Ухвала
від 01.07.2019 по справі 918/167/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОЛЕГІЯ З РОЗГЛЯДУ СПРАВ ПРО БАНКРУТСТВО

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А


УХВАЛА

про визнання банкрутом

"01" липня 2019 р. Справа № 918/167/16

Господарський суд Рівненської області у складі судді Войтюка В.Р., при секретарі судового засідання Фаєвській Л.Ю., розглянувши матеріали клопотання арбітражного керуючого Франка О.П. про зняття арештів

у справі

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро XXI" (вул. Заводська, буд.1, с. Бабин, Гощанський район, Рівненська область, 35431)

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівне Агро Плюс" (вул. Шевченка, буд. 77, смт. Гоща, Рівненська область, 35400, ІК 38290010)

про банкрутство

В засіданні приймали участь:

Від ліквідатора боржника: Франко О.П.

ВСТАНОВИВ:

Справа перебуває в процедурі ліквідації боржника.

Постановою господарського суду Рівненської області від 25.10.2016 р., зокрема, припинено процедуру розпорядження майном ТОВ "Рівне Агро Плюс", визнано банкрутом ТОВ "Рівне Агро Плюс", відкрито ліквідаційну процедуру ТОВ "Рівне Агро Плюс" строком на 12 місяців, призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Котика С.Ю.

Ухвалою суду від 14.11.2017 р. звільнено арбітражного керуючого Котика С.Ю. від виконання повноважень ліквідатора ТОВ "Рівне Агро Плюс" за його заявою, призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Франка О.П.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 06.11.2018 року продовжено строк ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора на шість місяців - до 25.04.2019 року.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 06.05.2019 року затверджено звіт ліквідатора Франка О.П. про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за період з 01.11.2018 року по 31.03.2019 р. в сумі 50 992 грн. 91 коп. та продовжено строк ліквідаційної процедури ТОВ "Рівне Агро Плюс" та строк повноважень ліквідатора до 30.11.2019 року.

31.05.2019 року ліквідатором боржника подано клопотання про зняття арештів та інших обтяжень на нерухоме майно боржника, яке підлягає розгляду в засіданні господарського суду.

Ухвалою господарського суду Рівненської області 03.06.2019 року призначено клопотання ліквідатора про зняття арештів до розгляду у судовому засіданні на 18.06.2019 року.

Ухвалою господарського суду Рівненської області 18.06.2019 року розгляд клопотання арбітражного керуючого Франка О.П. про зняття арештів відкладено на 01.07.2019 року та запропоновано Арбітражному керуючому Франку О.П. подати до суду уточнення до клопотання про зняття арештів, а саме перелік рухомого майна з якого слід зняти арешти.

27.06.2019 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від арбітражного керуючого Франка О.П. на виконання вимоги ухвали суду від 18.06.2019 року подано уточнення до клопотання про зняття арештів з майна боржника.

В судовому засіданні 01.07.2019 року арбітражний керуючий Франко О.П. підтримав подане клопотання про скасування арештів з підстав зазначених у клопотанні та уточненнях до клопотання про скасування арештів.

Розглянувши подане арбітраж ним керуючим Франком О.П. клопотання скасування арештів, дослідивши матеріали справи та врахувавши обставини по справі, суд встановив наступне.

Як зазначено вище, арбітражним керуючим Франком О.П. подано до суду клопотання про скасування арештів, яке обґрунтоване наступними обставинами.

Арбітражний керуючий посилається на ч. 1 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури: господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо; строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов`язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов`язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом; скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається ; вимоги за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред`являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі; виконання зобов`язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених цим розділом.

На виконання вищевказаних приписів закону, в ході ліквідаційної процедури боржника арбітражним керуючим виявлено, що майнові активи останнього, які становлять ліквідаційну масу, обтяжені арештами, зокрема транспортні засоби боржника в кількості вісім одиниць, а саме:

- автобус ПАЗ 32054, 2003 р. реєстраційний номер НОМЕР_1 ;

- автобус ПАЗ 33054-07, 2004 р. реєстраційний номер НОМЕР_2 ;

- автомобіль ГАЗ 53Б, 1987 р., реєстраційний номер НОМЕР_3 ;

- автомобіль САЗ 3205, 2000 р., реєстраційний номер НОМЕР_4 ;

- автобус ПАЗ 3205, 2000 р., реєстраційний номер НОМЕР_5 ;

- причеп автомобільний ЛЕВ-183131, 2014 р., реєстраційний номер НОМЕР_6 ;

- автомобіль ГАЗ 5312, 1989 р., реєстраційний номер НОМЕР_7 ;

- автомобіль ГАЗ-САЗ 3507, 1990 р., реєстраційний номер НОМЕР_8 , які продані 26.03.2019 року на аукціоні з продажу активів боржника окремими лотами.

Арбітражний керуючий зазначає, що на даний час продані транспортні засоби неможливо зареєструвати покупцями оскільки наявні арешти, накладені постановою відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Рівненській області (виконавче провадження № 48839700) на підставі наказу господарського суду Рівненської області у справі № 918/746/15.

Враховуючи вказані обставини арбітражний керуючий Франко О.П. звернувся до Регіонального сервісного центру МВС в Рівненській області із заявою про виконання п. 10 постанови господарського суду Рівненської області від 25.10.2016 року у справі № 918/167/16. Арбітражний керуючий зазначає, що на сьогоднішній день арешти з транспортних засобів банкрута не знято, що на думку останнього перешкоджає завершенню ліквідаційної процедури боржника.

Зважаючи на викладені обставини, арбітражний керуючий Франко О.П. просить суд зняти арешти з вказаного вище майна.

Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначив, що цей Закон встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури з метою повного або часткового задоволення вимог кредиторів .

У відповідності до абз. 8 ч. 1 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури: скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Як встановлено судом, сервісним центром МВС у Рівненській області на підставі виконавчого провадження № 48839700, накладено арешт на рухоме майно боржника.

Юридичний факт банкрутства особи вводить відносно банкрута новий правовий режим, який регулюється спеціальним Законом - Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", вимоги якого розповсюджуються на усіх учасників суспільних відносин, що стосуються прав і обов`язків боржника-банкрута. Права та інтереси банкрута і кредиторів у справі реалізуються через ліквідатора, який для їх забезпечення має право подати відповідні заяви (клопотання) до органів та осіб, що наклали арешти чи заборони на майно боржника-банкрута, які, в свою чергу, зобов`язані їх скасувати (припинити, анулювати, зняти, погасити тощо) .

Постанова господарського суду Рівненської області від 25.10.2016 року у справі № 918/167/16 та факт банкрутства, який нею встановлений, для осіб, які наклали обтяження на майно боржника, визнаного банкрутом, є правозмінюючим юридичним фактом, наслідком якого є скасування обтяжень та заборон, що накладені на майно банкрута, будь-якими органами (судами, нотаріусами, органами виконавчої служби, тощо), що їх наклали (вчинили).

Згідно ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Цією ж статтею передбачено повноваження ліквідатора, зокрема, ліквідатор приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; і виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута ; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута ; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; для подальшої його реалізації та задоволення вимог кредиторів, що кореспондується з статтями 43 та 44 цього Закону.

Відповідно до ст. 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор формує ліквідаційну масу, проводить оцінку виявленого майна, що належить банкруту та виставляє його на аукціон для реалізації.

Таким чином, накладені обтяження на майно банкрута є перешкодою (обмеженням) у здійсненні ліквідатором ліквідаційних заходів щодо банкрута, а саме, реалізації майна, одержання та накопичення коштів та послідуючому проведенні задоволення вимог кредиторів у порядку, визначеному Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника і або визнання його банкрутом".

Отже, з моменту відкриття щодо боржника ліквідаційної процедури всі без винятку обтяження його активів підлягають скасуванню. Це пов`язано з тим, що у процедурі ліквідації задоволення вимог кредиторів відбувається за рахунок коштів боржника.

При цьому, зняття обтяжень з майна боржника у порядку статті 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є безумовним, і стосується будь-яких органів і посадових осіб. Існування не скасованих арештів на активи банкрута перешкоджає ліквідатору у виконанні покладених на нього Законом обов`язків.

Відтак, ухвала господарського суду про скасування арешту, чи інших обмежень є підставою для припинення арешту (обтяжень).

Таким чином, викладені ліквідатором обставини свідчать про наявність обмежень щодо розпорядження майном банкрута, які, виходячи з положень ч. 1 ст. 38 Закону, підлягають скасуванню.

Враховуючи все вищенаведене у сукупності, господарський суд приходить до висновку про обґрунтованість заяви ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівне Агро Плюс" про зняття арештів з майна боржника.

Разом з цим, суд зазначає, що ч. 2. ст. 59 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що у разі набрання законної сили судовим рішенням про зняття арешту з майна боржника арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 2, 38, 40, 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання арбітражного керуючого Франка О.П. про зняття арештів - задоволити.

2. Зобов`язати Регіональний сервісний центр МВС в Рівненській області (33003, м. Рівне, вул. вул. Вербова, буд. 39) та відділ примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Рівненській області (виконавче провадження № 48839700) виключити з відповідних баз даних інформацію про розшук та арешт транспортних засобів, а саме:

- автобус ПАЗ 32054, 2003 р. реєстраційний номер НОМЕР_1 ;

- автобус ПАЗ 33054-07, 2004 р. реєстраційний номер НОМЕР_2 ;

- автомобіль ГАЗ 53Б, 1987 р., реєстраційний номер НОМЕР_3 ;

- автомобіль САЗ 3205, 2000 р., реєстраційний номер НОМЕР_4 ;

- автобус ПАЗ 3205, 2000 р., реєстраційний номер НОМЕР_5 ;

- причеп автомобільний ЛЕВ-183131, 2014 р., реєстраційний номер НОМЕР_6 ;

- автомобіль ГАЗ 5312, 1989 р., реєстраційний номер НОМЕР_7 ;

- автомобіль ГАЗ-САЗ 3507, 1990 р., реєстраційний номер НОМЕР_8 .

3. Дана ухвала є обов`язковою для виконання на усій території України та є виконавчим документом.

4. Копію ухвали направити всім учасникам провадження у справі та Регіональному сервісному центру МВС в Рівненській області (33003, м. Рівне, вул. вул. Вербова, буд. 39), відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Рівненській області (33000, Рівненська область, місто Рівне, вулиця Замкова, будинок 22-А).

Ухвала набирає законної сили 01 липня 2019 року у відповідності до приписів ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254 - 258 Господарського процесуального кодексу України .

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://rv.arbitr.gov.ua .

Суддя Войтюк В.Р.

Дата ухвалення рішення01.07.2019
Оприлюднено03.07.2019
Номер документу82772320
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/167/16

Ухвала від 30.09.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 17.09.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 01.07.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 18.06.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 03.06.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 06.05.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 23.04.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 19.11.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 06.11.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 22.10.2018

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні