Рішення
від 10.04.2019 по справі 580/482/19
ЛЕБЕДИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 580/482/19

2/580/307/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 квітня 2019 року м.Лебедин

Лебединський районний суд Сумської області в складі головуючого судді Бакланова Р. В. за участю секретаря за участю секретаря - Ткаченко Я.О., позивачки - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , зареєстрованої по АДРЕСА_1 до ОСОБА_2 , ІПН НОМЕР_2 , зареєстрований АДРЕСА_2 про стягнення аліментів на утримання матері,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду з вказаним позовом до свого сина - ОСОБА_3 про стягнення аліментів на її утримання, мотивує свої вимоги тим, що їй 80 років, вона отримує пенсію за віком в сумі 1756,23 грн. інших джерел доходів не має, часто хворіє, матеріальне становище вкрай нужденне. Син допомоги на утримання не надає, хоча і має таку можливість. Він військовослужбовець отримує зарплату в розмірі 17321 грн. Тому вона просить суд стягувати з відповідача аліменти в розмірі ј частки з усіх видів його заробітку (доходу), щомісяця, починаючи стягувати від дня пред`явлення позову до суду і до зміни матеріального стану сторін.

Позивачка у судовому засіданні, позовні вимоги підтримала у повному обсязі, наполягала на їх задоволенні.

Відповідач у судове засідання не з`явився, але надіслав до суду заяву в якій не заперечує проти стягнення з нього на користь матері, аліментів на її утримання у розмірі ј частини його заробітку (доходу) щомісячно та просить справу розглядати у його відсутності (а.с.12).

Вислухавши позивачку та дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, суд приходить до наступних висновків.

У відповідності до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є матір`ю відповідача - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_3 від 17.03.1970 року, виданого відділом рацс м. Лебедин (а.с.8).

На даний час ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є пенсіонером та отримує пенсію за віком в розмірі 1 756 (одна тисяча сімсот п`ятдесят шість) грн., що підтверджується довідкою про доходи № 432 від 18.02.2019 року виданої Білопільським об`єднаним управлінням Пенсійного фонду України (а.с.11). Розмір пенсії, яку вона отримує, не може у повній мірі забезпечити всі її життєві потреби, зокрема придбання ліків, оплату житлово-комунальних послуг, а тому моє матеріальне становище є досить складним.

Крім того, ОСОБА_5 хворіє, має хронічні хвороби, що стверджується випискою із медичної карти амбулаторного хворого (а.с. 9), тобто потребує коштів на придбання ліків.

Згідно зі ст. 51 Конституції України повнолітні діти зобов`язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

У відповідності до ч. 1 ст. 202 СК України повнолітні дочка, син зобов`язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

Отримання непрацездатними батьками пенсій чи іншого доходу не можуть звільняти повнолітніх дочку, сина від обов`язків утримувати непрацездатних батьків.

У відповідності до ч. 1 ст. 204 СК України, дочка, син можуть бути звільнені судом від обов`язку утримувати матір, батька, якщо буде встановлено, що мати, батько ухилялися від виконання своїх батьківських обов`язків.

У процесі судового розгляду судом не встановлено обставин щодо звільнення відповідача від обов`язку утримувати свою матір з підстав, викладених у ст. 204 СК України.

На підставі ст. 205 СК України, суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі або у частці від заробітку з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 15 травня 2006 року "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів", обов`язок повнолітніх дочки, сина утримувати своїх непрацездатних батьків, які потребують матеріальної допомоги (ст. 202 СК), не є абсолютним. У зв`язку з цим суд на вимогу дочки, сина, до яких пред`явлено позов про стягнення аліментів, зобов`язаний перевірити їхні доводи про ухилення батьків від виконання своїх обов`язків щодо них (ст. 204 СК).

Згідно з ч. 2 ст. 205 СК України, при визначенні розміру аліментів на непрацездатних батьків необхідно враховувати можливість отримання ними матеріальної допомоги від інших дітей, до яких не пред`явлено позову про стягнення аліментів, а також від дружини, чоловіка та своїх батьків.

Враховуючи, що позивачка є непрацездатною особою так, як досягла встановленого законом пенсійного віку та отримує не високу пенсію, яка є єдиним її джерелом доходу, тому суд приходить до висновку, що позивачка потребує матеріальної допомоги за рахунок стягнення аліментів з відповідача.

Підстав, які б унеможливлювали надання матеріальної допомоги, передбаченої законодавством, у розмірі визначеному позивачем та на який погоджується відповідач, немає.

При визначені розміру аліментів, судом враховується розмір пенсії позивача, встановлений законодавством України прожитковий мінімум для непрацездатних громадян, ту обставину, що відповідач офіційно працевлаштований, тому суд вважає за можливе стягнути з нього аліменти на користь непрацездатної матері у розмірі ј частини його заробітку (доходу) щомісячно.

Також, відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 768,40 гривень.

Керуючись ст. ст. 12, 81, 223, 259, 263, 264, 265, 268 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , зареєстрованого - АДРЕСА_2 Суми на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , проживаючої по АДРЕСА_1 аліменти в розмірі ј частки з усіх видів його заробітку (доходу), щомісяця, починаючи стягувати від 26 лютого 2019 року.

Стягнути з ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , зареєстрованого - АДРЕСА_2 Суми на користь держави судовий збір в розмірі 768 грн. 40 коп.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку через Лебединський районний суд Сумської області до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Бакланов Р. В.

Дата ухвалення рішення10.04.2019
Оприлюднено28.04.2019
Номер документу81447840
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів на утримання матері

Судовий реєстр по справі —580/482/19

Постанова від 07.04.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

Ухвала від 07.04.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

Ухвала від 04.09.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

Ухвала від 08.07.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

Ухвала від 08.07.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

Ухвала від 30.05.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Рішення від 10.04.2019

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

Рішення від 15.04.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.М. Бабич

Рішення від 10.04.2019

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

Ухвала від 21.03.2019

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні