтавська область, місто Горішні Плавні, с. Дмитрівка, вулиця Шевченка, 12

Суддя підпис ОСОБА_4

Згідно з оригіналом.

Суддя Т.О.Куц

Дата ухвалення рішення25.04.2019
Оприлюднено26.04.2019
Номер документу81406635
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням

Судовий реєстр по справі —534/78/19

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

Рішення від 25.04.2019

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

Ухвала від 20.02.2019

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні