Ухвала
від 24.04.2019 по справі 520/11262/18
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

24 квітня 2019 р. м. ХарківСправа № 520/11262/18 Другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого судді Любчич Л.В.,

Суддів Спаскіна О.А. , Присяжнюк О.В. ,

розглянувши можливість відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Полтавської міської ради на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 28.02.2019 року по справі № 520/11262/18

за позовом ОСОБА_1

до Державного реєстратора Красноградської районної державної адміністрації Харківської області ОСОБА_2 треті особи Полтавська міська рада , Секретар Полтавської міської ради ОСОБА_3

про визнання протиправними та скасування реєстраційних дій,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 28.02.2019 року відмовлено в задоволенні позову ОСОБА_1 до Державного реєстратора Красноградської районної державної адміністрації Харківської області ОСОБА_2 , треті особи Полтавська міська рада , секретар Полтавської міської ради ОСОБА_3 про визнання протиправними та скасування реєстраційних дій.

На зазначене рішення суду Полтавська міська рада подала апеляційну скаргу.

Дана апеляційна скарга підписана представником Полтавської міської ради ОСОБА_3

Статтею 55 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) передбачено право сторони, третьої особи в адміністративній справі, а також особі, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Частиною третьою цієї ж статті встановлено, що юридична особа, суб'єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

При цьому, за змістом частин першої та третьої статті 59 КАС України повноваження представників сторін та інших учасників справи - юридичних осіб мають бути підтверджені довіреністю юридичної особи, яка від її імені видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами.

Цією ж статтею КАСУ (частина шоста) встановлено, що відповідність копії документа, що підтверджує повноваження представника, оригіналу може бути засвідчена підписом судді. Оригінали документів, зазначених у цій статті, копії з них, засвідчені суддею, або копії з них, засвідчені у визначеному законом порядку, приєднуються до матеріалів справи.

Стаття 1 КАСУ передбачає, що Кодекс адміністративного судочинства України визначає юрисдикцію та повноваження адміністративних судів, встановлює порядок здійснення судочинства в адміністративних судах.

У Кодексі адміністративного судочинства України (закон, прийнятий Верховною Радою України) чітко визначено, що юридична особа бере участь у справі через свого керівника, або представника, повноваження якого, підтвердженні довіреністю, яка видана за підписом керівника.

Право підписати довіреність іншими посадовими особами повинно бути встановлено законом або установчими документами.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Як вбачається з матеріалів справи, апеляційна скарга Полтавської міської ради підписана секретарем Полтавської міської ради ОСОБА_3, втім будь-яких доказів на підтвердження займаної посади до апеляційної скарги не додано.

Копія рішення Полтавської міської ради від 14.09.2018 про обрання секретаря Полтавської міської ради, яка міститься в матеріалах справи (а.с. 44) завірена головним спеціалістом апарату міської ради без підтвердження наявності права на вчинення таких дій.

За правилами пункту 1 частини 4 статті 298 КАС України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається також, якщо вона підписана особою, яка не має права її підписувати.

Також, колегія суддів звертає увагу, що повернення апеляційної скарги жодним чином не унеможливлює повторного подання апеляційної скарги з належним чином оформленими документами, що підтверджують повноваження особи за підписом якої подана апеляційна скарга.

Керуючись ст. 298 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Полтавської міської ради на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 28.02.2019 року по справі № 520/11262/18 за позовом ОСОБА_1 до Державного реєстратора Красноградської районної державної адміністрації Харківської області ОСОБА_2 треті особи Полтавська міська рада , Секретар Полтавської міської ради ОСОБА_3 про визнання протиправними та скасування реєстраційних дій повернути скаржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом тридцяти днів, шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий суддя (підпис)ОСОБА_4 Судді (підпис) (підпис)ОСОБА_5 ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення24.04.2019
Оприлюднено26.04.2019

Судовий реєстр по справі —520/11262/18

Постанова від 25.07.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Постанова від 25.07.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 10.06.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 10.06.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 22.05.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 22.05.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 24.04.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Любчич Л.В.

Рішення від 28.02.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

Ухвала від 14.12.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

Постанова від 10.09.2018

Адмінправопорушення

Київський районний суд м. Одеси

Тонконоженко М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні