Вирок
від 03.05.2019 по справі 638/17598/18
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

03.05.2019

Справа № 638/17598/18

Провадження №1-кп/638/775/19

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03.05.2019

03.05.2019 Дзержинський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участі прокурора ОСОБА_3 ,

обвинувачених ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

перекладача ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Харкові кримінальну справу по обвинуваченню

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця Республіки Ірак, громадянина Іраку, менеджера ТОВ «Ілін», не одруженого, маючого посвідку на постійне проживання на території України № НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не засудженого,

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Харкова, громадянина України, не працюючого, не одруженого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше засудженого 17.03.2014 Дзержинським районним судом м. Харкова за ч. 1 ст. 185 КК України до штрафу в розмірі 850 грн.,

у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 332 КК України, -

в с т а н о в и в:

У 2017 р. Ахмед Taxa Джамал Ахмед, діючи умисно, розуміючи встановлений порядок перетину державного кордону України іноземними громадянами, а також порядок та термін їх перебування на території України, в порушення законів України «Про державний кордон України», «Про прикордонний контроль», «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», за попередньою змовою групою осіб, спільно з ОСОБА_4 (активним співвиконавцем злочинів), та іншими невстановленим особами, прийняли рішення сприяти систематичному незаконному переправленню іноземців, переважно вихідців з Іраку та Сирії, через державний кордон України в пунктах пропуску на територію України, шляхом усунення перешкод, а саме оформленням «фіктивних» шлюбів іноземців з громадянами України з метою отримання довгострокових віз, та в подальшому легалізації іноземців на території України, шляхом отримання посвідок на проживання.

У 2017 р. ОСОБА_5 знаючи, що його знайомий ОСОБА_4 має велике коло знайомих серед дівчат громадянок України, запропонував останньому займатися сприянням незаконного переправлення іноземців через державний кордон України та подальшої легалізації їх на території України, при цьому основна функція ОСОБА_4 повинна була покладатися в підшукуванні громадянок України серед кола своїх знайомих, які за грошову винагороду погодяться «фіктивно» одружуватися з іноземцями.

В свою чергу, основна функція ОСОБА_5 повинна була покладатися в пошуку клієнтів, так як останній є працівником ТОВ «Ілін», ідентифікаційний код 40166320, розташованого за адресою: м. Харків, пр. Науки, 5, офіс 26, основним видом діяльності якого є допоміжна діяльність іноземцям в сфері освіти, надання інформативних послуг та надання послуг перекладу, в зв`язку з чим ОСОБА_5 , має велике коло знайомих серед іноземців, яким необхідно було будь-яким способом потрапити або залишитись на території України, з метою легалізації, а в подальшому можливості виїзду до країн ЄС.

Згідно з розробленим та схваленим усіма учасниками групи планом злочинної діяльності, ОСОБА_5 , виконуючи відведену йому функцію, займався розповсюдженням серед своїх знайомих іноземців інформації про можливість легалізації на території України шляхом оформлення «фіктивного» шлюбу з громадянкою України, на підставі якого можливо отримати довгострокову візу, а в подальшому посвідку на проживання в Україні, що надасть змогу безперешкодно перетинати державний кордон України. При цьому ОСОБА_5 , виконуючи відведену йому функцію, повідомляв про можливість безперешкодного виготовлення візи на підставі вищезазначеного свідоцтва про шлюб, та отримання посвідки на проживання. Після того, як знаходився іноземець, якому було необхідно безперешкодно пересікати державний кордон України та який вияв бажання на укладення «фіктивного шлюбу» з громадянкою України, ОСОБА_5 повідомляв цій особі, або особі яка зверталася в інтересах іноземця, адресу, місце та час, в який необхідно прибути іноземцю для оформлення «фіктивного» шлюбу. По прибуттю іноземця до визначеного місця ОСОБА_5 або ОСОБА_4 (який завчасно підшукав громадянку України для укладення «фіктивного» шлюбу) безпосередньо організовували, через свої зв`язки, оформлення йому «фіктивного» шлюбу та отримання свідоцтва про шлюб у відділах державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області, та після виготовлення свідоцтво передавалась іноземцю з метою подальшого оформлення довгострокової візи D-13 (возз`єднання з сім`єю), для оформлення якої крім зазначених в пункті 5 Постанови Кабінету Міністрів України від 01.03.2017 №118 «Про затвердження Правил оформлення віз для в`їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію», яка затверджена відповідно до ч.10 ЗУ «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», обов`язково подається документ, що підтверджує факт перебування в шлюбі з громадянином України. На підставі отриманої візи D-13 іноземець потрапляв на територію України та в подальшому під керівництвом ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , використовуючи і свідоцтво про шлюб, отримане на підставі «фіктивного» одруження з громадянкою України, отримував в ГУДМС України в Харківській області посвідку про тимчасове проживання на території України, що давало йому право безперешкодно перетинати державний кордон України на довгостроковий термін.

В квітні 2017 р. ОСОБА_5 , діючи умисно в групі із ОСОБА_4 , домовився з останнім про сприяння незаконному переправленню через державний кордон України та подальшого отримання посвідки на тимчасове проживання громадянина Республіки Ірак ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

ОСОБА_4 , відповідно до відведеної йому ролі, маючи злочинний умисел, направлений на сприяння незаконному переправленню через державний кордон України та подальшого отримання посвідки на тимчасове проживання громадянина Республіки ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , діючи в складі групи, підшукав на території м. Харкова громадянку України ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка через тяжке матеріальне становище, за грошову винагороду, погодилась оформити «фіктивний» шлюб з невідомим їй раніше іноземцем.

04.05.2017 ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на сприяння незаконному переправленню через державний кордон України та подальшого отримання посвідки на тимчасове проживання громадянина Республіки ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зустріли ОСОБА_11 в приміщенні офісу №26 за адресою: м. Харків, пр. Науки, 5, після чого, усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, діючи умисно на виконання спільного умислу, ОСОБА_5 та ОСОБА_4 разом з ОСОБА_11 направились до Московського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області, розташованого за адресою: м. Харків, вул. Валентинівська, 31, де їх очікував ОСОБА_9 , після чого за сприянням ОСОБА_5 , ОСОБА_11 та ОСОБА_9 уклали між собою шлюб, та в цей же день ОСОБА_11 на вказівку ОСОБА_4 та ОСОБА_5 оформила у приватного нотаріуса гарантійний лист запрошення для Консульського Відділу Посольства України в Республіці Ірак з ціллю оформлення в`їзної візи до України її чоловіку ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . За вищезазначені надані послуги ОСОБА_11 отримала від ОСОБА_4 та ОСОБА_5 грошову винагороди в сумі 200 доларів США.

В подальшому, по прибуттю ОСОБА_9 до Республіки Ірак, останній 20.07.2017,на підставі поданого свідоцтва про шлюб, яке містило в собі завідомо неправдиві відомості, та гарантійного листа запрошення від ОСОБА_11 , оформив візу D-13 возз`єднання з сім`єю (що згідно ст. 12 ЗУ «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» є підставою для скасування візи) та в подальшому на підставі якої 22.07.2017 прибув на територію України через міжнародний аеропорт Харків, де під час проходження контролю другої лінії надав свій паспорт громадянина Республік Ірак з вищезазначеною візою, отриманою на підставі свідоцтва про шлюб, яке містило в собі завідомо неправдиві відомості, та свідоцтво про шлюб зі ОСОБА_11 , для підтвердження мети приїзду на територію України, при цьому ОСОБА_9 за його проханням в аеропорту зустрічала ОСОБА_11 , за надану послугу ОСОБА_11 додатково отримала ще 400 грн.

Надалі ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на підставі свідоцтва про шлюб, отриманого в результаті «фіктивного шлюбу», за сприянням ОСОБА_5 та ОСОБА_4 отримав в ГУДМС України в Харківській області, розташованому за адресою: м. Харків, вул.Римарська, 24, згідно наказу МВС України від 15.03.2013 №681 «Про затвердження Тимчасового порядку розгляду заяв для оформлення посвідки на постійне проживання та посвідки на тимчасове проживання», посвідку на тимчасове проживання ТР191349, підстава видачі 03/13 возз`єднання сім`ї з громадянами України, що дає йому право безперешкодного перетину державного кордону України.

На початку квітня 2018 року ОСОБА_5 , діючи умисно, в групі та повторно, домовився з ОСОБА_4 про сприяння незаконному переправленню через державний кордон України шляхом усунення перешкод, а саме надання фіктивного свідоцтва про шлюб, громадянину Республіки Ірак, ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_5

ОСОБА_4 , відповідно до відведеної йому ролі, маючи злочинний умисел, направлений на сприяння незаконному переправленню через державний кордон України громадянина Республіки Ірак ОСОБА_12 ІНФОРМАЦІЯ_5 , діючи в складі групи, підшукав на території м. Харкова громадянку України ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка через тяжке матеріальне становище за грошову винагороду погодилась оформити «фіктивний» шлюб з невідомим їй раніше іноземцем та надала добровільну згоду на конфіденційне співробітництво в рамках досудового розслідування з правоохоронними органами.

10.04.2018, приблизно в 11 год., ОСОБА_4 , реалізуючи спільний умисел, зустрівся з ОСОБА_13 поблизу ресторану «МсDonalds», розташованого за адресою: м. Харків, пр. Науки, 9Б, де повідомив мету та умови укладання шлюбу з іноземцем, після чого ОСОБА_4 з ОСОБА_13 прослідували в приміщення офісу №26 за адресою: м. Харків, пр. Науки, 5, де ОСОБА_13 надала копію свого паспорту, на якій власноручно написала свій мобільний телефон.

11.04.2018 ОСОБА_4 , реалізуючи спільний з ОСОБА_5 злочинний умисел, направлений на сприяння незаконному переправленню через державний кордон України громадянина Республіки Ірак ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зустрівся з ОСОБА_13 та направився до Московського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області, розташованого за адресою: м. Харків, вул. Валентинівська, 31, де їх очікували ОСОБА_12 та ОСОБА_5 . Після чого ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , під час проведення контролю за вчиненням злочину в формі спеціального слідчого експерименту, уклали між собою «фіктивний» шлюб, за що ОСОБА_13 отримала від ОСОБА_4 частину раніше обіцяної грошової винагороди в сумі 3500 грн., яку в подальшому добровільно видала працівникам правоохоронних органів.

В подальшому ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , 25.08.2018, після свого перебування за межами України прибув на територію України через міжнародний аеропорт Одесса, де під час проходження контролю другої лінії надав свій паспорт громадянина Республік Ірак, та для підтвердження мети приїзду на територію України свідоцтво про шлюб з ОСОБА_13 , яке містило в собі завідомо неправдиві відомості, при цьому пояснив, що приїхав відвідати свою дружину, що в сукупності надало йому право безперешкодного перетину державного кордону України.

На початку червня 2018 р. ОСОБА_5 , діючи умисно, в групі та повторно домовився з ОСОБА_4 про сприяння незаконному переправленню через державний кордон України та подальшому отриманню посвідки на тимчасове проживання громадянина Республіки Ірак, ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

ОСОБА_4 , відповідно до відведеної йому ролі, маючи злочинний умисел, направлений на сприяння незаконному переправленню через державний кордон України та подальшому отриманню посвідки на тимчасове проживання громадянина Республіки Ірак ОСОБА_14 ІНФОРМАЦІЯ_7 , діючи в складі групи, підшукав на території м. Харкова громадянку України ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , яка через тяжке матеріальне становище за грошову винагороду погодилась оформити «фіктивний» шлюб з невідомим їй раніше іноземцем.

07.06.2018 ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на сприяння незаконному переправленню через державний кордон України та подальшому отриманню посвідки на тимчасове проживання громадянина Республіки Ірак ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зустріли ОСОБА_14 та ОСОБА_15 в приміщенні офісу №26 за адресою: м. Харків, пр. Науки, 5. Після чого, усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, діючи умисно, на виконання спільного умислу, ОСОБА_5 разом з ОСОБА_14 та ОСОБА_15 направився до Харківського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області, розташованого за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 61, де ОСОБА_14 та ОСОБА_15 уклали між собою шлюб, та в цей же день ОСОБА_15 на вказівку ОСОБА_4 та ОСОБА_5 оформила у приватного нотаріуса заяву-запрошення на багаторазові поїздки до України ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , як свого чоловіка. За зазначені надані послуги ОСОБА_15 отримала від ОСОБА_4 частину раніше обіцяної грошової винагороди в сумі 2500 грн.

В подальшому, по прибуттю ОСОБА_14 до Республіки Ірак, останній 08.08.2018 на підставі поданого свідоцтва про шлюб, яке містило в собі завідомо неправдиві відомості, оформив візу D-13 возз`єднання з сім`єю (що згідно ст. 12 ЗУ «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» є підставою для скасування візи) та в подальшому на підставі якої 29.08.2018 прибув на територію України через міжнародний аеропорт Харків, де під час проходження контролю другої лінії надав свій паспорт громадянина Республік Ірак з вищезазначеною візою, отриманою на підставі свідоцтва про шлюб, яке містило в собі завідомо неправдиві відомості, та свідоцтво про шлюб з ОСОБА_15 , для підтвердження мети приїзду на територію України, при цьому ОСОБА_14 за проханням ОСОБА_5 в аеропорту зустрічала ОСОБА_15 , яка була доставлена в аеропорт невстановленою особою за вказівкою ОСОБА_5 ; за надану послугу ОСОБА_15 додатково отримала ще 1000 грн.

Надалі, 04.09.2018, ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , на підставі свідоцтва про шлюб, отриманого в результаті «фіктивного шлюбу» за сприянням ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , отримав в ГУДМС України в Харківській області, розташованому за адресою: м.Харків, вул. Римарська, 24, згідно наказу МВС України від 15.03.2013 №681 «Про затвердження Тимчасового порядку розгляду заяв для оформлення посвідки на постійне проживання та посвідки на тимчасове проживання», посвідку на тимчасове проживання ТР218788, підстава видачі 03/13 - возз`єднання сім`ї з громадянами України, що дає йому право безперешкодного перетину державного кордону України.

Допитані в судовому засіданнi ОСОБА_5 , ОСОБА_4 вину у вчиненні вищенавелених злочинів визнали і повністю підтвердили обставини, викладені вище. Зібрані докази по справi не оспорювали і просили не дослiджувати.

На підставі п. 3 ст. 349 КПК України, за згодою учасників судового засідання, судом визнано недоцільним дослідження доказів по справі, стосовно тих фактичних обставин справи, які ніким з учасників процесу не оспорюються. При цьому судом з`ясовано, що всі учасники процесу правильно розуміють зміст цих обставин, сумніву в добровільності та істинності їх позиції немає.

На підставі викладеного, суд визнає

- ОСОБА_5 винним в скоєнні злочинів, передбачених ч.2 ст. 332 КК України сприяння незаконному переправленню особи через державний кордон України, шляхом усунення перешкод, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб;

- ОСОБА_4 винним в скоєнні злочинів, передбачених ч.2 ст. 332 КК України сприяння незаконному переправленню особи через державний кордон України, шляхом усунення перешкод, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб.

Призначаючи покарання ОСОБА_5 суд враховує, що він скоїв ряд тяжких злочинів, які тяжких наслідків не потягли, матеріальна шкода фізичним або юридичним особам не завдана; потерпілі у кримінальному провадженні відсутні, цивільні позови не заявлені.

Також суд враховує дані про особу обвинуваченого ОСОБА_5 , який ранiше не судимий; на диспансерному (профiлактичному) облiку в КНП ХОР «Обласний наркологiчний диспансер» не перебуває; за медичною допомогою до КНП «Мiський психоневрологiчний диспансер №3» ХМР впродовж останніх 5 років не звертався, має посвідку на постійне проживання на території України, постійне місце проживання, працює.

Обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_5 суд визнає щире каяття обвинуваченого і активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, що обтяжують покарання, судом не виявлено.

Призначаючи покарання ОСОБА_4 суд враховує, що він скоїв ряд тяжких злочинів, які тяжких наслідків не потягли, матеріальна шкода фізичним або юридичним особам не завдана; потерпілі у кримінальному провадженні відсутні, цивільні позови не заявлені.

Також суд враховує дані про особу обвинуваченого ОСОБА_4 , ранiше судимого, який на обліку у лікаря нарколога і лікаря психіатра в КЗОЗ РТМО «Дергачівська центральна районна лікарня» не перебуває, має постійне місце проживання,не одружений, не працює.

Обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_4 суд визнає щире каяття обвинуваченого і активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, що обтяжують покарання, судом не виявлено.

Відповідно до ст. 65 КК України, суд призначає покарання в межах, встановлених в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини цього Кодексу, що передбачає відповідальність за вчинений злочин, за винятком випадків передбачених ч. 2 ст. 53 цього Кодексу; відповідно до положень Загальної частини цього Кодексу; враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного і обставини, що пом`якшують і обтяжують покарання.

За ч. 2 ст. 65 КК України, особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне і достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів. Більш суворий вид покарання з числа передбачених за вчинений злочин призначається лише в разі, якщо менш суворий вид покарання буде недостатній для виправлення особи та попередження вчинення нею нових злочинів.

Враховуючи викладене, суд вважає, що виправлення та перевиховання ОСОБА_5 , ОСОБА_4 можливо без ізоляції від суспільства і вважає можливим призначити їм покарання з застосуванням ст. 75 КК України, тобто зі звільненням їх від відбування покарання з випробуванням і призначенням іспитового строку, з покладенням обов`язків, передбачених ст. 76 КК України. Таке покарання є необхідним і достатнім для виправлення обвинувачених та попередження нових злочинів.

Враховуючи, що вчинення обвинуваченими злочинів не було пов`язане з їх посадами або із зайняттям ними певною діяльністю, тому додаткове покарання позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до них не слід застосовувати.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 100, 368-371, 373, 374, 376, 395 КПК України, суд,-

з а с у д и в:

Ахмед Taxa ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним у вчинені злочинів, передбачених ч. 2 ст. 332 КК України, та призначити йому покарання в виді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

В силу ст. 75 КК України Ахмед Taxa Джамал Ахмед звiльнити вiд вiдбування покарання з випробуванням строком на 2 (два) роки.

Згідно зі ст.76КК України покласти на ОСОБА_8 наступні обов`язки:

за ч. 1 ст. 76 КК України:

1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

за ч. 2 ст. 76 КК України:

2) не виїджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнати винним у вчинені злочину, передбаченого ч. 2 ст. 332 КК України, та призначити йому покарання в виді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

В силу ст. 75 КК України ОСОБА_4 звiльнити вiд вiдбування покарання з випробуванням строком на 2 (два) роки.

Згідно зі ст.76КК України покласти на ОСОБА_4 наступні обов`язки:

за ч. 1 ст. 76 КК України:

1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

за ч. 2 ст. 76 КК України:

2) не виїджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України до Харкiвського апеляційного суду через Дзержинський районний суд м. Харкова протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81548995
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —638/17598/18

Ухвала від 01.07.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Ополинська І. Г.

Ухвала від 22.07.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Вирок від 03.05.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шестак О. І.

Ухвала від 27.12.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шестак О. І.

Ухвала від 29.11.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шестак О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні