Ухвала
від 26.04.2019 по справі 916/2553/18
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про залишення апеляційної скарги без руху

26 квітня 2019 року Справа № 916/2553/18 м.Одеса

Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді М.А. Мишкіної,

суддів Л.О.Будішевської, С.В. Таран

Розглянувши матеріали апеляційної скарги заступника прокурора Одеської області

на рішення господарського суду Одеської області від 21 березня 2019 року

у справі №916/2553/18

за позовом заступника прокурора Одеської області в інтересах держави в особі Одеської міської ради

до:

- Державної архітектурно-будівельної інспекції України;

- Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради;

- Приватного акціонерного товариства Одеса-Авто

про скасування реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації, визнання незаконними та скасування свідоцтв про право власності, зобов'язання знести самочинно збудований об'єкт

встановив:

Рішенням господарського суду Одеської області від 21.03.2019р. (повний текст складено 29.03.2019р.) відмовлено у задоволенні позову заступника прокурора Одеської області в інтересах держави в особі Одеської міської ради до Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради, Приватного акціонерного товариства Одеса-Авто про:

- скасування реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації, проведеної Інспекцією ДАБК в Одеській області 22.11.2012р. №ОД14212226835 щодо будівництва демонстраційно-виставкового салону, розташованого за адресою: м. Одеса, Олександрівський проспект ріг вул. В. Арнаутська, замовником у якій зазначено ТОВ Автомобільний дім Одеса ;

- визнання незаконним та скасування свідоцтва про право власності №18346786 щодо реєстрації за ТОВ "Автомобільний дім Одеса" права власності на нежитлові приміщення, розташовані у м. Одесі по вул. Велика Арнаутська, 85/1;

- визнання незаконним та скасування свідоцтва про право власності, серія та номер №51236365 від 30.12.2015р., щодо реєстрації за ПАТ "Одеса-Авто" права власності на нежитлові приміщення, розташовані у м. Одесі по вул. Велика Арнаутська,85/1;

- зобов'язання ПАТ "Одеса-Авто" знести самочинно збудований об'єкт нерухомого майна, площею 294кв.м., який розташований у м. Одесі по вул. Велика Арнаутська, 85/1, та привести земельну ділянку, на якій він збудований, до попереднього стану,

24.04.2019р. до Південно-західного апеляційного господарського суду через господарський суд Одеської області надійшла апеляційна скарга заступника прокурора Одеської області (надіслана скаржником поштою 17.04.2019р.) на вищезазначене рішення, в якій скаржник просить його скасувати і ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Статтею 258 ГПК України встановлено вимоги до форми і змісту апеляційної скарги.

Відповідно до ст.258 ГПК України апеляційна скарга подається у письмовій формі. В апеляційній скарзі мають бути зазначені: 1) найменування суду, до якого подається скарга; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає апеляційну скаргу, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв'язку та електронної пошти, офіційна електронна адреса, за наявності; 3) повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові) (для фізичних осіб) інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); 4) рішення або ухвала, що оскаржується; 5) у чому полягає незаконність і (або) необґрунтованість рішення або ухвали (неповнота встановлення обставин, які мають значення для справи, та (або) неправильність установлення обставин, які мають значення для справи, внаслідок необґрунтованої відмови у прийнятті доказів, неправильного їх дослідження чи оцінки, неподання доказів з поважних причин та (або) неправильне визначення відповідно до встановлених судом обставин правовідносин тощо); 6) нові обставини, що підлягають встановленню, докази, які підлягають дослідженню чи оцінці, обґрунтування поважності причин неподання доказів до суду першої інстанції, заперечення проти доказів, використаних судом першої інстанції; 7) клопотання особи, яка подала скаргу; 8) дата отримання копії судового рішення суду першої інстанції, що оскаржується; 9) перелік документів та інших матеріалів, що додаються. До апеляційної скарги додаються: 1) довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо скарга подана представником і в справі немає підтвердження його повноважень; 2) докази сплати судового збору ; 3) докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі; 4) докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного судового рішення суду першої інстанції, за наявності. Якщо апеляційна скарга подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення від сплати судового збору.

Відповідно до ч.2 ст.123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Порядок і розмір сплати судового збору в Україні встановлено ЗУ "Про судовий збір".

Відповідно до п.п.4 п.2 ч.2 ст.4 ЗУ "Про судовий збір" судовий збір справляється - за подання апеляційної скарги на рішення суду - 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

При поданні апеляційної скарги на рішення господарського суду Одеської області від 21.03.2019р. має бути сплачений судовий збір у сумі 10572грн.

На підтвердження доказів сплати судового збору заступником прокурора Одеської області до апеляційної скарги додано копію квитанції (без номера, із зазначенняям дати валютування 01.04.2019р.) на суму 11526грн., яка не містить печатки банківської установи та без відмітки банківської установи про зарахування судового збору до бюджету.

Згідно із ч.2 ст.260 ГПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Відповідно до п.2 ч.1 ст.164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно із ч.10 ст.174 ГПК України заяви, скарги, клопотання, визначені цим Кодексом, за подання яких передбачено сплату судового збору, залишаються судом без руху також у випадку, якщо на момент відкриття провадження за відповідною заявою, скаргою, клопотанням суд виявить, що відповідна сума судового збору не зарахована до спеціального фонду державного бюджету. Правила цієї частини не застосовуються до заяв про забезпечення доказів або позову.

Відповідно до ч.2 ст.9 ЗУ "Про судовий збір" суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Колегія суддів перевірила зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України та встановила, що в Комп'ютерній програмі "Діловодство спеціалізованого суду" у реєстрі підтверджень оплат із ГУДКСУ в Одеській області не зафіксована сплата заступником прокурора Одеської області судового збору за подання апеляційної скарги у справі №916/2553/19.

Несплата скаржником судового збору підтверджується також довідкою Південно-західного апеляційного господарського суду від 24.04.2019р., відповідно до якої зарахування до спеціального фонду Державного бюджету України судового збору у сумі 11526грн., перерахованого прокуратурою Одеської області згідно квитанції від 01.04.2019р. №б/н, відомостями, що надійшли від Державної казначейської служби України, не підтверджується.

Отже надані заступником прокурора Одеської області до апеляційної скарги докази сплати судового збору не підтверджують зарахування суми судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Згідно із ч.6 ст.260 ГПК України питання про залишення апеляційної скарги без руху суддя-доповідач вирішує протягом п'яти днів з дня надходження апеляційної скарги. Питання про повернення апеляційної скарги суд апеляційної інстанції вирішує протягом п'яти днів з дня надходження апеляційної скарги або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Оскільки судом апеляційної інстанції виявлено незарахування суми судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України, апеляційна скарга відповідно до ст.174 ГПК України підлягає залишенню без руху з наданням скаржнику строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст.ст.174, 234, 258, 260 ГПК України, колегія суддів -

у х в а л и л а:

1. Апеляційну скаргу заступника прокурора Одеської області (вх.№1600/19 від 24.04.2019р.) на рішення господарського суду Одеської області від 21 березня 2019 року у справі №916/2553/18 залишити без руху.

2. Встановити заступнику прокурора Одеської області строк 7 днів з дня вручення копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху для усунення недоліків апеляційної скарги шляхом надання Південно-західному апеляційному господарському суду доказів сплати судового збору у розмірі 10572грн. у встановленому порядку із відомостями щодо зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

3. Роз'яснити заступнику прокурора Одеської області , що у разі невиконання вимог даної ухвали у строк, встановлений судом, апеляційна скарга вважається неподаною та повертається апелянту.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання згідно ст.235 ГПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя М.А. Мишкіна

Суддя Л.О. Будішевська

Суддя С.В. Таран

Дата ухвалення рішення26.04.2019
Оприлюднено26.04.2019
Номер документу81432304
СудочинствоГосподарське
Сутьправо власності, зобов'язання знести самочинно збудований об'єкт

Судовий реєстр по справі —916/2553/18

Постанова від 03.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 03.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 21.11.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 02.08.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Постанова від 18.06.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 04.06.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 15.05.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 26.04.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Рішення від 21.03.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні