Рішення
від 26.04.2019 по справі 485/756/18
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 485/756/18

Провадження № 2/485/145/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2019 року м.Снігурівка

Снігурівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Квєтка І.А.,

секретар судового засідання Забаровська С.А.,

за участю представника позивача - Трофименко А.О. ,

відповідача - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Снігурівка в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства "Миколаївобленерго" (зміна назви на Акціонерне товариство "Миколаївобленерго") до ОСОБА_2 про стягнення збитків,

встановив:

У травні 2018 року позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з ОСОБА_2 суми збитків за безобліково спожиту електроенергію у розмірі 13721грн.55коп.

Позовні вимоги мотивує тим, що ОСОБА_2 є споживачем електроенергії за адресою АДРЕСА_1 . При проведенні перевірки дотримання ПКЕЕ у помешканні за місцем проживання відповідача було виявлено порушення правил користування електроенергією, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів та електропроводки до електричної мережі енергопостачальника відкритою елетропроводкою без приладу обліку, без відкриття особового рахунку, що можливо виявити під час контрольного огляду приладу обліку. На підставі вказаного порушення було складено акт № S-8744 від 24.11.2017 року. Просить стягнути з відповідача збитки, заподіяні безобліковим споживанням електроенергії та судові витрати.

Представник позивача подав позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач в судовому засіданні позов не визнала. Дала пояснення про те, що у 2016 році фактично придбала у ОСОБА_3 будинок у АДРЕСА_1 , без оформлення належно договору купівлі-продажу, після чого у будинку прописалася з 2016 року, а почала проживати з червня-липня 2017 року. Облік електроенергії переоформлено не було. Вона сплачувала за електроенергію за показами електролічильника, який знаходився у будинку, на особовий рахунок, що був відкритий на ОСОБА_3 У вересні виявила, що лічильник не працює, та оскільки ОСОБА_3 вже на той час помер, вона звернулася до у Снігурівську філію ПАТ Миколаївобленерго із заявою про заміну лічильника. Заяву у неї не прийняли, оскільки у неї не було документів у підтвердження права власності на будинок. У листопаді 2017 року з`явилися представники позивача, електролічильник зняли та склали акт про безоблікове споживання елекроенергії, з яким вона не згодна, оскільки електроенергія обліковувалась за лічильником.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до таких висновків.

Судом встановлено, що на підставі договору дарування від 17 грудня 1990 року власником будинку у АДРЕСА_1 жила площа якого 16 кв. м ., значиться ОСОБА_3 (а.с.38).

На ім`я ОСОБА_3 відкрито особовий рахунок споживача електроенергії за НОМЕР_5. За даними рахунку елекролічильник №05881413 з показами 000009 станом на 25.09.2010 року знято.

Згідно акту обстеження, складеного депутатом Баратівської сільської ради Плаксіною Н.М. 08 вересня 2017 року, ОСОБА_2 зареєстрована і проживає в АДРЕСА_1 , в будинку померлого ОСОБА_3 який придбала, але не переоформила, сама (а.с. 39).

Факт реєстрації у будинку за вказаною адресою з 07 жовтня 2016 року підтверджено відміткою про реєстрацію у паспорті позивача серії НОМЕР_1 (а.с.8).

Відповідач ОСОБА_2 визнає, що є споживачем електроенергії за адресою: АДРЕСА_1 , яку постачає позивач. Дані з обліку споживання відповідачкою електроенергії рахуються за особовим рахунком НОМЕР_2 , який відкрито на її ім`я з 01 листопада 2017 року.

24 листопада 2017 року представниками позивача за участі споживача ОСОБА_2 в будинку за вказаною адресою складений акт про порушення S-8744 п.42 Правил користування електричної енергії для населення, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів та електропроводки до електричної мережі енергопостачальника відкритою елетропроводкою без приладу обліку, що можливо виявити під час контрольного огляду приладу обліку, без відкриття особового рахунку.

Вказаний акт відповідачка не підписала (а.с.5-на звороті).

До акту додано пояснювальну записку інспекторів ОСОБА_8, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 у якій зазначено про виявлення факту порушення ПКЕЕН характер яких відповідає даним зафіксованим у акті (а.с.6).

З пояснень свідка ОСОБА_8 встановлено, що ним та іншими членами рейдової бригади позивача при виїзді в с.Гречанівку та виміру рівня напруги та навантаження на підстанції було встановлено невідповідність рівню споживання. Після цього, ними було виявлено самовільне підключення будинку у с.Гречанівка до електроустановок енергопостачальника через фасад будинку, вони покликали господаря, ним виявилася відповідач та повідомила, що коли вселилися, світло у будинку вже було, потім повела їх до будинку, де вони виявили відсутність лічильника, після чого склали акт про порушення ПКЕЕН від підпису якого ОСОБА_2 відмовилася.

Свідок ОСОБА_6 суду показав, що в ході проведення рейдової перевірки у с.Гречанівка було виявлено будинок у якому горіло світло, хоча по базі він значився відімкненим, після чого, було з`ясовано, що будинок самовільно підключений, без приладу обліку, з опори через фасад будинку до внутрішньобудинкової проводки з`єднанням у розподільчій коробці в стіні будинку. Після цього, ними було складено акт із схемою порушення обліку електроенергії.

Згідно протоколу засідання комісії філії АТ "Миколаївобленерго" № 65 від 14.12.2017 року по розгляду акту про порушення ППЕЕ №S-8744 від 24.11.2017 року споживач ОСОБА_2 визнана причетною до порушення п. 42 ПКЕЕн, проведено розрахунок збитків за формулою 2.7 Методики за період з 24.11.2016 р. по 24.11.2017 р. у сумі 13721грн.55коп. (а.с.7).

Відповідно до пункту 1 статті 714 ЦК України за договором постачання енергетики та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Згідно з п.48 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1357, споживач несе відповідальність згідно із законодавством за розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку. У разі причетності споживача до порушення цих Правил розрахунок проведених нарахувань здійснюється на підставі Методики визначення обсягу та вартості не облікованої електричної енергії, затвердженої постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 4 травня 2006 року № 562 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 4 липня 2006 року № 782/12656 (далі -Методика).

Відповідно до ПКЕЕН (із змінами, в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин) об`єктом споживача є житловий будинок, гараж, майстерня або інша електрифікована споруда, що належить споживачу на правах власності або користування.

Споживання електричної енергії здійснюється на підставі договору про користування електричною енергією між споживачем і енергопостачальником, що розробляється енергопостачальником згідно з Типовим договором про користування електричною енергією і укладається на три роки з наступним продовженням за певних умов.

У разі остаточного припинення користування електричною енергією споживач не пізніше ніж за 7 днів повинен повідомити про це енергопостачальника та розрахуватися за спожиту електричну енергію, подати енергопостачальнику заяву про розірвання договору.

Для споживання електроенергії новий наймач (власник) квартири або іншого об`єкта повинен звернутися до енергопостачальника для укладення договору про користування електричною енергією. Після чого енергопостачальник протягом 3 днів у містах та 7 днів у сільській місцевості підключає квартиру або об`єкт споживача до електропостачання.

З результату аналізу наведених норм, Верховний Суд у постанові від 21 листопада 2018 року по справі № 473/3724/16-ц (провадження № 61-20569св18) висловив правову позицію про те, що споживання електричної енергії може відбуватися на підставі договору, укладеного з енергопостачальником лише власником або наймачем об`єкта споживача.

Саме на власника або наймача об`єкта споживача покладено обов`язок звернутися до енергопостачальника для укладення договору про користування електричною енергією, у тому числі й у випадку набуття ним права власності чи права користування об`єктом споживача, уже підключеним до електропостачання попереднім власником чи наймачем.

Саме власник або наймач, що перебуває у договірних правовідносинах із енергопостачальником, несе відповідальність за порушення правил користування електроенергією і саме власник або наймач є відповідальною особою за збитки, завдані енергопостачальнику в результаті безоблікового використання електроенергії, що подається у належні йому на праві власності чи користування об`єкти споживача.

Відповідач не є власником вказаного житлового будинку, однак на її ім`я відкрито особовий рахунок споживача електроенергії з 01 листопада 2017 року, що підтверджує наявність між сторонами фактичних договірних правовідносин з постачання електричної енергії саме з цієї дати.

Факт безоблікового споживання електроенергії поза приладами обліку відповідачкою не спростовано.

Розрахунок збитків здійснений за добовим обсягом споживання з пропускної спроможності мідного проводу, перерізом 2х1 мм, відповідно до пункту 3.3 Методики.

Згідно п.3.3 б) розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється за кількістю днів у разі самовільного підключення споживачем електроустановок, струмоприймачів або проводів до електричних мереж енергопостачальника - із дня набуття споживачем права власності на електроустановку чи права користування електроустановкою або із дня здійснення останньої технічної перевірки електричної мережі, до якої було здійснене самовільне підключення, але не більше сумарної кількості днів за дванадцять календарних місяців, що передували дню виявлення порушення, та до дня усунення порушення.

Разом з тим, оскільки між позивачем та відповідачем фактичні договірні правовідносини виникли з 01 листопада 2017 року, то розрахунок збитків має бути проведений за період з 01 листопада 2017 року по 24 листопада 2017 року та становить 902 грн. за 24 дня. Підстави для нарахування збитків до вказаної дати відсутні й позивачем не доведені.

За такого, позивачем доведено факт спричинення йому відповідачем збитків у вигляді позаоблікового споживання електричної енергії у період з 01 листопада 2017 року, а тому позов є обгрунтованим та підлягає до задоволення частково на суму 902 грн. (13721,55х24/365).

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню судовий збір на користь позивача пропорційно задоволеним позовним вимогам.

Керуючись ст.ст. 4, 13, 81, 141, 263-265, 268 ЦПК України, суд-

ухвалив:

Позовну заяву Акціонерного товариства "Миколаївобленерго" до ОСОБА_2 про стягнення збитків -задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої за адресою АДРЕСА_1 , на користь Акціонерного товариства "Миколаївобленерго" на відшкодування завданих збитків 902грн. (дев`ятсот дві грн.) на розрахунковий рахунок НОМЕР_3 в ОПЕРВ філії "Миколаївське обласне управління ПАТ "Ощадбанк", МФО 326461, ОКПО 25377792, отримувач - філія АТ "Миколаївобленерго" Снігурівського району.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої за адресою АДРЕСА_1 , на користь Акціонерного товариства "Миколаївобленерго" судові витрати у сумі 115грн.83 коп.(сто п`ятнадцять грн. 83 коп.) на розрахунковий рахунок НОМЕР_4 у МФ КП "Приватбанк", МФО 326610, код ЄДРПОУ 25377792, отримувач - філія АТ "Миколаївобленерго" Снігурівського району.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду або через Снігурівський районний суд, який відраховується з дня складення повного судового рішення.

Дата складення повного судового рішення - 30.04.2019 р.

Суддя

Дата ухвалення рішення26.04.2019
Оприлюднено02.05.2019
Номер документу81472732
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення збитків

Судовий реєстр по справі —485/756/18

Постанова від 19.06.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Постанова від 19.06.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Ухвала від 06.06.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Ухвала від 05.06.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Рішення від 26.04.2019

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Рішення від 26.04.2019

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 17.01.2019

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 18.07.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Миколаївської області

Чебанова-Губарєва Н. В.

Ухвала від 17.05.2018

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Кобзар Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні