Постанова
від 19.06.2019 по справі 485/756/18
МИКОЛАЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

19.06.19

22-ц/812/1112/19

Єдиний номер справи 485/756/18

Провадження 22-ц812/1112/19 Головуючий по 1 інстанції Квєтка І.А.

Головуючий і доповідач по 2 інстанції Колосовський С.Ю.

П О С Т А Н О В А

І м е н е м У к р а ї н и

19 червня 2019р. м. Миколаїв

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Миколаївського апеляційного суду в складі:

Колосовський С.Ю., Локтіонова О.В., Ямкова О.О.,

секретар судового засідання - Андрієнко Л.Д.,

за участі: представників позивача ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , відповідача ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу

за апеляційною скаргою Акціонерного товариства Миколаївобленерго

на рішення Снігурівського районного суду Миколаївської області від 26 квітня 2019р.

за позовом Акціонерного товариства Миколаївобленерго до ОСОБА_4 про відшкодування збитків,

встановила:

У травні 2018р. АТ Миколаївобленерго пред`явило позов до ОСОБА_4 про відшкодування 13721,55 грн. збитків, завданих безобліковим споживанням електроенергії.

Позивач зазначав, що постачає відповідачу, яка проживає в житловому будинку по АДРЕСА_1 (особовий рахунок № НОМЕР_1 ) електричну енергію.

24 листопада 2017р. під час технічної перевірки виявлено порушення відповідачем правил користування електричною енергією (самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів, електропроводки до електричної мережі енергопостачальника відкритою електропроводкою з порушенням схеми обліку, поза приладом обліку, що можливо виявити при контрольному огляді приладу обліку) та складено відповідний акт, підписаний трьома працівниками позивача у зв`язку з відмовою його підписання споживачем.

07 грудня 2017р. вказаний акт було розглянуто уповноваженою комісією без присутності споживача, яка 14 грудня 2017р. прийняла рішення про нарахування 13721,55 грн. збитків за один рік.

Враховуючи те, що відповідач за виставленим рахунком в добровільному порядку збитки не відшкодувала, позивач просив про задоволення його вимог.

Рішенням Снігурівського районного суду Миколаївської області від 26 квітня 2019р. позов задоволено частково. Постановлено стягнути з ОСОБА_4 на користь АТ Миколаївобленерго 902 грн. збитків.

В апеляційній скарзі позивач, посилаючись на незаконність рішення суду, просив його скасувати і ухвалити нове про задоволення позову.

Апеляційна скарга підлягає задоволенню, а рішення суду - зміні з наступних підстав.

Ухвалюючи рішення про часткове задоволення позову, суд виходив з того, що є доведеним факт порушення відповідачем правил користування електричною енергією, однак вона має нести цивільно-правову відповідальності за завдані збитки лише за період з 01 листопада 2017р. - час оформлення на останню особового рахунку по 24 листопада 2017р. - час виявлення порушення.

Проте з таким висновком суду погодитись не можна.

За правилами ст.611 ЦК у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, відшкодування збитків.

Згідно зі ст.26,27 Закону Про електроенергетику правопорушення в електроенергетиці якими є в тому числі: порушення правил користування електричною енергією, крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку, тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність.

Відповідно до п.2,53 Правил користування електричною енергією для населення (які були чинними на час виникнення спірних правовідносин) об`єкт побутового споживача - житловий будинок (частина будинку), квартира або будівля, які розміщені за однією адресою та належать одній фізичній особі або декільком фізичним особам на правах власності або користування.

Самовільне підключення - споживання електричної енергії без укладення з електропостачальником договору про користування електричною енергією або підключення з порушенням цих Правил.

У разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. Один примірник акта вручається споживачу, другий залишається у енергопостачальника. Споживач має право внести до акта свої зауваження.

У разі відмови споживача від підпису в акті робиться позначка про відмову. Акт вважається дійсним, якщо його підписали три представники енергопостачальника.

Акт про порушення цих Правил розглядається комісією з розгляду актів, що утворюється енергопостачальником і складається не менш як з трьох уповноважених представників енергопостачальника.

За правилами глави 4 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, факт виявлених представниками енергопостачальника електричної енергії за регульованим тарифом порушень споживачем вимог ПКЕЕ ( z0417-96) або ПКЕЕН ( 1357-99-п ) оформлюється актом про порушення.

Згідно з п.3.3. цієї ж Методики розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється: за добовою величиною розрахункового споживання електричної енергії; за тарифами (цінами) для населення, що діяли в період, за який розраховується розмір вартості необлікованої електричної енергії; за кількістю днів виявлення порушення.

У разі самовільного підключення споживачем

електроустановок, струмоприймачів або проводів до електричних

мереж енергопостачальника - із дня набуття споживачем права

власності на електроустановку чи права користування

електроустановкою або із дня здійснення останньої технічної

перевірки електричної мережі, до якої було здійснене самовільне

підключення, але не більше сумарної кількості днів за дванадцять

календарних місяців, що передували дню виявлення порушення, та до

дня усунення порушення.

Як встановлено судом і вбачається з матеріалів справи, житловий будинок по АДРЕСА_1 зареєстрований на праві власності за ОСОБА_5 (договір дарування від 17 грудня 1990р.) на ім`я якого було відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 на постачання електричної енергії.

25 вересня 2010р. електропостачання до вказаного житлового будинку було припинено у зв`язку із зняттям приладу обліку.

За даними довідки Баратівської сільської ради від 17 квітня 2019р. ОСОБА_5 в с. Гречанівка зареєстрований не був і не проживав.

Згідно акту обстеження від 08 вересня 2017р., підписаного двома сусідами і депутатом Баратівської сільської ради, довідки Баратівської сільської ради, паспортних даних ОСОБА_4 в житловому будинку померлого ОСОБА_5 по АДРЕСА_1 проживає і зареєстрована з 07 жовтня 2016р. ОСОБА_4 .

На підставі заяви ОСОБА_4 від 05 вересня 2017р. про заміну електролічильника та наданої нею довідки про проживання і реєстрацію по АДРЕСА_1 на її ім`я в енергопостачальній компанії було відкрито 01 листопада 2017р. особовий рахунок № НОМЕР_1 .

24 листопада 2017р. під час технічної перевірки уповноваженими працівниками позивача виявлено порушення п.42,48. Правил користування електричною енергією для населення (самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів, електропроводки до електричної мережі енергопостачальника відкритою електропроводкою з порушенням схеми обліку, поза приладом обліку, що можливо виявити при контрольному огляді приладу обліку). Цього ж дня було складено акт про порушення №S 8744, підписаний трьома контролерами позивача у зв`язку з відмовою його підписати представником споживача.

Факт порушення правил користування електричною енергією, проведення технічної перевірки у присутності користувача житлового будинку підтверджується актом про порушення від 24 листопада 2017р., схемою електропостачання споживача, поясненнями контролерів ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8

07 грудня 2017р. вказаний акт було розглянуто уповноваженою комісією без присутності споживача, яка 14 грудня 2017р. прийняла рішення про нарахування 13721,55 грн. збитків за один рік на підставі Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електричною енергією.

За таких обставин, а саме проведення технічної перевірки у присутності користувача житлового будинку зі складанням за її наслідками у відповідності до визначеної вказаними правовими нормами процедури, суд дійшов до вірного висновку про наявність підстав для ухвалення рішення на користь позивача.

Разом з тим визначаючи розмір збитків лише за період з 01 листопада 2017р. по 24 листопада 2017р. не було враховано те, що відповідач є користувачем житлового будинку щонайменше з 07 жовтня 2016р. - часу реєстрації, а тому нарахування збитків за визначений судом період суперечить п.п. б п.3.3. Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, п.2 Правил користування електричною енергією для населення.

Таким чином, позовні вимоги про відшкодування збитків підлягають задоволенню у повному обсязі - 13721,55 грн. за період з 24 листопада 2016р. по 24 листопада 2017р.

Вирішення спору на користь позивача є підставою (ст.141 ЦПК) для відшкодування йому за рахунок відповідача понесених судових витрат у зв`язку з розглядом справи в судах першої і апеляційної інстанцій.

З огляду на вищенаведені мотиви рішення суду в частині визначення розміру збитків та судових витрат в силу п.4 ч.1 ст.376 ЦПК підлягає зміні.

Керуючись ст.ст.367,374,376,382 ЦПК, колегія суддів

постановила

Апеляційну скаргу Акціонерного товариства Миколаївобленерго задовольнити.

Рішення Снігурівського районного суду Миколаївської області від 26 квітня 2019р. в частині визначення розміру збитків та судових витрат змінити.

Позов Акціонерного товариства Миколаївобленерго задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь Акціонерного товариства Миколаївобленерго 13721,55 грн. збитків та 4405 грн. судових витрат.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення може бути оскаржена у касаційному порядку безпосереднього до Верхового Суду у випадках та з підстав, передбачених ст. 389 ЦПК.

Повний текст постанови виготовлено 19 червня 2019р.

Головуючий: Судді:

Дата ухвалення рішення19.06.2019
Оприлюднено20.06.2019
Номер документу82473365
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —485/756/18

Постанова від 19.06.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Постанова від 19.06.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Ухвала від 06.06.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Ухвала від 05.06.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Рішення від 26.04.2019

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Рішення від 26.04.2019

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 17.01.2019

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 18.07.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Миколаївської області

Чебанова-Губарєва Н. В.

Ухвала від 17.05.2018

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Кобзар Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні