Рішення
від 03.05.2019 по справі 320/3422/19
МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 03.05.2019

Справа № 320/3422/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 травня 2019 року Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області у складі:

головуючого - судді Міщенко Т.М.

за участі секретаря - Макаренко В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Мелітополі цивільну справу за заявою ОСОБА_1, ОСОБА_2, в інтересах яких діє адвокат ОСОБА_3, зацікавлена особа: Мелітопольський міськрайонний відділ реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції у Запорізькій області, про встановлення факту народження,

встановив:

Представник заявників звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт народження дитини - сина заявників ОСОБА_4. Свою заяву мотивує тим, що у пологовому будинку м. Сімферополь, АР Крим ІНФОРМАЦІЯ_5 року народилась дитина - ОСОБА_4. При народженні дитини ОСОБА_2 було видано медичне свідоцтво про народження. Звернувшись до Мелітопольського міськрайонного відділу державної РАЦС з метою реєстрації на території України народження дитини, представнику заявників було відмовлено у проведенні державної реєстрації народження дитини, оскільки документи, представлені заявниками, не відповідають відповідним нормам національного законодавства. Тому, представник заявників просить суд встановити факт народження дитини заявників.

Представник заявників в заяві про встановлення факту народження дитини просить слухати справу за його відсутності та відсутності заявників.

Представник заінтересованої особи - Мелітопольський міськрайонний відділ реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції у Запорізькій області у судове засідання не з'явився, про час і дату судового засідання був повідомлений належним чином.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у зв'язку з неявкою сторін фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що заяву слід задовольнити з наступних підстав.

03 серпня 2012 року ОСОБА_2 /дошлюбне прізвище ОСОБА_2/ та ОСОБА_1 уклали шлюб, зареєстрований відділом державної реєстрації актів про шлюб Сімферопольського міського управління юстиції АР Крим, актовий запис 541, про що свідчить копія свідоцтва про шлюб /а.с.7/.

Згідно копії виписного епікризу про народження ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_5 року народила дитину чоловічої статі /а.с.7/.

Згідно повідомлення Мелітопольського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області щодо реєстрації народження дитини на території України № 1310/17.22-06-122 від 02.05.2019, представнику ОСОБА_1 та ОСОБА_5 було відмовлено в реєстрації народження дитини у зв'язку з ненаданням ними документів, затверджених нормами чинного законодавства /а.с.12/.

В березні 2014 року територія АР Крим була анексована Російською Федерацією та на території АР Крим було запроваджене законодавство Російської Федерації.

Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

Відповідно до ч. 2 ст. 317 ЦПК України справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

Згідно до ч. 4 ст. 49 ЦК України передбачено, що реєстрація актів цивільного стану проводиться відповідно до закону. Народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені, смерть підлягають внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в органах юстиції в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до абз. 5 ч. 4 ст. 13 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану за відсутності документа закладу охорони здоров'я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Отже, судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_5 року в м. Сімферополь, АР Крим народилась дитина: ОСОБА_4, батьками якої є: мати - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, батько - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2; реєстрація народження дитини в органах державної реєстрації актів цивільного стану не проводилась.

Таким чином, суд вважає доцільним встановити факт народження ІНФОРМАЦІЯ_5 року ОСОБА_4 у матері ОСОБА_2 та батька ОСОБА_1, оскільки законом не передбачено іншого порядку встановлення такого факту, що надасть заявникам можливість отримати у державних органах України свідоцтво про народження їх дитини.

Відповідно до ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення суду у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України.

Керуючись, ст.ст. 81, 247 ч. 2, 260, 317-319, 430 ЦПК України, ч. 4 ст. 49 ЦК України, абз. 5 ч. 4 ст. 13 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , суд

вирішив:

Заяву ОСОБА_1, ОСОБА_2, в інтересах яких діє адвокат ОСОБА_3, зацікавлена особа: Мелітопольський міськрайонний відділ реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції у Запорізькій області, про встановлення факту народження - задовольнити.

Встановити факт народження дитини ОСОБА_4, який народився ІНФОРМАЦІЯ_5 року в м. Сімферополь, АР Крим, Україна від батьків: матері ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, громадянки України та батька ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, громадянина України.

Рішення у справах про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню згідно ч. 4 ст. 317 ЦПК України.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Запорізького апеляційного суду через Мелітопольський міськрайонний суд протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Повне судове рішення складено 03 травня 2019 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя:

Дата ухвалення рішення03.05.2019
Оприлюднено05.05.2019
Номер документу81508970
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту народження

Судовий реєстр по справі —320/3422/19

Ухвала від 07.08.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Ухвала від 29.07.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Ухвала від 20.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Земляна Галина Володимирівна

Ухвала від 21.12.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Земляна Галина Володимирівна

Ухвала від 09.12.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Земляна Галина Володимирівна

Рішення від 12.09.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Ухвала від 09.07.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Рішення від 03.05.2019

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Міщенко Т. М.

Ухвала від 02.05.2019

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Міщенко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні