Ухвала
від 06.05.2019 по справі 918/167/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОЛЕГІЯ З РОЗГЛЯДУ СПРАВ ПРО БАНКРУТСТВО

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А


УХВАЛА

про визнання банкрутом

"06" травня 2019 р. Справа № 918/167/16

Господарський суд Рівненської області у складі судді Войтюка В.Р., при секретарі судового засідання Мамчур А.Ю. розглянувши матеріали клопотання арбітражного керуючого ОСОБА_1 про продовження строку ліквідаційної процедури та про затвердження звіту про нарахування та виплату основної грошової винагороди та відшкодування витрат ліквідатора

у справі

за заявою ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "ОСОБА_3 XXI" (вул. Заводська, буд.1, с. Бабин, Гощанський район, Рівненська область, 35431)

до боржника ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "ОСОБА_3 Плюс" (вул. Шевченка, буд. 77, смт. Гоща, Рівненська область, 35400, ІК 38290010)

про банкрутство

В засіданні приймали участь:

Від арбітражного керуючого: ОСОБА_1 (посв. № 246 від 02.04.2013 р.).

ВСТАНОВИВ:

Справа перебуває в процедурі ліквідації боржника.

Постановою господарського суду Рівненської області від 25.10.2016 р., зокрема, припинено процедуру розпорядження майном ТОВ "ОСОБА_3 Плюс", визнано банкрутом ТОВ "ОСОБА_3 Плюс", відкрито ліквідаційну процедуру ТОВ "ОСОБА_3 Плюс" строком на 12 місяців, призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_4

Ухвалою суду від 14.11.2017 р. звільнено арбітражного керуючого ОСОБА_4 від виконання повноважень ліквідатора ТОВ "ОСОБА_3 Плюс" за його заявою, призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_1

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 06.11.2018 року продовжено строк ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора на шість місяців - до 25.04.2019 року.

18.04.2019 року ліквідатором боржника подано клопотання про продовження строку ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора на шість місяців та про затвердження звіту про нарахування та виплату основної грошової винагороди та відшкодування витрат ліквідатора, які підлягає розгляду в засіданні господарського суду.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 23.04.2019 року призначено клопотання ліквідатора про продовження строку ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора на шість місяців та про затвердження звіту про нарахування та виплату основної грошової винагороди та відшкодування витрат ліквідатора у справі 918/167/16 до розгляду у судовому засіданні на 06.05.2019 року.

В судовому засіданні 06.05.2019 року арбітражний керуючий ОСОБА_1 підтримав подане клопотання про продовження строку ліквідаційної процедури та про затвердження звіту про нарахування та виплату основної грошової винагороди та відшкодування витрат ліквідатора.

Решта учасників процесу в судове засідання 06.05.2019 року не з'явилися.

Розглянувши подане ліквідатором клопотання про продовження строку ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора, дослідивши матеріали справи та врахувавши обставини по справі, суд встановив наступне.

Відповідно до ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців. Банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом.

Відповідно до ч. 3 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор (ліквідаційна комісія) виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - копія розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів цінних паперів - копія звіту про наслідки погашення цінних паперів, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу. У разі якщо господарський суд дійшов висновку, що ліквідатор не виявив або не реалізував майнові активи банкрута у повному обсязі, суд виносить ухвалу про призначення нового ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом, якщо інше не передбачено цим Законом. Новий ліквідатор очолює ліквідаційну комісію і діє згідно з вимогами цього Закону. Ліквідатор виконує свої повноваження до внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про припинення юридичної особи - банкрута.

Як уже зазначалось вище, постановою господарського суду Рівненської області від 25.10.2016 року, зокрема, припинено процедуру розпорядження майном ТОВ "ОСОБА_3 Плюс", визнано банкрутом ТОВ "ОСОБА_3 Плюс", відкрито ліквідаційну процедуру ТОВ "ОСОБА_3 Плюс".

Строк ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора ТОВ "ОСОБА_3 Плюс", визнано банкрутом ТОВ "ОСОБА_3 Плюс" продовжувався на строк зазначений у відповідних ухвалах суду.

На даний час строк ліквідаційної процедури закінчився, проте ліквідація банкрута не завершена. Ліквідатор обґрунтовує подане клопотання необхідністю вжиття заходів необхідних для завершення ліквідаційної процедури.

Законом України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" від 03.10.2017 року № 2147-VIII внесено зміни до Господарського процесуального кодексу України - далі ГПК України, виклавши його в новій редакції.

ОСОБА_5 набирає чинності з дня початку роботи Верховного Суду, визначеного рішенням його Пленуму відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", опублікованим у газеті "Голос України".

Згідно постанови Пленуму Верховного Суду від 30.11.2017 року № 2, визначено день початку роботи Верховного суду - 15.12.2017 року.

Згідно п. 9 перехідних положень ГПК України, справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких порушено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Відтак, застосуванню підлягають положення Господарського процесуального кодексу України в редакції, чинній з 15.12.2017 року.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 3 ГПК України, судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 ГПК України, господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ч. ч. 2, 6 ст. 119 ГПК України встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду. Про продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу.

Оскільки, що на цей час строк ліквідаційної процедури фактично закінчився, а ліквідація банкрута не завершена, враховуючи необхідність вжиття додаткових заходів необхідних для завершення ліквідаційної процедури, суд дійшов висновку про необхідність продовження строку ліквідаційної процедури боржника та строку повноважень ліквідатора на шість місяців до 30.11.2019 року.

При цьому, суд виходить з системного аналізу положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", зокрема ст. ст. 37, 41, 45, 46, якими визначено поняття ліквідації, підстав та порядку її завершення, відповідно до яких, ліквідація банкрута закінчується не збігом строку ліквідаційної процедури, а завершенням продажу майна банкрута, включеного до ліквідаційної маси, завершенням розрахунків з кредиторами, затвердженням звіту ліквідатора і ліквідаційного балансу та внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про припинення юридичної особи-банкрута.

Крім того, суд, розглянувши поданий ліквідатором ОСОБА_1 звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого за період з 01.11.2018 року по 31.03.2019 року в сумі 50 992 грн. 91 коп., дійшов висновку про його затвердження з огляду на наступне.

Згідно положень ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень. Також, витрати арбітражного керуючого, пов'язані з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство, відшкодовуються в порядку, передбаченому цим Законом, крім витрат на страхування його відповідальності за заподіяння шкоди внаслідок неумисних дій або помилки під час виконання повноважень розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора, а також витрат, здійснення яких безпосередньо не пов'язане з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство, і витрат, пов'язаних з виконанням таких повноважень у частині, в якій зазначені витрати, що перевищують регульовані державою ціни (тарифи) на відповідні товари, роботи, послуги чи ринкові ціни на день здійснення відповідних витрат або замовлення (придбання) товарів, робіт, послуг.

Відповідно до п. 7 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" керуючий санацією не рідше одного разу на три місяці, а ліквідатор - щомісяця звітують перед комітетом кредиторів про нарахування та виплату основної та додаткової грошових винагород арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування витрат.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Судом досліджено звіт ліквідатора ОСОБА_1 та наявні у справі докази і встановлено що останній погоджений комітетом кредиторів.

Враховуючи викладене, суд перевіривши поданий звіт арбітражного керуючого ОСОБА_1 про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат в справі № 918/167/16 про банкрутство ТОВ "ОСОБА_3 Плюс" за період з 01.11.2018 року по 31.03.2019 року, зазначає що грошова винагорода нарахована у відповідності до вимог чинного законодавства та постанови господарського суду Рівненської області про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури від 25.10.2016 року, витрати у вказаних в звіті сумах підтверджені належними доказами, відтак зазначені звіти підлягають затвердженню судом.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 21, 40, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. ст. 52, 119, 234, 235 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Затвердити звіт ліквідатора ОСОБА_1 про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за період з 01.11.2018 року по 31.03.2019 р. в сумі 50 992 грн. 91 коп.

2. Продовжити строк ліквідаційної процедури ТОВ "ОСОБА_3 Плюс" та строк повноважень ліквідатора до 30.11.2019 року.

3. Ліквідатору здійснювати свої повноваження у відповідності з вимогами чинного законодавства та після завершення ліквідаційної процедури подати господарському суду звіт та ліквідаційний баланс банкрута.

4. Копію ухвали направити всім учасникам провадження у справі.

Ухвала набирає законної сили 06 травня 2019 року у відповідності до приписів ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254 - 258 Господарського процесуального кодексу України .

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://rv.arbitr.gov.ua .

Суддя Войтюк В.Р.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення06.05.2019
Оприлюднено07.05.2019
Номер документу81557211
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/167/16

Ухвала від 30.09.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 17.09.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 01.07.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 18.06.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 03.06.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 06.05.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 23.04.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 19.11.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 06.11.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 22.10.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні